Grillspett med fisk

Grilla hemgjorda fiskspett med fast fiskfilé som lax, gös, sik samt räkor eller havskräftsstjärtar.
Välj Kravmärkt eller MSC märkt fisk.

Man kan också ha några bitar bläckfisk på spetten. Den finns fryst och heter bläckfisktuber. Räkna förslagsvis en bit bläckfisktub skuren i 8 stycken 6x4 cm stora bitar. Du behöver 4-8 grillspett av metall eller blötlagda träspett. Ett tips är ta dubbla spett parallella med varandra så att all fisk stannar kvar och ej rullar runt. Här har jag gjort en enkel citronmarinad till fiskspetten men man kan också pensla med barbequemarinad eller ta i en tsk curry eller ajvar paprikaröra i nedan citronmarinad

Till spetten är det gott med en sås - prova en kall grillsås - eller ajvarsås - blanda turkisk yoghurt med några msk ajvar; eller fetaostsås - blanda turkisk yoghurt med mjuk fetaost; eller servera gurka och tomat i kuber med hackad persilja och mynta samt pressad vitlök blandat med turkisk yoghurt. Råris, vildris, basmatiris, potatisklyftor i ugnen eller kokt potatis samt en blandad sallad är goda tillbehör till fiskspett.

Vintips är vitt vin ex. Chardonnay, Semillon eller Sauvignon blanc. En favorit är Chateau Tahbilk Semillon från Australien.

4 portioner grillspett med fisk fiskspett

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 400 gram färsk eller fryst fisk, blanda gärna lax och vit fisk
  • 8 räkor (oskalade), kräftstjärtar (oskalade) eller havskräftsstjärtar
  • 1 bläckfisk (bläckfisktub)
  • 1 rödlök
  • 1 röd eller en grön paprika
  • 0,5 zucchini
  • 8 champinjoner
  • Marinad: 0,5 dl olivolja
  • 4 msk citronsaft
  • 4 krm salt
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 droppar tabasco

Tillagning

  1. Tina ev. fryst fisk, kräftstjärtar och bläckfisk (valfritt).
  2. Lägg grillspett av trä i vatten.
  3. Blanda marinaden i en stor skål. Pressa i vitlök.
  4. Skär fisken i kuber på ca 2x2 cm.
  5. Skär bläckfisk i 6x4 cm bitar (valfritt).
  6. Lägg fisk och bläckfisk i skålen med marinad och blanda runt den. Låt fisken marinera ca 30-50 min i kylen övertäckt med plastfolie. Skaldjur marineras ej.
  7. Skölj och skär grönsaker i liknande storlek som fisken.
  8. Förbered tillbehör som sås, potatis eller ris och/eller sallad att servera till fiskspetten - se tips ovan.
  9. Varva fisk, hela räkor eller kräftstjärtar eller havskräftsstjärtar, dubbelvikt bläckfisk samt grönsaker på spetten. Pensla med marinaden. Ett tips är att ta parallella spett så inte fisken snurrar runt och sitter fast rejält. Hit kan du förbereda om du har fiskspetten i kylen.
  10. Tänd ev. grillen eller sätt på ugnens grill. Spetten kan också stekas i grillpanna eller vanlig stekpanna och sedan köras klart under folie eller sättas in i ugnen i 5-10 minuter på 200 grader. På utegrill penslar du gallret med lite olja och grillar fiskspetten ca 5 minuter på varje sida. Vänd runt och passa så de inte bränns - flytta dem då från värmen uppåt eller åt sidan. Är grillen för varm kan du ge spetten färg på grillen och sedan köra klart i en ugn i fem minuter på 200 grader. Du kan också grilla spetten på galler med långpanna under under grillelementet i ugnen. Ta då ut och vänd dem efter 5 minuter.
  11. När fisken är fast inne vid spettet så är den klar och spetten kan serveras med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer