Glasmästarsill

Glasmästarsill är en sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar. En riktig klassisk sill med 1-2-3 lag. Du kan använda hel inläggningssill eller filéer av inläggningssill.

Läs på den förpackning sill du köper hur du ska gå tillväga ex. ska saltad inläggningssill vattnas ur innan den läggs in och helst läggas in i ättikslag 8 timmar för att lösa upp benen. 6% ättikslag gör du av hälften 12% ättika och vatten.

Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.

6 portioner glasmästarsill

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 2 dagar

Ingredienser

  • 420 gram inläggningssill, hel sill med ben eller filéer
  • 1 morot
  • 0,5 rödlök
  • 10 cm purjolök
  • 10 korn krossad kryddpeppar
  • 1 2 3 lag: 1 dl ättika 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 msk salt

Tillagning

  1. Rensa ev. hel inläggningssill. Klipp eller skär sillen över ryggbenet i lagom bitar eller skär filéer i bitar. Skölj dem.
  2. Använder du salt inläggningssill så måste du vattna ur den ett dygn i en stor kastrull eller skål. Byt vatten 2-3 gånger. Lägg sedan i 8 timmar i ättikslag av hälften 12% ättika och hälften vatten. Inläggningssillen kan också redan vara urvattnad och inlagd - läs på förpackningen.
  3. Skala moroten och slanta den.
  4. Skala rödlöken, dela och skiva den.
  5. Rensa och skölj purjolök. Strimla den.
  6. Blanda ättika, socker och vatten samt salt till 1-2-3 lagen i en kastrull och koka upp så att sockret löser sig.
  7. Tillsätt grönsakerna, koka upp och låt lagen svalna helt.
  8. Varva sillbitar, grönsaker och lag i glasburkar, krus eller kruka.
  9. Låt glasmästarsillen stå och dra i minst ett dygn svalt och mörkt. Förslagsvis i kylen.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer