Sillmacka sillsmörgås

Sillmacka eller sillsmörgås. Mörk kavring med kokt ägg och inlagd sill.
Du kan ta vilken sill du vill. Vanlig klar inlagd sill tycker jag passar bäst. Andra förslag är löksill, glasmästarsill, stekt inlagd sill osv blir såklart goda sillmackor de med.
Här har jag valt kavring som bröd men du kan såklart ta vilket bröd du vill - mörkt bröd passar dock bäst till sillmackor.
Snaps och öl passar fint till sillmackor. Mjölk är annars också gott.

4 sillmackor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 skivor mörkt bröd som kavring
  • 2 msk smörgåsmargarin eller smör
  • ca 20 bitar inlagd sill - 1 burk 500 gram
  • 4 ägg
  • 4 msk majonnäs
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 0,5 gurka
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 5 kvistar dill
  • 1 rödlök

Tillagning

  1. Koka äggen hårdkokta.
  2. Gör under tiden: Skölj tomater och halvera dem. Lägg i en bunke. Skölj gurka, halvera på mitten och dela halvan på längden. Gröp ur kärnorna med en tesked. Skär i skivor till halvmånar. Lägg med tomaterna.
  3. Skölj och plocka dillen från stjälken. Spara några fina kvistar att garnera med. Hacka resten av dillen och blanda med tomat och gurkan.
  4. Blanda tomat och gurka med olivolja och vinäger samt smaka av med salt och peppar.
  5. Gör ev. egen majonnäs - ta två äggulor och vispa dem till skum. Droppa i ca 2 dl matolja som solrosolja. Smaka av majonnäsen med någon msk vinäger eller citron, salt och peppar.
  6. Skala och dela rödlöken. Strimla halva rödlöken. Finhacka den andra. Blanda den finhackade löken med gurkan och tomaterna.
  7. Skala äggen.
  8. Lägg ihop sillmackorna: Bred smörgåsmargarin eller smör på bröden.
  9. Skiva äggen och fördela på bröden.
  10. Klicka på en sked majonnäs på varje macka.
  11. Lägg på gurka och tomat vid sidan av ägget på varje smörgås.
  12. Fördela ca fem sillbitar var, strimlad rödlök och dill på mackorna.
  13. Servera sillmackorna.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer