Morotssoppa med ingefära

Gott, nyttigt, billigt och enkelt att laga till många. Här en stor sats till flera. Överbliven morotssoppa kan du spara och ev. frysa in.
Perfekt att ha med till lunch med bröd till.
Vegetarisk soppa som blir vegan om du tar Oatly Fraiche (havre crème fraiche) i.
Du kan toppa soppan med rostad kokos eller rostade pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön eller liknande.
Vidare kan man droppa över lite avokadoolja. Detta är valfritt.
Servera soppan med gott bröd till. Här hembakt baguette med soltorkad tomat och oliver (sök recept här på receptfavoriter) eller focaccia med rosmarin.
Du behöver en stavmixer, matberedare eller mixer att mixa soppan med.
Välj helst krav-märkt morötter. Knippmorötter eller vanliga vintermorötter funkar också fint.

8 portioner morotssoppa med ingefära

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg morötter
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 liter vatten
  • 2 krm gurkmeja
  • 2 buljongtärningar grönsak
  • 1 tsk salt
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche eller Oatly Fraiche
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 50 gram färsk ingefära
  • Tillbehör: 1 dl rostade kokosflingor
  • 0,5 dl avokadoolja

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Skala morötter och slanta dem.
  3. Fräs lök, vitlök och morötter i en stor kastrull med olivolja.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning, gurkmeja, chiliflakes och svartpeppar.
  5. Rör om och koka på medelvärme i 25 minuter tills morötterna är mjuka.
  6. Skala och hacka eller riv ingefäran så fint du kan.
  7. Tillsätt ingefära och vinäger.
  8. Mixa soppan slät ex. med en stavmixer.
  9. Mixa i crème fraiche (eller Oatly Fraiche) och smaka av med salt och peppar.
  10. Morotssoppan är klar att servera. Om du vill kan du servera den med rostad kokos, pumpafrön eller solrosfrön vid sidan. Avokadoolja kan man också ringla över om man vill.
  11. Soppan är god med bröd till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer