Barbequesås med ananas

Barbequesås eller marinad med ananas, rödlök, paprika, tomat, vitlök och chili. God som sås och/eller marinad till grillat, pulled pork eller valfritt. Att ha ananas med i marinaden är ett känt trick för att få mört kött.

Ananasjuice eller ananasspad innehåller enzymer som naturligt i ananas och de bryter ner proteiner och mörar köttet. Bäst effekt blir det att tillsätta 1 dl hackad färsk ananas.

Gör barbequesåsen så het du vill med valfri chili som torkad chipotle, piri-piri, chiliflakes eller annan torkad chili; färsk chili som röd chilipeppar, habanero, piri-piri; het chilisås som sriracha chilisås, tabasco eller sambal oelek. Blir den för het kan du spä den med ex. en till burk krossad tomat. Blir den för svag tillsätter du ex. några droppar tabasco eller sriracha-chilisås på slutet.

Gillar du rökt smak på din barbequesås så tar du rökt paprikapulver eller någon droppe rök essens sk liquid smoke i såsen. Var dock försiktig så du inte får för mycket då röksmaken lätt tar överhanden.

Kan serveras varm eller kall.

4 portioner barbequesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1/2 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk matolja eller olivolja
  • 1 röd paprika eller spetspaprika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl färsk hackad ananas eller burkananas; eller 1 dl ananasjuice
  • 0,5 torkad chipotle, 1 röd chilifrukt eller valfri chili efter smak
  • 1 msk vinäger, röd eller vit
  • 1 tsk paprikapulver, vanligt eller rökt paprikapulver
  • 2 droppar rökessens - liquid smoke (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Fräs i olja i en kastrull. Rör då och då.
  2. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Skölj, kärna ur och tärna paprikan samt tillsätt den.
  4. Tillsätt tomatpuré. Rör om.
  5. Tillsätt krossade tomater, ananas, chili, vinäger, paprikapulver och eventuellt rökessens.
  6. Koka barbequesåsen på medelvärme i 30 minuter under lock. Rör då och då. Tillsätt ev. någon dl vatten så den inte kokar för tjock och bränns.
  7. Smaka av barbequesåsen med salt, svartpeppar samt ev. lite vinäger och mer chili. Tillsätt exempelvis några droppar tabasco eller chilisås sriracha för mer hetta.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-23

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.