Grönkålssoppa med morot

En vegetarisk variant av soppa med grönkål och morot smaksatt med grädde, vitlök och en aning curry. Servera gärna med kokta ägghalvor i. Samt ett gott bröd.

4 portioner grönkålssoppa med morot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram färsk grönkål eller motsvarande fryst grönkål
  • 1 gul lök
  • 2 stora morötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 30 gram smör eller margarin
  • 1 krm timjan
  • 1 krm curry
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde, sojagrädde eller oatly-havregrädde
  • 3 droppar tryffelolja (valritt)
  • 4 hårdkokta ägg till servering av ägghalvor i soppan (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken och lägg i en stor kastrull med smöret.
  2. Fräs löken på medelvärme och rör då och då.
  3. Skölj grönkålen och dra, skär eller klipp av kålen från stjälkarna. Grovhacka grönkålen och tillsätt till löken.
  4. Skala och strimla morötterna och tillsätt dem.
  5. Fräs någon minut till och tillsätt timjan, curry, japansk ljus soja samt salt och peppar.
  6. Rör om och fräs någon minut till.
  7. Pudra över mjöl och rör om.
  8. Tillsätt 7 dl vatten i omgångar under omrörning. Höj värmen till max och koka upp.
  9. Låt grönkålssoppan koka i 25 minuter med lock på medelvärme.
  10. Innan servering tillsätter du grädden och kokar upp. Smaka av grönkålssoppan med salt, peppar och ev. några droppar tryffelolja samt soja och curry efter smak.
  11. Servera grönkålssoppan förslagsvis med kokta ägghalvor och gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer