Kalljästa baguetter, frallor eller bröd

Blanda degen kvällen innan och låt jäsa i kylen. Baka ut jäs och grädda bröden på morgonen.
Baka ut bröden på morgonen och låt jäsa ca 45 minuter. Grädda sedan bröden till frukost.
Perfekta bröd till frukostbuffé eller brunch.
Överblivna bröd eller frallor kan frysas in.

3 kalljästa baguetter, bröd eller ca 15 frallor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 13 tim 5 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 msk filmjölk att pensla bröden med
  • 1 dl blå eller vita vallmofrön, solrosfrön eller sesamfrön till garnering

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke och häll på lite av mjölken.
  2. Rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av mjölk, vatten, socker, olja, salt, durum- och vetemjöl (spara 1 dl vetemjöl till utbakning). Blanda ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. lite mer mjöl så att degen släpper från kanterna (men ännu är lite kladdig).
  4. Arbeta degen i 10 min för hand eller 5 minuter i degblandare maskin.
  5. Kalljäs degen övertäckt med plastfolie i kylen över natten i en stor bunke (tänk på att degen jäser till tredubbla storleken).
  6. Ta fram degen på morgonen.
  7. Dela degen i tre bitar och forma dem till runda bullar.
  8. Rulla ut bitarna till avlånga bröd likt baguetter, limpor eller dela i bitar till frallor.
  9. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  10. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
  11. Sätt ugnen på 250 grader.
  12. Snitta gärna baguetter eller bröd med en vass kniv.
  13. Pensla baugetter, bröd eller frallorna med filmjölk.
  14. Strö över ex. vallmofrön, solrosfrön eller sesamfrön.
  15. Sätt in baguetterna, frallorna eller bröden mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader.
  16. Grädda i 20 minuter.
  17. Låt bröden svalna något på galler innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer