Glasmästarsill

Introduktion och förberedelse

Glasmästarsill är en sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar. En klassisk sillinläggning med 1-2-3 lag.

Val av sill

Du kan använda salt sill eller saltströmming. Enklast är som jag gjorde att använda filéer av inläggningssill som är urvattnat saltsill.

Urvattning av salt sill

Skölj och rensa sillen. Dela i bitar - helst med ryggbenet kvar. Räkna 4 liter vatten till 2 hela sillar eller 4 filéer. Laka ur i 12 timmar.

Med färsk sill

Alternativ till nedan recept är att lägga in färsk sill utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan i nedan i nedan lag.

Hemgjord glasmästarsill i burk
Lägg in din egen glasmästarsill och låt den helst stå och få smak några dagar eller servera den inom några timmar.

6 portioner glasmästarsill

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 2 dagar

Ingredienser

  • 420 gram inläggningssill, urvattnat saltsill, hela filéer. Eller 2 hela inläggningssillar 450 gram
  • 1 morot
  • 0,5 rödlök
  • 10 cm purjolök
  • 10 korn krossad kryddpeppar
  • 1 2 3 LAG: 1 dl ättika 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Tillagning

  1. Skölj sillen. Klipp eller skär sillen i lagom bitar. Har du köpt hel inläggningssill kan du behöva rensa den. Behåll ryggbenet på och skär i bitar.
  2. Skala moroten och slanta den.
  3. Skala rödlöken, dela och skiva den.
  4. Rensa och skölj purjolök. Strimla den.
  5. Blanda ättika, socker och vatten till 1-2-3 lagen i en kastrull och koka upp så att sockret löser sig.
  6. Tillsätt grönsakerna, koka upp och låt lagen svalna helt.
  7. Varva sillbitar, grönsaker och lag i glasburkar, krus eller kruka.
  8. Låt glasmästarsillen stå och dra i minst ett dygn svalt och mörkt. Förslagsvis i kylen.
E-mail
Medel: 3.9 (46 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 157 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-20