AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Syltade gröna tomater

Syltade gröna tomater Syltade eller inlagda gröna tomater. Små fasta tomater blir godast men det går också bra med stora.
Röda vanliga cocktailtomater blir också goda.
Köp Kravmärkta tomater (om du inte har egen odling) som då även smakar mer samt är nyttigare.
Syltade tomater är gott som tillbehör till det mesta som stek, till ost, grillat, kött, lövbiff, kyckling eller pate och förrätter.
Receptet blir en stor glasburk på ca 1 liter eller två mindre burkar. Du kan halvera receptet om du inte har så många tomater.
Lägger du in stora gröna tomater så blir de lite mer som marmelad vilket också är mycket gott. Halvera då tomaterna och koka dem i inläggningslagen så kokar de sönder till en marmeladliknande röra.
En kanelstång ger också god smak till de syltade tomaterna.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 12)
Syltade gröna tomater
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 1 kg tomater, gärna små fasta och gröna
  • 2 liter vatten
  • 1 msk salt
  • INLÄGGNING TILL SYLTADE TOMATER: 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 3 dl vatten
  • 2,5 dl socker
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 kryddnejlikor
  • 7 vitpepparkorn
  • 1 kanelstång (valfritt)

Tillagning:

  1. Skölj tomaterna, ta bort fästet och picka lite hål på skalen här och där med något vasst typ knivsudd.
  2. Koka upp 2 liter vatten och 1 msk salt i en stor kastrull. Lägg ner tomaterna och sjud dem i 2 minuter. Ta upp tomaterna och låt rinna av i durkslag.
  3. Sterilisera burken eller burkarna du ska använda genom att värma dem i 120 grader ugn i tio minuter eller koka dem.
  4. Koka under tiden upp alla ingredienser till inläggningslagen i en stor kastrull. Rör så att sockret löser sig.
  5. Lägg i tomaterna och sjud dem i 10 minuter. Det gör inget om de går sönder i skalet. Stora tomater kan du koka in i halvor och mosa sönder till en mer marmelad-lik röra.
  6. Ta upp tomaterna och fördela dem i burken eller burkarna.
  7. Låt lagen koka upp och koka i några minuter.
  8. Häll lagen över tomaterna.
  9. Sätt på lock direkt och sätt att svalna.
  10. Förvara mörkt och svalt. Syltade tomater håller sig då i ett år.


 

Fler recept ur samma kategori som Syltade gröna tomater:

Pommes duchesse potatismos
Pommes duchesse är ett potatismos som gratineras ex. till fiskgratäng eller som små spritsade toppar som potatistillbehör till kött och fisk.
Receptet på Pommes duchesse räcker till en mindre gratängform ca 6 port.
Något krm muskotnöt ger god smak åt pommes duchesse.
Sötpotatismos mos av sötpotatis
Sötpotatismos. Mos med sötpotatis passar till det mesta istället för potatismos men mest till grillad fisk, kyckling, vegetariskt och på buffé.
Du kan också blanda hälften hälften av vanlig potatis och sötpotatis.
Vidare är det gott att ha i lite chili som 0,5 tsk sambal oelek
i sötpotatismoset.
Riven ost som parmesan eller grano padano passar också i sötpotatismos.
Sötpotatismoset blir sött och ha gärna något surt tillbehör till sötpotatismoset som ex. fint tärnad tomat, avokado och mango blandat med vinäger, chili och olivolja.
Rostade rotgrönsaker
Rostade rotgrönsaker. Ugnsrostad potatis, morot, palsternacka och butterscotch pumpa. Du kan byta eller lägga till rotgrönsaker efter tillgång ex. ta rotselleri, gulbetor eller kålrot.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Pestosill
Pestosill. God inlagd sill i creme fraiche smaksatt med pesto. Sillinläggning smaksatt med pesto.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Vinbärsgele med äpple
Vinbärsgele med äpple. Äpplegele med röda- eller svarta vinbär eller rönnbär.
Senapssill
Senapssill. Välj vilken senap du vill men gott är att blanda olika senap. Ex. grovkornig senap, lite söt stark senap, vanlig slottssenap samt lite fransk dijonsenap.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Pico de gallo mexikansk tomatsalsa
Pico de gallo - mexikansk tomatsalsa - som är spanska för tuppens näbb.
Mexikanarna gillar den då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök. Rödlök eller vårlök blir lika gott.
Tillsätt lite chili i taget om du inte gillar stark mat (1/4 chili i taget är ett förslag).
Blomkålssoppa med curry
Blomkålssoppa med curry. God blomkålssoppa som passar till lunch, middag eller buffé.
En blomkålssoppa smaksatt med garam masala, curry samt gurkmeja.
Tomatsoppa med risoni och parmesan
Tomatsoppa med risoni och parmesan. God vegetarisk soppa till lunch eller middag. Lätt och billig att dubbla och laga till många.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Trädgårdsbärs sylt
Trädgårdsbärssylt med blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär, blåbär, krusbär eller hjorton. En snabb, god och enkel sylt som passar till vardags på flingorna såväl till desserter som pannkaka, citrontårta, pannacotta, creme caramel, citrontarte, fusktarte eller cheesecake.
En kanelstång ger god smak om den får koka med i sylten också.
Skippa syltsocker om du ska äta sylten inom någon till några dagar samt förvarar den i kylen. Välj syltsocker om du vill ha en hållbar sylt som du ska spara länge. Då behöver den ej stå i kyl men gärna mörkt och svalt ex. i matkällare eller skåp.
Hallonsaft
Hallonsaft. Koka hemgjord hallonsaft på färska eller frysta hallon.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i hallonsaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Hallonsaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel.
Aprikosmarmelad marmelad på torkade aprikoser
Aprikosmarmelad. Marmelad med torkade aprikoser. Hemgjord aprikosmarmelad är lätt och gott.
Aprikosmarmelad är gott på rostat bröd eller scones eller att ge bort som present.
Vill du göra aprikossylt så spär du med vatten.
Kan också frysas.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook