Buddapeststubbe Budapeststubbe

Buddapeststubbe eller Budapeststubbe. En klassisk bakelse likt rulltårta serverad i skivor.
En slags rulltårta som ser ut som en stubbe med nötmaräng fylld med grädde, jordgubbar, mandarinklyftor samt garnerad med choklad, grädde, mandarin och jordgubbar.
Du kan göra hemgjord vaniljkräm (sök recept här på receptfavoriter.se) eller använd 1,5 dl pulver till vaniljkräm.
Istället för färska mandariner kan du använda en burk 400 g konserverade mandariner

1 Buddapeststubbe

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 200 g hasselnötter
  • 3 dl vaniljkräm
  • Fyllning till Buddapeststubbe: 6 dl vispgrädde
  • 20 mandarinklyftor utan kärnor
  • 250 g färska jordgubbar (valfritt)
  • 100 g mörk choklad till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka nötterna.
  3. Vispa äggvitorna på låg fart några minuter med elvisp i en stor bunke. Öka farten och vispa till ett löst skum.
  4. Tillsätt sockret och vispa till hårt skum sk maräng.
  5. Vänd ner nötter i marängen och blanda i vaniljkrämspulvret.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut marängen i ett jämnt lager.
  7. Grädda marängen mitt i ugnen 15 minuter tills marängbotten fått färg.
  8. Ta ut och låt svalna.
  9. Vänd försiktigt upp och ner på ett annat bakplåtspapper. Pensla undersidan med lite vatten så lossar det lättare från marängen. Lossa pappret från botten och vänd upp på ytterligare ett bakplåtspapper eller en bricka.
  10. Vispa grädden hård.
  11. Skala mandarinerna. Dela i klyftor.
  12. Skölj, rensa och skiva jordgubbar.
  13. Bred grädden över bottnen och fördela frukten jämnt. Rulla försiktigt ihop likt en rulltårta.
  14. Bryt chokladen i bitar och smält den i en skål. Ringla över rulltårtan så att den liknar en stubbe.
  15. Om du vill kan du spritsa lite grädde i ex. snett rutmönster över stubben och garnera med lite färska bär och ev. lite riven vit choklad.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer