Kolatårta tårta med mandelbotten och kolafyllning

Kolatårta. En god tårta med mandel och kola. Gillar du nötter och söt kola samt mjölkchoklad så är detta tårtan för dig.
Råsocker ger dock en god fyllig smak.
Köp gärna ekologiskt socker.

20 bitar kolatårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • Mandelbotten: 300 g sötmandel, skalad och flagad eller motsvarande skållad mandel
  • 4 dl socker eller råsocker
  • 6 äggvitor
  • Kolafyllning: 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker eller råsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 gram mjölkchoklad (valfritt)

Tillagning

  1. Skålla mandeln i kokande vatten någon minut och skala dem (om du inte köpt färdig skalad och flagad mandel).
  2. Knäck äggen och separera gulan och vitan. Spara gulan till något annat.
  3. Vispa äggvitan fast i en bunke i 10 minuter och tillsätt sockret lite i taget. Gärna i en matberedare eller elvisp.
  4. Rosta under tiden mandeln lätt i en stor stekpanna. Akta så de inte bränns.
  5. Ta av mandeln från värmen och låt svalna.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Mal eller krossa mandeln grovt.
  8. Vänd ner och rör ut mandeln i den vispade äggvitan och sockret.
  9. Smörj en ugnsform stor ca som ett halvt ugnsplåt och mjöla den lätt om du vill göra en fyrkantig kolatårta. Vill du göra en rund kolatårta så kan du bre ut smeten i en stor cirkel på bakplåtspapper.
  10. Bred ut mandelsmeten och grädda tills den fått fin färg i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna - gör under tiden kolafyllningen.
  12. Blanda socker, grädde och sirap till kolafyllningen i en kastrull och koka kolan i 15-20 min. Testa om kolan är klar genom att se lägga en klick på kallt kaffefat och dra ett streck genom kolan - rinner den ihop så får du koka lite till. Eller använd en termometer och koka till 115 grader.
  13. Låt kolan svalna något och rör i vaniljsocker samt bryt chokladen i bitar och smält ner i kolan under omrörning.
  14. Bred den smått varma kolasmeten över tårtbottnen.
  15. Ställ kolatårtan svalt att svalna. Vispa grädde om du önskar och garnera tårtan ex. med bär som röda vinbär, hallon eller liknande. Godis kan man också garnera med som M&M:s eller valfritt strössel.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer