AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Hemgjord syltlök inlagd lök

Hemgjord syltlök inlagd lök Hemgjord syltlök. Gör egen syltlök. Att sylta egen lök är inte så svårt och blir mycket gott. Dock ska den mogna i lagen i ca 1,5-2 veckor.
Egen inlagd syltlök är mycket billigare än köpt färdig syltlök.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 10)
ca 1,5 liter syltlök inlagd lök
Förberedelse: 25 min
Tillagning:4 dagar 3 tim
Klart på:4 dagar 3 tim 25 min

Ingredienser:

  • 1 kg syltlök, pärlök, små steklökar eller andra mycket små lökar
  • Saltlag till syltlök: 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • Ättikslag till syltlök: 2 dl ättiksprit
  • 3 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 1 bit färsk ingefära (valfritt)
  • 1 tsk vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka upp vatten i en kastrull och koka löken med skal i 2 minuter.
  2. Häll av i durkslag och spola med kallt vatten.
  3. Skala löken med en skalkniv.
  4. Blanda vatten och salt i en till kastrull och rör till saltet löst sig.
  5. Lägg i löken efter hand du skalar den och låt stå över natten i kylen.
  6. Häll av löken i ett durkslag och skölj den.
  7. Koka upp vatten i en kastrull och koka löken mjuk i ca 5 för syltlök och pärllök upp till 7 minuter för lite större steklökar.
  8. Häll av i durkslag igen och fördela löken i glasburkar.
  9. Koka upp ättikslagen, häll den över löken och sätt på lock.
  10. Förvara syltlöken svalt och mörkt.
  11. Syltlöken är färdig att äta efter ca 1,5-2 veckor och håller i upp till ett år.


 

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord syltlök inlagd lök:

Inlagd gurka med chili
Inlagd gurka med chili. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med chili ger god sting till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Bostongurka
Bostongurka. Gör din egen bostongurka med lök, paprika, gurka (Västeråsgurkor) och senapsfrön.
Bostongurka är klassisk till korv och hamburgare men passar också till grillat kött, till stek eller vad du vill.
Ta en paprika av varje färg - röd, grön och gul eller orange.
Bostongurka kan varieras med ingredienser som syltlök, vitlök, röd chili, spiskummin, curry eller garam masala. Blanda i efter smak eller prova några varianter:
Bostongurka med chili: tillsätt 2 röda chilifrukter.
Bostongurka med vitlök: hacka med 5 klyftor vitlök.
Bostongurka med curry: tillsätt 2 tsk curry, 1 tsk garam masala samt 0,5 tsk spiskummin
Natriumbensoat är ett konsveringsmedel du tillsätter om du planerar att spara bostongurkan lite längre typ flera månader. Det kan uteslutas om bostongurkan ej ska sparas länge. Förvara dock alltid bostongurkan i kylen eller svalt. Speciellt om du har en öppen burk. Bostongurkan kan också frysas såklart och då behövs inget konsveringsmedel.
5-min snabbsill i tre smaker
5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.
Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Morotssoppa med spiskummin och kokos
Morotssoppa med spiskummin och kokos. En morotssoppa som är nyttig, billig och god.
Passar till 4 lätta huvudrätter eller 6 förrätter. Servera med varmt bröd som ex. ciabatta eller baguette. Gärna med färskost med örter.
Vid servering av morotssoppan kan du också ha en msk matyoghurt eller creme fraiche i varje tallrik vid servering.
Paprikasoppa med curry och kokos
Paprikasoppa. Soppa med röd paprika, kokosmjölk, curry, chili och potatis. God, mättande, nyttig och prisvärd paprikasoppa till lunch, förrätt eller enkel middag.
Servera gärna paprikasoppan med ett gott bröd samt pålägg. Du kan också göra bagels till som på bilden. Rosta då bagelshalvor, bre på färskost, skivad gurka, salt, peppar samt ev. skinka. Lägg ihop och halvera med kniv.
Skölj och skrubba paprikorna i varmt vatten innan du använder dem. Väljer du ekologisk paprika är det inte nödvändigt.
Lökconfit
Lökconfit är en röra på skivad stekt lök som fått koka i olivolja tills den är riktigt mjuk och god. Passar utmärkt till grillat och som tillbehör till ex. pulled pork, fläskkarré, korv, kyckling eller lövbiff. En riktigt billig röra som är lätt att laga till flera.
Överbliven olja häller man sedan av och det kan du ha till annat ex. att steka i.
Confit är franska för att koka in i fett.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Bröd recept grundrecept
Bröd recept. Grundrecept på matbröd med en påse mjöl. Baka hembakt bröd.
Du behöver 2 kg mjöl, 50 g jäst, 1,2 liter vatten och 100 gram smör eller flytande margarin eller 0,5 dl olivolja.
Blir gott matbröd av vetemjöl, lantvetemjöl, dinkelmjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl special eller annan färdig mjölblandning.
2 kg mjöl räcker till ett större bröd som du kan breda ut i en långpanna till ex. ciabattaliknande brytbröd; eller baka ut 4 limpor; eller göra bullar och kuvertbröd som på bilden.
Du kan garnera brödet med att skära snitt i degen, pensla med vatten och strö över ex. solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön osv.
Du kan också ha smaksättning i degen. En av mina favoriter är att ha i en finhackad lök i degen. Vidare är någon dl finhackad soltorkad tomat gått.
Klyftpotatis
Klyftpotatis. Finns det något godare än knapriga klyftpotatisar? Klyftpotatis passar som tillbehör till det mesta.
Pannkakor pannkakssmet
Goda pannkakor och pannkakssmet. Pannkaksrecept. Grundsmet. Prova att ersätta 1-2 dl av mjölken med apelsinjuice - ett kockknep vi gjorde i lumpen.
När du gjort smeten så får den gärna stå och vila någon halvtimme (helst i kylen då) så sväller mjölet och smeten blir lite tjockare och godare. Men det går bra att grädde direkt också.
Vidare kan du ha i en tsk bakpulver för lite fylligare pannkakor.
Testa att steka lite av smeten så ser du om den är lagom tjock som du vill ha pannkakorna.
För mycket ägg i smeten gör pannkakorna för lika omelett.
Dock ska ju smeten inte vara för tunn för då fastnar och går pannkakorna sönder lättare.
Behöver du göra pannkakorna lite tjockare så fyll ett glas till hälften med mjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och tillsätt till pannkakssmeten. Tillsätter du mjölet direkt i smeten så klumpar mjölet sig bara och blir svårt att röra ut jämnt.
Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen.
Dubbla satsen om ni ska äta många pannkakor.
Du kan göra en stor laddning smet på en liter mjölk och ta fem ägg, 4 dl mjöl och 3/4 tsk salt.
Pannkakssmeten kan också användas till fyllda pannkakor sk crepes - då brukar man grädda dem tunnare. Pannkakssmeten blir också goda plättar ca 50 st.
Vill du ha pannkakssmet utan ägg kan du ersätta dem med 2 msk sojamjöl.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Tomat och avokadosallad
Tomat och avokadosallad är en god sallad till paj, buffe, som tillbehör eller grillat.
Extra god blir salladen med ekologiska tomater då de fått mogna lite extra. Vidare en fin kallpressad olivolja, fin vinäger, flingsalt samt nymalen svartpeppar.
Italiensk tomatsallad
Italiensk tomatsallad med basilika, rödlök och mozzarella. Sallad med tomat passar till grillat, buffe eller pasta.
Välj gärna kvisttomater och helst kravmärkta (de är nyttigare, obesprutade, ej genmodifierade och bättre för miljön).
Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger. Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald peppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.
Italiensk smörgåstårta
Italiensk smörgåstårta. En hemgjord lyxig och modern smörgåstårta med pesto, mozzarella, salami, pastrami, bressaola, oliver och soltorkade tomater. Ingredienserna är lite dyrare men gott blir det. Observera att smörgåstårtan är i italienska färgerna :).
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook