Syltade gröna tomater

Introduktion och förberedelse

Syltade eller inlagda gröna tomater. Små fasta gröna tomater blir godast men det går också bra med stora.

Serveringsförslag

Syltade gröna tomater är gott som sötsyrligt tillbehör till vardags, fest och buffé och passar till husmanskost, stek, dessertost, grillat, kött, lövbiff, kyckling eller paté med mera.

    Tips

    • Lägger du in stora gröna tomater så blir de lite mer som marmelad vilket också är mycket gott. Halvera då tomaterna och koka dem i inläggningslagen så kokar de sönder till en marmeladliknande röra.
    • Köp Kravmärkta tomater - om du inte odlar egna tomater.
    • Du kan halvera receptet om du inte har så många tomater.
    • Det finns två typer gröna tomater - röda tomater som ej mognat och samt sorter som är gröna även när de mognat. Du kan använda båda till detta recept men jag har bara provat med sort som är naturligt grön.

    Framförhållning

    De kan ätas direkt men blir godast efter några dagar/veckor.

    Varianter

    • Röda vanliga cocktailtomater eller liknande blir också goda att lägga in på samma vis.
    • En kanelstång ger också god smak till de syltade tomaterna.
    • Vidare kan man ha i torkad hel ingefära, senapsfrön, dillfrön, torkad chili som piri-piri, skivad pepparrot eller stjärnanis efter tycke.

    Hållbarhet

    • Kan förvaras upp till ett år om det är mörkt och svalt. Se till att lagen täcker tomaterna då - lägg förslagsvis i något (som är steriliserat) som tynger ner dem under lagen.
    • Det är viktigt att sterilisera burkar och lock om du vill förvara tomaterna en längre tid. Ska du bara ha i kylen och äta upp inom några veckor så är det mindre viktigt.
    • Vill du ha extra hållbara tomater kan du ta i något krm natriumbensoat i lagen - se förpackning.

    1 sats syltade gröna tomater, ca 1 liter eller två mindre burkar.

    • Förberedelse: 15 min
    • Tillagning: 30 min
    • Klart på: 45 min

    Ingredienser

    • 1 kg gröna tomater, gärna små fasta och gröna
    • LAG 1: 2 liter vatten
    • 1 msk salt
    • INLÄGGNING: 2 dl ättiksprit (12 %)
    • 3 dl vatten
    • 2,5 dl socker
    • 1 tumme färsk ingefära
    • 3 kryddnejlikor
    • 7 vitpepparkorn
    • 1 kanelstång (valfritt)

    Tillagning

    1. Skölj tomaterna, ta bort fästet och picka lite hål på skalen här och där med något vasst typ knivsudd.
    2. LAG 1 - Detta steg är valfritt men tomaterna blir extra rena - speciellt om du köpt tomater som kan vara besprutade. Vidare blir hållbarheten något bättre. Koka upp 2 liter vatten och 1 msk salt i en stor kastrull. Lägg ner tomaterna och sjud dem i 2 minuter. Ta upp tomaterna och låt rinna av i durkslag.
    3. Rengör burk samt lock eller burkarna du ska använda genom att värma dem i 120 grader ugn i tio minuter eller koka dem. Lock med plastbeläggning och gummiringar kan kokas 10 minuter.
    4. INLÄGGNING: Koka under tiden upp alla ingredienser till inläggningslagen i en stor kastrull. Rör så att sockret löser sig.
    5. Lägg i tomaterna och sjud dem i 10 minuter. Tillsätt ev. kryddor. Det gör inget om de går sönder i skalet. Stora tomater kan du koka in i halvor och det blir bara gott om de mosas sönder till en mer marmelad-lik röra.
    6. Ta upp tomaterna och fördela dem i burken eller burkarna.
    7. Låt lagen koka upp och koka i några minuter.
    8. Häll lagen över tomaterna.
    9. Sätt på lock direkt och sätt att svalna.
    10. Förvara mörkt och svalt. Syltade tomater håller sig då i ett år.
    E-mail
    Medel: 3.8 (277 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 23 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-18