AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Syltade gröna tomater

Syltade gröna tomater Syltade eller inlagda gröna tomater. Små fasta tomater blir godast men det går också bra med stora.
Röda vanliga cocktailtomater blir också goda.
Köp Kravmärkta tomater (om du inte har egen odling) som då även smakar mer samt är nyttigare.
Syltade tomater är gott som tillbehör till det mesta som stek, till ost, grillat, kött, lövbiff, kyckling eller pate och förrätter.
Receptet blir en stor glasburk på ca 1 liter eller två mindre burkar. Du kan halvera receptet om du inte har så många tomater.
Lägger du in stora gröna tomater så blir de lite mer som marmelad vilket också är mycket gott. Halvera då tomaterna och koka dem i inläggningslagen så kokar de sönder till en marmeladliknande röra.
En kanelstång ger också god smak till de syltade tomaterna. Vidare kan man ha i torkad hel ingefära, senapsfrön, dillfrön, torkad chili som piri-piri, skivad pepparrot eller stjärnanis efter tycke. Ta inte i allt dock utan välj en smaksättning.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 12)
1 sats syltade gröna tomater
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 1 kg tomater, gärna små fasta och gröna
  • 2 liter vatten
  • 1 msk salt
  • INLÄGGNING TILL SYLTADE TOMATER: 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 3 dl vatten
  • 2,5 dl socker
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 kryddnejlikor
  • 7 vitpepparkorn
  • 1 kanelstång (valfritt)

Tillagning:

  1. Skölj tomaterna, ta bort fästet och picka lite hål på skalen här och där med något vasst typ knivsudd.
  2. Koka upp 2 liter vatten och 1 msk salt i en stor kastrull. Lägg ner tomaterna och sjud dem i 2 minuter. Ta upp tomaterna och låt rinna av i durkslag.
  3. Sterilisera burken eller burkarna du ska använda genom att värma dem i 120 grader ugn i tio minuter eller koka dem.
  4. Koka under tiden upp alla ingredienser till inläggningslagen i en stor kastrull. Rör så att sockret löser sig.
  5. Lägg i tomaterna och sjud dem i 10 minuter. Tillsätt ev. kryddor. Det gör inget om de går sönder i skalet. Stora tomater kan du koka in i halvor och mosa sönder till en mer marmelad-lik röra.
  6. Ta upp tomaterna och fördela dem i burken eller burkarna.
  7. Låt lagen koka upp och koka i några minuter.
  8. Häll lagen över tomaterna.
  9. Sätt på lock direkt och sätt att svalna.
  10. Förvara mörkt och svalt. Syltade tomater håller sig då i ett år.


 

Fler recept ur samma kategori som Syltade gröna tomater:

Pastasallad med svamp, ärtor och bacon
Pastasallad med svamp, ärtor och bacon. En god, snabb och enkel pastasallad med gnocchi eller penne, champinjoner, bacon, ärtor och creme fraiche.
Sältan från bacon och de söta ärtorna passar bra ihop. Vill du inte ha i bacon så passar fläsk eller hackad soltorkad tomat för en vegetarisk variant. Pastasalladen är god till buffe, tillbehör till middag och grillat eller till picknick. Förvara kylt. Överbliven pastasallad kan du ha i kylen.
Klyftpotatis i ugn
Klyftpotatis i ugn. Rostade potatisklyftor i olivolja, salt och svartpeppar. Gott till det mesta som tillbehör ex. grillat.
Välj gärna en potatis som är fast. Färskpotatis eller delikatesspotatis går också bra att göra klyftpotatis på.
Frittata med spenat
Frittata med spenat, ruccola, salladslök och parmesanost. Spenatfrittata eller rucculafrittata är gott som lätt lunch, middag eller på buffé (räcker då till 6 portioner).
Du kan steka klart frittatan på låg värme på spisen också istället för att ställa in den i ugnen (vilket jag tycker är lättare då den ej bränns i botten så lätt).
Istället för parmesan kan man ta fetaost eller pecorino.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Senapssill
Senapssill. Välj vilken senap du vill men gott är att blanda olika senap. Ex. grovkornig senap, lite söt stark senap, vanlig slottssenap samt lite fransk dijonsenap.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Istället för gräddfil kan du ta 2 msk majonnäs eller 1 dl matyoghurt (eller blanda efter eget tycke).
Inlagda rödbetor
Hemgjorda inlagda rödbetor. Förvara burkarna med hemlagade inlagda rödbetor på en sval och mörk plats. Låt gärna rödbetorna stå och dra något dygn innan servering.
Inlagda rödbetor håller sig månader om lagen täcker rödbetorna. Som lag att lägga in färre eller fler rödbetor kan du använda inläggningslag sk 1-2-3 lag - dvs. 1 del ättika (24%), 2 delar socker och 3 delar vatten.
Öppnad burk rödbetor förvaras i kylen.
Några kryddnejlikor samt skalad färsk ingefära (i storlek som en sockerbit) är goda att lägga i varje burk rödbetor.
Rabarberchutney
Rabarberchutney är en chutney med rabarber. En röra med kryddor, vinäger, rabarber och socker.
Rabarberchutney är gott till grillat, grytor, currygrytor mm. Passar också som glace marinad till grillat pensla korvar, grönsaker och köttbitar precis i slutet på grillningen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Nachos med hemgjord salsa
Nachos med hemgjord salsa av tärnade tomater, färsk koriander, lök, hackad persilja, vitlök samt chili.
God dippsås att dippa nachos i som tilltugg innan maten eller ha som tomatsalsa och tillbehör till tex mex, tortillas, grillat, på buffé eller vardags.
Du kan välja färsk chili efter smak. Vidare kan man ta 2 tsk tabasco eller annan het chili eller chilisås.
Istället för tomater på burk kan du tärna 400 gram färska tomater. Eller blanda och ha lite krossade tomater och lite hackade färska tomater.
Grekisk spenatpaj
Grekisk spenatpaj sk Spanakopitta. Hemgjord paj med filodeg och spenatfyllning. Spenatpajen är god till lunch, middag eller buffé gärna serverad med tomater, gurka, rödlök, oliver i olivolja samt vinäger.
En sås med matyoghurt blandad med smulad fetaost och en grönsallad är också gott till spenatpajen.
Tempura med panko
Tempura med panko - friterade knapriga grönsaker och fisk med dip. Servera med klibbigt ris samt ljus japansk soja eller dipp bredvid.
Blanda gärna olika sorters fisk som 2 portionsbitar laxfiléer, 2 portionsbitar torsk och 1 filé rödspätta till nedan recept.
Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter, paprika i ringar, kinder eller som du vill samt klyftad lök och morot - skuren i stavar. Välj förslagsvis 4 sorter och 200 gram av varje.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Hemgjord citrusmarmelad
Hemgjord citrusmarmelad med apelsin, citron och grapefrukt. En god klassisk marmelad med citrusfrukter du enkelt kokar ihop med syltsocker.
Syltsocker har pektin och konserverande ämnen som gör marmeladen fin och hållbar. Det går också att använda vanligt socker men då kan du behöver tillsätta extra pektin samt konserverande citronsyra - nu är det 2 citroner i receptet så den blir rätt hållbar ändå.
God, bra och fast marmelad kräver en del pektinrika frukter som citron, grapefrukt eller pomerans. Pektin gör att marmeladen stelnar.
Vill du ha en stel marmelad tillsätter du 1-2 tsk citron- eller vinsyra.
Välj gärna apelsiner med lite sötma och tunnare skal om du kan välja.
Körsbärssylt sylt på körsbär
Körsbärssylt. En god och enkel hemgjord sylt på körsbär, moreller eller klarbär.
Hemkokt körsbärssylt blir rätt lös. Tillsätter du pektin så blir körsbärssylten fastare - finns på apotek och välsorterade butiker - se förpackning för dosering - brukar vara 1 tsk per kilo sylt (körsbär innehåller mycket lite pektin). Blandar du ut med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandsylt utan tillsatt pektin.
Ett tips är annars syltsocker som redan innehåller pektin och konserveringsmedel. Koka ihop 1 kg syltsocker till 2 kg körsbär.
Körsbärssylt passar till efterrätter som ostkaka med grädde, pannkakor, vaniljglass, till desserter som cheesecake mm.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel som du tillsätter istället för syltsocker om du ska spara sylten länge eller ha syltburken öppen i kylen länge.
Ska du äta sylten inom några dagar så behövs ej syltsocker eller konserveringsmedel dock gärna pektin för att sylten ska tjockna mer.
Blodtärningar röda marmeladtärningar
Blodtärningar - röda marmeladtärningar. Ett gott godis som bla passar till Halloween eller jul.
Blodröda kuber av konfektmarmelad smaksatt med hallonsaft eller hallonsylt.
Du kan smaksätta med den saft eller sylt du vill. Päron och grön karmellfärg blir också fina gröna tärningar. Glykossirap finns numer i vanliga affärer.
Ska du spara marmeladkonfekten så lägg dem med lite mellanrum och låt dem torka ex. på ett bakplåtspapper något dygn. Förvara sedan i lufttät burk. Ev. kan du vänta med att sockra dem till precis innan servering så färgar inte sockret sig rosa.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook