AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Mandeltårta med chokladkräm

Mandeltårta med chokladkräm Mandeltårta med chokladkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med chokladkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig smörkräm.
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Du kan välja att ha två tjockare lager eller tre något tunnare lager med mandelbotten.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 16)
16 bitar mandeltårta med chokladkräm
Förberedelse: 25 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser:

  • 3 dl sötmandel, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • Chokladkräm: 4 äggulor
  • 1 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 100 gram mörk choklad, typ 60-70%
  • 150 gram smör
  • 1 dl flagad mandel till garnering

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita två eller tre rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis två rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  3. Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på.
  4. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  5. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  6. Mal nötterna grovt i nötkvarn, mixer, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  7. Vispa äggvitorna (spara äggulorna till chokladkrämen) på låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
  8. Vänd ned nötterna försiktigt och bred eller spritsa ut på bakplåtspappren inom rundlarna. Se till att först spritsa lika mycket inom varje rundel och med en bred tyll ca 1 cm tjockt lager samt bred sedan ut med en slickepott till ett jämnt lager.
  9. Grädda i 15-20 minuter.
  10. Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme.
  11. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret.
  12. Gör chokladkrämen genom att vispa äggulor, grädde och socker pösigt.
  13. Bryt chokladen i bitar. Skär smöret i mindre kuber.
  14. Sjud vatten i en vid panna eller kastrull (vattenbad)
  15. Sätt skålen över ett vattenbadet och värm äggblandningen under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. OBS den får ej bli för varm då blir det äggröra (och absolut inte koka). Ett tips är att ha lite kallt vatten i vasken att kyla äggblandningen med om den blir för varm.
  16. När äggblandningen börjar tjockna tillsätter du först några bitar choklad och låter de smälta ner under omrörning, sedan resten efter hand och till sist smöret.
  17. Låt chokladkrämen svalna och kallna.
  18. Dags att lägga ihop mandeltårtan: fördela och bred ut kräm på mandelbottnarna och lägg ihop dem.
  19. Garnera med flagad mandel. Mandeln blir godast om du skållar den, hackar eller flagar den och sedan rostar den lätt några minuter i en het panna. Låt mandeln svalna innan du garnerar mandeltårtan.
  20. Låt gärna mandeltårtan stå över natten eller några timmar innan servering. Då stelnar den till och mandelbottnarna mjuknar något så den blir lättare att skära upp.


 

Fler recept ur samma kategori som Mandeltårta med chokladkräm:

Varm brietårta
Varm brietårta med chutney, curry, nötter och torkade frukter. En hel brieost som värms i ugnen och toppas med goda tillbehör. Jättegott och enkelt som ostdessert eller som osträtt på buffé.
Toppa osten med det du gillar - här har jag valt mango chutney - men man kan också ta flytande honung eller valfri marmelad som päronmarmelad, fikonmarmelad, kvittengele eller sylt som rårörda hjortron eller körsbärssylt. Moustarda är också gott (en italiensk söt röra).
Vidare nötter som mandlar, valnötter, pekan och pinjenötter passar till brietårtan.
Annat gott att toppa med eller strö runt eller servera i skålar vid sidan till servering är: torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner och plommon. Frukt som päron eller äpple i klyftor vända i lite citronsaft så att de inte mörknar. Marinerad paprika och goda oliver ex. Kalamataoliver passar också till.
Servera med goda ostkex eller tunna knäckebröd ex. hembakta kex med frön (sök recept här på receptfavoriter.se).
Köp en större brietårta om du ska ha till ännu fler. Räkna runt 100 gram ost per portion som förrätt eller ostdessert. Då tar den 10 minuter i ugnen. Servera du på buffé så är ett tips att räkna 65 gram per portion och skära upp osten i lämpliga små tårtbitar så håller sig osten snyggare allt eftersom folk äter av den.
Desto finare brie du köper desto godare blir det. Iallafall om man gillar mer mogna och lagrade brieostar likt en fin Camembert.
Citronmarängspaj paj med citronkräm och maräng
Citronmarängspaj. En supergod paj med sötsur citronkräm toppad med söt maräng. Lite krånglig att laga men väl värd besvärlig.
Vintips till är sött dessertvin typ Icewine, Liquer Muscat från Australien eller sött mousserande från Italien.
Garnera gärna med några blad citronmeliss.

Krusbärskräm kräm med krusbär
Krusbärskräm. Kräm med krusbär är lätt att göra och gott med gräddmjölk (mjölk med lite grädde i) och skorpor eller små mandelbiskvier till.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Snabb och enkel kladdkaka
Kladdkaka är en klassiker. Servera kladdkaka med vispad grädde, yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt. Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.
Bananmuffins
Bananmuffins. Hembakta muffins eller cupcakes med banan i smeten är gott och enkelt. Lite kanel är också gott i.
Du kan också använda receptet som grundsmet och smaksätta muffinssmeten som du vill till kakaomuffins, chokladmuffins, blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar.
Korintkakor
Korintkakor. Kakor med korinter som är extra små och fasta russin.
Kakorna blir ok med vanliga russin men godast med korinter. Vanliga russin är lite för fuktiga och tappar fukt ut i kakan så ska du spara kakorna ska du baka med korinter.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär
Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär. En god och enkel tårta med hembakta maräng- och mandelbottnar som passar till midsommartårta, födelsedagstårta eller bara som sommartårta.
Marängbottnen till tårtan bakas med en tunn sockerkakssmet och på den maräng och flagad mandel.
Citrontårta citrontarte med trädgårdsbär
Citrontårta eller citrontarte med trädgårdsbär är en god dessert gärna med ett sött dessertvin till.
Pavlovatårta med färska bär
Pavlovatårta med färska bär. En marängtårta med vispad grädde, färska jordgubbar, hallon och björnbär som passar till fest, buffé eller dessert.
Du kan ta andra bär efter tycke ex. blåbär, vinbär eller krusbär.
Se alla recept ur kategorin Tårtrecept
Kantarellsås
Kantarellsås. Sås med kantareller. Blir god med färska, frysta eller torkade kantareller eller trattkantareller.
Kantarellsås passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Istället för färsk svamp kan du ta 3-4 dl fryst förvälld svamp eller 1,5-2 dl torkade tratttkantareller. Det finns också kantarell på burk att använda.
Ta lite mer mjöl så blir det kantarellstuvning till kantarelltoast.
Smaka gärna av med soja som Kikomman eller koloritsoja för att få lite färg.
På bilden har jag använt torkade kantareller och blandat ut med torkade trattkantareller.
Stekt lax med bulgursallad
Stekt lax med bulgursallad och kall yoghurt- och limesås. En god och nyttig rätt som passar till vardags som fest.
Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.
Räkna en laxfilé vardera på runt 120-150 gram styck.
Om laxfiléerna har skinn så se till att skinnet är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade).
Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl eller ströbröd innan du steker den.
Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.

Cheesecake med choklad
Cheesecake med choklad. En tunnare cheesecake som påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex. Går relativt lätt och snabbt att baka. Kan förberedas innan och stå i kylen ex. över natten.
Förslag till servering är med rårörda bär, sylt, färska bär eller passionsfrukt. En klick vispad grädde eller vaniljglass passar också till.
Vintips till cheesecake är sött dessertvin eller Commanderia passar till.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Vegobiffar
Vegobiffar. Vegetariska grönsaksbiffar med bönor, broccoli, fetaost, parmesan, couscous, lök och vitlök.
Det blir fyra vegobiffar på runt 115 gram styck. Tips är att dubbla receptet och frysa in resten till nästa gång.
Gott som på bilden med kokt delikatesspotatis Amandine, grönsallad, dressing, ärtskott samt creme fraiche med smulad fetaost. Inlagda rödbetor är också gott till.
Istället för adzukibönor kan du laga vegobullarna med kokta kikärtor, andra bönor eller linser.
Cheesecake på olika vis
Cheesecake på olika vis. Recept på varianter av amerikansk cheesecake - en slags ostkaka. Botten görs av Digestivekex och smör sedan antingen bakas den med ägg eller görs kall med gelatin. Färskost, lite socker samt någon smaksättning är grunden. Hemgjord cheesecake kan varieras i det oändliga.
SMAKSÄTTNING AV CHEESECAKE: Vit chokladcheesecake: tillsätt 50 gram smält vit choklad
Citroncheesecake: tillsätt rivet skal av en citron
Kaffecheesecake: tillsätt 1 dl kaffelikör
Hallon- eller blårbärscheesecake: tillsätt 3 dl mixade eller mosade bär som hallon eller blåbär
Passionsfruktscheesecake: tillsätt fruktkött från 6 stycken passionsfrukter.
GARNERING AV CHEESECAKE: Färska bär, skivad kiwi, fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller cocktailbär.
Cheesecake kan även göras som portionsbakelser portionsformar ex. muffinsformar eller små skålar.
Vintips till cheesecake blir ett dessertvin från Kalifornien eller Australien.
Mandeltårta med smörkräm
Mandeltårta med smörkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med smörkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig chokladsmörkräm (tillsätt 2 msk kakao) eller mockasmörkräm (tillsätt 2 msk kaffepulver).
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera mandeltårtan med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Dillstuvad färskpotatis
Dillstuvad färskpotatis. Gott till rökt fisk som ex. varmrökt lax eller kallrökt lax.
Broccoligratäng gratäng med broccoli
Broccoligratäng. Laga egen gratäng med broccoli med gratängsås och ost. Gott till det mesta. Passar på buffe. Gratinerad broccoli är rätt nyttigt också speciellt om du väljer färsk broccoli.
Att ha ägg i gratängsåsen ger fin färg och smak men är valfritt.
Blir också gott med andra grönsaker.
Räkna ca 750 gram fryst broccoli istället för färsk broccoli.

Stuvade makaroner
Stuvade makaroner. En svensk klassiker till köttbullar, stekt falukorv, korv eller stekt fläsk eller bacon.
Stuvade mackisar är ett säkert kort hos barn (och vuxna). Speciellt då med söt ketchup.
Vanligt är att man smaksätter stuvningen med riven muskotnöt (en gång en av världens dyraste kryddor!).
Om du vill lyxa till stuvade makaroner så kan du tillsätta riven ost och lite grädde i stället för mjölken.
Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten.
Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller andra italienska jättemakaroner.
Servera gärna lite nyttigt till de stuvade makaronerna - jag gillar några skivor tomat till samt finriven morot, röd paprika i skivor och lite gurka i stavar.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Kladdkaka med nötter, browni brownie
Kladdkaka med nötter eller brownies. En lite lyxigare kladdkaka variant med riktig choklad, honung och nötter som också kan bakas till brownies.
Servera kladdkaka med yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt.
Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.
Brownie eller brownies är amerikansk variant av kladdkaka men då bakar du kladdkakan ca 10 minuter extra i ugnen så kakan blir lite fastare.
Kladdkaka brownies kladdig chokladkaka
Kladdkaka eller brownies är en kladdig smaskig chokladkaka. Serveras som de är eller som en dessert med ex. vispad grädde kanske smaksatt med likör som punsch eller amaretto. Eller en kula vaniljglass och färska hallon eller jordgubbar.
Detta är till en springform eller form i storlek som 2/3 långpanna. Du kan öka receptet med 1/3 så blir det en hel långpanna.
Kaffe, espresso eller sött dessertvin som Commanderia passar till. Eller saft. Eller mjölk.

Chokladkakor med chokladbitar, sirapskakor, apelsinkakor eller nötkakor
Chokladkakor med chokladbitar, sirapskakor, apelsinkakor eller nötkakor. På bilden kakor med nötter. Amerikanska klassiska kakor sk cookies.
När du bakar egna kakor eller cookies kan du smaksätta och variera med chokadbitar, sirap, apelsin eller nötter.
# Sirapskakor - kakrecept med sirap: Följ receptet till amerikanska kakor. Byt ut två deciliter av sockret mot sirap och ta bort chokladbitarna. Blir fylliga och nästan sega kakor.
# Apelsinkakor - kakrecept med apelsin: Byt ut en deciliter socker mot apelsinmarmelad. Riv skal av en apelsin och blanda i deg. Ta bort chokladbitar.
# Kakor med nötter - kakrecept med nötter. Tillsätt 2 matsked kakao till deg. Byt ut chokladbitar mot krossade nötter. Förslagsvis hasselnötter
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook