Baguette med soltorkade tomater och oliver

Baguetter som fått smak av soltorkade tomater och oliver. Festliga, lyxiga och goda hembakta baguetter som passar speciellt bra till soppa, på buffé, fest, frukost eller middag.
Istället för färsk jäst kan du ta torkad jäst och blanda direkt med mjölet. Tillsätt sedan varmt vatten (runt 45 grader).
Det blir fyra stora baguetter eller sex mindre.

4 baguetter med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,3 liter vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 50 gram färsk jäst för bröd
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 1 dl hackade svarta urkärnade oliver

Tillagning

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten (ca 38 grader) i en stor degbunke.
  2. Mät upp och tillsätt vetemjöl, salt, socker samt olja.
  3. Knåda ihop till en deg. 10 minuter för hand eller 5 minuter i degblandare.
  4. Jäs degen övertäckt i 45 minuter.
  5. Hacka soltorkade tomater och oliver.
  6. Tillsätt och knåda in soltorkade tomater och oliver samt en dl vetemjöl. Knåda ihop till en smidig deg.
  7. Dela degen i 4 eller 6 delar.
  8. Forma avlånga baguetter och lägg på en plåt eller vågig baguetteplåt.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Jäs baguetterna övertäckta i 30 minuter.
  11. Sätt in bröden och häll i 3 dl vatten i botten på ugnen.
  12. Stäng luckan och grädda baguetterna i 30 minuter.
  13. Ta ut och låt svalna på galler innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer