Pasta med mandelpesto

Hemgjord pesto av mandel är god, nyttig och billigare än pesto på pinjenötter. Annars är det samma ingredienser som till en klassisk italiensk pesto med parmesan, olivolja, vitlök och olivolja.
Spagetti, tagliatelle, skruvar eller annan pasta blir gott till peston. En god vegetarisk pasta.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med mandelpesto

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som tagliatelle
  • 2 dl skållad eller flagad mandel
  • 30 blad färsk basilika
  • 1,5 dl fin olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 150 gram parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skålla först mandeln: Koka upp 0,5 liter vatten i en kastrull. Tillsätt mandeln och koka någon minut tills skalen börjar lossna. Häll av i durkslag och skölj med kallt vatten. Pilla bort skalet på mandlarna och lägg dem i en mixer eller matberedare.
  2. Mixa mandeln med olivolja, basilika, vitlök och parmesanost i en mixer eller matberedare (använd knivdelen) tills peston är finmald och en jämn röra. Det tar några minuter.
  3. Smaka av mandelpeston med salt och peppar.
  4. Pilla ner mandel från kanterna då och då.
  5. Koka pasta och servera med mandelpeston samt garnera ev. med hyvlad parmesan.
  6. Du kan spara överbliven pesto i en burk i kylen och den håller sig någon vecka minst.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer