Cataplana

Cataplana är en Portugisisk fiskgryta med skaldjur. Här ett cataplanarecept från Restaurang Tres Coroas, en restaurang med svensk bakgrund i Albufeira.
Till Cataplana är vitt vin klassiskt - speciellt så kallat Vinho Verde. Här kan man givetvis välja ett dyrare vitt vin.
Tillbehör: ris, kokt potatis eller pommes frites passar bra.

4 portioner cataplana fiskgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram skaldjur av förslagsvis musslor och räkor
  • 500 gram fisk av lax, bläckfisk, makrill och/eller vit fisk som torsk
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk skalade hela tomater
  • 2 paprikor, en grön och en röd
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk grovt hackad färsk koriander
  • 3 msk grovt hackad färsk mynta
  • 2 tärningar fiskbuljong

Tillagning

  1. Skiva lök och paprika.
  2. Pressa vitlök.
  3. Koka ihop lök, paprika och vitlök med olivolja och tomater i en större kastrull med lock.
  4. Tillsätt buljongtärningar.
  5. Släng öppna (döda) musslor.
  6. Placera skaldjur och fisk i bitar på tomatröran. Sätt på lock och tyngd. Koka på medelvärme cirka 20 minuter. Servera Cataplana med ris, kokt potatis eller friterad potatis.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer