Grillad tonfisk

Grillad tonfisk med tillbehör. Här med melonsallad. Ett annat klassiskt tillbehör är mangosalsa med tomat och avokado. Ersätt då melonen med en halv mango, 1 avokado samt en mogen tomat och blanda enligt nedan. Vidare kan man ha ugnsrostad klyftpotatis, nudelsallad, risotto, grönsallad, thailändsk vitkålssallad, wasabisås med mera till.
Köp MSC-märkt tonfisk.

2 portioner grillad tonfisk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 2 bitar färsk tonfisk
  • 1 tsk olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • Melonsallad: 400 gram melon, helst Piel de Sapo (Grodskinnsmelon - grön honungsmelon från Spanien)
  • 0,5 salladslök
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk hackad röd spansk chili
  • 0,5 msk finriven färsk ingefära
  • 1 msk limesaft
  • 0,5 dl grovt hackad färsk koriander

Tillagning

  1. Ta fram tonfisken att låt den få rumsvärme (ex. övertäckt med gladplast på en tallrik).
  2. Förbered först tillbehör som ex. melonsalladen: skär melonen i kuber.
  3. Blanda melonkuberna med strimlad salladslök, olivolja, hackad röd chili, finriven ingefära, limesaft och grovt hackad färsk koriander.
  4. Dags att grilla tonfisken: värm en grillpanna eller grilla på utegrill. Pannan eller utegrillen ska vara riktigt het.
  5. Vänd och gnid in tonfisken i olivolja, salt och peppar på en tallrik.
  6. Grilla tonfisken ca 20 sekunder (mer eller mindre beroende på tjocklek) på varje sida. Vill du ha rutmönster så vrider du tonfisken försiktigt ett halvt varv efter halva tiden. Tonfisken ska endast få grillmönster på ytan och ej bli genomstekt utan ha en rå kärna i mitten.
  7. Servera tonfisken direkt med önskade tillbehör samt gärna en klyfta lime.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer