AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Pasta pesto

Pasta pesto Pasta pesto. Pesto är gott med pasta som spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta.
Pesto är en italiensk röra av mixad eller finhackad basilika, vitlök, nötter (helst pinjenötter men mandlar, valnötter och speciellt solrosfrön är billiga och användbara) och olivolja.
Gör hemgjord pesto eller köp färdig. Godast är hemgjord (oftast).
Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 13)
4 portioner pasta pesto
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 4 portioner valfri kokt pasta
  • Några skedar pesto per man eller gör egen pesto enligt nedan
  • Lite extra olivolja
  • Salt och peppar
  • 1 - 2 dl pesto (färdig eller gör egen)
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering (valfritt)
  • Några blad hackad färsk basilika till garnering (valfritt)
  • HEMGJORD PESTO: 2 nävar basilika (ca 30 blad)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl nötter, helst pinjenötter men mandlar, valnötter och speciellt solrosfrön är billiga och användbara
  • 2 dl olivolja
  • 0,5 dl riven parmesan eller grano padano
  • Salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka pastan enligt paketet och häll sedan av den.
  2. Rör ner peston i pastan. Använd hemgjord pesto eller köpt färdig pesto.
  3. Tillsätt lite mer olivolja i pastablandningen samt smaka av med salt och peppar.
  4. Servera pasta peston med mer riven parmesan eller grana padano samt ev. några finhackade blad basilika. Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
  5. Hemgjord pesto: Rosta nötterna i en stekpanna tills de börjar lukta gott och är ljust bruna här och där.
  6. I mortel stöts allt utom oljan som sedan tillsätts droppvis. Eller kör allt i mixer körs utom olja som tillsätts droppvis.
  7. Smaka av peston med lite salt och vitpeppar.
  8. Överbliven pesto håller sig någon vecka i burk i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Pasta pesto:

Spagetti med broccolisås, tofu och ärtor
Spagetti med broccolisås, tofu och ärtor. En god vegetarisk pasta med marinerad tofu i basilika, gröna ärtor i en krämig broccolisås.
Istället för vanlig mjölk och grädde kan du ta sojagrädde och sojamjölk eller Imat (havregrädde och havremjölk) för veganpastasås.
Kung Markatta är en god marinerad tofu som jag använt i detta recept. Vidare har Alpro soya en god naturell tofu som också blir god.
Grillat majskycklingbröst
Grillat majskycklingbröst. Ugnsgrillade bröstfiléer av majskyckling med skinn.
Majskyckling är mycket god kyckling uppfödd på majs.
Vill du grilla på utegrill så penslar du kycklingfiléerna med smält smör, olja, salt, peppar och rosmarin från en kopp och grillar båda sidor några minuter vardera och sänker sedan värmen och grillar vidare i ca 10 minuter (ev. slår in i folie så att de inte bränns).
Biff med vitlökssmör
Biff med vitlökssmör. Marinerad grillbiff eller lövbiff toppad med vitlökssmör och här serverad med potatissallad. Servera gärna en tomatssallad eller grönsallad till också.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pasta med tonfisk tonfisksås
Pasta med tonfisk. Laga tonfisksås. En mycket god pastasås med lök, vitlök, paprika, svarta oliver och creme fraiche. I pastan kan du koka med broccoli och morötter - nyttigt och gott.
Gillar du ej oliver så ta kapris. Gillar du ej kapris så skippa det.
Tonfisksåsen kan du också smaksätta med curry eller garam masala.
Du kan också välja en smaksatt creme fraiche, grädde eller matlagnings yoghurt. Eller utesluta creme fraiche helt.
Vintips till är rosevin.
Penne pasta med strutsfile, svamp och grädde
Penne pasta med strutsfile, svamp, grädde och lök samt vitlök.
Blir också god med annan pasta som tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Färsk gnocchi med salsiccia och tomatsås
Färsk gnocchi med salsiccia och tomatsås. En snabb och enkel vardagsrätt som passar till lunch eller middag.
Godast blir det med färsk pasta, färsk korv som ex. salsiccia samt riven parmesanost. På bilden är det färsk salsiccia från City Gross.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Pastasås med kycklingfilé
Pastasås med kycklingfilé, paprika, purjolök och vitlök. En krämig pastasås med mascarpone-ost och vitt vin.
Gott till är förslagsvis en sallad på tärnad avokado, tomat och bladspenat blandat med lite olivolja samt vinäger.
Istället för mascarpone kan du ta vanlig färskost naturell.
Vintips till är ett smakrikt vitt vin som ex chardonnay från Australien eller vitt från norra italien.
Ugnsrostad blomkål
Ugnsrostad blomkål är mycket gott och enkelt att laga. Perfekt som tillbehör, fest eller buffé. Indiska kryddor som garam masala, curry och gurkmeja passar bra till blomkål.
Rosta blomkålsbuketterna i ex. en ugnsfast stekpanna eller ugnsform med kryddor, salt, peppar och lite olivolja.
Ugnsrostade blomkål är smidigt tillbehör till det mesta och speciellt till fest eller buffé till många personer. Du kan rosta en hel långpanna med blomkål (ex. tre blomkålshuvuden), förvara i kylen och servera på fat eller skål småvarmt eller kallt.
Klaras Kalasgryta
Klaras Kalasgryta som är en härlig och mustig vintergryta som ska koka i många timmar men som bara blir godare av ett par dagar i kylen.
Calvadosen går att utesluta, men ha då gärna i en skvätt äppeljucie eller dylikt för att få rätt karaktär på grytan. Följande grytrecept räcker till ca 4 pers. Krydda köttgrytan efter tycke och smak. Vätskan ska täcka köttet. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Spagetti med bacon och ärtor
Spagetti med bacon, ärtor, lök och vitlök. Enkel och god pasta med sälta från bacon och sötma från ärtor.
Servera gärna pastan med en blandad grönsallad, gott bröd, riven ost samt hackad bladpersilja till.
Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde
Penne pasta med fläskfile, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Kantarellrisotto
Kantarellrisotto. Mycket god risotto smaksatt med kantareller, riven parmesan och mascarpone.
God på egen hand som vegetarisk rätt ev. med grillade grönsaker. Eller som tillbehör ex. till lufttorkad skinka och fin salami, grillad kyckling, kött eller fisk.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Caponata Italiensk aubergineröra
Caponata är en italiensk aubergineröra med tomat, vitlök, selleri mm. Gott som grönsaksröra eller tillbehör till mesta ex. till grillat. Eller som grönsaksrätt på buffé eller bland plockrätter.
Kan ätas kall, ljummen eller varm.
Vegetarisk spagetti Carbonara med svamp
Vegetarisk spagetti Carbonara med svamp fräst i vitlök, ärtor, svartpeppar, grädde, parmesan och äggula (valfritt).
Svartpepparn är här värt att lägga energi på att mala eller krossa själv. Du kan mala svartpepparn i egen kvarn, krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda. Då blir svartpeppararomen kanon - vanlig färdigmald svartpeppar går såklart bra men godast är rikligt med nymalen svartpeppar.
Stuvad svamp svampstuvning
Stuvad svamp eller svampstuvning till all slags svamp. Passar som såsigt tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Gör du din svampstuvning tjockare så passar den till fyllning av crepes, omelett, till varma mackor eller att fylla smördegsformar eller krustader.
Smaka gärna av svampstuvningen med ljus soja som Kikomman.
Gott i svampstuvning är hackad vitlök liksom hackad persilja. Vidare kan man ha en lite grönsaksbuljongtärning i.
Du kan också göra svampstuvningen med burksvamp. Ersätt då med en burk svamp ca 200 gram. Spara spadet till stuvningen och ersätt mjölken.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Ratatouille fransk grönsaksröra
Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Rödbetssoppa Borsjtj utan kött vegetarisk
Vegetarisk rödbetssoppa - Borsjtj utan kött. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil, saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Överbliven Borstj blir godare dagen efter samt går också bra att frysa in.
Inlagd gurka med pepparrot
Inlagd gurka med pepparrot. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med pepparrot ger god smak till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Se alla recept ur kategorin Veganmat

Gilla oss på Facebook