AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Grillade pilgrimsmusslor

Grillade pilgrimsmusslor Grillade pilgrimsmusslor är gott som förrätt med sallad på ruccola, tomat, olivolja och parmesanost.
Pilgrimmsmusslorna blir också goda stekta eller halstrade.
Pilgrimsmusslor hittar du vanligtvis i frysen. Tinade och vackert grillade blir de en utmärkt förrätt.
Vintips till är ett vitt friskt vin av ex. Sauvignon Blanc eller smakrikt vin från Alsace som Gewurtztraminer.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
4 port grillade pilgrimmsmusslor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 12 stora eller 16 små pilgrimsmusslor
  • 0,5 l ruccola
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk finhackad schalottenlök eller rödlök
  • 3 msk balsamvinäger
  • Salt och vitpeppar
  • Några skivor parmesanost eller grano padanoost

Tillagning:

  1. Skölj ruccolan. Skölj och halvera tomater. Skala och hacka scholottenlök eller rödlök.
  2. Blanda tomater, majonnäs, lök, balsamvinäger, salt och vitpeppar. Tillsätt eventuellt lite olivolja så att dressingen blandas rejält.
  3. Pensla musslorna med lite olivolja. Strö över lite salt och vitpeppar.
  4. Grilla pilgrimsmusslorna på båda sidorna, ca 2 minuter på varje sida.
  5. Servera pilgrimsmusslorna så här: fördela tomaterna i mitten på tallrikar eller ett stort fat och lägg på musslorna på samt toppa med ruccolasallad och skivor av parmesanost.


 

Fler recept ur samma kategori som Grillade pilgrimsmusslor:

Potatissoppa Vichyssoise
Potatissoppan Vichyssoise är en klassiker. En krämig soppa på purjolök och potatis som vanligtvis serveras kall. Men jag tycker den är lika god varm.
Vichyssoise är en billig soppa som är perfekt om man vill göra många portioner för lite pengar.
Servera potatissoppa med gott bröd till.
1-2 klyftor hackad vitlök ger också god smak i potatissoppan.
Langos langosrecept
Langos eller langosrecept. Laga hemgjorda langos. Langos är goda som ex. förrätt. Fritera egna ungerska langos och toppa med det du gillar.
Gillar du vitlök kan du göra vitlökslangos genom att toppa langosen med pressad vitlök blandat med gräddfil eller pensla langosen med vitlökssmör.
Nedan förslag på lyxig langostopping med räkor, gräddfil, rom, hackad rödlök samt riven ost.
Klassiskt är också med stenbitsrom samt hackad rödlök, gräslök, riven ost och creme fraiche.
Servera langosbröden nyfriterade, ljumma eller rumsvarma och fördela toppingen på dem. Langos är ej goda kalla och gamla.
Grillad sparris
Grillad grön sparris med lufttorkad skinka och parmesan. Här passar kall torr fino sherry utmärkt. Alternativt ett torrt vitt av chardonnay eller från Italien av druvan pinot grigio.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Krabbpasta
Krabbpasta. Pasta med krabba, grädde, sparris, champinjoner och gröna bönor. En god, enkel och lite lyxig pasta med krabbkött från burk eller hel krabba.
Godast blir krabbpastan med krabbkött från hel krabba - men det är lite jobb att pilla ut så här får det bli krabbkött från burk.
Gott med grönsallad eller tomatsallad.
Svampsoppa med kräftstjärtar och tryffelskum
Svampsoppa. God festlig soppa till förrätt eller vardagslyx. Här med kräftstjärtar och tryffelskum.
Soppa med kantarell eller champinjon, Karl Johan eller annan god matsvamp.
Svampsoppan passar som förrätt, fin lunch eller festligare soppbjudning.
Serveras soppan som en förrätt så kan du ta lite mindre soppa och kräftstjärtar per portion och då räcker den till sex personer.
Ett gott bröd med färskost är gott till svampsoppan.
Omelett med stuvning
Omelett med stuvning. Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.
Omelett är god som tillbehör till buffe, julbord, påskbord, kräftskiva och smörgåsbord.
Omeletten kan förberedas innan och förvaras i kylen. Sedan slår du ihop omeletten med stuvningen samt garnerar med sallad vid servering.
Se alla recept ur kategorin Skaldjursrecept
Lingonparfait
Lingonparfait. En god dessert. Parfait blir som en glass. Servera med färska bär, kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar. Samt ett sött dessertvin.
Räksnittar
Räksnittar på ljust bröd. Min kusin Toms lyxiga handpillade räksnittar med dill och majonnäs. Goda till fördrink, öl eller skumpa.
Överkurs är att smörsteka bröden och sedan servera med majonnäsen och räkorna på. Bred då smör på bröden och stek dem gyllene några minuter på varje sida i en stekpanna.
Tack till Tom.
Löksoppa
Löksoppa. Klassisk soppa med lök. En vegetarisk, billig, enkel och smal soppa som är god till lunch, enkel middag, soppbuffé (med bröd och färskost) eller finare förrätt att piffa upp med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.
Lök är nyttigt speciellt sägs det förebygga cancer. Sen är det så gott också.
Löksoppan blir ännu godare dagen efter.
Använder du grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Lax med Teriyakisås
Lax med Teriyakisås. Laxfiléer marinerade i Teriyakisås. Kan stekas, grillas eller ugnsstekas.
Teriyakisås är en japansk söt sås med soja som ger mycket god smak åt stekt och grillad fisk, kyckling, kött eller grönsaker.
Till lax med Teriyakisås passar ex. kokt jasminris samt gärna grönsaker som kokta eller wokade vaxbönor, champinjoner, purjolök samt paprika. Eller valfria asiatiska wokgrönsaker.
Du kan garnera laxen med finstrimlad purjolök eller salladslök. Rostade sesamfrön passar också att strö över.
Kycklingmarinad marinad till kyckling
Kycklingmarinader. Olika marinader och grilloljor till kyckling för att grilla, steka samt ugnsteka kyckling.
Du kan använda kycklingfile, kycklinglår, kycklingklubbor, hel kyckling eller andra kycklingbitar till spett.
Marinader kan man smaksätta på många olika vis efter smak. Grunderna i marinaden är ofta olja, något surt som vinäger, vin eller yoghurt; en eller flera smaksättare som ex. vitlök, örter, kryddor, curry, lök, vitlök, spiskummin, senap eller soja; samt något starkt som peppar, chili, chilisås, kajenn eller stark senap; något sött som honung, ketchup, ananas, jordnötter eller sweet chilisås. Ingredienserna till marinaden blandas och köttet delas i bitar eller bankas ut något så att marinaden kan tränga in. Lägg gärna allt i en påse eller bunke och arbeta in marinaden med händerna innan du ställer köttet att marinera några timmar (eller över natten) i kylen.
Själv brukar jag undvika salt i marinaden då det drar ur vätskan ur det man marinerar och då kan köttet bli torrt och trist.
Vidare finns det några magiska ingredienser du kan ha i marinaden ex. mango eller mango chutney som innehåller ett enzym som bryter ner köttfibrer. Samma gäller för ananas - därför är ananasjuice eller spad i barbecuesås ett välkänt kocktrick - det ger också en god sötma.
Marinerar du söt marinad så tänk på att socker bränns snabbt över en het grill - då kan du torka bort marinaden, grilla köttet och sedan mot slutet pensla på lite extra marinad/sås på köttet. Dock ej samma marinad som köttet legat och marinerat i - gör ny - speciellt om du marinerat rå kyckling. Marinaderna fungerar ofta gott som en extra sås vid sidan - då gör du dubbelsats och sätter undan ena halvan att servera till maten.
Grillad stekt kycklingfilé kycklingfile
Grillad eller stekt kycklingfilé. Marinerad grillad kycklingfilé blir mör och god.
Servera med valfritt tillbehör. Jag föreslår nedan svampsås samt rostad kål, lök, potatis och morot.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Fläskkotletter med svampsås
Fläskkotletter med svampsås. God vardagsmat till lunch eller middag. Stekt fläskkotlett är gott med potatis som kokt potatis, klyftpotatis, pressad potatis eller potatismos. Vidare passar råris eller pasta som tagliatelle till. Servera gärna kokta grönsaker, en grönsallad och tomatsallad till.
Hittar du fläskkotletter från svensk krav märkt gris eller annan trevligt uppfödd gris så smakar de mycket gott när man stekt dem.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan valfri matsvamp.
Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano
Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano. Lite grekisk touch på dessa goda köttfärsbiffar. Till köttfärsbiff kan du använda blandfärs, oxfärs, lammfärs, älgfärs, viltfärs, fläskfärs eller tom kycklingfärs.
Om färsen till biffarna är för lös kan du tillsätta mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop biffarna.
Ett förslag är att passa på att laga tillbehör som rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Servera gärna en tomatsallad och tzatziki till dessa grekiska köttfärsbiffar. Strö gärna över lite smulad fetaost också.
Denna färs blir också goda som köttbullar eller köttfärslimpa.
Rosastekt ankbröst med rödvinssås och rotfruktsgratäng
Rosastekt ankbröst med rödvinssås och rotfruktsgratäng samt marinerade svarta Puylinser med grönkål.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Vintips till ankbrösten är ett rött vin som Pinot Noir (som har lite bäriga lättare toner med sting av vitpeppar) från Bourgogne (Frankrike), Chile eller Nya Zeeland.
Ankbrösten kan också grillas istället för stekas. Låt då brösten eftersteka inslagna i folie på låg värme ca 10 minuter och sedan vila lika länge.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook