Osttallrik

Ett förslag på osttallrik med tre ostar samt tillbehör. Till ostarna har jag valt ut tre viner som passar vardera ost.
Till den milda osten Brillat Savarin som är en typ av Brie-ost passar ett mousserande vin eller champagne. Brillat Savarin kan bytas mot annan mild ost av typen Brie eller Camembert.
Till den mer lagrade Morbier-osten passar ett rött vin som ex. en fyllig Amarone från Italien. Istället för Morbier kan du välja en annan lagrad ost som Tomme eller Comte eller annan kittost.
Till grönmögelosten - här en Saint Agur från Frankrike - passar ett sötare portvin ex. en Ruby port som Grahams Six Grapes. Du kan ta annan blå- eller grönmögelost efter tycke.
Detta är ett förslag på en osttallrik och du kan byta ut och lägga till andra tillbehör eller ostar som du vill. Annat gott på osttallrik är skivad selleri, rostade valnötter, torkad frukt som dadlar och aprikoser med mera.

4 portioner osttallrik

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 10 min

Ingredienser

 • 120 gram Brillat Savarin eller annan mild ost av Brie-typ
 • 120 gram Morbier eller annan lagrad kittost
 • 120 gram Saint Agur eller annan blå- eller grönmögelost
 • 3 olika sorters ostkex
 • 4 tsk kvittengelé eller vinbärsgelé
 • 4 tsk moustarda eller annan marmelad ex. fikonmarmelad
 • 1 äpple eller päron
 • 1 tsk citronsaft
 • 8 svarta oliver med kärna av fin kvalité
 • 4 gröna oliver med kärna av fin kvalité
 • 4 små bitar inlagd rostad paprika

Tillagning

 1. Skär varje ost i fyra bitar.
 2. Lägg ostbitarna på varsitt kex på vardera tallrik.
 3. Skölj och skär äpplet eller päronet i skivor eller klyftor (skär bort kärnhuset). Pensla med lite citronsaft så de ej mörknar. Lägg några bitar frukt på Brillat Savarin - den milda osten.
 4. Lägg en klick gelé på Morbier osten - den lagrade kittosten.
 5. Lägg en klick marmelad på blå- eller grönmögelosten.
 6. Placera en liten bit inlagd paprika, två svarta oliver och en grön på varje tallrik.
 7. Servera osttallriken med de tre vinerna. Börja att äta av den milda Brillat Savarin osten tillsammans med mousserande vin, sedan den smakrikare Morbier kittosten med rött fylligt vin och sist mögelosten med det sötare portvinet. Paprikan och oliverna kan ätas när som.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer