AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Söndagsstek stek

Söndagsstek stek Söndagsstek. Klassisk stek till söndagsmiddag serveras med kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka, gelé och steksås.
Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt söndagssteken och steksåsen.
Räkna ca 200 gram stek per portion (innan den är tillagad).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 13)
6-7 port söndagsstek
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser:

  • 1,5 kg nötkött som rostbiff, innanlår, fransyska eller kalv
  • 2 msk smör
  • 2 morötter
  • 1 halvt huvud rotselleri
  • 4 stjälkar persilja
  • 2 krm eller några kvistar timjan
  • 2 gula lökar
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 ansjovisfiléer (ca 100 g)
  • Tillbehör: ca 16 potatisar att koka
  • 600 g grönsaker som gröna bönor, vårlök, brysselkål, morötter eller efter tycke att koka och servera till söndagssteken
  • Pressgurka: 1 slanggurka
  • 3 msk ättika 12%
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Bind gärna upp köttet till en rund rulle med steksnöre så håller det formen bättre. Eller köp en stek som är uppbunden i nät.
  3. Skala och rensa rotfrukter, persilja och lök. Hacka i grova bitar. Ansjovisen hackas också grovt.
  4. Hetta upp en stekpanna.
  5. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn köttet hastigt runt om i smör.
  6. Lägg över köttet i en stekgryta, ugnssäker stekpanna med höga kanter eller annan ugnsform.
  7. Lägg grönsaker och ansjovis runt köttet.
  8. Sätt in steken ugnen och låt gå i cirka 20 minuter.
  9. Tillsätt 5 deciliter hett vatten.
  10. Stek ytterligare cirka 1 timme.
  11. Sätt i en termometer. Innertemperaturen ska vara minst 65 grader, då är steken röd eller rosa. Vid 75 grader är steken genomstekt vilket jag rekommenderar.
  12. Förbered kokt potatis och andra tillbehör som ev. kokta gröna bönor, morötter, brysselkål eller andra grönsaker efter tycke. Gör ev. snabbinlagd inlagd gurka sk pressgurka.
  13. Ta ut steken och låt den vila 10 minuter gärna inslagen i folie.
  14. Spara stekskyn och grönsakerna och gör steksky - sås från av.
  15. Så här gör du steksky eller steksås: fräs 5 matskedar mjöl i 50 gram smör. Sila ner skyn från stekgrytan eller ugnsformen under omrörning. Tillsätt 3 deciliter grädde.
  16. Låt såsen koka 5 minuter. En msk ljus soja eller tsk kinesisk soja är gott i. Någon matsked gelé blir också gott. Lite spad från ansjovisen kan man också ha i såsen (ger sälta). Med två deciliter stekt svamp blir det svampsås. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  17. Söndagssteken är färdig att serveras.
  18. Skär i skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp på fat eller servera direkt.
  19. Klassiskt till söndagsstek är kokt potatis, grönsaker, pressgurka eller saltgurka, gelé och steksås.
  20. Pressgurka: Skölj och skiva gurkan med en osthyvel. Blanda med ättika, socker, salt och persilja i en bunke. Krama ihop gurkan och låt stå i kylen till servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Söndagsstek stek:

Kroppkakor
Kroppkakor med kokt potatis, rimmat fläsk, smör och kryddpeppar. Servera hemgjorda kroppkakor med smält smör och lingonsylt.
Du kan frysa kroppkakorna och sedan koka dem direkt från frysen. Ett tips är att koka potatisen till kroppkakorna dagen innan, pressa eller mosa ihop den och låta den stå i kylen över natten. Eller använda överbliven potatis - kroppkakor är en utmärkt resträtt att göra på kall potatis som blivit över från middagen kvällen innan. Till detta recept behöver du 10-12 medelstora kokta potatisar.
Laxkotlett med gräslökssås
Laxkotlett med gräslökssås. Grillad eller stekt laxkotlett med en god vitvinssås smaksatt med Vermouth och gräslök.
Gott till laxkotlett är råris, kokt färskpotatis, pressad potatis, potatismos, basmatiris, quinoa osv.
Du kan också ha hackad dragon och persilja i såsen samt smaksätta med dijonsenap.
Vintips till laxkotletterna är ett fylligt vitt vin ex. Grûner Weltliner från Österrike; en ekfatslagrad Chardonnay; eller Semillon från Australien osv.
Fiskgryta med marulk, tomat och citrus
Fiskgryta med marulk, tomat och citrus. Här med ris (färgat med gurkmeja). En god variant på fiskgryta med smak av tomat, vitlök, rotselleri, morot samt citrus som apelsin och citron.
Gott till är ris, pasta, råris eller potatismos eller valfritt tillbehör.
Lagar du GI eller LCHF kan du ersätta ris med ett huvud blomkål samt broccoli att koka med grönsakerna i grytan.
Det går bra att ersätta marulken med annan fisk. Byter du ut marulk med ben (som blir god när den får koka i 20 minuter) mot ex. torskfilé i bit så får du koka grunden till grytan i 20 minuter innan man lägger i fisken i några minuter till (fisken kokar annars sönder för mycket).
Vintips till grytan är ett vitt torrt vin ex. från Frankrike som Chablis.
OBS om du lagar denna rätt ska du veta att marulk är på rödlistan över hotade arter så välj gärna en annan fisksort märkt Msc eller Krav ex. lax eller hälleflundra.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Biff, oxfile eller entrecote med bearnaise
Biff, oxfile eller entrecote med bearnaisesås. Hemgjord bearnaisesås passar bäst till rött mört kött gärna grillad hängmörad biff, lövbiff, oxfile eller entrecote.
Fläskfile, kotlett eller kycklingfile passar också.
Ett rött vin i Bordeaux stil av druvan Merlot brukar slinka ner fint till bearnaisesås och en god köttbit.
Förslag till tillbehör: tomatsallad med olivolja, hackad rödlök, vinäger, salt och svartpeppar.
Ugnsrostad klyftpotatis, morot, rödlök och rotselleri.
Bakad potatis. Vanlig blandad sallad.
Grilla gärna grönsaker som skivad zucchini, vårlök och paprikabitar till.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
Stekt fläskytterfilé
Marinerad och stekt eller grillad fläskytterfilé som kan serveras skivad eller på spett; kall eller varm till huvudrätt med tillbehör eller läggas upp på fat till buffé.
Du kan ta fläskfilé, kottlettrad eller revben också. Hoisinsås är en kinesisk sötsur plommonsås som du hittar på asien-avdelningen. Kan ersättas med chilisås.
Korv Stroganoff
Korv Stroganoff med krossade tomater, paprika och champinjoner. En god gryta med falukorv, lök och grönsaker i tomatsås avrundad med grädde eller creme fraiche.
Gott med basmatiris eller matris samt grönsallad till.
Garnera gärna med hackad persilja.

Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Kycklingrullader med lufttorkad skinka
Kycklingrullader med lufttorkad skinka i sås med grädde, citron och örter. Servera rulladerna med valfritt tillbehör ex. pasta som tagliatelle, ris, pressad potatis eller klyftpotatis samt gärna en grönsallad till. Med bönsallad eller marinerade linser, grönsallad och tomatsallad får du en god GI-rätt.
Key limepaj
Key limepaj. Key lime pie är en klassiker från Florida. En kall kaka med digestivebotten fylld med en smet smaksatt med limesaft.
Här har jag två storlekar på pajen - en tunnare med minde fyllning för 8 bitar och en med mer fyllning som blir 12 tjockare bitar. Digestivebottnen är samma för båda.
Keylimepaj kan du garnera med limeskivor, krulligt limeskal (använd zest-järn), syltat limeskal, grovt riven lime, twistade limeskivor, limeklyftor och/eller färska jordgubbar i tunna skivor eller andra bär efter tillgång. Ska limepajen stå till nästa dag så vänta med att dekorera den till servering.
Limepaj bakas med fördel dagen innan då den ska stelna i kylen - helst över natten. Då blir den också godast. Garnera Key limepajen vid servering.
Limepaj är smidig till bufféer och bjudningar då den förbereds innan och serveras kall.
Syltat limeskal: riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.
Krullat limeskal: dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.
Marängtäcke: vispa sakta 4 äggvitor fluffiga. Tillsätt 1 dl socker och vispa fortare till ett hårt skum. Bred över den kalla limepajen. Grädda marängen under grill några minuter tills den fått fin färg. Akta så den inte bränns. Garnera med rivet limeskal.
Fyllda bullar med vaniljkräm
Fyllda bullar med vaniljkräm. Hembakta vetebullar med vaniljkrämsfyllning.
Gör egen vaniljkräm eller vispa färdig Marsankräm.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Saffransflätor
Saffransflätor med russin och pärlsocker. Veteflätor med saffran. Gott istället för lussekatter till jul.
Receptet kan halveras till två saffransflätor.
Fiskterrine terrine med fisk fiskpaté
Fiskterrine eller fiskpaté. Terrine med fisk är fiskfärs av gädda och lax som bakats med ägg i smeten i en avlång terrineform eller brödform.
Skivor av hemlagad fiskterrine är en klassiker och gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller Örtagårdssås, körsbärstomater och blandad sallad; eller till huvudrätt med vitvinssås eller skaldjurssås och kokt potatis; eller kall på buffé med romsås. Fiskterrinen kan också få mönster av den vita färsen av gäddan blandat med en ljust röda färsten av laxen.
Har du en mindre form med höga kanter kan du halvera receptet till 4 portioner.
Förslag på romsås till terrinen nedan som passar både till förrätt, buffé eller huvudrätt.
Skillnaden mellan fiskterrine och fiskpaté sägs vara att fiskpaté ofta bakas in i en deg.
Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.
Vintips till fiskterrine blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.
Pastasallad med kassler
Pastasallad med kassler, cocktailtomater, majs, gurka, purjolök och rödlök.
Kokt broccoli, bondbönor, soltorkad tomat, tärnad ost, riven morot är också gott i pastasalladen.
Pastasallad är gott till picknick eller att ta med som lunch eller till buffé med gott nybakt bröd.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Rågsurdeg
Rågsurdeg. Ett grundrecept på surdeg med rågmjöl som du kan använda att baka rågbröd, rågbullar eller rågbaguetter med.
Nedan även ett förslag på rågbröd (blir ca 3 stycken). Du kan också baka ut degen till 20 rågbullar.
Rågsurdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.
Ugnsstekt falukorv stekt i ugn
Ugnsstekt falukorv. Falukorv stekt i ugn och fylld med gottis serverat med potatismos är ju så gott. En favorit hos svenska folket.
Inkokta plommon
Inkokta plommon. Perfekt att göra om du har mogna plommon i plommonträdet. Gott till dessert med vispad grädde eller glass. Passar också att servera som tillbehör till desserter ex. cheesecake, chokladkaka och panna cotta. Inlagda plommon är en perfekt present att ge bort. Om du vill lyxa till dem så tillsätter du en halv dl calvados eller cognac.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Lökrelish
Lökrelish. En relish är en slags röra eller sås likt en salsa - här med lök, senapsfrön, tomat och chili. God istället för ketchup till hamburgare, korv, grillat, tex mex med mera.
Kokta linser
Kokta linser. Grundrecept på att koka olika linser och marinera i olivolja, vinäger samt fräst vitlök och rödlök. Mycket gott som tillbehör.
Bland de godaste linserna är franska Puy-linser eller Belugalinser men här är också recept på att koka och marinera vanliga röda linser och gröna linser.
Koka gärna en hel påse linser och spara resten i frys eller kyl till nästa middag. Eller dubbla marinaden och lägg in mer linser att ha som tillbehör till nästa mattillfälle.
Kokta kikärter
Kokta kikärter. Grundrecept på hur du kokar kikärter. Kikärter är mycket gott, nyttigt och billigt som tillbehör, i sallader, mosat med vitlök och olivolja samt tahini (sesampasta) till hummus med mera.
Här har jag kokt ett helt paket på 500 gram kikärter som blir ca 1,5 liter färdigkokta kikärter. Räkna att en dl okokta kikärter blir ca 2,5 dl kokta.
Koka gärna ett helt paket och frys in kikärterna i små omgångar i fryspåsar att ta fram när det behövs.
Har du ej tid att blötlägga kikärterna så kan de kokas direkt men då får du koka dem någon timme extra.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook