Pepparrotssill

Gillar du pepparrot så måste du prova pepparrotssill. Inlagd sill eller strömming med massor av god färsk riven pepparrot i krämig creme fraiche garnerad med gräslök och rädisor men det är valfritt. 

Här har jag använt 5-minuters inläggningssill som är klar att smaksätta. Du kan ta annan urvattnad inläggningssill också men då måste du lägga in den i ättikslag först några dagar. Eller gå ännu längre tillbakaka och ta saltsill samt följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några dagar extra. Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas som nedan. 

Istället för färsk pepparrot kan du ta peparrot på burk eller tub. Eller prova med Wasabi och gör din egen wasabisill. Fryst hackad gräslök eller persilja kan man ta istället för färsk gräslök. Gott i är även färsk riven ingefära. Eller tärnat äpple. Rivet citronskal funkar också i. Vidare tärnade inlagda rödbetor. 

Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här

1 glasburk sill på ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 420 gram (1 paket) 5 minuters inläggningssill
  • 2 msk färsk finriven pepparrot
  • 1 dl creme fraiche
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk hackad gräslök
  • 5 rädisor
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  2. Lägg i en bunke med creme fraiche, citronsaft, majonnäs, peppar och salt.
  3. Skala och riv färsk pepparrot fint samt tillsätt den.
  4. Skölj och finhacka gräslök samt tillsätta den.
  5. Skölj och skiva rädisor och blanda med sillen.
  6. Lägg upp sillen i en glasburk, begagnad syltburk, eller keramikkrus ex. ett Höganäskrus.
  7. Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen så att pepparrotssillen får smak. Kan serveras direkt också. Håller någon vecka orörd i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer