AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Mandeltårta med chokladkräm

Mandeltårta med chokladkräm Mandeltårta med chokladkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med chokladkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig smörkräm.
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Du kan välja att ha två tjockare lager eller tre något tunnare lager med mandelbotten.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 14)
16 bitar mandeltårta med chokladkräm
Förberedelse: 25 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser:

  • Mandelbottnar till tårtan: 3 dl sötmandel, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • Chokladkräm till mandeltårtan: 4 äggulor
  • 1 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 100 gram mörk choklad, typ 60-70%
  • 150 gram smör
  • Garnera mandeltårtan med: 1 dl flagad mandel

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita två eller tre rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis två rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  3. Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på.
  4. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  5. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  6. Mal nötterna grovt i nötkvarn, mixer, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  7. Vispa äggvitorna (spara äggulorna till chokladkrämen) på låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
  8. Vänd ned nötterna försiktigt och bred eller spritsa ut på bakplåtspappren inom rundlarna. Se till att först spritsa lika mycket inom varje rundel och med en bred tyll ca 1 cm tjockt lager samt bred sedan ut med en slickepott till ett jämnt lager.
  9. Grädda i 15-20 minuter.
  10. Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme.
  11. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret.
  12. Gör chokladkrämen genom att vispa äggulor, grädde och socker pösigt.
  13. Bryt chokladen i bitar. Skär smöret i mindre kuber.
  14. Sjud vatten i en vid panna eller kastrull (vattenbad)
  15. Sätt skålen över ett vattenbadet och värm äggblandningen under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. OBS den får ej bli för varm då blir det äggröra (och absolut inte koka). Ett tips är att ha lite kallt vatten i vasken att kyla äggblandningen med om den blir för varm.
  16. När äggblandningen börjar tjockna tillsätter du först några bitar choklad och låter de smälta ner under omrörning, sedan resten efter hand och till sist smöret.
  17. Låt chokladkrämen svalna och kallna.
  18. Dags att lägga ihop mandeltårtan: fördela och bred ut kräm på mandelbottnarna och lägg ihop dem.
  19. Garnera med flagad mandel. Mandeln blir godast om du skållar den, hackar eller flagar den och sedan rostar den lätt några minuter i en het panna. Låt mandeln svalna innan du garnerar mandeltårtan.
  20. Låt gärna mandeltårtan stå över natten eller några timmar innan servering. Då stelnar den till och mandelbottnarna mjuknar något så den blir lättare att skära upp.


 

Fler recept ur samma kategori som Mandeltårta med chokladkräm:

Chokladpaj med mörk och vit choklad
Chokladpaj med mörk och vit choklad. En chokladkaka med lager av fyllig mörk choklad toppat med söt vitchoklad.
Med blockchoklad blir kakan mjukare. Med finare choklad blir kakan något fastare hårdare.
Du behöver minst fem bunkar att blanda kakan i.
Marinerad citrus citrussalsa
Marinerad citrus eller citrussalsa passar till desserter som creme brule, cheesecake eller panna cotta.
Citrusfiléer som marineras i sockerlag, kanelstång, stjärnanis och vanilj.
Crepes smet recept på smet till crepes
Crêpessmet till tunna och goda franska crêpes eller pannkakor.
Crêpes är franska för tunna pannkakor till dessert. Crêpes kan serveras med söta tillbehör till dessert enbart socker; sylt och grädde; fyllas med nutella eller chokladsås samt toppas med glass.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes. Galettes kan serveras till lunch och fyllas med ex. ost och skinka; köttfärssås; ost, gröna linser och rödlök osv.
Vidare kan crêpes rullas ihop med fyllning som köttfärs, räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpsen.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Mandelbotten med mandelmassa
Recept på mandelbotten med mandelmassa till tårta, bakverk eller bakelser. En god tårtbotten du kan fylla med ex. smörkräm, mockakräm, chokladkräm, chokladmousse, hallonmousse mm
Kladdkaka i kastrull kastrullkladdkaka
Kladdkaka i kastrull - en kastrullkladdkaka. Enklare kan det inte bli att baka kladdkaka. Några minuter att röra ihop, en kvart att baka sedan 2 timmar i kylen för att stelna. Hemgjord kladdkaka är gott som dessert med lättvispad grädde. Du kan enkelt smaksätta grädden med någon halv tsk vaniljsocker i grädden eller någon msk sprit som apelsin eller mandellikör. Vaniljglass passar också till kladdkaka.
Havrekex
Havrekex. Knapriga kex med havregryn goda till fikat med färskost, smör, marmelad, ost osv.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Klassisk midsommartårta
Klassisk midsommartårta med sockerkaksbottnar, vaniljkräm, grädde och färska jordgubbar.
Istället för att baka egna sockerkaksbottnar till midsommartårtan kan du köpa färdiga bottnar. Likaså kan du vispa vaniljvisp till vaniljkräm om du vill.
Nöt och marängbotten
Nöt och marängbotten till tårtor och kakor. Om du vill kan du pensla dem med 100 gram smält choklad också.
Blir enkelt en tårta med grädde eller smörkräm mellan samt grädde på toppen. Garnera med valfri topping som färska bär, riven choklad, strössel, godis, pudrad kakao, silverkulor, M%Ms eller vad man gillar.
Anslag till tårta tårtbotten tårtrecept
Anslag till tårta. Ett tårtrecept med hembakt tårtbotten som kallas för anslag på konditori.
Egen tårtbotten är lätt att baka själv och blir mycket godare än den köpta.
I princip bakar du en hög rund, fyrkantig, avlång eller hjärtformad sockerkaka som du sedan skär till tre bottnar lagom för en tårta.
Sedan är det bara att fylla lagren med ex. hårt vispad vaniljvisp eller vaniljkräm eller mosad banan, sedan ett lager med sylt som jordgubbssylt eller hallonsylt och sist klär du tårtan med vispad grädde och garnerar med färska bär och riven vit choklad.
Se alla recept ur kategorin Tårtrecept
Lammrostbiff med rödvinssås
Lammrostbiff med rödvinssås, rosmarin och råstekt skivad potatis i ugn. Gott till är förslagsvis grillad tomat och gröna bönor med vitlök och olivolja.
Till lammrostbiffen passar ett fylligt rött vin ex. Chateau Neuf du Pape (dyrare), Cabernet Sauvignon eller Syrah (Shiraz).
Räkna 1,5 portioner på en lammrostbiff.
Istället för torkad rosmarin kan du ta någon kvist färsk rosmarin.
Sallad med rostade morötter och färskpotatisar
Sallad med rostade morötter och färskpotatisar är gott som tillbehör till huvudrätter, grillat, buffe eller som vardagsmat.
Som sallad kan du välja isbergssallad, lollo rosso, ruccola, frise, spenat, mache osv - blanda gärna några olika sorter.

Aiolipotatis
Aiolipotatis. Kokt färskpotatis eller delikatesspotatis blandat med aioli som är vitlöksmajonnäs. Sås och potatistillbehör i ett. En slags potatissallad som passar till grillat kött, kyckling, fisk, grönsaker osv.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Salsasås
Salsasås till nachos eller tortillachips. Hemgjord het salsa eller dipp med tomatsås, chili, vitlök, lök och gurka. Gör din egen salsadipp.
Annat gott i mexikansk salsasås är finhackad: färsk koriander, bladpersilja, oliver, paprika, salladslök och/eller färska tomater.
5 dl salsasås räcker till 1-2 påsar nachos och ca 8 personer.
Salsan håller sig länge i kylen. Salsan kan användas som sås till annat också: servera som sås till det mesta ex. grillad lax, kyckling eller annat kött, fisk eller grönsaker. Ha som salsasås till tacos och mexikansk mat.
Limesås med yoghurt till grillat
Limesås med yoghurt till grillat - en god kall frisk sås med smak lime, yoghurt, vitlök samt lite honung. Limesås är enkel att göra. Du kan garnera såsen med några skivor lime om du önskar.
Limesås är gott till det mesta som grillat, kyckling, grillad lax och fisk, till buffe mm.
Rödvinsgryta gryta med rödvin
Rödvinsgryta. Laga en klassisk god gryta med rödvin. Mustig och god gryta av högrev eller nötkött med rödvin, rotselleri, lök, vitlök, timjan och morot.
Servera förslagsvis rödvinsgrytan med potatis- och palsternacksmos (koka hälften av varje och mosa med lite mjölk, smör, salt och peppar).
Vidare är något sötsurt gott till som snabbinlagd gurka (skiva gurka och salt samt sockra den och blanda med lite ättika. Smaksätt med lite riven pepparrot).
Gott vin till rödvinsgryta är ett fylligt rött ex. en Shiraz från Australien eller Cabernet Sauvignon från Argentina.
Rödvinet i grytan ska du välja ett fylligt rödvin runt 65 kr helst utan så lång fatlagring ex. är ett franskt Cote du Rhone eller liknande.
Har du bråttom så kan du laga grytan med mört biffkött istället för högrev. Då tar grytan ca 40 minuter att laga då köttet ej behöver koka mört.
Rödvinsgrytan kan också lagas med styckad kyckling i delar, älggrytbitar eller viltgrytbitar.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Helstekt Hjortsadel
Helstekt Hjortsadel. Sadel av Hjort blir god stek. Gott till Hjortsadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök. Vidare en gräddsås på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till Hjortsadel.
Vintips till Hjortsadel blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också gratinera Hjortsadel med svampstuvning. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar Hjortsadel i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och ha kylen och sedan ge Hjortsadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Lasagne med ostsås
Lasagne med ostsås på klassiskt vis med lasagneplattor och köttfärs- och tomatsås.
Dillstuvad färskpotatis
Dillstuvad färskpotatis. Gott till rökt fisk som ex. varmrökt lax eller kallrökt lax.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Vitchokladtopping topping frosting med vit choklad
Vitchokladtopping. Topping eller frosting med vit choklad och färskost är gott på bakverk som muffins, morotskaka eller banankaka.
Kladdkaka med kakao
Kladdkaka med kakao. God och enkel kladdkaka bakad med enbart kakaopulver istället för choklad.
Snabb kladdkaka chokladtårta med riktig choklad
Snabb kladdkaka eller chokladtårta. Denna kladdkaka går snabbt att göra trots att den görs med riktig choklad. Servera med lättvispad grädde med lite vaniljsocker i.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook