AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Pasta pesto

Pasta pesto Pasta pesto. Pesto är gott med pasta som spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta.
Pesto är en italiensk röra av mixad eller finhackad basilika, vitlök, nötter (helst pinjenötter men mandlar, valnötter och speciellt solrosfrön är billiga och användbara) och olivolja.
Gör hemgjord pesto eller köp färdig. Godast är hemgjord (oftast).
Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 12)
4 portioner pasta pesto
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 4 portioner valfri kokt pasta
  • Några skedar pesto per man eller gör egen pesto enligt nedan
  • Lite extra olivolja
  • Salt och peppar
  • 1 - 2 dl pesto (färdig eller gör egen)
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering (valfritt)
  • Några blad hackad färsk basilika till garnering (valfritt)
  • HEMGJORD PESTO: 2 nävar basilika (ca 30 blad)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl nötter, helst pinjenötter men mandlar, valnötter och speciellt solrosfrön är billiga och användbara
  • 2 dl olivolja
  • 0,5 dl riven parmesan eller grano padano
  • Salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka pastan enligt paketet och häll sedan av den.
  2. Rör ner peston i pastan. Använd hemgjord pesto eller köpt färdig pesto.
  3. Tillsätt lite mer olivolja i pastablandningen samt smaka av med salt och peppar.
  4. Servera pasta peston med mer riven parmesan eller grana padano samt ev. några finhackade blad basilika. Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
  5. Hemgjord pesto: Rosta nötterna i en stekpanna tills de börjar lukta gott och är ljust bruna här och där.
  6. I mortel stöts allt utom oljan som sedan tillsätts droppvis. Eller kör allt i mixer körs utom olja som tillsätts droppvis.
  7. Smaka av peston med lite salt och vitpeppar.
  8. Överbliven pesto håller sig någon vecka i burk i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Pasta pesto:

Rödvinsgryta med sojafärs
Rödvinsgryta med sojafärs. En vegetarisk mustig grönsaksgryta med sojafärs, rödvin, vitlök, lök, rotselleri, morot, timjan och purjolök.
Istället för torkad sojafärs kan du ta quornfärs, quornbitar eller valfri svamp som skogschampinjon.
God med palsternack- och potatismos samt snabbinlagd gurka.
Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin
Burgundisk köttgryta. En jättegod fransk köttgryta med grytkött, rödvin, svamp, fläsk och schalottenlök. Burgundisk köttgryta (bœuf bourguignon, Beef bourguignon, beef Burgundy eller boeuf à la bourguignonne) är en av de mest kända och klassiska franska köttgrytorna. Svamp som skogschampinjon men också svenska kantareller eller trattkantareller passar bra i köttgrytan. Ostronskivling, vanlig champinjon och/eller shii-take funkar också.
Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
Gör gärna köttgrytan någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.
Köttgrytan är god med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.
Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås
Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås och ugnsbakad sötpotatis samt sallad på ex. grönsallad, avokado och tomat.
Istället för sötpotatis kan du använda vanlig bakpotatis. Mojo rojo sås är en spansk stark vitlökssås likt en vitlöksmajonnäs.
Istället för stekt kycklingfilé kan du ugnssteka en hel kyckling till fyra portioner (när du ändå har ugnen igång och bakar sötpotatisen). Gnid in kycklingen i två kryddmått salt, ett kryddmått vitpeppar, 1 tesked kinesisk soja samt 1 matsked citronsaft och stek den i nedre delen av ugnen (under sötpotatisen) i en ugnsform med en matsked smör i botten i 1 timme på 175 grader.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Makaroner med ost och skinka
Makaroner med ost, rökt skinka, rödlök och purjolök. En god variant på Mac and Cheese. En slags lyxig makaronilåda smaksatt med tre sorters ost som cheddar, mozzarella och parmesan.
Istället för rökt skinka kan du ta kassler, rökt kalkon eller soltorkad tomat.
Osten kan bytas mot gratängost för en mindre lyxig makaronilåda.
Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer.
Pastadeg hemjord pasta
Pastadeg eller hemjord pasta. Recept på hemlagad pasta.
Hemgjord pastadeg kan du göra till tagliatelle, raviolis, lasagne eller tortellini med.
Prova färsk pasta med pesto. En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också. Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Spagetti med skinka och basilika
Spagetti med lufttorkad skinka och basilika. Chili, vitlök och parmesanost ger god smak åt denna pasta. Byt ut skinka mot tio soltorkade tomater och du har en god vegetarisk spagetti.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Coleslaw
Coleslaw. En amerikansk vitkålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbeque och annat grillat.
Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa. Då god till biff och kyckling.
Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
Finstrimlad vitkål är vanligast till coleslaw men rödkål och spetskål blir också gott.
En mandolin (sådant där rivjärn de säljer bla på tv-shop) eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.
Vitkål är mycket billigt så coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffe. Dessutom kan den förberedas någon dag innan och ha i kylen.
Coleslaw serveras kall och är godast efter en natt i kylen.
Frasvåfflor utan ägg
Frasvåfflor utan ägg. Klassiska frasvåfflor med vispad grädde, vetemjöl och vatten. Gräddas i smör. Våfflorna är goda med sylt, grädde eller glass.
Älgköttbullar
Älgköttbullar. Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Enkel salladsbuffé i italiensk stil
Enkel salladsbuffé i italiensk stil. God som sommarlunch eller lätt middag. Lättlagat.
Här har jag valt grönsallad, tomat- och mozzarellasallad med basilika, lufttorkad skinka prosciutto, salami, melon och rökt lax samt citron. Den rökta laxen är kanske inte så italiensk men den anses som en delikatess i italien iaf.
Du kan vidare ha inlagda oliver, kronärtskockor, marinerad paprika, grillad zucchini, räkor med skal, rökta räkor, ruccolasallad, inlagda champinjoner, bröd, fetaost, inlagda soltorkade tomater, fetaostpaj med mera om du vill ha fler gottis till buffén.
Kan även kompletteras med valfritt kött, fisk eller grönsaker från grillen.
Pasta med kantarellsås
Pasta med kantarellsås, parmesan, persilja och tryffelolja. En god vegetarisk pastasås med kantareller, grädde och dijonsenap.
Fylld spenatbaguette med prosciutto
Fylld spenatbaguette med prosciutto. Fyll ett gott hembakt spenatbaugette eller köpt bröd med prosciutto (lufttorkad skinka), stark senap, ruccola, isbergssallad samt rödlök.
En god smörgås eller macka till picknick, lunch eller utflykt.
Här är recept på att baka en omgång spenatbaguette som blir tre stora baguetter. Det kan man såklart göra många mackor av (ca 9 stora) men här ger jag tips på fyllning till en portion.
Vidare kan man fylla baguetterna med andra röror som ex. kycklingröra; tomat, pesto och mozzarella; makrillröra; tonfiskröra; köttbullar och rödbetssallad osv.
Brödet är såklart mycket gott som vanligt bröd till måltider mm.
Brödet blir mycket gott om du bakar på baksten men det går såklart bra att baka utan baksten också.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Rödbetssoppa Borsjtj utan kött vegetarisk
Vegetarisk rödbetssoppa - Borsjtj utan kött. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil, saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Överbliven Borstj blir godare dagen efter samt går också bra att frysa in.
Risotto med svamp svamprisotto
Svamprisotto. Risotto med svamp. Denna svamprisotto är god som den är med riven parmesan eller som tillbehör till det mesta ex. grillad kyckling, fläskfile, lax osv.
Du kan använda champinjoner men annan svamp som kantareller, Karl-Johan, shii-take, ostronskivling, skogschampinjon osv. Torkad svamp som kantarell, trattkantarell eller Karl-Johan fungerar också utmärkt att göra svamprisotto på. Karl Johan är Italienarnas favorit.
Riktigt lyxig blir svamprisotton med några droppar tryffelolja och rejält med riven parmesanost på precis innan servering.
Rödkål
Rödkål eller kryddkål till julbord. Strimlad rödkål kokt med kryddor. Rödkål är klassisk julmat för många. Rödkålen serveras varm till köttbullar, prinskorv med mera.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein
Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein. Sojaprotein sojakuddar kan du köpa torkat i påsar.
När du ska tillaga det blötlägger du det i några minuter och sedan kan du använda det i alla recept. Sojaprotein är nyttigt, har högt näringsvärde och gott tuggmotstånd. Det smakar inget i sig utan smakar vad man tillagar det med. Jättegott att ha i grytor eller som här istället för falukorven i Stroganoff.
Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor
Kikärtsbiffar. Vegetariska biffar med kikärtor är gott med klyftpotatis; råris; quinoa, taboulleh eller cous cous samt sås som tzatziki eller hummus samt tomatsallad.
Kikärtsbiffarna kan också serveras som falafel i pitabröd med skivad tomat, strimlad rödlök, strimlad salt gurka, hackad bladpersilja, grekisk yoghurt med pressad vitlök; strimlad isbergssallad; het chilisås som sambal oelek blandat med lite yoghurt och vatten.
Kikärtsbiffar eller falafel kan både stekas i olivolja eller friteras i ex. majsolja.
Gott att smaksätta kikärtsbiffar är också gurkmeja, curry samt garam masala.
Godast blir det om du kokar egna kikärtor. Då får du lägga dem i blöt kvällen innan. Koka ett helt paket och spara undan överblivna kikärter ex. i frysen.
Kokt grönsakstillbehör
Kokt grönsakstillbehör. Ett förslag på kokta grönsaker som passar som tillbehör till det mesta. Här har jag valt knippmorötter, bönor sk haricots verts samt knipp-, vår- eller salladslökar.
Du kan såklart ta andra grönsaker som vaxbönor, strimlad purjolök, broccolibuketter, blomkålsbuketter, brysselkål, rotselleri i stavar osv.
Väljer du vanliga morötter så slanta dem snett eller skär dem i stavar innan du kokar dem.
Se alla recept ur kategorin Veganmat

Gilla oss på Facebook