Barbequesås med ananas
Introduktion och förberedelse
Barbequesås eller marinad med ananas, rödlök, paprika, tomat, vitlök och chili.
God som sås och/eller marinad till grillat, pulled pork eller valfritt.
Kan serveras varm eller kall.
Med ananas som gör kött mört
Att ha ananas med i marinaden är ett känt trick för att få mört kött.
Ananasjuice eller ananasspad innehåller enzymer som naturligt i ananas och de bryter ner proteiner och mörar köttet. Bäst effekt blir det att tillsätta 1 dl hackad färsk ananas.
Hetta
Gör barbequesåsen så het du vill med valfri chili som torkad chipotle, piri-piri, chiliflakes eller annan torkad chili; färsk chili som röd chilipeppar, habanero, piri-piri; het chilisås som sriracha chilisås, tabasco eller sambal oelek.
Blir den för het kan du spä den med ex. en till burk krossad tomat. Blir den för svag tillsätter du ex. några droppar tabasco eller sriracha-chilisås på slutet.
Med rökt smak
Gillar du rökt smak på din barbequesås så tar du rökt paprikapulver eller någon droppe rök essens sk liquid smoke i såsen. Var dock försiktig så du inte får för mycket då röksmaken lätt tar överhanden.
Tillagning
- Skala och hacka lök. Fräs i olja i en kastrull. Rör då och då.
- Skala och pressa i vitlöken.
- Skölj, kärna ur och tärna paprikan samt tillsätt den.
- Tillsätt tomatpuré. Rör om.
- Tillsätt krossade tomater, ananas, chili, vinäger, paprikapulver och eventuellt rökessens.
- Koka barbequesåsen på medelvärme i 30 minuter under lock. Rör då och då. Tillsätt ev. någon dl vatten så den inte kokar för tjock och bränns.
- Smaka av barbequesåsen med salt, svartpeppar samt ev. lite vinäger och mer chili. Tillsätt exempelvis några droppar tabasco eller chilisås sriracha för mer hetta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 65 kcal