Alexandriakakor sesamkakor med mandel och honung

Alexandriakakor. Ett slags sesamkakor med mandel och honung. Goda och förhållandevis nyttiga kakor. Kakor med bara naturliga råvaror.
Gillar du sesamkakor så är Alexandriakakor för dig. Vegankakor. Sesamfrön är en god källa för kalcium för veganer. Perfekta som energikakor vid utflykt, träning eller skidåkning mm. Hembakta sesamkakor passar också till jul. Alexandriakakor kan också formas till bollar när smeten är ljum.
Du behöver bakplåtspapper att baka på.

20 Alexandriakakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 g skållad mandel eller valnötter
  • 2 dl sesamfrön
  • 200 gram honung

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skålla och hacka mandlarna.
  3. Lägg sesamfrön och mandel i en långpanna och rosta i 10 minuter eller tills de är ljust rostade. Vänd någon gång. Akta så de ej bränns.
  4. Värm honungen i en stor kastrull och koka på svag värme i 5 minuter.
  5. Rör ner mandlar och sesamfrön till en röra.
  6. Bred ut sesam- och mandelröran på bakplåtspapper i en långpanna.
  7. Låt svalna något.
  8. Skär sesam- och mandelblandningen i rutor eller avlånga rektanglar (likt ex. snickers) och slå in i smörpapper. De kan också formas till bollar. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer