AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Söndagsstek stek

Söndagsstek stek Söndagsstek. Klassisk stek till söndagsmiddag serveras med kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka, gelé och steksås.
Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt söndagssteken och steksåsen.
Räkna ca 200 gram stek per portion (innan den är tillagad).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 11)
6-7 port söndagsstek
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser:

  • 1,5 kg nötkött som rostbiff, innanlår, fransyska eller kalv
  • 2 msk smör
  • 2 morötter
  • 1 halvt huvud rotselleri
  • 4 stjälkar persilja
  • 2 krm eller några kvistar timjan
  • 2 gula lökar
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 ansjovisfiléer (ca 100 g)
  • Tillbehör: ca 16 potatisar att koka
  • 600 g grönsaker som gröna bönor, vårlök, brysselkål, morötter eller efter tycke att koka och servera till söndagssteken
  • Pressgurka: 1 slanggurka
  • 3 msk ättika 12%
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Bind gärna upp köttet till en rund rulle med steksnöre så håller det formen bättre. Eller köp en stek som är uppbunden i nät.
  3. Skala och rensa rotfrukter, persilja och lök. Hacka i grova bitar. Ansjovisen hackas också grovt.
  4. Hetta upp en stekpanna.
  5. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn köttet hastigt runt om i smör.
  6. Lägg över köttet i en stekgryta, ugnssäker stekpanna med höga kanter eller annan ugnsform.
  7. Lägg grönsaker och ansjovis runt köttet.
  8. Sätt in steken ugnen och låt gå i cirka 20 minuter.
  9. Tillsätt 5 deciliter hett vatten.
  10. Stek ytterligare cirka 1 timme.
  11. Sätt i en termometer. Innertemperaturen ska vara minst 65 grader, då är steken röd eller rosa. Vid 75 grader är steken genomstekt vilket jag rekommenderar.
  12. Förbered kokt potatis och andra tillbehör som ev. kokta gröna bönor, morötter, brysselkål eller andra grönsaker efter tycke. Gör ev. snabbinlagd inlagd gurka sk pressgurka.
  13. Ta ut steken och låt den vila 10 minuter gärna inslagen i folie.
  14. Spara stekskyn och grönsakerna och gör steksky - sås från av.
  15. Så här gör du steksky eller steksås: fräs 5 matskedar mjöl i 50 gram smör. Sila ner skyn från stekgrytan eller ugnsformen under omrörning. Tillsätt 3 deciliter grädde.
  16. Låt såsen koka 5 minuter. En msk ljus soja eller tsk kinesisk soja är gott i. Någon matsked gelé blir också gott. Lite spad från ansjovisen kan man också ha i såsen (ger sälta). Med två deciliter stekt svamp blir det svampsås. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  17. Söndagssteken är färdig att serveras.
  18. Skär i skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp på fat eller servera direkt.
  19. Klassiskt till söndagsstek är kokt potatis, grönsaker, pressgurka eller saltgurka, gelé och steksås.
  20. Pressgurka: Skölj och skiva gurkan med en osthyvel. Blanda med ättika, socker, salt och persilja i en bunke. Krama ihop gurkan och låt stå i kylen till servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Söndagsstek stek:

Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra samt rostad potatis
Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra och ugnsrostade potatisar med rödlök.
Enkelt och gott från grillen. Servera lammkotletterna med lökpotatis och vitlökskräm samt en sallad, en tomatsallad eller grönsallad. Kokt färskpotatis är också gott till.
Vintips till lammkotletter är fylligt rödvin ex. Chateauneuf-du-Pape.
Lövbiff med bearnaisesås
Lövbiff med bearnaisesås, ugnsrostad potatis med paprika, ugnsbakade tomater samt grönsallad.
Du kan grilla eller steka lövbiffen. Här har jag valt att banka ut rostas till egen lövbiff vilket blir mycket gott. Riktigt lyxigt är att banka ut oxfilé. Vanlig biff funkar också bra. Du kan också köpa färdig lövbiff såklart men de kan vara rätt trista.
Ankbröst med apelsinsås
Ankbröst med apelsinsås. Klassisk fransk Anka à L Orange - apelsinankbröst. Denna rätt kan du göra med ankbröst eller genom att helsteka en anka (med lite apelsinskal i) och då använda ankkråset att koka ankbuljong till apelsinsåsen.
Kycklingbuljong går också bra.
Som tillbehör till anka med apelsin passar klyftpotatis, ugnsstekt potatis (skivad och stekt i olivolja), rostad färskpotatis eller rostad delikatesspotatis. Råstekt potatis eller pommes frites.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Vintips till ankan är en Pinot Noir - ett lätt silkeslent rödvin från Bourgogne, Nya Zeeland eller Kalifornien.
Det verkar kanske krångligt receptet och tar lite tid men riktig anka i apelsin på klassiskt vis blir supergott och är värt all möda.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Helstekt karré eller kotlett
Helstekt karré eller kotlett stekt med rotfrukter och vitkål som ger en god smak åt skysåsen med grädde. Servera förslagsvis med gelé eller lingon, saltgurka samt grönsallad. Gott till är kokt potatis.
Gillar du kåldolmar är detta en rätt för dig med god smak av kål och gräddsås.
Följer du GI-diet så kan du öka på mängden vitkål.
Köper du kött med ben så får du räkna med ca 300 gram extra.
Leverkorv
Leverkorv. Hemgjord korv med lever smaksatt med kryddpeppar. Goda leverkorvar till jul eller husmanskost. Gärna med inlagda rödbetor. De kan också ätas kokta kalla till pålägg på smörgås - gärna med inlagda rödbetor.
Ärtsoppa med rimmat fläsk
Ärtsoppa med rimmat fläsk. Hemlagad ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat.
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka
Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka serverad med tomatsalsa och gurkyoghurt. Ett gott och smalt recept.
Servera förslagsvis med rostade rotfrukter som vårlök, kålrot, morot och potatis.
Andra alternativ på tillbehör är pasta, råris, kokt vete, quinoa eller klyftpotatis.
Nästan nyttiga morotskakan
Nästan nyttiga morotskakan. En superenkel och väldigt god variant av morotskaka, med mindre socker och fett, men med lika mycket smak.
Passar den som har kort om tid, den tar ca 30 min att göra!
Torskrygg i ugn
Torskrygg eller torskfilé i ugn. Allt i ett med fisk, potatis, salladslök, örter och sås av grädde.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Chokladcheesecake cheesecake med choklad
Chokladcheesecake. Här en variant på cheesecake med choklad. Du kan göra botten med krossade digestivekex med smör eller skippa botten och smula över krossade digestivekex.
Gillar du mintchoklad så blir det mycket gott att byta ut en del av den mörka chokladen mot mörk choklad med mintfyllning (eller annan choklad du gillar).
Detta blir en cheesecake med fyllig chokladsmak - ta hälften mjölkchoklad om du vill ha lite sötare chokladsmak.
Frittata fritata med blomkål och soltorkad tomat
Frittata eller fritata med blomkål och soltorkad tomat. En spansk tjock omelett i panna eller form.
God att skära kall i 5x5 cm rutor som tapas eller decimeter stora rutor och servera med lufttorkad eller kallrökt skinka, några salladsblad och kokta gröna linser frästa med olivolja, rödlök, balsamvinäger och lite honung. Eller kan du ta med den kall i rutor på picknick.
Ljummen potatissallad med rostad vitlök
Ljummen potatissallad med rostad vitlök. Rostad vitlök blir mild, nötig och söt och ger supergod smak åt potatissallad. Rosta några extra vitlökar och servera som tillbehör. Det är bara att dela på dem med brödkniv och klämma ut den krämiga nu milda vitlöken.
En potatissallad där du rostar potatis, lök och vitlök i ugnen sedan kan du också rosta andra rotsaker som morot, rotselleri, vitkål, kålrot samt ha i andra grönsaker som kokta gröna bönor.
Välj helst ekologiska ingredienser för bästa resultat.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Stuvad vitkål
Stuvad vitkål passar till det mesta som stekt falukorv, grillad kyckling, stekt korv, stekt halloumiost, fläsk, bacon, köttbullar, pannbiff osv. Servera ev. kokt potatis till också.
Snabb kavring utan skållning
Snabb kavring utan skållning. En kavring som kan bakas direkt utan skållning av mjölet och utan jäst. Denna kavring blir ett gott grovt bröd.
Snabbakad kavring är inte lika hållbart som vanlig kavring varför du bör njuta det relativt nybakt.
Kavringen är god till svenskt smörgåsbord, sillbord, midsommar, julbord och påsk.
Om du vill ha en mörkare kavring så kan du tillsätta någon tsk koloritsoja i degen.
Plommonmarmelad
Plommonmarmelad. Har du plommon över så kan du göra god och enkel marmelad av plommonen.
Hemgjord plommonmarmelad kan du smaksätta med kanelstång (som här) och/eller citron, lime, inlagd ingefära, stjärnanis, rom, calvados, konjak, whisky eller efter fantasi och mod.
En god marmelad till ostbricka och kraftiga ostar som mögelostar och getost.
Om du vill kan du använda syltsocker som har konserveringsmedel samt pektin så blir marmeladen mycket hållbar samt får fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Saffransrisotto
Saffransrisotto. En god risotto smaksatt med saffran passar som tillbehör till ex. baconlindad kyckling, grillad fisk som lax och/eller grillade grönsaker.
Soppa med pasta
Soppa med pasta, kyckling, bacon och tomat. Piffad med en skvätt grädde, chili, basilika, oregano och vitlök. Pastasoppan blir också god med köttfärs istället för kyckling.
Andra pastasorter som passar till soppan är risoni, pastafjärilar eller gnocchis.
Vegetarisk blir soppan med stora vita bönor istället för köttet. Grädden kan då också bytas mot sojagrädde.
Istället för att som i nedan recept koka pastan separat så kan du koka pastan direkt i soppan. Tillsätt då pastan när du tillsätt passerade tomater och vatten samt koka i 11 minuter tills pastan är mjuk. Tillsätt även 2,5 dl extra vatten då pastan suger åt sig en del. Fördelen är att du bara använder en platta och kastrull.
Du kan lägga till extra grönsaker i soppan ex. majs, broccoli, blomkål, gröna ärtor, kokta vita bönor, tärnad morot med mera.
Rabarberchutney med chili och äpple
Rabarberchutney med chili och äpple. God chutney på rabarber och äpple smaksatt med chili, lök, vitlök, ingefära, kanel och garam masala.
Passar som tillbehör till det mesta istället för ex. mango chutney. Kan också användas som glace till grillat ex. kycklingspett, fläskfilé, skinkschnitzel eller grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook