Pesto med ramslök

Pesto med ramslök, solrosfrön och olivolja. Ramslökspesto är gott som sås och tillbehör till allt där vanlig pesto passar. Ramslök är full med nyttigheter och funkar perfekt till pesto - speciellt om man tröttnat på basilikasmak och vill ha en svensk variant av pesto. Om du vill kan du halvera receptet och laga ramslökspeston på ett paket 50 gram ramslök.

Ramslök kallas också skogsvitlök då den smakar lite vitlök. Den ska helst inte kokas då tappar den smak och näring. Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka den själv då den växer vilt i södra och mellersta Sverige. Den är dock fridlyst i Blekinge. 

6 dl pesto med ramslök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl solrosfrön
  • 3 dl olivolja
  • 100 gram ramslök
  • 0,5 dl vatten
  • 100 gram parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden.
  2. Rensa och skölj ramslöksbladen. Hacka dem grovt.
  3. Mixa solrosfrön snabbt och hastigt med ramslök samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en grov röra. Kör ej för länge då blir ramslöken besk.
  4. Rör i olivolja.
  5. Riv osten fint och rör i den.
  6. Om du vill kan du smaka av med salt, citronsaft och vitpeppar.
  7. Ramslökspeston är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer