Sillmacka eller sillsmörgås

Introduktion och förberedelse

Sillmacka eller sillsmörgås av mörk kavring toppad med valfri inlagd sill, kokt ägg, majonnäs, dill och rödlök samt en tomat- och gurksallad.

Val av bröd

Här har jag valt kavring som bröd men du kan såklart ta vilket bröd du vill - mörkt bröd som kavring eller rågbröd passar dock bäst tycker jag till sillmackor.

Tips

  • Koktider för ägg hittar du här.

Varianter

Val av sill

Att dricka till

Snaps och öl som lageröl eller IPA passar fint till sillmackor. Alkoholfri öl eller mjölk är annars också gott.

4 sillmackor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 skivor mörkt bröd som kavring
  • 2 msk smörgåsmargarin eller smör
  • 20 bitar inlagd sill - 1 burk 500 gram
  • 4 ägg M/L
  • 4 msk majonnäs
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 0,5 gurka
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 5 kvistar dill
  • 1 liten rödlök

Tillagning

  1. Koka äggen hårda. Lägg förslagsvis i kokande vatten och koka i 8 minuter.
  2. Skölj tomater och halvera dem. Lägg i en bunke. Skölj gurka, halvera på mitten och dela halvan på längden. Gröp ur kärnorna med en tesked. Skär i skivor till halvmånar. Lägg med tomaterna.
  3. Skölj och plocka dillen från stjälken. Spara några fina kvistar att garnera med. Hacka resten av dillen och blanda med tomat och gurkan.
  4. Blanda tomat och gurka med olivolja och vinäger samt smaka av med salt och peppar.
  5. Gör ev. egen majonnäs - ta två äggulor och vispa dem till skum. Droppa i ca 2 dl matolja som solrosolja. Smaka av majonnäsen med någon msk vinäger eller citron, salt och peppar.
  6. Skala och dela rödlöken. Strimla halva rödlöken. Finhacka den andra. Blanda den finhackade löken med gurkan och tomaterna. Den strimlade rödlöken sparar du till garnering.
  7. Skala äggen.
  8. Bred smör på brödskivorna.
  9. Skiva äggen och fördela på bröden.
  10. Klicka på en sked majonnäs på varje macka.
  11. Lägg på gurka och tomat vid sidan på varje smörgås.
  12. Fördela fem sillbitar var, strimlad rödlök och dill på mackorna.
  13. Servera sillmackorna.
E-mail
Medel: 4.3 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 126 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-13

Tillbehör och liknande recept:

Lyxlunch med danska smörrebröd

Laga goda danska smörrebröd med goda pålägg och duka upp till lyxig lunch - en smörrebrödsfest, Dansk...