AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Mandelkubbar

Mandelkubbar Mandelkubbar. Hembakta mandelkubbar är en klassiker och mycket goda nygräddade.
1 droppe bittermandelolja motsvarar ca 1 bittermandel.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 18)
20 st mandelkubbar
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 1,5 dl socker
  • 5 bittermandlar eller 4-5 droppar bittermandelolja
  • 125 gram smör eller margarin eller flytande margarin
  • 1 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl pärlsocker till garnering av mandelkubbarna

Tillagning:

  1. Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det försiktigt utan att smälta det.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Riv, mal eller stöt bittermandeln fint ex. i en mortel eller använd bittermandelolja.
  4. Blanda bittermandel med de övriga torra ingredienserna som vetemjöl, hjorthornssalt samt socker i en stor bunke.
  5. Blanda ner smöret till en smulig blandning med fingrarna, gaffel eller slev.
  6. Blanda i mjölk samt ägg och rör ihop till en deg.
  7. Rulla ut degen till en avlång längd ca 40 cm på mjölat bakbord. Skär ut 2 cm breda bitar - mandelkubbar.
  8. Lägg upp pärlsocker på ett fat.
  9. Förbered två plåtar med bakplåtspapper (eller smörj dem).
  10. Doppa degbitarna i pärlsockret och lägg mandelkubbarna med sockret uppåt med några cm mellanrum på plåtarna.
  11. Grädda mandelkubbarna i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
  12. Ta ut och låt mandelkubbarna svalna något utan bakduk.
  13. Servera mandelkubbarna. Förvara mandelkubbarna i en lufttät burk.


 

Fler recept ur samma kategori som Mandelkubbar:

Milanopinnar
Milanopinnar. Mördegskakor med mandelmassa i mitten garnerade med mandel.
Du kan garnera med flagad eller fint skivad mandel med eller utan skal alternativt mandelspån (räkna en påse på 50 gram till 30 Milanopinnar).
Du behöver lite framförhållning då mördegen ska vila i någon timme i kylen innan du bakar med den.
Med strösocker blir mördegen knaprigare och med florsocker mjöligare om man önskar det.
Skumtoppar på Digestivekex med choklad
Skumtoppar på Digestivekex med choklad. En variant på kokosbollar som är spritsade som toppar på chokladpenslade Digestivekex.
Skumtopparna kan garneras med rostad kokos eller valfritt strössel som ex. chokladströssel.
Krusbärskaka kaka med krusbär
Krusbärskaka. En sockerkaka fylld med krusbär och toppad med pärlsocker och mandelspån.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Torskgryta
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.
Waffles Belgiska tjocka våfflor med bakpulver
Waffles Belgiska tjocka våfflor med bakpulver att laga i ex. Waffle Maker - eller annat våffeljärn för tjocka våfflor.
Tjocka Waffles kan serveras som vanliga våfflor med sylt och grädde; chokladsås; glass; färska bär som hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar; lönnsirap; frukt som banan eller äppelklyftor stekt i socker; florsocker med mera.
Potatissallad med sparris
Potatissallad med sparris, olivolja, vitlök och vinäger av färskpotatis eller delikatesspotatis. En god och enkel potatissallad med klar dressing som passar till grillat, buffé osv.
Istället för dyr delikatesspotatis så kan du såklart plocka små fina potatisar i vanliga potatisbingen eller ta färskpotatis.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Amerikanska pannkakor
Amerikanska pannkakor till dessert med lönnsirap och smör.
Med en halv burk majs och en halv hackad paprika i smeten kan man servera pannkakorna med avokado, mango och tomatsalsa och matyoghurt blir pannkakorna god lunch.
0,5 dl blåbär är också gott i smeten. Prova blåbärspannkakor med yoghurt, nötter och fruktsallad - en höjdare.
Det finns färdiga mixar pannkakssmet som både är lätta och goda, men dyrare.
Thaikyckling med cashewnötter
Thaikyckling med cashewnötter, chili, paprika, lök, morot och minimajs.
Du behöver helst en wok att laga i. Det går också med en stekpanna att bryna i samt sedan lägga över i en större panna där man håller allt varmt samt blandar ihop rätten.
Palmsocker finns i två varianter i välsorterade asiatiska affärer - mjukt på burk eller i hård form i en slags kaka. Den hårda varianten av palmsocker måste du hacka upp eller riva sönder när du tillsätter den.
Om du vill garnera som på bilden så är det selleriblad samt en salladslök som skär i strimlor i toppen och lägger i en skål med kallt vatten ca 20 minuter så att den krullar sig fint.
Potatissallad med fransk senap, sidfläsk, kapris och vårlök
Potatissallad med fransk senap, sidfläsk, kapris och vårlök.
Potatissallad på färskpotatis eller delikatesspotatis med dressing på fransk Dijon senap, vinäger, kapris och olivolja.
Potatissalladen håller sig i kylen och blir bara godare. Vanlig fast potatis blir också gott. Välj helst en kravmärkt potatis.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tobbes köttfärspaj
Tobbes köttfärspaj. Paj med köttfärs gratinerad med ost. Servera köttfärspajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche eller grekisk yoghurt samt en blandad grönsallad och tomatsallad.
Havregryn kan ersättas med vetemjöl i pajdegen. Minska då vattnet till 3 msk.
Marinerad grillad paprika
Marinerad grillad paprika med olivolja, vitlök, basilika och bladpersilja.
God som tillbehör till det mesta som grillat, sallader, på risotto, pizza, tapas, fyllningar med mera.
Grillad paprika där skinnet skalas bort och paprikan strimlas att marinera i en burk. Förvaras i kylen.
Låt gärna oljan från paprikan droppa av när du tar av paprikan. Oljan kan du sedan använda till annat ex. att steka i eller ha som dressing med balsamvinäger till sallad.
Caponata Italiensk aubergineröra
Caponata är en italiensk aubergineröra med tomat, vitlök, selleri mm. Gott som grönsaksröra eller tillbehör till mesta ex. till grillat. Eller som grönsaksrätt på buffé.
Istället för passerade eller krossade tomater kan du ta 0,5 dl tomatpuré samt 1,5 dl vatten.
Kan ätas kall, ljummen eller varm.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Enkel potatisgratäng
Enkel potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök. Receptet är för en stor ugnsform och räcker till åtta portioner. Du kan såklart halvera det om du har en mindre form.
Överbliven potatisgratäng håller sig annars i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat, kanske till lunch.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Vinbärsvin
Vinbärsvin av hälften röda vinbär och hälften svart vinbär. För mer tips om utrustning mm se artikel här på receptfavoriter om eget vin av bär och frukt.
OBS du behöver köpa och tillsätta vinjäst enligt vinjästens paket.
Tidsangivelsen ovan stämmer ej men det tar ca 2 veckor.

Tekakor med rågsikt rågsiktskakor
Tekakor med rågsikt. Rågsiktskakor är bla goda att baka som bröd och smörgåsar till frukost, kvällsmacka eller eftermiddags te serverade som scones med smör och marmelad och cheddarost.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör
Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör. En riktig klassiker. Att ugnsbaka fisk är ett enkelt och gott sätt att laga fisk. En enkel fiskrätt.
Baka torskfile i ugnen i en panna smord med lite olivolja och servera med lite skirat smör, riven pepparrot och kokt potatis. Välj ev. en delikatesspotatis som sparrispotatis. Har de fint skal behövs de ej skalas.
Kokta ärtor är också gott till ugnstekt torsk med pepparrot.
Risgrynspudding
Risgrynspudding. Gott med saftsås, sylt, färska bär samt vispad grädde.
Risgrynspudding är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
Godast blir det med hemkokt risgrynsgröt men du kan också använda 1 liter färdig risgrynsgröt.
En dessert eller mellanmål.
Flygande Jakob
Flygande Jakob. En klassiker med kyckling, bananer, vispgrädde, chilisås, jordnötter och bacon. Flygande Jakob är god, snabb och omtyckt av alla samt lätt att laga.
Koka gärna gott basmatiris till.
En god sallad med ex. körsbärstomater, blandad grönsallad och strimlad rödlök samt paprika är gott till (smaksatt med lite vinäger, olivolja, salt och vitpeppar).
Det går bra att koka kycklinggrytan i en stekgryta eller stor stekpanna på spisen också (istället för i ugnsform i ugn).
Koka gärna basmatiriset med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanelstång.
Namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt.
Istället för en grillad kyckling kan du ta 3-4 kycklingfiléer och steka eller grilla dem. Eller 4 stekta eller grillade kycklingklubbor.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook