Sill med koriander och lime

Introduktion och förberedelse

Inlagd sill med färsk koriander, lime, persilja och sting av chili i krämig sås med crème fraiche och majonnäs.

En sill där jag hämtat inspiration från koriandersås som annars är god i tacos och till mexikansk streetfood.

Lättlagad och snabb sill med 5-minuterssill.

Serveringsförslag

  • En god sill till julbord, smörgåsbord, påsk, sillfrukost, midsommar eller sommarlunch.
  • Passar även på sillsmörgås.

Val av sill

  • Här har jag använt 5-minuters inläggningssill som är klar att smaksätta.
  • Du kan ta annan urvattnad inläggningssill också men då måste du lägga in den i ättikslag först några dagar.
  • Eller ta saltsill samt följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några dagar extra.
  • Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på mitt recept för inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas som nedan.

Varianter

  • Crème fraiche kan bytas mot gräddfil.

Tips

  • Istället för färsk koriander, chili och persilja kan du ta fryst hackad koriander, hackad chili samt persilja.
  • Istället för färsk lime kan du ta lime på flaska.

1 glasburk sill med färsk koriander och lime, ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 420 gram (1 paket) 5 minuters inläggningssill
  • 20 gram fryst hackad koriander eller 1 dl grovt hackad färsk koriander
  • 10 gram fryst hackad persilja eller 1/2 dl grovt hackad färsk persilja
  • 1/2 msk hackad röd chili, färsk eller fryst
  • 1/2 lime, saft
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 dl majonnäs

Tillagning

  1. Lägg hackad koriander, persilja, chili, crème fraiche, pressad limesaft, salt, honung samt vitpeppar i en bunke.
  2. Mixa hastigt med en stavmixer.
  3. Tillsätt majonnäs och rör runt.
  4. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  5. Tillsätt sillen och vänd runt.
  6. Lägg upp sillen i en glasburk, begagnad syltburk, eller keramikkrus ex. ett Höganäskrus.
  7. Sätt på lock och förvara något dygn i kylen så att sillen mognar i smaken. Kan även serveras direkt. Håller några dagar i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-25

Tillbehör och liknande recept:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...