AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Morotssoppa

Morotssoppa Morotssoppa. Enkel, snabb och god soppa på morot. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen morotssoppa blir både nyttig och billig.
Här har jag två förslag på smaksättningar av morotssoppan. Den går såklart bra att servera naturell också. Den första varianten är med curry och garam masala; den andra med färsk dragon, persilja, citron- eller apelsinsaft
Smaka av morotssoppan med salt, socker och vitpeppar.
Mixa gärna morotssoppan slät med stavmixer, mosa den för hand med en visp eller mixa i matberedare.
Med en skvätt grädde, crème fraiche eller matyoghurt på slutet så får du en fylligare och festligare soppa.
Morotssoppa är gott med nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite potatis, rotselleri och purjolök.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 12)
4 port morotssoppa
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 700 gram skalade morötter
  • 1 liten gul eller röd lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 liter mjölk eller buljong, grönsak eller kyckling - du kan ta hälften vatten och hälften mjölk exempelvis.
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl grädde, creme fraiche eller matyoghurt (valfritt)
  • Smaksätt morotssoppan om du vill:
  • Variant 1: 1 tsk curry samt en tsk garam masala samt 1 krm cayennepeppar
  • Variant 2: 2 msk hackad färsk persilja samt 2 msk färsk hackad dragon eller 0,5 tsk torkad samt 2 msk citronsaft eller 1 dl apelsinjuice.

Tillagning:

  1. Skala och slanta morötter.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Skala och pressa vitlök.
  4. Fräs lök, vitlök och morötter i en stor kastrull någon minut.
  5. Späd med mjölk, buljong eller vatten och koka morotssoppan i ca 20 minuter tills morotsbitarna är mjuka.
  6. Mixa med stavmixer eller mosa morötterna.
  7. Smaka av morotssoppan med kryddor som curry och garam masala eller örter och smaka av med salt och vitpeppar.
  8. Rör ev. i en grädde, crème fraiche eller matyoghurt innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Morotssoppa:

Köttsoppa med rotfrukter och vitkål
Köttsoppa med rotfrukter och vitkål. En god, billig och nyttig soppa som passar att laga med höstens fina rotfrukter och vitkål. Köttsoppa kokt med ben som kan förberedas i god tid. Koka gärna köttbenen som blir grunden till buljongen och det kokta köttet till soppan dagen innan och ställ i kylen. Då blir smaken jättegod och du kan också ta bort fettet som stelnat på ytan i kastrullen.
Hackad libsticka och kryddpeppar är också gott att smaksätta och garnera köttsoppan med.
Servera gärna med ett gott bröd till.
Kycklingsoppa med curry
Kycklingsoppa med curry. En redd soppa med kycklingkött med smak av curry och fänkål med grönsaker som potatis, paprika, zucchini. Kycklingsoppan passar till vardags som lunch, till lunchlåda, kvällsmat eller soppbuffé.
Mald fänkål och lite curry sätter god smak på kycklingsoppa. Hela fänkålsfrön kan du krossa i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som en brödkavel.
Basen till kycklingsoppan görs av kycklingbuljong (ev. tärning), mjölk och lite grädde. Vidare kryddor, grönsaker och kyckling förstås.
Soppan är perfekt att göra på rester av kyckling. Har du haft kokt kyckling så har du kanske överbliven god kycklingbuljong. Kött från grillad kyckling eller salladskyckling funkar också bra.
Det sägs att soppor håller magen upptagen längre än annan mat och därför mättar längre. Och det är ju bra att inte bli hungrig så fort igen.
Morotssoppa med parmesan
Morotssoppa med parmesan och räkor. En god soppa med morot, potatis och grädde smaksatt med riven parmesanost och här toppad med räkor (men de kan uteslutas).
Välj helst ekologiskt odlade svenska morötter som har god fyllig söt smak.
Morotssoppan passar till lunch, soppbuffé eller förrätt till middag.
Ett gott bröd som baguette eller surdegsbröd passar till. Salt tapenade är då gott som pålägg till brödet då det passar till söta morotssoppan.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Fisksoppa soppa med fisk
Fisksoppa eller soppa med fisk. God, relativt snabb och enkel fisksoppa.
Vintips till är ett vitt vin av ex. Chardonnay.
Rostad baguette och aioli är gott till.
Nu finns det fryst fisk i bitar samt frysta skaldjur som räkor och musslor eller i färdig blandning som är perfekt för fisksoppa.
Fisksoppan är god nylagad men blir ännu godare om du lagar basen till soppan dagen innan servering - alltså fram tills att du ska lägga i fisken. Då står den till sig och smaken mognar. Koka sedan upp soppbasen och lägg i fisk och skaldjur när det är dags att äta den.
Spagetti med tomater
Spagetti med tomater. En vegetarisk pasta med cocktailtomater, soltorkade tomater, chili, vitlök, oregano, basilika, lök samt en skvätt grädde toppat med riven parmesan.
Vill du ha en helt vegan pasta kan du byta ut grädden mot sojagrädde samt skippa parmesanosten.
Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor förstås. Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.
Ugnsbakad röding med vitvinssås
Ugnsbakad röding med vitvinssås, kokt potatis samt kokt sparris och färsk spenat. Ugnsstekt hel fisk med tillbehör.
En hel fisk ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
Vintips är blir ett vitt vin som ex. Riesling.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Marockanska kycklingspett
Marockanska kycklingspett med kryddig marinad. Här med couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula.
Chermoula är som en marockansk pesto och du hittar recept om du söker här på receptfavoriter.
Vill du ha vegetariska spett så kan du använda bitar av quorn eller halloumi.
Vinägrett med rödlök
Vinägrett med rödlök som marineras mjuk i vinäger, salt, olivolja samt honung. Rödlöken blir mjuk, god och mild i smaken när den marineras.
Vinägretten passar som sås och dressing till all slags sallad, grillade grönsaker; fisk eller kött.
Kardemummakaka
Kardemummakaka. Baka god hemgjord kaka smaksatt med kardemumma. Du kan baka nedan recept på kardemummakaka i rund form eller dubbla receptet och baka i en smord och bröad långpanna och sedan skära fyrkanter - grädde då en 10 minuter extra och kolla med sticka om kakan är klar (stickan ska vara torr).
Se alla recept ur kategorin Buffé
Vitlökssmör aromsmör med vitlök
Vitlökssmör. Hemgjort aromsmör med vitlök - Vitlökssmör. Vitlökssmör är det vanligaste aromsmöret och passar till grillat mm. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker. Också gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis. Vitlökssmör är också gott i bakad potatis.
Du kan dubbla receptet och spara vitlökssmöret i kylen. Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper så håller sig smöret flera veckor i kylen.
Enkla frallor
Enkla frallor. Ljusa frallor med torrjäst eller färsk jäst som är enkla att baka. Goda till frukost, fika, till soppa eller som kuvertbröd åt det mesta.
Du kan byta ut en del av vetemjölet mot siktat dinkel, speltvetemjöl, durumvetemjöl eller grahamsmjöl.
Vill du ha frallor till frukost kan du jäsa degen kvällen innan, baka ut frallor och ställ sedan att kalljäsa i kylen över natten. Baka sedan frallorna på morgonen.
Asiatisk dressing eller marinad
Asiatisk dressing eller marinad är god till det mesta som salladsdressing, marinad eller grillsås. Ex. på sallad, skivat stekt eller grillat nötkött (stek gärna blodigt), fläskkött, stekt eller grillad kyckling, fisk eller grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor
Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor. Ett recept med inspiration från Mexico. Där har man ofta fisk i tacos eller pitabröd som alternativ till kött.
Frittata fritata med blomkål och soltorkad tomat
Frittata eller fritata med blomkål och soltorkad tomat. En spansk tjock omelett i panna eller form.
God att skära kall i 5x5 cm rutor som tapas eller decimeter stora rutor och servera med lufttorkad eller kallrökt skinka, några salladsblad och kokta gröna linser frästa med olivolja, rödlök, balsamvinäger och lite honung. Eller kan du ta med den kall i rutor på picknick.
Grillade kycklingspett med couscoussallad
Grillade kycklingspett med couscoussallad samt en kall yoghurtsås med vitlök.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Blåbärsvåfflor med hallonsås
Recept på blåbärsvåfflor med hallonsås och glass. Våfflor med blåbär och smaskig hallonsås passar till fika och dessert. Recept på våffelsmet med blåbär. Med hallon och blåbär blir det dessutom rätt nyttiga våfflor. Vaniljglass eller grädde är gott till våfflorna. Enkla, goda, nyttiga och snabba våfflor.
Tempura
Tempura - friterade grönsaker och fisk med dip. Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Överkurs är att blanda en specialdipp till tempuran som är som en buljong och kan bestå av 1/2 dl ljus soja (exempelvis Kikkoman) blandat med 1 msk socker (helst 2 msk mirin), 2 dl buljong på 1 msk dashi - pulver (kan ersättas med fiskbuljong eller bara vatten) smaksatt med 2 msk torrt vitt vin och en tsk riven färsk ingefära.
Eventuellt kan man bara ha lite japansk soja, ostronsås och/eller söt chilisås till tempuran.
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Jordnötssås
Jordnötssås till grillspett, thaimat osv. Sås med jordnötssmör, kokosmjölk och lite chili eller röd currypasta.
God att marinera kycklingbitar i och trä på spett och grilla. Dubbla då gärna såsen (och ta en del till marinad) så att du har lite kall sås att servera till kycklingspetten. Thairis passar till.
Istället för jordnötssmör kan du själv mixa ca 3 dl jordnötter (osaltade helst) fint i en matberedare ev. tillsammans med övriga ingredienser så är jordnötssåsen klar. Kokar du jordnötssåsen så får den godare smak - sjud gärna i 40 minuter.
Tänk på att inte servera överbliven marinad som sås. Dela istället upp såsen i två delar innan och ha en orörd skål till servering som sås vid bordet. Ta den andra till marinad.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Enkel sallad med enkel salladsdressing
Enkel sallad med enkel salladsdressing. Blandad grön sallad med en god dressing av olivolja, vinäger, salt och vitpeppar.
Köp färdig salladsblandning eller olika salladsblad. Ska du ha sallad till många eller till flera dagar så är det billigare att köpa hela salladshuvuden som ex. isbergssallad, eklöfssallad, lollo rosso, roman, frisée samt en påse ruccola eller spenat. Förslag en god blandad sallad är: 1 huvud isbergsallad, som är frisk och knaprig;
1 huvud frisésallad, krusig sallad som har en något bitter smak; 1 huvud eklövssallad, som har en fin vinröd färg.
Salladshuvud kan du spara i kylen (i grönsaksfacket) med roten ner, gärna i en skål med lite vatten.
En enkel sallad är god som tillbehör till det mesta.
Välj gärna en vinäger av mild fin kvalitet, likaså kallpressad smakrik olivolja. Gourmetsalt och nymald svartpeppar höjer också det hela.
Balsamvinäger och några msk finriven parmesan blir riktigt lyxig sallad med god smak.
Du kan också toppa salladen med riven parmesan och/eller brödkrutonger. Tunt skivad rödlök är också gott att blanda i. Grovt riven morot passar med.
Miso soppa misosoppa
Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Jordnötssås
Jordnötssås till grillspett, thaimat osv. Sås med jordnötssmör, kokosmjölk och lite chili eller röd currypasta.
God att marinera kycklingbitar i och trä på spett och grilla. Dubbla då gärna såsen (och ta en del till marinad) så att du har lite kall sås att servera till kycklingspetten. Thairis passar till.
Istället för jordnötssmör kan du själv mixa ca 3 dl jordnötter (osaltade helst) fint i en matberedare ev. tillsammans med övriga ingredienser så är jordnötssåsen klar. Kokar du jordnötssåsen så får den godare smak - sjud gärna i 40 minuter.
Tänk på att inte servera överbliven marinad som sås. Dela istället upp såsen i två delar innan och ha en orörd skål till servering som sås vid bordet. Ta den andra till marinad.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Gädda med pepparrot och skirat smör
Gädda med pepparrot och skirat smör samt kokt potatis. En svensk klassiker. Gott med gröna ärtor. Blir också gott med torsk.
Välj gärna ekologiskt odlad pepparrot som ger mycket god smak. Samt ekologisk potatis och smör om du vill såklart.
Här är gäddan kokt men du kan också laga den i ugnen på 175 grader i 25 minuter med 0,5 tsk salt och 2 krm vitpeppar inuti.
Pepparrotskött
Pepparrotskött. Kokt grytkött av kalv eller lamm i pepparrotssås. Såsen gör du av den goda buljongen och smaksätter med grädde och finriven pepparrot.
Istället för färsk pepparrot kan du ta pepparrot på tub.
Klassisk svensk husmanskost.
Du kan koka pepparrotskött av grytkött med eller utan ben.
Du kan välja att koka köttet med purjolök, palsternacka och rotselleri som ger god smak men de kan uteslutas. Morot och lök räcker fint.
Servera gärna med kokta grönsaker som morot, blomkål och gröna bönor.
En skål med extra riven färsk pepparrot vid servering är gott till att strö över pepparrotsköttet för de som vill.
Kokta bondbönor
Kokta bondbönor. Bondbönor är goda nykokta med olivolja, salt, svartpeppar samt vinäger eller i sallader, röror, grytor, salsor eller andra rätter som ex. bondbönsoppa. Bondbönorna kan också sparas i kylen eller frysas.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Misosoppa med grönsaker
Misosoppa med grönsaker. En mycket god och nyttig soppa gjord med buljong med smak av sjögräs, dashi-pulver, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och torkat sjögräs.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi.
Annars kan du använda vanlig buljong till mison, förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast blir den med hemlagad buljong.
Nedan förslag på grönsaker men du kan också ha i grönsaker efter eget tycke som bambuskott, spenat, palsternacka, groddar, blomkål, broccoli, ärtor, majs osv.
Stekt strömmingsflundra med potatismos
Stekt strömmingsflundra eller sill med potatismos är en svensk klassiker. Till stekt sill eller strömmingsflundra är det gott med lingon samt brynt smör.
Rågmjöl eller skorpbröd är klassiskt till paneringen. Vill du prova något nytt så kan jag rekommendera japanskt ströbröd sk panko som blir mycket knaprig och god panering.
God överkurs är att marinera strömmingarna i filmjölk, senap och dill innan. Vidare kan strömmingen fyllas med dillsmör.
Små strömmingar kan fyllas med dillsmör och paneras samt stekas dubbla. Större strömmingar kan stekas enkla (dock ej fyllda).
Varmrökt lax med sallad på avokado och kikärter samt krutonger
Varmrökt lax med sallad på avokado och kikärter samt krutonger. Serverad med god salladsdressing med fransk senap och kapris. En god och nyttig lunch, speciellt till påsk.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook