Ärtpesto

En mixad röra lik pesto med ärtor som grund smaksatt med parmesan, vitlök, olivolja, citron och mandel.
Istället för mandel kan man ta valnötter, paranötter eller pinjenötter.
Gott som sås, röra och dipp till framförallt fisk, grillat eller grönsaker. Passar med bra att toppa veganburgare samt till tex mex.
Lätt att laga och att dubblera receptet till stor buffé. Kan lagas i förväg och förvaras i kylen.
Utan ost blir ärtpeston vegan.

8 portioner ärtpesto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 500 gram gröna ärtor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 dl olivolja
  • 3 msk citronsaft
  • 0,5 dl vatten
  • 100 gram mandelspån eller skållad mandel
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Tina ärtorna i mikron eller koka upp dem i lite vatten och kyl sedan av.
  2. Lägg ärtor, olivolja, citronsaft, vatten, mandel och ost i en matberedare med kniv.
  3. Skala vitlöken och pressa i den.
  4. Mixa någon minut till en röra.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer