AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Mandeltårta med chokladkräm

Mandeltårta med chokladkräm Mandeltårta med chokladkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med chokladkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig smörkräm.
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Du kan välja att ha två tjockare lager eller tre något tunnare lager med mandelbotten.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 16)
16 bitar mandeltårta med chokladkräm
Förberedelse: 25 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser:

  • 3 dl sötmandel, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • Chokladkräm: 4 äggulor
  • 1 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 100 gram mörk choklad, typ 60-70%
  • 150 gram smör
  • 1 dl flagad mandel till garnering

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita två eller tre rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis två rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  3. Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på.
  4. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  5. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  6. Mal nötterna grovt i nötkvarn, mixer, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  7. Vispa äggvitorna (spara äggulorna till chokladkrämen) på låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
  8. Vänd ned nötterna försiktigt och bred eller spritsa ut på bakplåtspappren inom rundlarna. Se till att först spritsa lika mycket inom varje rundel och med en bred tyll ca 1 cm tjockt lager samt bred sedan ut med en slickepott till ett jämnt lager.
  9. Grädda i 15-20 minuter.
  10. Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme.
  11. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret.
  12. Gör chokladkrämen genom att vispa äggulor, grädde och socker pösigt.
  13. Bryt chokladen i bitar. Skär smöret i mindre kuber.
  14. Sjud vatten i en vid panna eller kastrull (vattenbad)
  15. Sätt skålen över ett vattenbadet och värm äggblandningen under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. OBS den får ej bli för varm då blir det äggröra (och absolut inte koka). Ett tips är att ha lite kallt vatten i vasken att kyla äggblandningen med om den blir för varm.
  16. När äggblandningen börjar tjockna tillsätter du först några bitar choklad och låter de smälta ner under omrörning, sedan resten efter hand och till sist smöret.
  17. Låt chokladkrämen svalna och kallna.
  18. Dags att lägga ihop mandeltårtan: fördela och bred ut kräm på mandelbottnarna och lägg ihop dem.
  19. Garnera med flagad mandel. Mandeln blir godast om du skållar den, hackar eller flagar den och sedan rostar den lätt några minuter i en het panna. Låt mandeln svalna innan du garnerar mandeltårtan.
  20. Låt gärna mandeltårtan stå över natten eller några timmar innan servering. Då stelnar den till och mandelbottnarna mjuknar något så den blir lättare att skära upp.


 

Fler recept ur samma kategori som Mandeltårta med chokladkräm:

Mandeltårta med chokladkräm
Mandeltårta med chokladkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med chokladkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig smörkräm.
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Du kan välja att ha två tjockare lager eller tre något tunnare lager med mandelbotten.
Enkel och snabb tårta med bär
Enkel och snabb tårta med pajskal fyllt med vaniljvisp och bär. Du kan också fylla mandelmusslor istället för ett pajskal.
Tårtan går snabbt att laga om du har ett färdigt pajskal. Du kan köpa färdigt pajskal eller baka själv (vilket är väl värt besväret).
Pajskalet kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller det om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.

Tarte Tatin fransk äppelkaka
Tarte Tatin som är en fransk äppelkaka där man smälter äpplena först i karamell och bakar över med en smördeg. Hemgjord Tarte Tatin är jättegott till dessert med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.
Du kan använda frysta tinade smördegsplattor eller färsk kyld smördeg på rulle. Du behöver smördeg så att du kan täcka den panna du ska laga tarte tatin i.
Ett sött franskt dessertvin med ädelröta passar gott till Tarte Tatin.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Clafoutis med rabarber
Clafoutis med rabarber. En svensk variant av den franska klassiska kakan clafoutis - en rabarberclafoutis. God till fikat som den är eller som dessert med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.
I Frankrike bakas den mest med plommon eller körsbär men den blir mycket god med syrlig rabarber förstekt i lite smör, kanel och socker.
Här har jag mandel och smör i smeten för det är gott. Mandeln kan dock uteslutas.
Garnera gärna med pudrat florsocker vid servering.
Vill du ha en glutenfri clafoutis så kan du byta ut vetemjölet mot mandelmjöl.
GI äppelkaka
GI äppelkaka. En äppelpaj med dinkelmjöl. Servera med vaniljyoghurt, vispad grädde eller efter tycke.
GI-äppelkakan kan gräddas i en stor form eller 5 portionsformar.
Lussekatter lussebullar saffransbröd
Lussekatter, lussebullar eller saffransbröd. Kan också göras till saffranslängder.
Vill du ha kesella eller färskost i degen så tar du bort 100 gram smör och ersätter med 150 gram kesella.
Du kan räkna ca 32 stora eller 48 små lussekatter eller 4 saffranslängder till nedan recept.

Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Citrontårta citrontarte med trädgårdsbär
Citrontårta eller citrontarte med trädgårdsbär är en god dessert gärna med ett sött dessertvin till.
Kladdkaka med Daim
Kladdkaka med Daim. Kladdkakebotten toppad med Daim och chokladkräm. En mycket fyllig och god chokladdessert som passar till fikat, buffén eller fest.
Daimkakan kan serveras som den är eller med en klick vispad grädde.
Till chokladtoppingen är en 55% choklad gott - finns ex. från Odense choklad. Men hittar du inte det kan du ta 70% choklad.
Hallonsorbet-tårta tårta med hallonsorbet
Hallonsorbet-tårta. Tårta med hallonsorbet. Jätte god hallontårta och frisk och svalkande tårta med sorbet på hallon på en botten gjord av i stort sett mandelmassa. Passar bra en varm sommardag eller vi andra festliga tillfällen.
Du kan garnera hallontårtan med förslagsvis 50 gram riven vit choklad, färska hallon och blad från ringblomma som på bilden.
Se alla recept ur kategorin Tårtrecept
Fryst cheesecake
Fryst cheesecake. En jättegod och superenkel dessert du kan förbereda i god tid och frysa in.
Fryst cheesecake blir som en blandning mellan glass och kaka. Låt den gärna tina lite i kylen någon timme innan servering så den blir lite mjuk, god och lätt att skära.
Garnera ev. med några krossad digestivekex.
Till fryst cheesecake kan du servera någon sylt som ex. körsbär, hallon, krusbär eller jordgubb; färska bär som hallon, blåbär, vinbär eller jordgubbar (dessa kan du garnera med); kiwi, passionsfrukt eller vindruvor funkar också att garnera med.
Smeten till fryst cheesecake rörs bara ihop, hälls i en form och fryses (4 timmar i frysen brukar räcka).
Önskar du vin till så rekommenderar jag ett sött dessertvin eller commanderia.
Chokladtårta Grand Marnier apelsinchokladtårta
Chokladtårta Grand Marnier. En god chokladkaka med apelsinsmak och glasyr med apelsinlikören Grand Marnier.
Välj helst ekologiska apelsiner.
Om du vill kan du ta hälften fin choklad och hälften blockchoklad.
Kavringsfyrkanter med färskost
Kavringsfyrkanter med färskost är matiga snittar av kavring fyllda med smaksatt färskost.
Blir 24 stycken kavringsfyrkanter och de är rätt rejäla mumsbitar så det räcker med två var samt någon extra.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Hembakta Wienerbröd
Hembakta wienerbröd. Baka egna wienerbröd från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga wienerbröd är farligt gott.
Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äpplesylt eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.
Gör egen vaniljkräm om du vill ha det i (sök recept här på receptfavoriter.se) eller använd Marsan vaniljkräm eller hårt vispad vaniljvisp.
Bulgursallad
Bulgursallad. En kall sallad med kokt bulgur, avokado, tomat, spenat och rödlök. Gott som tillbehör till det mesta. Lägg till grillad eller stekt lax, kyckling eller halloumi samt någon kall sås med matyoghurt (blanda i lite riven ingefära) tzatziki eller morotstzatziki.
Bulgursallad är gott, nyttigt, snabbt och lätt att laga.
Kokt bulgur till salladen kan kokas innan och förvaras kylt eller fryst. Därför är detta en smidig rätt att dubblera laga till många ex. till en buffé, fest, bjudning, middag eller picknick.
Asiatisk dressing eller marinad
Asiatisk dressing eller marinad är god till det mesta som salladsdressing, marinad eller grillsås. Ex. på sallad, skivat stekt eller grillat nötkött (stek gärna blodigt), fläskkött, stekt eller grillad kyckling, fisk eller grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Krusbärsmarmelad marmelad med krusbär
Krusbärsmarmelad. Marmelad med krusbär är god och lätt att göra själv.
Har du mer än en liter krusbär så kan du dubbla detta krusbärsmarmeladrecept, håll dock koll på att marmeladen klarar geleprovet och smaka på den så att den är lagom söt.
Tillsätt ev. natriumbensoat samt parafinera burkarna om du vill ha en hållbar krusbärsmarmeladen som du kan förvara mer än någon månad.
Öppnad burk förvaras i kylen. Förvara oöppnad burk mörkt och svalt.
Du kan också använda syltsocker istället för vanligt socker och natriumbensoat. Räkna 0,5 kg syltsocker till 1 kg krusbär.
Syltsocker innehåller konservingsmedel och pektin för att få en hållbar krusbärsmarmelad.
Smulpaj med jordgubbar och rabarber
Smulpaj med jordgubbar och rabarber. Gott med vaniljsås eller vaniljglass.
De god kombination med de söta jordgubbarna och den surare rabarbern.
Älgentrecote
Älgentrecote med tillbehör. Helstekt älgentrecote i ugnen. Här med rostade rotfrukter och skysås.
Annat gott till älgentrecote är potatisgratäng, klyftpotatis, Hasselbackspotatis; såser som Bearnaise, pepparsås med mera.
Hittar du bara större bitar älgentrecote så laga en hel ändå eller skär av skivor och frys in att steka senare. Stekt kött som blir över är gott att laga rester på ex. pytt i panna, fräsa upp med tacokrydda till tortillas och tacos eller koka med i soppa.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Kladdkaka med fudge
Kladdkaka med fudge. God kladdig chokladkaka med ett täcke av chokladfudge. Gott med vaniljglass eller vispad grädde samt ev. färska bär som blåbär, hallon, jordgubbar, passionsfrukt eller liknande.
Receptet blir tolv stora bitar kladdkaka som även kan halveras till 24 bitar då den är rätt mastig och fyllig.
I den långa tillagningstiden är tiden då det tar för kladdkakan att stelna medräknad.
Kladdig chokladtårta chokladkaka
Kladdig chokladtårta eller chokladkaka. En chokladtårta med mjuk, kladdig, fyllig chokladbotten och toppad med chokladglasyr (smörkräm med choklad).
Du kan smaksätta chokladglasyren med lite mintkakor After Eight.
Chokladtårtan kan garneras på olika sätt. Ex. kan du göra mönster i chokladen med en slev; eller strö över silverkulor; spritsa ut mönster med vit choklad eller mörk choklad; placera ut rostade halverade marschmallows; strö över hackade hasselnötter, pistage eller mandel. Pudra kakao i mönster. Färska hallon eller jordgubbar.
Baka chokladtårtan i en rund springform, ca 26 cm i diameter med löstagbar kant.
Du kan blanda hälften mörk blockchoklad och hälften dyr fin 70% choklad.
Vintips till blir ett sött vin ex. Commanderia, söt sherry, söt portvin eller madeira.
Marängtårta med rispuffar
Marängtårta med rispuffar. En god tårta till fest och kalas med marängbottnar med knapriga risbuffar i med fyllning av choklad och vispad grädde.
Marängtårtan är glutenfri. Du kan ersätta rispuffarna med flagad mandel eller hackade hasselnötter eller blanda som du vill.
Marängtårtan kan du förbereda och ha i kylen.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook