Morotssoppa med ingefära

Gott, nyttigt, billigt och enkelt att laga till många. Här en stor sats till flera. Överbliven morotssoppa kan du spara och ev. frysa in.
Perfekt att ha med till lunch med bröd till.
Vegetarisk soppa som blir vegan om du tar Oatly Fraiche (havre crème fraiche) i.
Du kan toppa soppan med rostad kokos eller rostade pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön eller liknande.
Vidare kan man droppa över lite avokadoolja. Detta är valfritt.
Servera soppan med gott bröd till. Här hembakt baguette med soltorkad tomat och oliver (sök recept här på receptfavoriter) eller focaccia med rosmarin.
Du behöver en stavmixer, matberedare eller mixer att mixa soppan med.
Välj helst krav-märkt morötter. Knippmorötter eller vanliga vintermorötter funkar också fint.

8 portioner morotssoppa med ingefära

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg morötter
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 liter vatten
  • 2 krm gurkmeja
  • 2 buljongtärningar grönsak
  • 1 tsk salt
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche eller Oatly Fraiche
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 50 gram färsk ingefära
  • Tillbehör: 1 dl rostade kokosflingor
  • 0,5 dl avokadoolja

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Skala morötter och slanta dem.
  3. Fräs lök, vitlök och morötter i en stor kastrull med olivolja.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning, gurkmeja, chiliflakes och svartpeppar.
  5. Rör om och koka på medelvärme i 25 minuter tills morötterna är mjuka.
  6. Skala och hacka eller riv ingefäran så fint du kan.
  7. Tillsätt ingefära och vinäger.
  8. Mixa soppan slät ex. med en stavmixer.
  9. Mixa i crème fraiche (eller Oatly Fraiche) och smaka av med salt och peppar.
  10. Morotssoppan är klar att servera. Om du vill kan du servera den med rostad kokos, pumpafrön eller solrosfrön vid sidan. Avokadoolja kan man också ringla över om man vill.
  11. Soppan är god med bröd till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer