Sallad på vinterpotatis

Sallad på vinterpotatis med ägg, spenat, avokado, rödlök, morot och dijondressing. Gott som tillbehör eller hel salladsrätt med gott bröd och pålägg. 

Vinterpotatis är lagrad potatis som har lite tjockare skal. På bilden är salladen med Amandine-potatis. Poängen med att laga salladen med vinterpotatis är att den blir lite sötare i smaken då stärkelsen i potatisen omvandlas efterhand till socker. Det går såklart utmärkt att laga salladen med annan god potatis - helst en fast sort. Samt om du har rester med kokt potatis så kan du ta dem. Gärna svensk kravmärkt potatis. Köp gärna resten eko också. 

Toppa upp och variera salladen: 

Lite förslag att göra salladen ännu mer matig eller variera den:

  • Ost: tillsätt tärnad ost som tärnad lagrad ost; mozzarella; fetaost; getost gratinerad på vitt bröd; eller riven parmesan.
  • Kött som frästa fläsktärningar eller bacon; tärnad skinka; lufttorkad skinka; tärnad salami; grillad kyckling; kycklingspett eller tärnad kassler.
  • Fisk som tonfisk på burk eller grillad fin bit tonfisk; grillad eller stekt lax; räkor; grillade pilgrimsmusslor; grillade skaldjur som på spett, fiskspett osv. 
  • Grönsaker: byt vinterpotatis mot annan valfri kokt potatis; kokta gröna ärtor, gröna bönor, broccoli, blomkål; annan grönsallad som isbergssallad; romansallad; friseesallad osv; oliver; soltorkade tomater i olja; tärnad gurka; tärnad paprika; riven rödkål; kokta bönor eller linser; riven rotselleri, kålrot och zucchini, surkål, inlagd paprika med mera.   

2 port sallad på vinterpotatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 350 gram vinterpotatis, fast sort ex Amandine
  • 65 gram babyspenat, 1 påse eller annan valfri grönsallad
  • 1 morot ca 100 gram
  • 1 avokado
  • 1/4 rödlök
  • 2 ägg
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk lagrad rödvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka potatisen med eller utan skal i 20 minuter eller tills den är kokt. Prova med sticka. Har potatisen fint skal räcker det med att enbart skrubba och putsa med en skalkniv. Ej ekologisk potatis skalas. Låt svalna något.
  2. Koka äggen så hårda du vill ha dem. Förslagsvis hårdkokta 8 minuter. Låt svalna. Skala och dela dem i klyftor eller skivor.
  3. Blanda olja, senap, vinäger, salt och peppar i en stor bunke.
  4. Skala och strimla löken. Blanda i vinägretten. Massera gärna in vinägretten i löken så den mjuknar något och blir mildare i smaken.
  5. Skala och riv moroten fint samt tillsätt den.
  6. Skiva eller tärna potatisen och tillsätt samt rör runt med vinägretten.
  7. Skölj spenaten och låt rinna av i durkslag. Tillsätt den.
  8. Dela, gröp ur och skiva eller tärna avokado samt tillsätt den.
  9. Blanda runt försiktigt och smaka av med salt och peppar. Lägg upp på fat, skål eller tallrikar. Toppa med äggen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer