AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Pasta kan varieras på fantastiskt många vis. Den kan vara lyxig och dyr till fest och middag eller billig...
Sök
Android

Hemgjord syltlök inlagd lök

Hemgjord syltlök inlagd lök Hemgjord syltlök. Gör egen syltlök. Att sylta egen lök är inte så svårt och blir mycket gott. Dock ska den mogna i lagen i ca 1,5-2 veckor.
Egen inlagd syltlök är mycket billigare än köpt färdig syltlök.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 10)
ca 1,5 liter syltlök inlagd lök
Förberedelse: 25 min
Tillagning:4 dagar 3 tim
Klart på:4 dagar 3 tim 25 min

Ingredienser:

  • 1 kg syltlök, pärlök, små steklökar eller andra mycket små lökar
  • Saltlag till syltlök: 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • Ättikslag till syltlök: 2 dl ättiksprit
  • 3 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 1 bit färsk ingefära (valfritt)
  • 1 tsk vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka upp vatten i en kastrull och koka löken med skal i 2 minuter.
  2. Häll av i durkslag och spola med kallt vatten.
  3. Skala löken med en skalkniv.
  4. Blanda vatten och salt i en till kastrull och rör till saltet löst sig.
  5. Lägg i löken efter hand du skalar den och låt stå över natten i kylen.
  6. Häll av löken i ett durkslag och skölj den.
  7. Koka upp vatten i en kastrull och koka löken mjuk i ca 5 för syltlök och pärllök upp till 7 minuter för lite större steklökar.
  8. Häll av i durkslag igen och fördela löken i glasburkar.
  9. Koka upp ättikslagen, häll den över löken och sätt på lock.
  10. Förvara syltlöken svalt och mörkt.
  11. Syltlöken är färdig att äta efter ca 1,5-2 veckor och håller i upp till ett år.


 

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord syltlök inlagd lök:

Lingonsylt
Lingonsylt. Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt.
Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (finns i små påsar i affären - säljs också under namnet Atamon). Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna.
Du kan också använda syltsocker som redan har konserveringsmedel och citronsyra.
Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. I normal rumstemperatur så håller den också länge men tillsätt då gärna konserveringsmedel för säkerhets skull.
Ska du äta lingonsylten inom några veckor behöver håller den fint med bara socker. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl och akta för att stoppa ner fingret eller sked du haft i munnen i sylten för då håller den kortare tid.
Hemgjord senap julsenap
Hemgjord senap. En god julsenap på senapsfrön. Att göra egen senap blir mycket gott. Gör gärna senapen någon dag innan så den får stå och få smak.
Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.
Vitlökssill med dragon
Vitlökssill med dragon är inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs, vitlök och färsk hackad dragon.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Vårrullar
Thailändska vårrullar - vårrullar från Thailand. Gott som tilltugg eller förrätt. Hittar du inte vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i lika stora rutor. Det är också gott med hälften fläskfärs och hälften hackade räkor. Krabbkött, hackade räkor, quornfärs och kycklingfärs blir också gott.
Stekt aubergine äggplanta med tzatziki
Stekt aubergine eller äggplanta med tzatziki. Grekisk stekt äggplanta är gott som förrätt eller tillbehör till det mesta som grillat, buffé osv.

Sallad med tomat, avocado och rödlök
Sallad med tomat, avocado och rödlök passar som tillbehör till det mesta och vid fest, buffe och till vardags. Kanske till paj, varma mackor eller pizza.
Servera gärna dijondressing eller senapsdressing till salladen.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Mandelkorgar
Mandelkorgar är mandelflarn som formats till korgar. Goda att fylla till dessert eller fika. Gott att fylla mandelkorgar med är vispad grädde och sylt; olika sorbeter ex. tre olika smaker och färger; vaniljglass, chokladsås, banan och vispad grädde osv.
Istället för mandelspån så kan du ta hackad skållad mandel eller tom hackad oskalad mandel.
Buddapeststubbe Budapeststubbe
Buddapeststubbe eller Budapeststubbe. En klassisk bakelse likt rulltårta serverad i skivor.
En slags rulltårta som ser ut som en stubbe med nötmaräng fylld med grädde, jordgubbar, mandarinklyftor samt garnerad med choklad, grädde, mandarin och jordgubbar.
Skånsk äppelkaka äppelpaj
Skånsk äppelkaka eller äppelpaj med riven kavring. Hemgjord skånsk äpplekaka eller äpplepaj är enkel och god med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass. Klassisk som dessert till Gåsamiddag.
Istället för ströbröd av kavring så kan man vanligt ströbröd. En annan variant av äppelkakan är med bara äppelmos. Den kan då göras utan att den gräddas. Rör då ihop ströbröd och smör med några msk socker samt en tsk kanel i en panna till en smulig röra. Varva sedan äppelmos och smulor och servera kallt med tillbehör som vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Vintips till är en söt dryck som heter Pommeau från Normandie eller ett sött dessertvin eller Vin Santo.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Pepparkakssandwich
Pepparkakssandwich. Pepparkakor med vaniljglass mellan. Enkelt, gott och omtyckt av alla. Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen.
Goda som efterrätt, fika eller när man är sugen på glass.
En variant av den köpta sandwichen.
Godast blir de med hembakta pepparkakor och riktigt fin vaniljglass. Ska du servera pepparkakssandwicharna efter middagen ex. som dessert till kaffet eller en espresso med avec kan du välja lite mindre pepparkakor och får då som små kakor. Räkna då 1-2 per person.
Bananglass glass med banan
Bananglass. En god hemgjord glass med banan.
Jordgubbssoppa
Jordgubbssoppa med sorbet och kaksmulor (här smulade mandelbiskvier). En god, enkel, nyttig och kall dessert.
Mixade jordgubbar med en kula sorbet toppat med kaksmulor.
Istället för mandelbiskvier kan du ta andra kakor som finska pinnar, flarn eller drömmar.
Med läsk tillsatt precis innan servering blir soppan mousserande. Du kan också ta ett mousserande vin som Cava istället för läsk men tillsätt då några msk socker så att soppan blir lagom söt.
1-2 mosade eller mixade bananer är också gott i soppan.
Soppan kan garneras med blad av mynta eller citronmeliss.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook