AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Grillade pilgrimsmusslor

Grillade pilgrimsmusslor Grillade pilgrimsmusslor är gott som förrätt med sallad på ruccola, tomat, olivolja och parmesanost.
Pilgrimmsmusslorna blir också goda stekta eller halstrade.
Pilgrimsmusslor hittar du vanligtvis i frysen. Tinade och vackert grillade blir de en utmärkt förrätt.
Vintips till är ett vitt friskt vin av ex. Sauvignon Blanc eller smakrikt vin från Alsace som Gewurtztraminer.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
4 port grillade pilgrimmsmusslor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 12 stora eller 16 små pilgrimsmusslor
  • 0,5 l ruccola
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk finhackad schalottenlök eller rödlök
  • 3 msk balsamvinäger
  • Salt och vitpeppar
  • Några skivor parmesanost eller grano padanoost

Tillagning:

  1. Skölj ruccolan. Skölj och halvera tomater. Skala och hacka scholottenlök eller rödlök.
  2. Blanda tomater, majonnäs, lök, balsamvinäger, salt och vitpeppar. Tillsätt eventuellt lite olivolja så att dressingen blandas rejält.
  3. Pensla musslorna med lite olivolja. Strö över lite salt och vitpeppar.
  4. Grilla pilgrimsmusslorna på båda sidorna, ca 2 minuter på varje sida.
  5. Servera pilgrimsmusslorna så här: fördela tomaterna i mitten på tallrikar eller ett stort fat och lägg på musslorna på samt toppa med ruccolasallad och skivor av parmesanost.


 

Fler recept ur samma kategori som Grillade pilgrimsmusslor:

Ostfondue fondue med Gruyere och Emmental ost
Ostfondue med Gruyere och Emmentaler-ost. Ostfundue. Goda lagrade ostar smälta med vitlök och vittvin du doppar vitt bröd i.
Har du ingen fonduegryta så går det såklart bra med en annan gryta. Tänk dock på att vid servering så har fonduegrytan en värmekälla under grytan så att man kan ha den på bordet och samtidigt ha varm fondue.
Fungerar bra vad man än väljer att dricka till - mousserande, vitt eller rött. Ost är ju vinets vän.

Potatissoppa Vichyssoise
Potatissoppan Vichyssoise är en klassiker. En krämig soppa på purjolök och potatis som vanligtvis serveras kall. Men jag tycker den är lika god varm.
Vichyssoise är en billig soppa som är perfekt om man vill göra många portioner för lite pengar.
Servera potatissoppa med gott bröd till.
1-2 klyftor hackad vitlök ger också god smak i potatissoppan.
Sallad med räkor och mangosalsa
Sallad med räkor på spett och mangosalsa, rostade pinjenötter samt krutonger. Räksalladen är god till förrätt eller som lätt lunch.
Välj ekologiska räkor eller vanliga räkor i största storlek till räkspetten eller ta pilgrimsmusslor istället för räkorna.
Du kan ta vilken blandad sallad som du vill ex. av maché, roman, spenat, ruccola, frise, isbergssallad, rossisallad osv. Eller färdigblandad sallad i påse.
Räkspetten kan också grillas på utegrill istället för grillpanna eller stekpanna.
Vintips till räksalladen är en vit Chardonnay med eller utan ekfatslagring eller ex. ett vitt vin av druvan Viognier.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Grillade pilgrimsmusslor
Grillade pilgrimsmusslor är gott som förrätt med sallad på ruccola, tomat, olivolja och parmesanost.
Pilgrimmsmusslorna blir också goda stekta eller halstrade.
Pilgrimsmusslor hittar du vanligtvis i frysen. Tinade och vackert grillade blir de en utmärkt förrätt.
Vintips till är ett vitt friskt vin av ex. Sauvignon Blanc eller smakrikt vin från Alsace som Gewurtztraminer.
Lasagne med skaldjur skaldjurslasagne
Lasagne med skaldjur eller skaldjurslasagne med räkor och surimisticks (crabsticks) i tomatsås, pastaplattor och ostsås.
Man kan också ha i kräftstjärtar, musselkött eller annan skaldjursmix. Räkna ca 700 gram blandade skaldjur totalt.
Receptet kan halveras till 4-5 personer och lagas i en gratängform i storlek som en halv långpanna (ca 18x28 cm) istället för en större form nedan (35x25 cm).
Tempura
Tempura - friterade grönsaker och fisk med dip. Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Överkurs är att blanda en specialdipp till tempuran som är som en buljong och kan bestå av 1/2 dl ljus soja (exempelvis Kikkoman) blandat med 1 msk socker (helst 2 msk mirin), 2 dl buljong på 1 msk dashi - pulver (kan ersättas med fiskbuljong eller bara vatten) smaksatt med 2 msk torrt vitt vin och en tsk riven färsk ingefära.
Eventuellt kan man bara ha lite japansk soja, ostronsås och/eller söt chilisås till tempuran.
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Se alla recept ur kategorin Skaldjursrecept
Bondbröd med örter
Bondbröd med örter är gott med ex. rödbetssmör eller färskost. Passar till vardags, midsommar, kräftskiva, jul och buffé, fest och kalas.
Basilika och bladpersilja är goda att ha i brödet men också torkad timjan, oregano och dragon ger god smak. Men man kan såklart välja lite vad man har och gillar.
Receptet kan halveras till två bröd.
Rostade rotfrukter med basilikaolja
Rostade rotfrukter med basilikaolja. Gott som tillbehör till det mesta.
Vacker grön basilikaolja kan användas att dekorera och ge extra smak.
Grov julsenap
Grov julsenap gjord på senapsfrön i matberedaren smaksatt med farinsocker, vinäger och salt.
Senapen är starkast nygjord och tappar sen i styrka efter hand.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fylld kycklingfilé med parmesanost
Fylld kycklingfilé med parmesanost och soltorkad tomat. Goda stekta eller grillade med ex. tomat och auberginegratäng eller valfritt annat tillbehör. Ex. rostad klyftpotatis med paprika, rödlök och purjolök samt sås av matyoghurt, lime och pressad vitlök.
Kycklingen blir fin när man skär upp den och får god smak av salt soltorkade tomater och fyllig parmesanost.
Välj helst fin majskycklingbröst eller krav-märkt kycklingbröst. Välj inte billigaste importerade gummikycklingen full med vatten.
Fyllda kycklingbröst passar till middag såväl att förbereda och sedan värma till fest eller buffé. Bäst blir brösten om de förvaras hela i kylen, vid servering så värms de och sedan skärs de upp och läggs på fat.
Vintips till är ett lättare rödvin ex. en spansk rioja eller fylligt vitt vin.
Grillad entrecote med sallad
Grillad entrecote med blandad sallad samt jordnötsröra. En matig, god och nyttig blandad sallad med vita bönor, paprika och avokado.
Toppa gärna salladen med rostad lök. En rätt med inspiration från Pad thai-sallad som är en Thailändsk sallad med jordnötter.
Blir också gott med annat grillat eller stekt kött som oxfilé, fläskkarré, kycklingfilé eller lax. Eller gör vegetariska spett med champinjoner eller quorn i samma marinad. Du kan såklart byta vita bönor mot andra bönor ex. svarta bönor.
Välj fin olivolja och vinäger samt gärna flingsalt och nyriven svartpeppar. Du kan också ha i en röd finhackad chili i salladen om du gillar hetta. Samt grovhackad färsk koriander om du gillar det.
Ekologiska produkter är också mycket godare och utan besprutning (dock tyvärr dyrare).
Överbliven jordnötsröra håller i kylen. Den är god att värma lite och marinera kycklingkött i bitar och trä på spett som du grillar.
Koka helst egna stora vita bönor. Tips är att koka många på en gång och spara resten till senare rätter i kyl eller frys. Köper du färdigkokta bönor så sköljer du dem noga innan.
Jag är ingen Gi-expert men gissar att detta är ett hyfsat bra gi-recept.
Kycklingburgare
Kycklingburgare. Grillade burgare med kycklingfärs blir gott som hamburgare med bröd, majonnäs, tomat, sallad och rödlök. Du kan också ha saltgurka och ketchup eller chilisås i burgaren.
Kycklingburgare kan serveras med klyftpotatis, rostad potatis, bakpotatis eller pommes efter önskemål. Eller en god sallad som fetaostsallad med potatis.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Parmesanpanerad kyckling med tomatsås
Parmesanpanerad kyckling med tomatsås och tagliatelle-pasta. Kycklingen får god smak av riven ost. Istället för pasta kan du servera kycklingen med klyftpotatis eller ris.
En variant av piccata milanese.
Rödspätta eller plattfisk med remouladsås
Rödspätta eller annan plattfisk med remouladsås samt kokt potatis är gott och rätt nyttigt.
Du kan dubbelpanera eller enkelpanera fisken. Välja plattfisk med ben och skinn eller som filéer utan skinn och ben.
Hela plattfiskar med skinn och ben är gott att panera i enbart rågmjöl och sedan steka i smör. Plattfisk utan skinn i filéer kan man dubbelpanera med vetemjöl blandat med salt sedan ägg och sist ströbröd.
Välj MSC-märkt rödspätta, bergtunga annan tunga eller flundra som skrubba.
Rostade nötter
Rostade nötter är gott som tilltugg före maten och till drinkar. Gott med mandlar, jordnötter, cashewnötter, valnötter, hasselnötter, paranötter, pekannötter, pistaschnötter och macadamianötter. Pinjenötter och solrosfrön blir också gott att rosta.
När du rostar nötter så luktar de gott, smaken blir mycket god och nötterna blir som nya igen.
Välj förslagsvis tre olika sorters nötter eller fler om du önskar det.
Nötterna håller sig goda i några dygn och kan förberedas innan.

Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook