Ärtpesto

En mixad röra lik pesto med ärtor som grund smaksatt med parmesan, vitlök, olivolja, citron och mandel.
Istället för mandel kan man ta valnötter, paranötter eller pinjenötter.
Gott som sås, röra och dipp till framförallt fisk, grillat eller grönsaker. Passar med bra att toppa veganburgare samt till tex mex.
Lätt att laga och att dubblera receptet till stor buffé. Kan lagas i förväg och förvaras i kylen.
Utan ost blir ärtpeston vegan.

8 portioner ärtpesto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 500 gram gröna ärtor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 dl olivolja
  • 3 msk citronsaft
  • 0,5 dl vatten
  • 100 gram mandelspån eller skållad mandel
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Tina ärtorna i mikron eller koka upp dem i lite vatten och kyl sedan av.
  2. Lägg ärtor, olivolja, citronsaft, vatten, mandel och ost i en matberedare med kniv.
  3. Skala vitlöken och pressa i den.
  4. Mixa någon minut till en röra.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer