AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Pasta pesto

Pasta pesto Pasta pesto. Pesto är gott med pasta som spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta.
Pesto är en italiensk röra av mixad eller finhackad basilika, vitlök, nötter (helst pinjenötter men mandlar, valnötter och speciellt solrosfrön är billiga och användbara) och olivolja.
Gör hemgjord pesto eller köp färdig. Godast är hemgjord (oftast).
Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 15)
4 portioner pasta pesto
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 400 gram pasta som spagetti eller valfri sort
  • 2 dl pesto (färdig eller gör egen)
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano(valfritt)
  • 8 blad hackad färsk basilika till garnering (valfritt)
  • HEMGJORD PESTO: 30 blad basilika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl nötter som pinjenötter, mandlar, valnötter eller solrosfrön
  • 2 dl olivolja
  • 0,5 dl riven parmesan eller grano padano
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Laga ev. egen pesto enligt nedan recept först.
  2. Koka pastan enligt paketet och häll sedan av den.
  3. Rör ner peston i pastan. Använd hemgjord pesto eller köpt färdig pesto.
  4. Tillsätt lite mer olivolja i pastablandningen samt smaka av med salt och peppar.
  5. Servera pasta peston med mer riven parmesan eller grana padano samt ev. några finhackade blad basilika. Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
  6. Hemgjord pesto: Rosta nötterna i en stekpanna tills de börjar lukta gott och är ljust bruna här och där.
  7. I mortel stöts allt utom oljan som sedan tillsätts droppvis. Eller kör allt i mixer körs utom olja som tillsätts droppvis.
  8. Smaka av peston med lite salt och vitpeppar.
  9. Överbliven pesto håller sig någon vecka i burk i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Pasta pesto:

Vegetarisk fylld paprika
Vegetarisk fylld paprika med sojafärs eller quornfärs, svarta bönor, majs, tomat, lök, vitlök, chili, oregano samt hasselnötter. Gott med tomatsås, fetaost och kokt råris - här blandat till en pilaff med svarta bönor.
Istället för sojafärs kan du ta 300 gram quornfärs.
Stekt strömming
Stekt strömming eller panerad strömming med potatis, skirat smör, lingon och gröna ärtor.
Får du tag på japanskt ströbröd sk panko så är det fenomenalt vid panering. Jag lovar dig det blir de godaste strömmingar du ätit. Någon msk stark senap är också gott i marinaden. Färskpotatis eller potatismos, skirat smör, gröna ärtor, lingonsylt, knäckebröd är gott till. Dillcreme och marinerad fänkål är också gott till.
Kyckling med nötter, chili och tandoori
Kyckling med nötter, chili och tandoori. Kycklingen kan grillas hela eller på spett i bitar. Den kan också stekas i ugnen, grillpanna eller stekpanna.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pasta koktider för pasta, koka pasta
Pastakoktider. Koktider och hur du kokar olika sorters pasta som spagetti, gnocchi, penne, farfalle, fusilli, tortiglioni, pipe rigate, pastaskruvar, fullkornspasta, pastarör, pastafjärilar, pastamakaroner, makaroner, tagliatelle, papardelle mm.
Bra om du slängt paketet där koktiden står. Koktiderna kan variera mellan märke. Nedan koktider är för Barilla som jag tycker gör bra pasta.
För att få god kokt pasta kan man tänka på den italienska 10-100-1000 regeln - alltså 10 delar salt, hundra delar pasta och 1000 delar vatten. Dock behöver du inte så mycket salt enligt min mening - ta en till två teskedar högst i en stor kastrull vatten. Poängen är att man ska koka pasta i rikligt och väl saltat vatten samt några droppar olivolja. Olivoljan hindrar pastan från att klibba ihop samt att koka över.
Koka gärna upp vattnet i en vattenkokare eller thekokare först så sparar du el.
Smaka alltid på pastan när den börjar närma sig så känner du om den har lagom tuggmotstånd och är al dente - som italienarna säger. Pastan ska alltså ha tuggmotstånd.
Ska du koka pasta att spara till ex. pastasallad så skölj den kall direkt och blanda med lite olivolja så klibbar den inte ihop.
Varmhåller du billigare pasta så blir den degig och kass rätt snabbt - pasta med högre kvalitet som Barilla håller då spänsten längre.
KOKTIDER FÖR OLIKA PASTASORTER (BARILLA):
SPAGETTI SPAGHETTI: 8 minuters koktid
SPAGETTI SPAGHETTI FULLKORN: 8 minuters koktid
GNOCCHI: 14 minuters koktid
FARFALLE (PASTAFJÄRILAR): 10 minuters koktid
FUSILLI (PASTASKRUVAR) : 13 minuters koktid
FUSILLI (PASTASKRUVAR) FULLKORN : 11 minuters koktid
TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR): 12 minuters koktid
TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR) FULLKORN: 11 minuters koktid
PIPE RIGATE (STORA MAKARONER): 10 minuters koktid
PIPE RIGATE (STORA MAKARONER) FULLKORN: 11 minuters koktid
PIPETTE RIGATE (SMÅ MAKARONER): 8 minuters koktid
PENNE RIGATE (PASTARÖR): 11 minuters koktid
CELLENTANI (MAKARONISKRUVAR): 10 minuters koktid
TAGLIATELLE MED SPENAT: 7 minuters koktid
TAGLIATELLE MED ÄGG: 7 minuters koktid
PAPPARDELLE: 7 minuters koktid
LASAGNEPLATTOR: minst 20 minuter som lasagne i ugnen
SNABBMAKARONER: 3 minuter
FÄRSK PASTA: 1-3 minuter, se förpackning
Penne pasta med strutsfile, svamp och grädde
Penne pasta med strutsfile, svamp, grädde och lök samt vitlök.
Blir också god med annan pasta som tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Spagetti med ost- och skinksås med kassler
Spagetti med ost- och skinksås med kassler och gröna ärtor. En god vardagspasta med ost- och skinksås med kassler.
Istället för spagetti kan du ta annan pasta som penne, tagliatelle, farfalle, gnocchi osv.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Grönsallad
Grönsallad av blandad sallad är enkelt och gott tillbehör till grillat och det mesta.
Grönsallad kan göras på många olika vis. Här är ett förslag. Ska du göra till många så är det billigare att köpa hela huvud av ex. isbergssallad, lollo rosso osv än att köpa färdigblandad i påse. De färdigblandade är dock smidiga om man bara ska ha några portioner sallad.
Egen enkel blandsallad kan du fixa av 0,5 påse rucccola, mache eller babyspenat samt 1/3 huvud isbergssallad och 0,5 huvud lollo rosso eller annan röd sallad. Vidare kan man ta ett huvud romansallad. Frisésallad är också gott om man gillar lite bitter ton i salladen.

Ljummen potatissallad med rostad vitlök
Ljummen potatissallad med rostad vitlök. Rostad vitlök blir mild, nötig och söt och ger supergod smak åt potatissallad. Rosta några extra vitlökar och servera som tillbehör. Det är bara att dela på dem med brödkniv och klämma ut den krämiga nu milda vitlöken.
En potatissallad där du rostar potatis, lök och vitlök i ugnen sedan kan du också rosta andra rotsaker som morot, rotselleri, vitkål, kålrot samt ha i andra grönsaker som kokta gröna bönor.
Välj helst ekologiska ingredienser för bästa resultat.
Köp gärna potatisar med fint skal som du bara behöver putsa lite. Istället för purjolök kan du ta 3-4 knipplökar eller vårlökar.
Också gott i är: andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, morötter och kålrot; paprikor i olika färger; kokta grönsaker som haricots verts, gröna bönor, spenat mm.
Sallad på fetaost, paprika och oliver
Sallad med fetaost, paprika och oliver är en sidosallad som passar som tillbehör, till buffé eller tapas. En god kombination av sött och salt.
Köp gärna ekologisk obesprutad paprika - skölj den annars noga. Jag rekommenderar fina Kalamata oliver eller liknande med eller utan kärnor.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Mandelskorpor
Mandelskorpor. Hembakta italienska mandelskorpor kallas också mandelbiscottis.
Mandelskorpor är gott efter maten till espresso, grappa eller vin santo. Vin Santo är ett klassiskt italienskt dessertvin av torkade druvor.
Italian Green Spagetti med bacon och broccoli
Italian Green Spagetti med bacon och broccoli. God spagetti med bacon och broccolisås smaksatt med vitlök, muskot och persilja.
Ett pastarecept som givetvis blir gott med annan pasta som penne, tagliatelle eller gnocchi.
Pizzabullar pizzaknutar
Pizzabullar eller pizzaknutar - en slags bullar i pizzastil med ost, tomat och pepperoni-korv.
Du kan använda 1 pkt pizzamix (500 g) om du inte vill jäsa degen (pizzamixen är ju med bakpulver).
Godast blir det med riktig jäst deg. Det går också bra med 1 paket brödmix på 1 kilo samt 1 pkt jäst (50 g).

Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Omelett med stuvning
Omelett med stuvning. Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.
Omelett är god som tillbehör till buffe, julbord, påskbord, kräftskiva och smörgåsbord.
Omeletten kan förberedas innan och förvaras i kylen. Sedan slår du ihop omeletten med stuvningen samt garnerar med sallad vid servering.
Pinnbröd
Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne, ta av och fyll hålet med sylt eller honung och smör.
Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör eller Bregott.
En stor sats deg till ca 12 pinnbröd kan du blanda av 1 kg vetemjöl, 3 dl vatten, 1 tsk salt och 1 tsk bakpulver.

Stuvad spenat
Stuvad spenat. Hackad eller grovhackad bladspenat stuvad i vit sås sk Bechamelsås.
Gott och nyttigt som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukorv, korv, fårfiol, rökt lax, isterband, stekt fisk med mera.
Räkna ca 800 gram färsk rensad spenat.
Om du gillar muskotnöt kan du ha i något krm malen muskot i stuvning.
Har du använt väl sköljd spenat till stuvningen, snabbt kylt ner den i kallt vattenbad samt kokat upp den igen innan servering så är det ingen fara att servera spenaten ex. dagen efter. Då hinner det inte bildas nitrit-gift av ev. jordbakterier och den nitrat som finns naturligt i spenaten.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Musli med dadlar
Musli med dadlar. Hemgjord musli blir mycket god om du rostar den själv. Här med torkade dadlar, torkat äpple, russin, havgregryn, rågflingor, sesamfrön, hasselnötter, solrosfrön och pumpafrön.
Förvara muslin i en lufttät burk eller ziplockpåse.
Man kan också ha annat gott i som man gillar ex: vetegroddar; hackade torkade aprikoser, plommon, och fikon. Torkade tranbär, gojibär, mullbär, granatäppelkärnor, äppeltärningar, blåbär och lingon. Nötter som mandlar, cashewnötter, paranötter och valnötter. Kokosflingor och bananchips passar också i musli.
Spagetti med pesto pastapesto
Spagetti med pesto är enkelt, gott och snabbt. Använd köpt pesto eller gör egen. Självklart är här ett recept på egen pesto också.
Detta recept med pesto är gott med spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta. Gör egen pesto eller köp färdig på burk. Pesto är en italiensk röra av malda nötter, olivolja, vitlök och basilika. Kan köpas färdig men blir mycket god hemgjord. Pinjenötter är tyvärr rätt dyra. Jag brukar använda mandel, valnötter eller solrosfrön.
Tomatsallad, rårivna grönsaker som morot, rotselleri och zucchini samt avokado är gott till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Vegan Bechamelsås vit sås
Vegan Bechamelsås. En vit sås med sojaprodukter och utan mejeriprodukter.
God som vit sås grundsås och variant av Bechamelsås som funkar till det mesta som Bechamelsås används till ex. löksås, gratängsås, stuvningar, ostsås osv.
Se alla recept ur kategorin Veganmat

Gilla oss på Facebook