Pesto med ramslök

Introduktion och förberedelse

Pesto med ramslök, solrosfrön och olivolja.

Ramslök är full med nyttigheter och funkar perfekt till pesto - speciellt om man tröttnat på basilikasmak och vill ha en svensk variant av pesto.

Serveringsförslag

Ramslökspesto är gott som sås och tillbehör till allt där vanlig pesto passar.

Varianter

  • Du kan ta pinjenötter istället för solrosfrön.
  • Du kan dubblera mängden ramslök om du vill och har tillgång till mycket ramslök.
  • Du kan späda peston om du inte har så mycket ramslök ex. med en påse 65 gram babyspenat eller en kruka färsk basilika.
  • Ta i en klyfta vitlök om du gillar vitlök.
  • Vidare passar finrivet citronskal och pressad citron som smaksättning.

Tips

  • Man kan förvälla ramslöken innan om man vill men då tappar den lite i näring och smak men blir hållbarare och grönare samt mindre bittar. Då kokar doppar du ramslöksbladen i 30 sekunder i kokande vatten och sköljer sedan i kallt vatten. Häll av och krama ur. Då kan du även dubblera mängden ramslök.
  • Välj gärna en fin mild olivolja eller kallpressad svensk rapsolja.

Om ramslök och plockning

Ramslök kallas också skogsvitlök då den smakar lite vitlök.

Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka ramslök själv. Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige. Ramslök är fridlyst i Blekinge - kolla vad som gäller där du vill plocka. Plocka helst späda blad som är mindre beska.

Ramslöksblad är lätta att förväxla med Liljekonvalj - som är giftig - så kolla noga så att det är ramslök innan du äter dem.

Ramslökspesto är en slags mixad röra med ramslök som ger en lite vitlökssmak tillsammans med solrosfrön för volym och parmesan för fyllig smak.
Ramslökspesto är en slags mixad röra med ramslök som ger en lite vitlökssmak tillsammans med solrosfrön för volym och parmesan för fyllig smak.

5 dl pesto med ramslök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl solrosfrön
  • 3 dl olivolja, mild och kallpressad sort eller ta rapsolja
  • 100 gram ramslök
  • 0,5 dl vatten
  • 100 gram parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden.
  2. Rensa och skölj ramslöksbladen. Strimla dem.
  3. Mixa solrosfrön snabbt och hastigt med ramslök samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en grov röra. Kör ej för länge då blir ramslöken besk.
  4. Rör i olivolja.
  5. Riv osten fint och rör i den.
  6. Smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Ramslökspeston är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.7 (57 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 380 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-29

Tillbehör och liknande recept: