AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Hemgjord syltlök inlagd lök

Hemgjord syltlök inlagd lök Hemgjord syltlök. Gör egen syltlök. Att sylta egen lök är inte så svårt och blir mycket gott. Dock ska den mogna i lagen i ca 1,5-2 veckor.
Egen inlagd syltlök är mycket billigare än köpt färdig syltlök.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 13)
ca 1,5 liter syltlök inlagd lök
Förberedelse: 25 min
Tillagning:4 dagar 3 tim
Klart på:4 dagar 3 tim 25 min

Ingredienser:

  • 1 kg syltlök, pärlök, små steklökar eller andra mycket små lökar
  • Saltlag till syltlök: 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • Ättikslag till syltlök: 2 dl ättiksprit
  • 3 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 1 bit färsk ingefära (valfritt)
  • 1 tsk vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka upp vatten i en kastrull och koka löken med skal i 2 minuter.
  2. Häll av i durkslag och spola med kallt vatten.
  3. Skala löken med en skalkniv.
  4. Blanda vatten och salt i en till kastrull och rör till saltet löst sig.
  5. Lägg i löken efter hand du skalar den och låt stå över natten i kylen.
  6. Häll av löken i ett durkslag och skölj den.
  7. Koka upp vatten i en kastrull och koka löken mjuk i ca 5 för syltlök och pärllök upp till 7 minuter för lite större steklökar.
  8. Häll av i durkslag igen och fördela löken i glasburkar.
  9. Koka upp ättikslagen, häll den över löken och sätt på lock.
  10. Förvara syltlöken svalt och mörkt.
  11. Syltlöken är färdig att äta efter ca 1,5-2 veckor och håller i upp till ett år.


 

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord syltlök inlagd lök:

Bostongurka
Bostongurka. Gör din egen bostongurka med lök, paprika, gurka (Västeråsgurkor) och senapsfrön.
Bostongurka är klassisk till korv och hamburgare men passar också till grillat kött, till stek eller vad du vill.
Ta en paprika av varje färg - röd, grön och gul eller orange.
Bostongurka kan varieras med ingredienser som syltlök, vitlök, röd chili, spiskummin, curry eller garam masala. Blanda i efter smak eller prova några varianter:
Bostongurka med chili: tillsätt 2 röda chilifrukter.
Bostongurka med vitlök: hacka med 5 klyftor vitlök.
Bostongurka med curry: tillsätt 2 tsk curry, 1 tsk garam masala samt 0,5 tsk spiskummin
Natriumbensoat är ett konsveringsmedel du tillsätter om du planerar att spara bostongurkan lite längre typ flera månader. Det kan uteslutas om bostongurkan ej ska sparas länge.
Förvara alltid bostongurkan i kylen eller svalt. Speciellt om du har en öppen burk. Bostongurkan kan också frysas såklart och då behövs inget konserveringsmedel.
Receptet kan också halveras för en mindre glasburk ostongurka ca 0,5 liter.
Äppelmos
Äppelmos. Att göra äppelmos kräver en del förberedelser men är egentligen inte särskilt komplicerat. Med ett visst mått av hygien håller moset länge.
Till äppelmos passar syrliga och mjöliga äppelsorter bra, exempelvis Transparent Blanche. Kom ihåg vad de heter så kan du skriva det på etiketten.
Askorbinsyra gör att moset inte mörknar och finns vid kryddhyllan i butiken.
Äppelmos kan frysas, förvaras i steriliserade burkar med lock i kylen eller kokas in och konserveras i glasburkar om det förvaras länge i skafferi eller källare.
Ett kilo frukt blir ungefär en liter mos. Kokar man alltså mos på tre liter frukt, behöver man burkar som räcker till ca 4-5 liter då socker och lite vatten ska i också.
Ska du konservera moset behöver du en eller flera kastruller där alla burkarna får plats att stå.
Äppelmos får god smak och konsistens om du mosar äpplen med skal och kärnor. Då behövs äpplena mosas och sedan passeras genom en sil, potatispress eller durkslag.
Till en liter äpplen tar du ca 1 dl socker, 1 krm askorbinsyra och 1 dl vatten.
För lyxvariant smaksätt med calvados (3 msk per liter mos) och kanelstänger (en i varje burk räcker).
Inlagda rödbetor
Hemgjorda inlagda rödbetor. Förvara burkarna med hemlagade inlagda rödbetor på en sval och mörk plats. Låt gärna rödbetorna stå och dra något dygn innan servering.
Inlagda rödbetor håller sig månader om lagen täcker rödbetorna. Som lag att lägga in färre eller fler rödbetor kan du använda inläggningslag sk 1-2-3 lag - dvs. 1 del ättika (24%), 2 delar socker och 3 delar vatten.
Öppnad burk rödbetor förvaras i kylen.
Några kryddnejlikor samt skalad färsk ingefära (i storlek som en sockerbit) är goda att lägga i varje burk rödbetor.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Tomatsås
Tomatsås. En enkel, nyttig och god tomatsås gjord med hela skalade tomater på burk, lök, vitlök, olivolja mm som får god smak av lite rosmarin (valfritt).
Det går givetvis att byta ut de hela burktomaterna med krossade tomater, passerade tomater eller t.o.m. någon dl tomatpuré och vatten.
Du kan också ta färska tomater (italienarna gillar plommontomater till tomatsås) och skålla dem, skala dem och koka tomatsås på. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept.
Tomatsåsen blir godast om den får stå och puttra under lock länge - helst upp mot en timme. Eller laga dagen innan.
Tomatsås kan såklart smaksättas som du vill och förslag på varianter är att tillsätt 1 röd chilifrukt för hetare sås; 0,5 tsk gurkmeja och 0,5 tsk curry för lite mustigare indisk stil; 1 tsk paprikapulver och 0,5 tsk spiskummin eller lite rökessens för BBQ sås (ta inte för mycket bara för då smakar det bara rök).
Socker kan ersättas med honung eller råsocker.
Vinäger kan ersättas med balsamvinäger eller 1 dl vin.
Själv gillar jag rosmarin i tomatsås men man kan ta de kryddor man gillar som timjan, basilika och/eller oregano efter tycke.
Rostad potatis med vitkål, morot och lök
Rostad potatis med vitkål, morot och lök i olivolja. Gott, enkelt och billigt tillbehör till det mesta.
Receptet kan såklart dubbleras och grönsakerna ugnsrostas i en större ugnsform eller långpanna.
Snabbinlagd gurka
Snabbinlagd gurka. En variant på inlagd gurka som du snabbt mjuk likt pressgurka med ättika, dill, salt och socker.
Gott till kött, stek, grillat, fisk eller som salladstillbehör till det mesta. Passar att dubbla till många ex. till buffé eller fest. Strimla då gurkan med en mandolin, osthyvel eller matberedare.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Krusbärsvin
Krusbärsvin blir gott och uppfriskande. För mer tips om hur du gör eget vin av krusbär se också artikeln om eget vin av bär på Receptfavoriter.
OBS Du behöver också köpa och tillsätta vinjäst enligt vinjästens paket. Samt ev. enzym som tar bort pektin.
Tidsangivelsen ovan gäller ej men det tar ca 2veckor.

Plankstek med fläskfile
Plankstek med fläskfilé. Klassisk plankstek med ugnsstekt fläskfilé, gratinerat potatismos, bearnaisesås, grillad tomat, sparris toppat med några räkor.
Gott som garnering är även lökringar. Räkorna är valfria. Istället för grön sparris kan man ta vit sparris.
Ett alternativ är att enbart spritsa mos längs med toppen samt en sida av plankan.
Kristyr
Kristyr till kakor, bakverk, muffins, pepparkakor, pepparkakshus. Kristyrrecept.
Kristyr kan färgas med någon droppe hushållsfärg. Vanligast är rött (rosa), gult och grönt.
Denna kristyr håller sig bättre, är lättare att spritsa samt blir hårdare än vanlig sockerglasyr. Kristyr passar därför till ex. pepparkakshus. Vanlig glasyr till ex. mazarin eller kanelbullar blandar du av bara florsocker samt några droppar vatten.
Moderna bakpapper kan ha en yta där tejp har svårt att fästa ta då en fryspåse eller spritspåse.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Vegetarisk sandwich
Vegetarisk sandwich med surdegsbaguette eller surdegsbröd. Lite förslag och varianter bla med färskost, grönsallad, avokado, tzatziki och cocktailtomater.
Du kan välja annat bröd om du önskar.
Andra goda varianter på vegetarisk sandwich är:
- fyll med skivad tomat, skivad mozzarella, pesto och färsk basilika.
- rostade grönsaker: rosta paprika, rödlök, äggplanta och skivad zucchini med olivolja, salt, peppar, chiliflakes, balsamvinäger och pressad vitlök i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Fyll sedan med färskost, grönsallad, rostade grönsaker och ev. ost som mozzarella, fetaost eller provolone.
- skivad gurka på färskost toppad med salt och svartpeppar.
- cheddarost på majonnäs, pickles, skivad tomat och toppad med ruccola.
- skivat ägg på majonnäs med lagrad ost, skivad tomat och ruccola.
Matjessilltårta silltårta
Matjessilltårta eller silltårta med kavring. En modern klassiker är matjestårtan. Matjestårta är inte en söt tårta utan en tårta med kavring till botten toppad med fyllning lik en mousse smaksatt med matjesill.
Du kan garnera matjessilltårtan med hackad gräslök och rädisor eller klicka ut ex. stenbitsrom.
Snabbsaltade gurkor
Snabbsaltade gurkor med lag du ej behöver koka. Till snabbt saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda snabbsaltade gurkor mycket knapriga.
Vill du vara på säkra sidan att gurkorna ska hålla länge kan du tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel) enligt paket.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook