AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Söndagsstek stek

Söndagsstek stek Söndagsstek. Klassisk stek till söndagsmiddag serveras med kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka, gelé och steksås.
Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt söndagssteken och steksåsen.
Räkna ca 200 gram stek per portion (innan den är tillagad).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 11)
6-7 port söndagsstek
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser:

  • 1,5 kg nötkött som rostbiff, innanlår, fransyska eller kalv
  • 2 msk smör
  • 2 morötter
  • 1 halvt huvud rotselleri
  • 4 stjälkar persilja
  • 2 krm eller några kvistar timjan
  • 2 gula lökar
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 ansjovisfiléer (ca 100 g)
  • Tillbehör: ca 16 potatisar att koka
  • 600 g grönsaker som gröna bönor, vårlök, brysselkål, morötter eller efter tycke att koka och servera till söndagssteken
  • Pressgurka: 1 slanggurka
  • 3 msk ättika 12%
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Bind gärna upp köttet till en rund rulle med steksnöre så håller det formen bättre. Eller köp en stek som är uppbunden i nät.
  3. Skala och rensa rotfrukter, persilja och lök. Hacka i grova bitar. Ansjovisen hackas också grovt.
  4. Hetta upp en stekpanna.
  5. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn köttet hastigt runt om i smör.
  6. Lägg över köttet i en stekgryta, ugnssäker stekpanna med höga kanter eller annan ugnsform.
  7. Lägg grönsaker och ansjovis runt köttet.
  8. Sätt in steken ugnen och låt gå i cirka 20 minuter.
  9. Tillsätt 5 deciliter hett vatten.
  10. Stek ytterligare cirka 1 timme.
  11. Sätt i en termometer. Innertemperaturen ska vara minst 65 grader, då är steken röd eller rosa. Vid 75 grader är steken genomstekt vilket jag rekommenderar.
  12. Förbered kokt potatis och andra tillbehör som ev. kokta gröna bönor, morötter, brysselkål eller andra grönsaker efter tycke. Gör ev. snabbinlagd inlagd gurka sk pressgurka.
  13. Ta ut steken och låt den vila 10 minuter gärna inslagen i folie.
  14. Spara stekskyn och grönsakerna och gör steksky - sås från av.
  15. Så här gör du steksky eller steksås: fräs 5 matskedar mjöl i 50 gram smör. Sila ner skyn från stekgrytan eller ugnsformen under omrörning. Tillsätt 3 deciliter grädde.
  16. Låt såsen koka 5 minuter. En msk ljus soja eller tsk kinesisk soja är gott i. Någon matsked gelé blir också gott. Lite spad från ansjovisen kan man också ha i såsen (ger sälta). Med två deciliter stekt svamp blir det svampsås. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  17. Söndagssteken är färdig att serveras.
  18. Skär i skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp på fat eller servera direkt.
  19. Klassiskt till söndagsstek är kokt potatis, grönsaker, pressgurka eller saltgurka, gelé och steksås.
  20. Pressgurka: Skölj och skiva gurkan med en osthyvel. Blanda med ättika, socker, salt och persilja i en bunke. Krama ihop gurkan och låt stå i kylen till servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Söndagsstek stek:

Grillad Entrecote
Grillad Entrecote i skivor. Här med ett förslag på goda tillbehör som Bearnaisesmör, grillad sparris, klyftpotatis och tomatsallad.
Om du vill kan du pensla Entrecoten med grillmarinad vid grillningen men det räcker med salt och svartpeppar.
Gott till grillad Entrecote är tillbehör som som du hittar recept på här nedan. Du kan såklart välja andra tillbehör efter eget tycke ex. Bearnaisesås, coleslaw, pommes frites, grönsallad, tzatziki osv.
Istället för indonesisk söt soja Ketjap manis så kan du ta någon tsk honung och msk kinesisk soja.
Vintips till grillad Entrecote är ett fyllig rött vin ex. en australiensisk Shiraz.
Lasagne med räkor
Lasagne med räkor, tomatsås och Bechamelsås toppad med mozzarella.
Räklasagne är god med en grönsallad med tomatklyftor och senapsdressing till.
Pasta med köttbullar i marinarasås
Pasta med köttbullar i marinarasås. Köttbullar i italiensk tomatsås med pasta.
Du kan fuska med köpta färdiga köttbullar, rester från julköttbullarna och/eller färdig tomatsås. Extra gott blir det dock med egna köttbullar, egen tomatsås.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Spagetti Carbonara
Spagetti Carbonara är en klassisk italiensk pasta med fläsk och grädde samt nymalen svartpeppar på toppen.
Carbonara betyder sotarhustruns spagetti och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Carbonara blir också gott med bacon.
2 dl ärtor blir också gott i spagetti carbonara.
Landgång med rostbiff
Landgång med rostbiff, leverpastej, skinka och ost. En landgång är en avlång smörgås med många olika pålägg. Här har jag delat upp landgången i tre delar. Självklart kan du ha vilka andra pålägg du gillar samt göra landgången längre med fler pålägg. Du behöver ej landgångsbröd utan kan ta 2,5 vanliga brödskivor efter tycke till varje landgång.
Laga gärna egen helstekt rostbiff och skiva till landgången. Hemgjord remoulad kan du enkelt röra ihop av 2 dl majonnäs, 1 dl hackade pickles och 0,5 tsk currypulver. Du kan byta ut rotselleriröran i receptet mot mimosasallad till skinkan. Landgång blir vad man gör den till och vad råvarorna håller för kvalitét. I princip så kan du köpa allt färdigt eller laga hemma - med hemgjord leverpastej, rostbiff, majonnäs, pickles, baka bröd osv så får du en mycket god landgång. Jag tycker dock att hemgjord remouladsås samt rostbiffen är viktigast så rostbiffen kan du steka själv om du ska välja något. Då blir den dessutom mycket billigare än den köpta.
Landgång är gott med en öl till.
Korv med stekt potatis
Korv med stekt potatis. Färsk stekt korv med råstekt potatis och stekt ägg är gott som lunch. Gillas av alla åldrar.
Välj gärna färsk god korv som salsicca, bratwurst eller chorizo. Du kan också steka vanlig korv efter tycke och tillgång såklart.
Gott med hackad persilja, grov eller stark senap och ketchup. Saltgurka och rödbetor är också gott till.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Kall pepparrotssås
Kall pepparrotssås passar till det mesta ex. rökt eller gravad lax, grillat som lax och kött men också kallskuret som fårfiol, renstek, varmrökt lax med mera.
Snabb och enkel sås att göra.
Räksnittar
Räksnittar på ljust bröd. Min kusin Toms lyxiga handpillade räksnittar med dill och majonnäs. Goda till fördrink, öl eller skumpa.
Överkurs är att smörsteka bröden och sedan servera med majonnäsen och räkorna på. Bred då smör på bröden och stek dem gyllene några minuter på varje sida i en stekpanna.
Tack till Tom.
Grillat ostfyllt tunnbröd
Grillat ostfyllt tunnbröd eller quesadillas är ett recept som passar som tilltugg, snittar eller aptitretare till ex. drink eller öl.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Grillade grönsaker
Grillade grönsaker passar till det mesta, både som tillbehör till grillat som på buffén.
Du kan välja andra grönsaker som halverade tomater samt grönsaker som kokt sparris (förkoka i 4 minuter), morot (förkoka i 5 minuter) och små hela potatisar (förkoka i 15 minuter). Kokt majs är också gott (förkoka i 15 minuter). Det finns förkokt majs också som man kan grilla direkt.
Rotfruktslåda
Rotfruktslåda. En låda eller gratäng med rotfrukter som palsternacka, potatis, kålrot, rotselleri, grädde samt vitlök.
Kokt grönsakstillbehör
Kokt grönsakstillbehör. Ett förslag på kokta grönsaker som passar som tillbehör till det mesta. Här har jag valt knippmorötter, bönor sk haricots verts samt knipp-, vår- eller salladslökar.
Du kan såklart ta andra grönsaker som vaxbönor, strimlad purjolök, broccolibuketter, blomkålsbuketter, brysselkål, rotselleri i stavar osv.
Väljer du vanliga morötter så slanta dem snett eller skär dem i stavar innan du kokar dem.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Gravlaxsås
Gravlaxsås till gravad lax. Servera gravlaxsås med gravad lax skivad med sallad, kokt potatis och citron. Eller till julbord, påsk eller midsommar.
Surdegsbröd och surdeg
Surdegsbröd och surdeg. Bröd bakat med surdeg blir gott, nyttigt, har lågt gi, håller längre och smakar mer. Går bra att frysa.
Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent
Löksås till stekt fläsk
Löksås. Sås med gul lök är klassisk svensk husmanskost till stekt fläsk med kokt potatis; stekt salt sill; men också till god korv. Även kallad bondsås. Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken. Du kan också ha i någon dl grädde i löksåsen.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Rabarbersylt
Rabarbersylt är lätt och gott att laga. Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel och pektin i om du vill spara sylten länge i svalt utrymme.
Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt.
Sylt med vanligt socker håller sig minst någon vecka i kylen.
Istället för potatismjöl kan du få sylten att tjockna med pektin eller maizena. I syltsocker finns redan pektin.
Ljus kola
Ljus kola till godis, julkola, kolasmet, bakverk mm. Hemkokt ljus kola med grädde. Gör egen ljus gräddkola.
Spenatstuvning
Spenatstuvning. Stuvning med spenat passar till ex. omelett eller crepes. Även till falukorv och fisk.
Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord och grus mm. Av jordbakterier kan det bildas nitritgift om du har spenat dagar i kylen och värmer den igen. Undvik detta om du ej är säker på att spenaten är mycket noga sköljd. Ett tips är att lägga spenaten i en stor kastrull, skål eller hink med vatten, arbeta runt spenaten i vattnet noga, sedan ta upp den ur vattnet och skölja i durkslag. Ev. jord och grus lägger sig då på botten av kastrullen, skålen eller hinken.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook