AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Syltade gröna tomater

Syltade gröna tomater Syltade eller inlagda gröna tomater. Små fasta tomater blir godast men det går också bra med stora.
Röda vanliga cocktailtomater blir också goda.
Köp Kravmärkta tomater (om du inte har egen odling) som då även smakar mer samt är nyttigare.
Syltade tomater är gott som tillbehör till det mesta som stek, till ost, grillat, kött, lövbiff, kyckling eller pate och förrätter.
Receptet blir en stor glasburk på ca 1 liter eller två mindre burkar. Du kan halvera receptet om du inte har så många tomater.
Lägger du in stora gröna tomater så blir de lite mer som marmelad vilket också är mycket gott. Halvera då tomaterna och koka dem i inläggningslagen så kokar de sönder till en marmeladliknande röra.
En kanelstång ger också god smak till de syltade tomaterna.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 12)
Syltade gröna tomater
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 1 kg tomater, gärna små fasta och gröna
  • 2 liter vatten
  • 1 msk salt
  • INLÄGGNING TILL SYLTADE TOMATER: 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 3 dl vatten
  • 2,5 dl socker
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 kryddnejlikor
  • 7 vitpepparkorn
  • 1 kanelstång (valfritt)

Tillagning:

  1. Skölj tomaterna, ta bort fästet och picka lite hål på skalen här och där med något vasst typ knivsudd.
  2. Koka upp 2 liter vatten och 1 msk salt i en stor kastrull. Lägg ner tomaterna och sjud dem i 2 minuter. Ta upp tomaterna och låt rinna av i durkslag.
  3. Sterilisera burken eller burkarna du ska använda genom att värma dem i 120 grader ugn i tio minuter eller koka dem.
  4. Koka under tiden upp alla ingredienser till inläggningslagen i en stor kastrull. Rör så att sockret löser sig.
  5. Lägg i tomaterna och sjud dem i 10 minuter. Det gör inget om de går sönder i skalet. Stora tomater kan du koka in i halvor och mosa sönder till en mer marmelad-lik röra.
  6. Ta upp tomaterna och fördela dem i burken eller burkarna.
  7. Låt lagen koka upp och koka i några minuter.
  8. Häll lagen över tomaterna.
  9. Sätt på lock direkt och sätt att svalna.
  10. Förvara mörkt och svalt. Syltade tomater håller sig då i ett år.


 

Fler recept ur samma kategori som Syltade gröna tomater:

Persiljesmör aromsmör med persilja
Persiljesmör. Aromsmör med hackad persilja samt en touch av vitlök. Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnstekt lax mm.
Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till.
Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar.
Du kan använda blad- eller kruspersilja.
Morotssallad
Morotssallad. En sallad med marinerade morötter med olivolja, vinäger, persilja, basilika, vitlök, ingefära, honung samt chili.
Morotssallad passar på buffé, middag, fest, vardags samt tillbehör till det mesta. Lätt och billigt att laga till många (speciellt om du använder en mandolin eller matberedare att skiva morötterna med).
Marinaden kan du variera med örter och smaker du gillar.
Olivoljan kan bytas mot kallpressad rapsolja; vinägern kan du välja röd, vit eller balsamvinäger eller cidervinäger; örter som timjan, dragon, rosmarin passar också; istället för honung kan du ta lite socker; lite apelsinjuice är också gott; sesamolja och sesamfrön samt hackad röd chili och soja ger en asiatisk touch gärna med färsk koriander. Curry är också gott att smaksätta morotssallad med.
Vidare är det gott att blanda morötterna med skivad rödlök, rostade valnötter, sesamfrön, solrosfrön, kokta gröna bönor osv.
Färskpotatissallad med olivolja, purjolök och valnötter
Färskpotatissallad. Kokt färskpotatis som får smak av olivolja, purjolök, vinäger och vitlök.
Den nötiga tonen i potatisen förstärks av valnötter (vilket dock är valfritt att ta med).
Var noga med att smaka av med salt och peppar samt ev. en nypa socker.
En näve ruccola eller färsk spenat ger fin grön färg om du önskar dryga ut salladen något. Skölj salladen noga innan bara.
Andra goda grönsaker i färspotatissallad är kokt grön sparris skuren i sneda strimlor; kokta sockerärtor strimlade på längden; skivad rödlök; skivade rädisor samt ärtskott.
God smak till färskpotatissallad ger också fransk senap; kapris; hackad bladpersilja och/eller hackad basilika.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Vinbärsgele med äpple
Vinbärsgele med äpple. Äpplegele med röda- eller svarta vinbär eller rönnbär.
Snabbsaltade gurkor
Snabbsaltade gurkor med lag du ej behöver koka. Till snabbt saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda snabbsaltade gurkor mycket knapriga.
Vill du vara på säkra sidan att gurkorna ska hålla länge kan du tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel) enligt paket.
Gravad inlagd sill eller strömming
Gravad inlagd sill eller strömming. Färsk sill eller strömming från början som du gravar i salt och lägger in i ättikslag och använder som grund till smaksatt sill som vitlökssill, senapssill och klar sill som löksill med 1-2-3 lag.
Sillen kan serveras till silbord, julbord, påsk eller midsommar. Eller bara med kokt potatis och knäckebröd.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Salsa med avokado, citrus och tomat
Salsa med avokado, citrus och tomat. Gott till grillad eller stekt fisk, ljust kött, skaldjur som räkor eller pilgrimsmusslor, fiskspett.
Gott i salsan är också en hackad röd chilifrukt; samt färska hackade örter som färsk koriander, basilika eller persilja.
Pasta med kyckling, spenat och grädde
Pasta med kyckling, spenat och grädde smaksatt med svamp samt toppad med riven parmesan. En god pasta som gillas av alla.
Du kan också laga pastan med färsk pasta (koka den enligt paketet).
Du kan utesluta kycklingen eller ersätta den med quornbitar om du vill ha en vegetarisk pasta. Vidare kan du ta sojagrädde eller Oatlys Imat istället för vanlig grädde.
Pumpamos
Pumpamos. Pumpa passar utmärkt att göra mos av likt potatismos.
Har du mycket pumpa är det smidigt att göra pumpamos och ex. frysa in. Pumpamoset kan du ha som grund till ex. pumpasoppa, pumpadipp, pumparisotto, pumpapaj eller pumpagnocchis.
Gott till stekt eller grillad fisk, på buffé, till kött och vegetariskt.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Svartvinbärsmarmelad marmelad med svarta vinbär
Svartvinbärsmarmelad. Hemgjord marmelad med svarta vinbär är enkelt att koka själv. Gott till pannkakor, våfflor, desserter mm.
Ökar du mängden vatten med dubbelt får du svartvinbärssylt. Precis mogna bär ger en fast marmelad som jag tycker blir bäst.
Syltsocker, pektin, konserveringsmedel går givetvis att använda också - se recept på paket.
Lingonsylt
Lingonsylt. Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt.
Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (finns i små påsar i affären - säljs också under namnet Atamon). Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna.
Du kan också använda syltsocker som redan har konserveringsmedel och citronsyra.
Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. I normal rumstemperatur så håller den också länge men tillsätt då gärna konserveringsmedel för säkerhets skull.
Ska du äta lingonsylten inom några veckor behöver håller den fint med bara socker. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl och akta för att stoppa ner fingret eller sked du haft i munnen i sylten för då håller den kortare tid.
Vinbärsgele med äpple
Vinbärsgele med äpple. Äpplegele med röda- eller svarta vinbär eller rönnbär.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook