Pasta med mandelpesto

Introduktion och förberedelse

Pasta med hemgjord pesto av mandel är god, nyttig och billigare än pesto på pinjenötter.

Annars är det nästan samma ingredienser som till en klassisk italiensk pesto som lagas med pinjenötter, parmesan, olivolja, vitlök och olivolja.

Serveringsförslag

  • Spagetti, tagliatelle, skruvar eller annan pasta blir gott till peston.
  • Istället för torkad pasta kan du ta färsk tagliatelle. Eller göra egen pasta.

Parmesan är ej vego

En god vegetarisk pasta men tänk på att parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med mandelpesto

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som tagliatelle
  • 2 dl skållad eller flagad mandel
  • 30 blad färsk basilika
  • 1,5 dl fin olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 150 gram parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skålla först mandeln: Koka upp 0,5 liter vatten i en kastrull. Tillsätt mandeln och koka någon minut tills skalen börjar lossna. Häll av i durkslag och skölj med kallt vatten. Pilla bort skalet på mandlarna och lägg dem i en mixer eller matberedare.
  2. Mixa mandeln med olivolja, basilika, vitlök och parmesanost i en mixer eller matberedare (använd knivdelen) tills peston är finmald och en jämn röra. Det tar några minuter.
  3. Smaka av mandelpeston med salt och peppar.
  4. Pilla ner mandel från kanterna då och då.
  5. Koka pasta och servera med mandelpeston samt garnera ev. med hyvlad parmesan.
  6. Du kan spara överbliven pesto i en burk i kylen och den håller sig någon vecka minst.
E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 855 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-17