AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Grillade pilgrimsmusslor

Grillade pilgrimsmusslor Grillade pilgrimsmusslor är gott som förrätt med sallad på ruccola, tomat, olivolja och parmesanost.
Pilgrimmsmusslorna blir också goda stekta eller halstrade.
Pilgrimsmusslor hittar du vanligtvis i frysen. Tinade och vackert grillade blir de en utmärkt förrätt.
Vintips till är ett vitt friskt vin av ex. Sauvignon Blanc eller smakrikt vin från Alsace som Gewurtztraminer.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
4 port grillade pilgrimmsmusslor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 12 stora eller 16 små pilgrimsmusslor
  • 65 gram ruccola
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk finhackad schalottenlök eller rödlök
  • 3 msk balsamvinäger
  • Salt och vitpeppar
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano

Tillagning:

  1. Skölj ruccolan. Skölj och halvera tomater. Skala och hacka scholottenlök eller rödlök.
  2. Blanda tomater, majonnäs, lök, balsamvinäger, salt och vitpeppar. Tillsätt eventuellt lite olivolja så att dressingen blandas rejält.
  3. Pensla musslorna med lite olivolja. Strö över lite salt och vitpeppar.
  4. Grilla pilgrimsmusslorna på båda sidorna, ca 2 minuter på varje sida.
  5. Servera pilgrimsmusslorna så här: fördela tomaterna i mitten på tallrikar eller ett stort fat och lägg på musslorna på samt toppa med ruccolasallad och hyvlad parmesanost.


 

Fler recept ur samma kategori som Grillade pilgrimsmusslor:

Ostfondue fondue med Gruyere och Emmental ost
Ostfondue med Gruyere och Emmentaler-ost. Ostfundue. Goda lagrade ostar smälta med vitlök och vittvin du doppar vitt bröd i.
Har du ingen fonduegryta så går det såklart bra med en annan gryta. Tänk dock på att vid servering så har fonduegrytan en värmekälla under grytan så att man kan ha den på bordet och samtidigt ha varm fondue. Vidare måste man ha fonduegafflar.
Fungerar bra vad man än väljer att dricka till - mousserande, vitt eller rött. Klassiskt är dock ett vitt friskt vin ex. Riesling eller Muscadet.
Hälften Gruyere och hälften Emmenthaler är klassisk till ostfondue. Några andra ostar du kan lägga till (med en tredjedel) är: Comte, Cantal, Beaufort och Vacherin. Det finns också färdiga ostblandningar för fondue att köpa. Du kan också skippa allt annat och laga en jätteenkel fondue genom att bara smälta en lagrad smakrik ost med några msk vatten.
Räkna 150-180 gram ost per portion.
Botten i fonduegrytan som kommer sist och blir lite brun och knaprig gillar många att äta upp.
Vanligt är att man smaksätter en ostfondue med vitlök och vitt vin. Istället för vitt vin kan man ta Kirsch körsbärsbrännvin eller några msk citronsaft. Vidare kan man ha i senapspulver, riven muskot och paprikapulver. Några krm bikarbonat gör fonduen luftigare och lättare.

Morotssoppa med spiskummin och kokos
Morotssoppa med spiskummin och kokos. En morotssoppa som är nyttig, billig och god.
Räkna 6-12 morötter ca 1 kg.
Passar till 4 lätta huvudrätter eller 6 förrätter. Servera med varmt bröd som ex. ciabatta eller baguette. Gärna med färskost med örter.
Vid servering av morotssoppan kan du också ha en msk matyoghurt eller creme fraiche i varje tallrik vid servering.
Gubbröra på kavring
Gubbröra på kavring. En god förrätt. Snaps passar till hemlagad gubbröra. Hemgjord gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering.
Räcker till fyra förrätter eller 2 större portioner.
Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Thailändska krabbkakor
Thailändska krabbkakor. Stekta krabbkakor eller biffar med krabba passar med wokad nudelsallad eller bara wokgrönsaker samt ev. thairis.
Het söt chilisås är också gott till krabbkakor.
Räkna 2 burkar krabbkött.
Marinerade skaldjurs tapas
Marinerade skaldjurs tapas med blandade skaldjur i olivolja, vitlök, chili och citron. Fungerar också med bara räkor.
Passar med andra tapas och som smårätt eller till sallad med ex. cocktailtomat och avokados eller som hel rätt med spagetti och spenat.
Lasagne med skaldjur skaldjurslasagne
Lasagne med skaldjur eller skaldjurslasagne med räkor och surimisticks (crabsticks) i tomatsås, pastaplattor och ostsås.
Man kan också ha i kräftstjärtar, musselkött eller annan skaldjursmix. Räkna ca 700 gram blandade skaldjur totalt.
Räkna cirka 36 st pastaplattor (nio i varje lager vid fyra lager).
Receptet kan halveras till 4-5 personer och lagas i en gratängform i storlek som en halv långpanna (ca 18x28 cm) istället för en större form nedan (35x25 cm).
Se alla recept ur kategorin Skaldjursrecept
Sparrissoppa med pepparrotsräkor
Sparrissoppa med knoppar och pepparrotsräkor. Välj vit eller grön sparris.
Soppa med sparris är gott till soppmiddag eller förrätt med nybakt brytbröd.
Gillar du inte räkor eller pepparrot så kan du skippa det.
Champinjoner som tapas
Champinjoner som tapas. Frästa små hela skogschampinjoner med soltorkade tomater, vitlök, örter och chili i lite tomatsås. En variant på champinjoner a al Greque.
Gott som tapas med bröd. Kan serveras varmt eller kallt.
Också gott som svamptillbehör till det mesta som sidorätt eller på buffé.
Räkna en liten burk soltorkade tomater i olja.
Mexikansk picklad rödlök
Mexikansk picklad rödlök. En sötsur inlagd rödlök i lime. Gott till Mexikansk mat som tacos, tostadas, mackor och tortillas. Passar också som tillbehör till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Oxfile med Hasselbackspotatis
Oxfilé med Hasselbackspotatis, pepparsås, ugnsbakade tomater och grönsallad. Du kan steka eller grilla oxfilén.
Andra goda tillbehör till oxfilé med hasselbackspotatis är bearnaisesås eller konjakssås, vårlök i ugn eller valfria tillbehör.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Grillad zucchini
Grillad zucchini med olivolja, vitlök och oregano. Enkelt, nyttigt, billigt och gott som grönsakstillbehör till ex. grillat.
Oregano och vitlök är valfritt.
Bara att skiva, blanda med marinad och grilla. Lätt att dubblera och laga till många. Kan då grillas innan och värmas i ugnen till servering i en ugnsform på ex. buffé. Zucchinin kan också stekas i grillpanna eller stekpanna.
Gott att smaksätta med är också någon msk balsamvinäger eller pressad citron. Vidare passar ljus sojasås Kikkoman bra. Andra goda örtkryddor är torkad rosmarin, timjan och dragon.
Chorizo med pasta och ajvar
Chorizo med pasta och ajvar. Gott och enkelt. Chorizo är en stark smakrik korv. Köp färsk och fin råkorv chorizo.
Blir även gott med andra färska fina korvar.
Gör gärna hemgjord ajvar (paprikaröra) - sök här på receptfavoriter.
Vill du ha GI-variant så skippa pastan (eller välj fullkornspasta) och öka på bönor och avokado i salladen samt servera ajvaren som röra till.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Panerad torsk
Panerad torsk. Du kan panera torskfilé och torskrygg som är den finaste delen på torsken. Servera den panerade torsken med valfria tillbehör.
Klassiskt till torsk är kokt potatis, remouladsås och citron som på bilden. Andra förslag är äggsås (vit sås med hackat ägg) och ärtor; eller brynt smör, kapris och citronmajonnäs; stuvad spenat; ärtpesto; guacamole eller dillmajonnäs - en kall sås med hackad dill, majonnäs, citron och gräddfil.
Torskfilé panerad med mjöl, ägg och ströbröd stekt i smör och olja blir mycket knaprig och god.
Köp torsk som är ex. Krav eller MSC märkt.
Det finns fina styckfrysta bitar av torsk. Extra goda är de av torskrygg. Räkna runt 140 gram per portion. Med färsk tjock torskrygg blir det jättegott. Tänk då på att steka den längre på låg värme då den är så tjock. När fisken faller sönder i flagor är den klar. Använd gärna en stektermometer och stek till 45-50 grader.
Istället för att göra egen remouladsås kan du köpa färdig. Vill du piffa upp den färdiga remouladen kan du hacka lite syltlök, inlagd gurka eller pickles och blanda i.
Stekt falukorv med senapssås
Stekt falukorv med senapssås, kokt potatis, spenat och kokt blomkål samt vitkål. God och billig vardagsmat som passar till lunch eller middag.
Raggmunk med kallrökt lax och pepparrot
Raggmunk med kallrökt lax, pepparrot och crème fraiche.
Gott som alternativ till raggmunk med fläsk.
Blir 10 st raggmunkar på ca 12 cm i diameter. Du kan öka receptet om du vill ha mer mat såklart.
Kan också serveras som förrätt - räkna då 1 raggmunk per portion och garnera ev. med lite extra rom på toppen.
Steker du bara få raggmunkar så kan du steka dem klart i stekpannan på låg värme och behöver ej sätta in dem i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook