AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Mandelkubbar

Mandelkubbar Mandelkubbar. Hembakta mandelkubbar är en klassiker och mycket goda nygräddade.
1 droppe bittermandelolja motsvarar ca 1 bittermandel.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 16)
20 st mandelkubbar
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 1,5 dl socker
  • 5 bittermandlar eller 4-5 droppar bittermandelolja
  • 125 gram smör eller margarin eller flytande margarin
  • 1 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl pärlsocker till garnering av mandelkubbarna

Tillagning:

  1. Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det försiktigt utan att smälta det.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Riv, mal eller stöt bittermandeln fint ex. i en mortel eller använd bittermandelolja.
  4. Blanda bittermandel med de övriga torra ingredienserna som vetemjöl, hjorthornssalt samt socker i en stor bunke.
  5. Blanda ner smöret till en smulig blandning med fingrarna, gaffel eller slev.
  6. Blanda i mjölk samt ägg och rör ihop till en deg.
  7. Rulla ut degen till en avlång längd ca 40 cm på mjölat bakbord. Skär ut 2 cm breda bitar - mandelkubbar.
  8. Lägg upp pärlsocker på ett fat.
  9. Förbered två plåtar med bakplåtspapper (eller smörj dem).
  10. Doppa degbitarna i pärlsockret och lägg mandelkubbarna med sockret uppåt med några cm mellanrum på plåtarna.
  11. Grädda mandelkubbarna i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
  12. Ta ut och låt mandelkubbarna svalna något utan bakduk.
  13. Servera mandelkubbarna. Förvara mandelkubbarna i en lufttät burk.


 

Fler recept ur samma kategori som Mandelkubbar:

Blåbärsmuffins
Blåbärsmuffins. Baka muffins med blåbär - det är supergott. Frosting kan du också ha på.
Smala nyttiga semlor
Smala nyttiga semlor. Semlor med mindre socker, dinkel och mer fiber samt honung, mandel och grädde.
Vegansockerkaka utan ägg och smör
Vegansockerkaka. En sockerkaka utan ägg, smör eller mjölk (inget från djurriket). Bakad med sojamjölk, margarin och mjöl, socker samt bakpulver.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Citronsås med grädde
Citronsås med grädde, crème fraiche, buljong och citronsaft. Med fiskbuljong är den god till grillad, stekt eller kokt fisk som lax och torsk med mera. Med kycklingbuljong är citronsåsen god till kyckling; med grönsaksbuljong passar den till det mesta - speciellt kokta grönsaker.
Rårakor med sötpotatis
Rårakor med sötpotatis. Riv sötpotatis och vanlig potatis och stek goda rårakor.
Sötpotatisrårakor passar istället för vanligt potatistillbehör ex. ugnsrostad potatis till kött, kyckling, vilt, lamm, vegetariskt med stekt halloumi osv.
Rårakor med sötpotatis kan såklart också serveras som klassiska rårakor med stekt fläsk och lingon.
Kycklingspett med ajvar och färskpotatis i örter
Kycklingspett med ajvar och färskpotatis i örter, yoghurtsås och grönsallad.
Kycklingfilé på spett marinerade i paprikaröra sk ajvar samt vitlök. Gott, snabbt och enkelt att laga.
Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara några minuter innan grillning.
Spetten kan grillas, stekas i ugn eller i grill- eller stekpanna.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Varmrökt lax med potatissallad
Varmrökt lax med potatissallad och kokta rödbetor. Rökt makrill eller böckling blir också gott. En enkel, nyttig och smidig rätt till vardags eller fest. Lätt att laga till många. Passar sommarlunch, middag, picnic eller buffé (ex. med en hel varmrökt lax).
Du kan köpa färdig varmrökt lax eller varmröka den själv som på bilden i en ABU-rök. Sök recept receptfavoriter på rökt fisk för att se hur du varmröker själv. Det tar bara ca 10 minuter och är enkelt.
Zucchinisoppa med kyckling
Zucchinisoppa med kyckling. God soppa på zucchini toppad med fräst strimlad kyckling och zucchinitärningar samt garnerad med riven parmesan. Zucchinisoppan får god smak av vitlök, basilika, oregano och grädde.
Gott som förrätt, lunch eller lätt middag.Ett gott bröd, grissinis, foccacia, vitlöksbröd eller baguetter gratinerade med ost passar till.
Vill du ha en ännu matigare soppa kan du ha i 2 dl kokt bulgur på slutet.
Senapssås
Senapssås. Vit bechamelsås smaksatt med senap. Gott till bla stekt falukorv, stekt korv, kokt eller stekt fisk, stekta köttbullar eller stekt quornfilé.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Varm örtsås till fisk
Varm örtsås till fisk. En god vitvinssås med finhackad lök, grädde, fiskbuljong och hackade örter som persilja samt basilika.
Örtsåsen passar till all slags fisk ex. grillad lax, vit fisk, fiskspett eller skaldjur.
Vidare passar kokta grönsaker som ex. potatis, morötter, vårlök, purjolök, vaxbönor, blomkål, broccoli osv. tillsammans med såsen.
Kyckling i lergryta
Kyckling i lergryta. Lergryta är enkelt att laga i. Recept med lergryta blir mycket saftiga och goda.
Du måste blötlägga lergrytan innan. En ny lergryta blötläggs ca 12 timmar men sedan behövs den bara läggas i blöt någon halvtimme innan. Lergrytan sätts sedan i kall ugn varefter ugnen sätts på.
Du kan laga de flesta andra recept på grytor och ugnsrätter i lergryta. De mesta blir klart på 1,5 timmar. Ta ev. bort locket sista kvarten på slutet om du vill ha lite mer stekyta.
Det blir mycket god skysås i lergryta så servera gärna ett gott bröd till ex. brytbröd att doppa i skyn.
Rotfrukter och andra grönsaker blir också gott i lergrytan. Ex. rotselleri, kålrot, palsternacka, pumpa, sötpotatis, purjolök mm.
Du kan servera en kall sås till ex. yoghurt med smulad fetaost eller någon smaksatt creme fraiche.
En sallad med kokta svarta och vita bönor i olivolja samt skivade tomater och rödlök med vinäger är gott till lergrytan.
Viltfärslimpa med bacon
Viltfärslimpa med bacon. God på älgfärs, hjortfärs eller rådjursfärs.
Gott med klyftpotatis, potatismos, kokt potatis; sås som skysås, gräddsås eller viltsås (av skyn redd med grädde smaksatt med lite soja, messmör och enbär); lingon; grönsaker som gröna ärtor, tärnade stekta rotfrukter, brysselkål, gröna bönor, sallad osv.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Fläskfilé parmesan
Fläskfilé med tomatsås och parmesanost. Gott med pasta, ris eller klyftpotatis.
Du kan använda hemlagad eller köpt tomatsås. Tomatsoppa fungerar också.
Yoghurtmarinerade kycklingfileér
Yoghurtmarinerade kycklingfileér. Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad.
Rabarberpaj smulpaj
Rabarberpaj. En lätt och god smulpaj med rabarber. Rabarberpaj är en klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Paj med rabarberbitar med ett knaprigt smuldegstäcke.
Smuldegen passar också till andra pajer som äppelpaj, hallonpaj och blåbärspaj.
Du kan strö över någon tsk maizena om du ej vill att rabarbern ska vattna sig.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Pommes Anna potatiskaka
Pommes Anna är en fransk potatiskaka du kan servera som potatistillbehör till det mesta.
Pommes Anna är tunt skivad potatis stekt i en stekpanna, ugnsform eller långpanna till en potatiskaka.
Pommes Anna skärs i tårtbitar eller kvadrater och serveras som potatistillbehör till det mesta som kött eller fiskrätter eller till buffe.
Du kan göra Pommes Anna i stekpanna eller en rund ugnsform ex. en springform med löstagbara kanter eller en avlång brödform.
Pommes Anna i långpanna räcker till ca 12 portioner. Fyll då en långpanna med skivad potatis, blanda med olja och salt samt pressa ihop och grädda i 50 minuter på 225 grader tills potatisen fått färg och blivit mjuk.
Självklart kan man smaksätta Pommes Anna och sätta smak på den med någon ingrediens som: hackade svarta kalamatoliver; färska eller torkade örter som persilja, basilika eller andra provencalska örter; örtsalt; hackad soltorkade tomater; skivad gul lök; pressad vitlök; ost som parmesan eller chevre; purjolök osv.
Äppelpaj med havregryn
Äppelpaj med havregryn. En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till äppelpaj med havregryn brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Tortilla
Spansk omelett eller tortilla. Omelett i panna med ägg och smaksatt med lök. Kan serveras varm eller kall.
Gott i är också grönsaker som bitar av paprika eller svamp. Rotselleri eller palsternacka är gott att byta mot halva potatisen.
En bit kall tortilla är god som tapas eller till utflykt. Varm kan tortillan serveras som potatistillbehör till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook