Valnötspesto pesto med valnötter

Valnötspesto. En god pesto med valnötter istället för pinjenötter. Pesto är en sås du mixar ihop av nötter, lagrad ost, olivolja, basilika samt vitlök.
Nötter du kan använda till pesto är valnötter, pinjenötter, mandel eller hasselnötter.
Förutom basilika kan du också ha bladpersilja och/eller ruccola.
Parmesanost kan ersättas med riven Grano Padano eller annan hård lagrad ost.
Förvara peston i kylen högst några dagar eller använd den direkt.
Valnötspesto passar till pasta (spagetti), att pensla som grillsås, som sås till grillat, ha på buffe, bred på skivad baguette och rosta i ugnen, blanda med nykokt potatis till potatissallad osv. Pesto kan användas till mycket.
Räcker till 4-5 portioner blandad i kokt med pasta (400 gram okokt pasta).

5 dl valnötspesto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl valnötter
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl riven ost som parmesan eller grana padano
  • 2 krm vit eller svartpeppar
  • 20 blad färsk basilika
  • 1 msk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Skala vitlöken och lägg i en mixer eller skål.
  2. Rensa och plocka basilika. Skölj i vatten. Svenskodlad kravmärkt basilika brukar jag inte skölja.
  3. Lägg valnötter, salt, peppar samt riven ost med vitlöken och häll på olivolja och vatten samt tillsätt färsk basilika.
  4. Mixa peston till en jämn röra i matberedare eller med stavmixer. Använder du stavmixer och en vanlig skål så är det svårt att komma åt att mixa så lite. Då kan du göra dubbel sats (eller tillsätt mer nötter, olivolja och ost). Det finns också behållare som är smala och höga där du kommer åt bättre med mixern än i en vid skål.
  5. Smaka av valnötspeston med salt, peppar samt ev. lite citronsaft.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer