Baguette med soltorkade tomater och oliver

Baguetter som fått smak av soltorkade tomater och oliver. Festliga, lyxiga och goda hembakta baguetter som passar speciellt bra till soppa, på buffé, fest, frukost eller middag.
Istället för färsk jäst kan du ta torkad jäst och blanda direkt med mjölet. Tillsätt sedan varmt vatten (runt 45 grader).
Det blir fyra stora baguetter eller sex mindre.

4 baguetter med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,3 liter vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 50 gram färsk jäst för bröd
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 1 dl hackade svarta urkärnade oliver

Tillagning

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten (ca 38 grader) i en stor degbunke.
  2. Mät upp och tillsätt vetemjöl, salt, socker samt olja.
  3. Knåda ihop till en deg. 10 minuter för hand eller 5 minuter i degblandare.
  4. Jäs degen övertäckt i 45 minuter.
  5. Hacka soltorkade tomater och oliver.
  6. Tillsätt och knåda in soltorkade tomater och oliver samt en dl vetemjöl. Knåda ihop till en smidig deg.
  7. Dela degen i 4 eller 6 delar.
  8. Forma avlånga baguetter och lägg på en plåt eller vågig baguetteplåt.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Jäs baguetterna övertäckta i 30 minuter.
  11. Sätt in bröden och häll i 3 dl vatten i botten på ugnen.
  12. Stäng luckan och grädda baguetterna i 30 minuter.
  13. Ta ut och låt svalna på galler innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer