AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Senaste favoriter
Android

Grillade pilgrimsmusslor

Grillade pilgrimsmusslor Grillade pilgrimsmusslor är gott som förrätt med sallad på ruccola, tomat, olivolja och parmesanost.
Pilgrimmsmusslorna blir också goda stekta eller halstrade.
Pilgrimsmusslor hittar du vanligtvis i frysen. Tinade och vackert grillade blir de en utmärkt förrätt.
Vintips till är ett vitt friskt vin av ex. Sauvignon Blanc eller smakrikt vin från Alsace som Gewurtztraminer.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
4 port grillade pilgrimmsmusslor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 12 stora eller 16 små pilgrimsmusslor
  • 65 gram ruccola
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk finhackad schalottenlök eller rödlök
  • 3 msk balsamvinäger
  • Salt och vitpeppar
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano

Tillagning:

  1. Skölj ruccolan. Skölj och halvera tomater. Skala och hacka scholottenlök eller rödlök.
  2. Blanda tomater, majonnäs, lök, balsamvinäger, salt och vitpeppar. Tillsätt eventuellt lite olivolja så att dressingen blandas rejält.
  3. Pensla musslorna med lite olivolja. Strö över lite salt och vitpeppar.
  4. Grilla pilgrimsmusslorna på båda sidorna, ca 2 minuter på varje sida.
  5. Servera pilgrimsmusslorna så här: fördela tomaterna i mitten på tallrikar eller ett stort fat och lägg på musslorna på samt toppa med ruccolasallad och hyvlad parmesanost.


 

Fler recept ur samma kategori som Grillade pilgrimsmusslor:

Gratinerade kantarellsnittar
Gratinerade kantarellsnittar. Stuvade kantareller med hackad purjolök på vitt bröd gratinerade med ost är gott till förrätt, lätt lunch eller på buffé.
Ska du servera snittarna till vegetarianer så tänk på att parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. tofuost mozzarellstyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Potatissoppa Vichyssoise
Potatissoppan Vichyssoise är en klassiker. En krämig soppa på purjolök och potatis som vanligtvis serveras kall. Men jag tycker den är lika god varm.
Vichyssoise är en billig soppa som är perfekt om man vill göra många portioner för lite pengar.
Servera potatissoppa med gott bröd till.
1-2 klyftor hackad vitlök ger också god smak i potatissoppan.
Tempura med panko
Tempura med panko - friterade knapriga grönsaker och fisk med dip. Servera med klibbigt ris samt ljus japansk soja eller dipp bredvid.
Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter, paprika i ringar, kinder eller som du vill samt klyftad lök och morot - skuren i stavar. Välj förslagsvis 4 sorter och 200 gram av varje.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Landgång med lax och räkor
Landgång med lax och räkor, skagenröra samt sill och ägg. En landgång är en avlång smörgås med många olika pålägg. Här har jag delat upp landgången i tre delar. Självklart kan du ha vilka andra pålägg du gillar samt göra landgången längre med fler pålägg. Du behöver ej landgångsbröd utan kan ta 2,5 vanliga brödskivor efter tycke till varje landgång.
Landgång blir vad man gör den till och vad råvarorna håller för kvalitét. I princip så kan du köpa allt färdigt eller laga hemma som ex. göra skagenröra, lägga in sill, grava lax och baka eget bröd. Väljer du gravad lax kan du toppa den med gravlaxssås.
Landgång är gott med en öl till.
Nudelsallad med crabsticks och koriander
Nudelsallad med crabsticks och koriander. Servera nudlarna som egen rätt eller tillbehör till exempelvis en köttbit.
Du kan ta platta eller runda äggnudlar.
Thailändska krabbkakor
Thailändska krabbkakor. Stekta krabbkakor eller biffar med krabba passar med wokad nudelsallad eller bara wokgrönsaker samt ev. thairis.
Het söt chilisås är också gott till krabbkakor.
Se alla recept ur kategorin Skaldjursrecept
Limekladdkaka
Limekladdkaka. En god variant på kladdkaka med limesmak utan choklad eller kakao.
God med vispad grädde eller glass.
Välj gärna ekologisk lime då du ska använda skalet. Tvätta och borsta dock all lime noga med diskmedel och vatten.
Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.
Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter.
Vill du ha en glutenfri limekladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.
Du kan garnera limekladdkakan med florsocker samt citronmeliss. Den kan serveras med 3 dl vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till.
Kycklingspett med ajvar
Kycklingspett med ajvar. Kycklingfilé på spett marinerade i paprikaröra sk ajvar samt vitlök. Gott, snabbt och enkelt att laga.
Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara några minuter innan grillning.
Spetten kan grillas, stekas i ugn eller i grill- eller stekpanna.
Servera gärna spetten med extra ajvar och matyoghurt blandat med lite vitlök och hackad persilja som såser till. Kokt potatis, klyftpotatis eller rostad potatis passar som tillbehör spetten.
Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin
Burgundisk köttgryta. En jättegod fransk köttgryta med grytkött, rödvin, svamp, fläsk och schalottenlök. Burgundisk köttgryta (bœuf bourguignon, Beef bourguignon, beef Burgundy eller boeuf à la bourguignonne) är en av de mest kända och klassiska franska köttgrytorna. Svamp som skogschampinjon men också svenska kantareller eller trattkantareller passar bra i köttgrytan. Ostronskivling, vanlig champinjon och/eller shii-take funkar också.
Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
Gör gärna köttgrytan någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.
Köttgrytan är god med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Grillad kalventrecote med melitzanosalsa
Grillad kalventrecote med melitzanosalsa (aubergineröra), grillad sparris och ugnsrostad potatis. Gott och nyttigt.
Vintips till blir rött vin av ex. druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon.
Lax med hollandaisesås
Lax med hollandaisesås är en klassiker med kokt potatis samt grönsaker som kokt sparris eller fräst spenat. Kokta ärtor, gröna bönor, vaxbönor, kokta morötter, kokta ärtor, blomkål är andra goda tillbehör.
Du kan grilla, steka eller koka laxen. Istället för vanlig lax kan du ta varmrökt lax eller annan fisk.
Välj laxkotletter eller bitar av filé med eller utan skinn. Lax med skinn är lättast att grilla. Grilla först skinnsidan nedåt på hög värme. Vänd och ge andra sidan grillmönster på hög värme. Grilla sedan klart laxen på skinnsidan som ju kan bli bränd utan att det gör något.
Prova ett vitt ekfatslagrat vin av druvan chardonnay till lax med Hollandaisesås.
Grillad polenta med soltorkad tomat
Grillad polenta med soltorkad tomat och riven parmesan. Kokt polenta som fått stelna och sedan grillas med olivolja. Gott som tillbehör till grillat, buffé mm. Lätt att förbereda innan.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Sillbullar med korintsås
Sillbullar med korintsås är en gammal favorit som serveras med kokt potatis. Korintsås är en sötsur sås med korinter - mindre slags russin.
Du behöver kokt kall potatis och stekt eller kokt kallt kött som kalvkött från ex. kalvstek eller annan rå köttfärs.
Tillsätt mer ättika om du önskar syrligare korintsås.
En del vänder bullarna i ströbröd innan de steks. Det är inte bara sill i sillbullar utan kött också. Kokt kalvkött blir godast. Har man andra köttrester går de givetvis bra. Saltsill ska ligga i mjölk först, redan urvattnade sillfiléer kan användas direkt. Blir smeten för fast går det bra att spä med grädde. Blir den för tunn kan du tillsätta ströbröd.
Biff Greta
Biff Greta är en rätt med stekt tärnad oxfilé marinerad i stark senap samt äggula. Klassisk Biff Greta brukar serveras med råstekt potatis. Det blir också gott med andra tillbehör som på bilden med ugnsstekt potatis i skivor och rostad blomkål.
Biff Greta kan också serveras på smörstekt vitt bröd eller toast.
Tomatsallad, grönsallad och/eller kokt broccoli, vaxbönor eller ärtor är också gott till Biff Rydberg.
Biff Rydberg är liknande som Biff Greta men då steks den tärnade oxfilén i tärningar som det är och serveras med äggula på toppen, råstekt potatis samt stekt hackad lök.
Grillad eller stekt polenta
Grillad eller stekt polenta. Kokt polenta du grilla eller steka som tillbehör till grillen osv.
Låt polentan stelna i ett lager som du skär i ex. rektanglar eller trekanter och sedan steker eller grillar. Pensla dem då med olivolja först. Smidigt då du kan förbereda polentan och ha i kylen. Sedan är det bara att grilla och steka den.
Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk. Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook