Kycklingspett marinerade med ingefära och chili

Goda att grilla till buffe och middag. Grillspett med kyckling som fått marinera i färsk ingefära och chili. På en buffé är det smidigt att lägga spett som ju är i greppvänliga portioner. Börjar gäster skära och böka i maten så ser den snabbt tråkig ut. Dessutom upplever gästen det som jobbigt. Att trä kycklingbitar och/eller köttbitar i lagom storlek på spett är ett knep som underlättar.

10 portioner kycklingspett

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 träspett
  • 1,4 kg kycklingfiléer
  • 4 msk hackad inlagd ingefära (gari)
  • 5 msk olivolja
  • 2 tsk chilipasta (sambal oelek)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skär varje bröst i först tre delar och dela sedan dessa till 6 delar totalt. Har du köpt stora kycklingbröst så dela dem till 8 delar totalt.
  2. Lägg kycklingen i en skål med ingefära, olja och chili.
  3. Låt marinera så länge du har tid - gärna i kylen över natten. Vänta med att tillsätta salt och peppar.
  4. Lägg träspetten i blöt ca 20 minuter.
  5. Trä 5-6 bitar kyckling på varje spett till minst 10 spett.
  6. Sätt ugn på 200 grader och stek i cirka 30 minuter i långpanna. Eller bryn dem eller grilla dem i grillpanna runt om i ca 6 minuter några i taget och stek sedan klart i ugnen i 15 minuter i långpanna eller ugnsform.
  7. Du kan också grilla spetten på utegrill i ca 10 minuter runt om.
  8. Testa och skär i en kycklingbit så att den är genomstekt och ej rå och röd i mitten. Grilla eller stek dem annars lite till.
  9. Servera kycklingspetten varma eller låt dem svalna och servera kalla (de kan också värmas i ugnen på 175 grader övertäckta med folie i ca 10 minuter innan servering).
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer