Brantevikssill

Brantevikssill är inlagd sill eller strömming med lök, dill, kryddpeppar, citronpeppar och ättika. Håller en vecka i kylen minst.

Brantevikssill passar till midsommar, jul, påsk eller som lunch med kokt potatis. Namnet sägs komma från en dam som lagade sillen i Brantevik på Österlen i Skåne på 70-talet och då hade citronpeppar (som då var en ny krydda) i lagen. Vanligt är att ha hela filéer till Brantevikssill. Det går såklart också bra att skära dem i bitar.

10 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 dagar 12 tim
  • Klart på: 2 dagar 12 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg färsk sill- eller strömmingsfilé
  • 1,25 dl ättika 12%
  • 7 dl vatten
  • 0,75 dl vanligt salt
  • Lag 2: 5 dl socker
  • 2 rödlökar
  • 2 gula lökar
  • 1,5 msk hel vitpeppar
  • 1,5 msk hel kryddpeppar
  • 1 msk citronpeppar
  • 2 lagerblad
  • 2 dl hackad dill
  • 1 tsk salt
  • 1 dl ättiksprit 12%
  • Garnering: 1 hackad rödlök, dill eller purjolök

Tillagning

  1. Skölj filéerna väl och dra av skinnet.
  2. Lägg dem i ett durkslag och låt rinna av.
  3. Blanda samman lag 1 i en skål (helst keramik, plast eller glas) och lägg i samt vänd runt i filéerna. Se till att de ligger under lagen. Lägg ev. i en lite tallrik och ställ något tyngre på så att fisken ligger i lätt press.
  4. Ställ i kylen över natten eller minst 12 timmar.
  5. Förbered lag 2: skala och finhacka röd och gul lök. Lägg på en tallrik. Krossa pepparkornen grovt. Smula lagerblad grovt. Skölj och hacka dillen.
  6. Häll av sillfiléerna i ett durkslag. Klassiskt är att behålla sillfiléerna hela men om de är stora och du vill underlätta vid servering - på ex. sillbord med flera sorters sill - så kan du klippa eller skära dem i ca 2-3 cm bitar.
  7. Varva sillen med lök, peppar, lagerblad, dill, salt samt ättika i några lager i en glasburk eller täck över med plast i en skål (helst keramik, plast eller glas).
  8. Ställ Brantevikssillen i kylen i två dygn innan servering.
  9. Förslag vid servering är att hälla av lagen och lägga upp sillen på fat samt garnera med hackad dill och hackad eller strimlad rödlök.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer