Äppelmarmelad med ingefära

God och smakrik marmelad på äpplen och syltsocker - smaksatt med färsk ingefära.
Istället för gröna äpplen kan du ta röda äpplen eller valfri sort.
God som vanlig marmelad. Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.
Tack för receptet till Eva Henjer i Karlshamn.

2 burkar, ca 1 liter äppelmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 150 gram skalad ingefära
  • 5 gröna äpplen av fast sort, gärna svenska samt ekologiska äpplen
  • 6 dl syltsocker
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Skala ingefäran samt hacka den i ca 3x3 mm tärningar.
  2. Lägg i en liten kastrull och täck med vatten samt koka den på medelvärme i 5 minuter. Häll av.
  3. Skölj äpplena.
  4. Dela äpplena i vardera fyra klyftor samt skär bort kärnhuset.
  5. Mixa äppleklyftorna i en matberedare (med matberedarkniven).
  6. Lägg äpplen, ingefära, socker samt vatten i en stor kastrull och koka på medelvärme i 20-30 minuter.
  7. Gör marmeladprovet genom att ta en droppa en halv tsk marmelad på ett tefat, ställ i frys eller kyl ca 5 minuter så att det kallnar - då ska marmeladen ha stelnat och blivit fast (ej rinnig).
  8. Föredela äppelmarmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
  9. Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor.
  10. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer