Pasta pesto

Pasta pesto. Pesto är gott med pasta som spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta.
Pesto är en italiensk röra av mixad eller finhackad basilika, vitlök, nötter (helst pinjenötter men mandlar, valnötter och speciellt solrosfrön är billiga och användbara) och olivolja.
Gör hemgjord pesto eller köp färdig. Godast är hemgjord (oftast).
Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta pesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som spagetti eller valfri sort
  • 2 dl pesto (färdig eller gör egen)
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano(valfritt)
  • 8 blad hackad färsk basilika till garnering (valfritt)
  • HEMGJORD PESTO: 30 blad basilika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl nötter som pinjenötter, mandlar, valnötter eller solrosfrön
  • 2 dl olivolja
  • 0,5 dl riven parmesan eller grano padano
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Laga ev. egen pesto enligt nedan recept först.
  2. Koka pastan enligt paketet och häll sedan av den.
  3. Rör ner peston i pastan. Använd hemgjord pesto eller köpt färdig pesto.
  4. Tillsätt lite mer olivolja i pastablandningen samt smaka av med salt och peppar.
  5. Servera pasta peston med mer riven parmesan eller grana padano samt ev. några finhackade blad basilika. Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
  6. Hemgjord pesto: Rosta nötterna i en stekpanna tills de börjar lukta gott och är ljust bruna här och där.
  7. I mortel stöts allt utom oljan som sedan tillsätts droppvis. Eller kör allt i mixer körs utom olja som tillsätts droppvis.
  8. Smaka av peston med lite salt och vitpeppar.
  9. Överbliven pesto håller sig någon vecka i burk i kylen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Kräftknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjurs- och kräftknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. En  jättebra present att ta med på kräftskivan. 

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

Skogen kryllar av lingon - det röda guldet. Här hittar du lingonrecept som lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer