Ankarstock bröd mörkt rågbröd

Ankarstock. Ett rågbröd bakat på råg. Ankarstock är ett hållbart nyttigt och klassiskt hembakt militärbröd utan konserveringsmedel. Egentligen blir det inte så mörkt utan rätt ljust.
Ankarstock bakas på rågmjöl, vete- och rågmjöl, smör, mörk sirap, jäst (fördeg) och salt. Jästen jäser du dagen innan med råg och vatten så att den blir som en fördeg. Dagen efter bakar du Ankarstocken.
Ankarstock är ett gammalt brödrecept och klassiskt i militären. Först nämnt i en brödförteckning från 1669 (enligt August Srindberg). 1752 infördes ankarstocken som militärt bröd att ersätt skeppsskorporna. Ankarstocken hade dock högre status och var främst var avsett för befäl. Varje bröd skulle väga 1,7 kg och vara två dagars brödranson. Bröden bakades på Kronobagerierna men när det var krigssituationer fick stadens invånare också leverera bröd. På så sätt kom recepten på Ankarstock ut till allmänheten. Att brödet kallas ankarstock beror på att brödet hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare.

4 limpor ankarstock rågbröd

  • Förberedelse: 12 tim 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 13 tim 15 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 3 dl rågsikt, 180 g
  • Dag 2: 50 g smör eller margarin
  • 7 dl vatten
  • 3 dl farinsocker, 225 gram
  • 2 tsk salt
  • 1 msk kinesisk soja
  • 7 dl vetemjöl special
  • 17 dl rågsikt
  • 0,5 dl mjölk till pensling

Tillagning

  1. Dag 1: Smula ner jästen i en bunke eller burk med lock och rör ut med kallt vatten.
  2. Tillsätt rågsikten och rör om.
  3. Täck bunken eller burken med plastfolie eller lock. Ställ i kylskåp ca 12-16 timmar (över natten).
  4. Dag 2 - dags att baka Ankarstocken: Häll fördegen från dag 1 i en hushållsmaskin, bakmaskin eller stor degbunke.
  5. Smält smör eller margarin i en kastrull, tillsätt vattnet och värm till 37 grader - fingervarmt.
  6. Tillsätt smör och vattenblandningen till bunken med fördegen, rör om, samt tillsätt farinsocker, salt och soja. Blanda väl.
  7. Tillsätt under omrörning vetemjöl special och rågsikt.
  8. Arbeta degen till väl, minst 5 minuter i maskinen eller 10 minuter för hand på mjölat bakbord.
  9. Låt degen jäsa 30 minuter i bunken.
  10. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.
  11. Baka ut varje del till en limpa.
  12. Lägg limporna på en bakpappersklädd plåt eller i avlånga bakformar.
  13. Pensla ev. med matolja mellan limporna eller i formarna så går de lättare att dela eller få loss efter gräddningen.
  14. Sätt ugnen på 200 grader.
  15. Låt ankarstock bröden jäsa på plåt eller i formarna under bakduk i 30 minuter.
  16. Grädda Ankarstockarna i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills ankarstock bröden har en innertemperatur på 80 grader.
  17. Ta ut bröden och pensla med lite mjölk. Låt bröden svalna på plåten eller på galler under en bakduk.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer