Sill och strömming

Recept med sill och strömming som är samma art. Grovt förenklat kan man säga att de skiljer sig i storlek samt ursprung. Strömming är ofta är något mindre fet och fiskas norr om kalmarsund och sill något fetare i söder. Ska du lägga in sill eller strömming så läs mer här

Viktigt vad gäller hållbarhet på inlagd sill och strömming: Clostridium botulinum är en baktiere som kan finnas på rå fisk och därefter bilda gift genom sporer. Sporerna tål att kokas samt kan bilda giftet utan syre men inte i salt, söt och sur miljö. Därför måste sillen saltas och sedan läggas i tillräckligt (under 4,5 ph) ättika, socker och salt. Följer du att frysa färsk sill eller strömming, insaltning samt sedan inläggning i ättika samt steriliserar burkar samt lock så är det ingern fara. Då håller oöppnad inlagd sill i klar lag (alltså ej med majonnäs och liknande) flera månader mörkt och svalt.

Använder du färdig urvattnad inläggningssill eller fem-minuters sill för inläggning (ex. från Abba) behöver du inte oroa dig alls för botulism men följ ändå recept med salt, ättika och socker (minska ej på mängderna ättika exempelvis).

Pages