AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Pasta pesto

Pasta pesto Pasta pesto. Pesto är gott med pasta som spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta.
Pesto är en italiensk röra av mixad eller finhackad basilika, vitlök, nötter (helst pinjenötter men mandlar, valnötter och speciellt solrosfrön är billiga och användbara) och olivolja.
Gör hemgjord pesto eller köp färdig. Godast är hemgjord (oftast).
Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
4 portioner pasta pesto
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 400 gram pasta som spagetti eller valfri sort
  • 2 dl pesto (färdig eller gör egen)
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano(valfritt)
  • 8 blad hackad färsk basilika till garnering (valfritt)
  • HEMGJORD PESTO: 30 blad basilika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl nötter som pinjenötter, mandlar, valnötter eller solrosfrön
  • 2 dl olivolja
  • 0,5 dl riven parmesan eller grano padano
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Laga ev. egen pesto enligt nedan recept först.
  2. Koka pastan enligt paketet och häll sedan av den.
  3. Rör ner peston i pastan. Använd hemgjord pesto eller köpt färdig pesto.
  4. Tillsätt lite mer olivolja i pastablandningen samt smaka av med salt och peppar.
  5. Servera pasta peston med mer riven parmesan eller grana padano samt ev. några finhackade blad basilika. Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
  6. Hemgjord pesto: Rosta nötterna i en stekpanna tills de börjar lukta gott och är ljust bruna här och där.
  7. I mortel stöts allt utom oljan som sedan tillsätts droppvis. Eller kör allt i mixer körs utom olja som tillsätts droppvis.
  8. Smaka av peston med lite salt och vitpeppar.
  9. Överbliven pesto håller sig någon vecka i burk i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Pasta pesto:

Grillade kycklingspett med nudelsallad
Grillade kycklingspett med nudelsallad. Goda spett med kyckling och ananas serverade med nudlar och grönsaker smaksatta på asiatiskt vis. Gott och nyttigt.
Du kan ugnssteka spetten eller grilla dem på utegrill.
Marockansk fisk i ugn
Marockansk fisk i ugn bakad i örtig vitlöksmarinad sk Chermoula. Förslag som tillbehör är couscous toppad med strimlade torkade aprikoser, hackad mandel samt pistagenötter, yoghurtsås och någon sallad som grönsallad samt ev. tomatsallad.
Välj gärna MSC- eller Kravmärkt fisk. Torsk (Barents hav och Östersjön), gråsej och sej är också ok.
Oxfile med pepparsås och klyftpotatis
Helstekt oxfilé med pepparsås, klyftpotatis med svarta oliver samt blandad sallad med avokado, cocktailtomat, svarta bönor och grönsallad.
Oxfilén marinerar du dagen innan över natten och steker sedan på låg temperatur i god tid till middagen.
Du kan också välja att bara marinera köttet någon timme och sedan steka det direkt enligt nedan om du ej har tid eller planering att marinera köttet över natten.
Blötlägg gärna bönor dagen innan över natten och koka dem enligt paketet. Gärna ett helt paket. Använd en del i salladen och spara resten ex. i frysen. Du kan också använda färdigkokta bönor från butik.
Istället för cocktailtomater i salladen kan du ta vanliga tomater och tärna dem i 1 cm tärningar.
Välj kravmärkta produkter - speciellt tomater - som ofta är godare. Välj kallpressad smakrik olivolja och vällagrad vinäger.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Istället för buljongtärning och vatten ta gärna riktig köttbuljong eller steksky från oxfilén.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pasta med kycklingfilé, purjolök och crème fraiche
Pasta med kycklingfilé, purjolök och crème fraiche samt riven parmesan är en god och enkel pasta som är snabblagad.
Om du vill kan du ta smaksatt crème fraich ex. örter och vitlök. Gillar du grädde kan du ha i 2,5 dl istället för en burk creme fraiche.
Färsk spenat, frästa champinjoner och hackad soltorkad tomat passar också i denna pasta.
Stuvade makaroner
Stuvade makaroner. En svensk klassiker till köttbullar, stekt falukorv, korv eller stekt fläsk eller bacon.
Stuvade mackisar är ett säkert kort hos barn (och vuxna). Speciellt då med söt ketchup.
Vanligt är att man smaksätter stuvningen med riven muskotnöt (en gång en av världens dyraste kryddor!).
Om du vill lyxa till stuvade makaroner så kan du tillsätta riven ost och lite grädde i stället för mjölken.
Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten.
Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller andra italienska jättemakaroner.
Servera gärna lite nyttigt till de stuvade makaronerna - jag gillar några skivor tomat till samt finriven morot, röd paprika i skivor och lite gurka i stavar.
Spagetti med räkor
Spagetti med räkor. En god pasta med räkor, chili, vitlök, riven parmesan, olivolja, basilika och persilja som funkar till fest som till vardags.
Ett gott nybakt eller värmt bröd som ciabatta eller baguette är gott till.
Ett vin vin från ex. Chardonnay från Australien eller vitt Rioja från Spanien passar till. Eller något vitt smakrikt italienskt förstås.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Blåbärskaka
Blåbärskaka. En enkel och god kaka med blåbär du kan baka i långpanna, ugnsform eller muffinsformar.
Vitlöks- och sardellsmör
Vitlöks- och sardellsmör. Gott aromsmör med smak av vitlök, sälta av sardeller samt citron och worchestersås.
Passar till grillat kött, kyckling, fisk eller grönsaker.
Broccoli och blomkålssoppa
Broccoli och blomkålssoppa. En soppa god till lunch eller soppmiddag.
Du kan laga soppan på färsk blomkål och broccoli eller på frysta buketter. Med frysta buketter går det den lätt och snabbt att laga till många. Nyttigast och lite godare blir dock soppan med färska grönsaker.
Servera gärna soppan med ett gott bröd eller varma mackor till. På bilden varma mackar med baguette.
Med Oatley havredryck eller sojaprodukter blir soppan vegan (byt ut smöret mot olja, grädden och mjölken mot motsvarande).
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Räk och bläckfisksallad
Räk och bläckfisksallad. Italiensk sallad med marinerade skaldjur i citron, olivolja, oregano, chili och vitlök.
Passar till buffé, tapasrätt eller som sidorätt. Blir också mycket god som pasta rätt blandad med ex. kokt spagetti eller med kall pasta till pastasallad.
Blir också gott med annan bläckfisk, kräftstjärtar och musslor eller andra skaldjur.
Lasagne med spenatplattor
Lasagne med spenatplattor, köttfärs- och tomatsås samt ostsås.
Till lasagne är det gott med en sallad. Förslag är tärnade tomater, kokta vita bönor, grönsallad, hackad rödlöd samt olivolja, vinäger, salt och peppar.
Med quornfärs eller sojafärs blir lasagnen vegetarisk.
Grillade grönsaker
Grillade grönsaker passar till det mesta, både som tillbehör till grillat som på buffén.
Du kan välja andra grönsaker som halverade tomater samt grönsaker som kokt sparris (förkoka i 4 minuter), morot (förkoka i 5 minuter) och små hela potatisar (förkoka i 15 minuter). Kokt majs är också gott (förkoka i 15 minuter). Det finns förkokt majs också som man kan grilla direkt.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Paj med svamp, svamppaj
Paj med svamp. Svamppaj. Detta recept på paj med svamp och ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Svamppaj passar också till nattamat.
Riktigt god blir svamppajen med riven pecorinoost, västerbotten eller mozzarellaost.
Ugnsgrillad paprika, lök och potatis
Ugnsgrillad paprika med lök och potatis passar som tillbehör till det mesta.
Tomatchutney
Tomatchutney. En mild Indisk tomatsås, chutney eller ketchup med färska tomater, lök, rödbeta och kardemumma.
God som mild sås till det mesta ex. som extra tomatsås, dipp till naan-bröd, grönsaker, grytor, currys, pasta med mera.
Om du lagar en stor sats och vill du spara tomatchutneyn länge kan du tillsätta konserveringsmedel som natriumbensoat enligt paket.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Vegansockerkaka utan ägg och smör
Vegansockerkaka. En sockerkaka utan ägg, smör eller mjölk (inget från djurriket). Bakad med sojamjölk, margarin och mjöl, socker samt bakpulver.
Smaksätt ev. med någon msk rivet citronskal eller apelsinskal; 1 riven bittermandel eller några msk kakao efter smak.

Rostad blomkål med vitlök
Rostad blomkål med vitlök, gurkmeja och chili i olivolja. Gott och enkelt tillbehör. Lätt att laga till många på ex. en buffé.
Miso soppa misosoppa
Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong. Vidare kan man ha i 10 cm konbu som är ett torkat sjögräs.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Se alla recept ur kategorin Veganmat

Gilla oss på Facebook