AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Morotssoppa

Morotssoppa Morotssoppa. Enkel, snabb och god soppa på morot. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen morotssoppa blir både nyttig och billig.
Här har jag två förslag på smaksättningar av morotssoppan. Den går såklart bra att servera naturell också. Den första varianten är med curry och garam masala; den andra med färsk dragon, persilja, citron- eller apelsinsaft
Smaka av morotssoppan med salt, socker och vitpeppar.
Mixa gärna morotssoppan slät med stavmixer, mosa den för hand med en visp eller mixa i matberedare.
Med en skvätt grädde, crème fraiche eller matyoghurt på slutet så får du en fylligare och festligare soppa.
Morotssoppa är gott med nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite potatis, rotselleri och purjolök.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 13)
4 port morotssoppa
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 700 gram skalade morötter
  • 1 liten gul eller röd lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 liter mjölk eller buljong, grönsak eller kyckling - du kan ta hälften vatten och hälften mjölk exempelvis.
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl grädde, creme fraiche eller matyoghurt (valfritt)
  • Smaksätt morotssoppan om du vill:
  • Variant 1: 1 tsk curry samt en tsk garam masala samt 1 krm cayennepeppar
  • Variant 2: 2 msk hackad färsk persilja samt 2 msk färsk hackad dragon eller 0,5 tsk torkad samt 2 msk citronsaft eller 1 dl apelsinjuice.

Tillagning:

  1. Skala och slanta morötter.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Skala och pressa vitlök.
  4. Fräs lök, vitlök och morötter i en stor kastrull någon minut.
  5. Späd med mjölk, buljong eller vatten och koka morotssoppan i ca 20 minuter tills morotsbitarna är mjuka.
  6. Mixa med stavmixer eller mosa morötterna.
  7. Smaka av morotssoppan med kryddor som curry och garam masala eller örter och smaka av med salt och vitpeppar.
  8. Rör ev. i en grädde, crème fraiche eller matyoghurt innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Morotssoppa:

Saftsoppa
Saftsoppa. Hemgjord saftsoppa är gott kall eller varm till risgrynsgröt, ris ala malta, med skorpor och grädde eller i termos till picknick. Håller sig i kylen i flera dagar.
Saftsoppa är vanlig saft som är redd med potatismjöl.
Man kan ha i färska eller frysta bär, äppelskivor, fruktsallad, skivade bananer eller vindruvor i också.
Kall avokadosoppa med räkor
Kall avokadosoppa med räkor. En god förrätt, lätt middag eller lunch.
Vintips till avokadosoppa är vitt smakrikt vin av Semillondruvan.
Nybakt bröd passar också till avokadosoppan.
Vitkålssoppa med frikadeller
Vitkålssoppa med frikadeller är klassisk svensk husmanskost. Vitkålssoppa kan du göra på vinterkål eller sommarkål.
Soppan är god nylagad men blir ännu godare om den får stå nån dag i kylen.
Vitkålssoppa går snabbast att göra på sommarkål ca 30 minuter. Vinterkål kokas längre ca 1-1,5 timmar.
Man kan utesluta frikadellerna för vegetarisk vitkålssoppa. Eller byta ut mot vita hela kokta bönor, sojaprotein, quornbullar eller annat vegetarisk för mer matigare soppa.
Med kokt fårkött istället för frikadeller blir rätten sk Får i kål.

Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Löksoppa
Löksoppa. Klassisk soppa med lök. En vegetarisk, billig, enkel och smal soppa som är god till lunch, enkel middag, soppbuffé (med bröd och färskost) eller finare förrätt att piffa upp med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.
Lök är nyttigt speciellt sägs det förebygga cancer. Sen är det så gott också.
Löksoppan blir ännu godare dagen efter.
Använder du grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.
Vegetarisk lasagne
Vegetarisk lasagne med zucchini, paprika, champinjoner med tomatsås, keso och ostsås med muskot.
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Salsicca med potatissallad och grönsaksspett
Salsicca med potatissallad och grönsaksspett. Färsk grillad salicca-korv med potatissallad i vitlöksmajonnäs samt grillad grönsaksspett med vitlöksolja. Gott och enkelt från grillen.
Istället för salsicca kan du grilla färsk chorizo eller bratwurst.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Enkel jordgubbstårta eller jordgubbspaj med vaniljkräm
Enkel jordgubbstårta med vaniljvisp i pajskal. En slags jordgubbspaj eller jordgubbstårta gjord av knaprigt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska jordgubbar.
Tårtan är god med alla slags bär ex. blåbär (blåbärstårta), hallon (hallontårta), björnbär (björnbärstårta), vinbär (vinbärstårta) etc.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Portionspaj med blåbär
Portionspaj med blåbär eller andra bär. Portionspajer med bär passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Istället för blåbär kan du ta björnbär, krusbär, rabarber eller hallon.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Kokt vårlök
Kokt vårlök är gott med en klick smör eller olivolja, salt och vit- eller svartpeppar.
Kokt vårlök är gott som tillbehör till det mesta.
Du kan strimla och koka med blasten från vårlöken några minuter på slutet.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Rostade potatishalvor
Rostade potatishalvor av delikatesspotatis som ex. Amandine. Enkel men lyxig potatis som ej behövs skalas. Strö gärna lite flingsalt över vid servering.
Potatishalvor passar som tillbehör till det mesta.
Vill du variera potatishalvorna kan du strö över något krm timjan. Chiliflakes blir också gott.
Mandelkakor
Mandelkakor som är enkla och goda att baka på mandelmassa och äggvitor.
Du kan också ha någon droppe bittermandelolja samt garnera mandelkakorna med sockerglasyr. Glasyr kan du blanda av 2 dl florsocker, 2 msk vatten och 1 droppe karamellfärg. Du kan göra små spritsar av bakplåtspapper som du klipper längs kortsidan i tre delar och rullar sedan ihop till små strutar, fyll med glasyr och vik in fliken längst upp.
Snabb och enkel dessert
Snabb och enkel dessert med färska bär och kex eller kakor med grädde, vaniljyoghurt eller vaniljsås. Enkel, snabb och god dessert.
Vintips till snabb dessert blir ett sött dessertvin som ex. Amfora Muscat.
En dessert du kan variera med vad du har hemma eller gillar mest. Olika bär som hallon, jordgubbar, björnbär, blåbär, vinbär osv; kex som digestive, hob nobs, ballerina eller kakor som chokladkakor, kolakakor, finska pinnar havrekakor; sås som vispad grädde (smaksätt med lite vaniljsocker, lite vanligt socker; ev. espressokaffe, kaffepulver, chokladpulver, likör som tia maria, apelsin, kahlua osv), vaniljvisp eller söt delikatessyoghurt med vaniljsmak eller vaniljglass.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Chiapudding
Chiapudding. Ett grundrecept på hur du tillagar chiafrön. Chiapudding passar till nyttig frukost och mellanmål.
Det är mycket lätt laga och chiafröna läggs helt enkelt bara i blöt någon timme eller över natten.
Gillar du lite sötare smak så kan du tillsätta lite honung, vaniljsocker eller sylt.
Sedan serveras de svällda chiafröna kalla med önskade tillbehör.
Använder du kokosmjölk eller kokosgrädde så värm den fingervarm så att fettet löser sig och blanda sedan med chiafröna så får du ej fettklumpar i chiapuddingen.
Grillat fiskspett med kryddsmör
Grillat fiskspett med kryddsmör serverat med ugnsrostad potatis, paprika och rödlök samt tomat och ruccolasallad. Kryddsmör med soltorkad tomat, vitlök och citron. Servera ugnsrostad klyftat potatis, bitar av paprika och rödlök till exempelvis. Ruccola och tomatsallada passar också till.
Välj Msc eller kravmärkt fisk.
Ett vitt vin från norra Italien som Soave, vitt från Rioja eller en fruktig Chardonnay passar till.
Kryddsmöret kan förbereds helt dagen innan. Fiskspetten kan förberedas några timmar innan grillning. Du kan varva fiskbitarna med bitar av paprika och rödlök.
Blir GI om du tar mindre eller bort potatisen.
Egen fiskbuljong fiskfond hemgjord
Egen fiskbuljong eller hemgjord fiskfond. Skippa buljongtärningar och smakförstärkare och koka egen god fiskbuljong.
Överbliven buljong kan du frysa in i lagom stora burkar att ta fram när du ska laga ex. god sås till fisk eller fisksoppa.
Vanligt i recept på fiskbuljong är också en liten bit stjärnanis; lite apelsinskal och morot.
Vittvin kan man också ha i såklart.
Fiskbuljong är lätt att göra sås med. Fräs lite hackad schalottenlök i smör, pudra över en msk mjöl, tillsätt någon dl vitvin, fiskbuljong och grädde och koka ihop några minuter. Smaksätt med salt, vitpeppar och ev. hackad dragon.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Kokt vårlök
Kokt vårlök är gott med en klick smör eller olivolja, salt och vit- eller svartpeppar.
Kokt vårlök är gott som tillbehör till det mesta.
Du kan strimla och koka med blasten från vårlöken några minuter på slutet.
Grönsallad till grillat
Grönsallad till grillat. Här ett förslag med blandad grönsallad, cocktailtomater, rödlök, morot samt avokado.
Annat gott i salladen är fetaost eller hyvlad parmesan; oliver; soltorkade tomater; tärnad mango; skivade champinjoner mer mera.
Du kan även ta en annan valfri dressing som cesardressing, vitlöksdressing eller tillsätta dijonsenap, honung och dragon i salladsdressingen nedan.
Ska du dubbla receptet till många ex. till en grillbuffé så är ett tips att köpa ex. ett huvud isbergssallad, ett huvud lollo rosso, ett huvud frisésallad samt en påse mache- eller ruccola-sallad och blanda en stor omgång sallad själv istället för att köpa färdig dyr sallad i påse.
Grekisk pastasallad
Grekisk pastasallad. En god pastasallad med fetaost, oliver, rödlök, gurka, tomater, isbergssallad, svartpeppar och oregano.
Blir också god med fullkornspasta. Vegetarisk men man kan ha i bitar av korv om man vill.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Vegansk vitlökssås
Vegansk vitlökssås med Oatly Mat Fraiche (creme fraiche av havre), vitlök och örter som dragon, basilika, oregano och rosmarin samt salt och peppar.
Enkelt och gott som kall vitlökssås till det mesta.
Örterna är valfria.
Annat gott att smaksätta vitlökssåsen med är het chilisås, citronsaft och honung.
Grillade grönsaker
Grillade grönsaker passar till det mesta, både som tillbehör till grillat som på buffén.
Du kan välja andra grönsaker som halverade tomater samt grönsaker som kokt sparris (förkoka i 4 minuter), morot (förkoka i 5 minuter) och små hela potatisar (förkoka i 15 minuter). Kokt majs är också gott (förkoka i 15 minuter). Det finns förkokt majs också som man kan grilla direkt.
Papayasallad Som Tam
Papayasallad Som Tam. En thailändsk sallad med grön papaya, chili, gröna bönor, vitlök, fisksås, morot, lime och jordnötter.
Papayasallad passar som tillbehör till det mesta speciellt grillat. Också gott som sidosallad eller förrätt. Salladen kan toppas med krabba, räkor, kyckling, tofu osv.
Istället för grön papaya - som finns i asiatiska specialbutiker - kan du ta grön omogen mango, gurka, zucchini eller äpple. Vitkål, spetskål, färsk koriander och mynta blir också gott i. Eller blanda efter tycke.
De små heta Birds Eye Chilis som man använder i Thailand kan ersättas med jalapeno eller annan färsk chili efter smak.
Mitt tips är att handla i en asiatisk specialbutik där du kan hitta Birds Eye Chilis, torkade räkor, Long Beans, palmsocker, grön papaya, fisksås och bönor. Där hittar du också stora mortlar att tillaga salladen i.
Palmsocker kan ersättas med honung.
Ta bort räkor och fisksås (ersätt med salt eller ljus sojasås) om du vill ha en vegan papayasallad.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Gnocchi med soltorkad tomat, svamp och grädde
Gnocchi med soltorkad tomat, svamp och grädde. En vegetarisk pasta med hemgjord färsk gnocchi. Du kan också köpa färdig färsk gnocchi men godast är att göra egen.
Servera gärna med riven parmesan, hackad bladpersilja samt lite grönsallad och tärnade tomater samt gurka.
Med färdigköpt färsk gnocchi så går såklart rätten snabbare att laga.
Istället för vanlig grädde kan du ta Imat (havregrädde) eller sojagrädde.
Svampröra med palsternacka i rödvinssås
Svampröra med palsternacka samt tärnat fläsk i rödvinssås och schalottenlök. Gott tillbehör samt sås i ett. Passar till kött, vilt, fågel med mera.
Vill du ha vegetarisk svampröra så ta bort fläsket. Ersätt ev. med någon mer svamp som ex. ostronskivling.
Kornmjölsgröt
Kornmjölsgröt. Gröt på kornmjöl är gott till frukost, enkel lunch, middagsmål eller mellanmål. Gröt är gott, nyttigt och billigt. Dessutom går gröt snabbt och lätt att laga.
Servera kornmjölsgröt förslagsvis med kall mjölk samt sirap; socker; äppelmos; eller sylt som lingonsylt, blåbärssylt, björnbärssylt, hallonsylt, jordgubbssylt osv.
Man kan också toppa gröten med grovt hackade nötter som hasselnötter, mandlar eller valnötter. Rostar du nötterna innan så blir de mycket goda.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Musslor i vitt vin Moules marinièrs
Musslor i vitt vin: Moules marinièrs. Musslor kokta i vitt vin med lök och lite grädde. Ett musselrecept gott med vitlöksbröd, nybakt bröd eller baguette. Eller pommes frites som i Belgien.
Som dryck passar ett friskt vitt vin eller god fruktig belgisk trappist öl som Leffe.
Musslor för två huvudrätter (räcker till fyra förrätter).
Döda musslor känner du igen på att de ej sluter sig utan håller sig öppna (rensa bort dem) när du köpt dem. Sedan när de kokas så öppnar sig musslorna - musslor som inte öppnar sig ska du också slänga.
En skalkniv är bra att rensa musslorna med och skära bort ev skägg och skrapa bort smuts från musslorna.
Fläskfile med quinoasallad
Fläskfilé med quinoasallad och kall sås med ingefära. Gott och nyttigt. En IBS-fri eller Food map cost - rätt som passar gäster med känslig mage.
Du kan välja laktosfri creme fraiche om du önskar (om du ex. har laktosintollerans). Rätten är även glutenfri (quinoa innehåller ej gluten).
Gott i quinoasalladen är även hackad bladpersilja, färsk koriander, andra bönor och linser.
Vill du ha vegetariskt så kan du byta fläskfilén mot ex. stekt quornfile, stekt halloumi, falafel eller veganbiffar.
Förvällda nässlor
Förvällda nässlor. Kokta nässlor blir som kokt spenat fast de är mycket billiga, minst lika goda samt nyttiga.
Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och koka upp samt frysa in likt fryst spenat.
Brännässla innehåller mycket mineraler och vitaminer samt är speciellt bra för blodet. Det är också urindrivande och kan användas som detox.
Avkok (koka 10 minuter) på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbåtten.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook