AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Mandeltårta med chokladkräm

Mandeltårta med chokladkräm Mandeltårta med chokladkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med chokladkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig smörkräm.
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 13)
16 bitar mandeltårta med chokladkräm

Ingredienser:

  • Mandelbottnar till tårtan: 3 dl sötmandel, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • Chokladkräm till mandeltårtan: 4 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 100 gram mörk choklad, typ 60-70%
  • 150 gram smör
  • Garnera mandeltårtan med: 1 dl flagad mandel

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  3. Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på.
  4. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  5. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  6. Gnid av det lösa skalet i en handduk.
  7. Mal nötterna i mandelkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  8. Vispa äggvitorna till hårt skum. Spara äggulorna till chokladkrämen.
  9. Tillsätt florsockret till äggvitorna och vispa ytterligare någon minut.
  10. Vänd ned nötterna försiktigt och bred ut på bakplåtspapprena.
  11. Grädda i 15 min.
  12. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Ett tips är att lägga mandelbottnarna i frysen när de svalnat så går det ännu lättare att dra av papperet.
  13. Nu kan du fylla mandelbottnarna med chokladkrämen.
  14. Gör chokladkrämen genom att vispa äggulor, grädde och socker pösigt.
  15. Bryt chokladen i bitar. Skär smöret i mindre kuber.
  16. Sjud vatten i en vid panna eller kastrull (vattenbad)
  17. Sätt skålen över ett vattenbadet och värm äggblandningen under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. OBS den får ej bli för varm då blir det äggröra (och absolut inte koka). Ett tips är att ha lite kallt vatten i vasken att kyla äggblandningen med om den blir för varm.
  18. När äggblandningen börjar tjockna tillsätter du först några bitar choklad och låter de smälta ner under omrörning, sedan resten efter hand och till sist smöret.
  19. Låt chokladkrämen svalna och kallna.
  20. Dags att lägga ihop mandeltårtan: fördela och bred ut kräm på mandelbottnarna och lägg ihop dem.
  21. Garnera med flagad mandel. Mandeln blir godast om du skållar den, hackar eller flagar den och sedan rostar den lätt några minuter i en het panna. Låt mandeln svalna innan du garnerar mandeltårtan.
  22. Låt gärna mandeltårtan stå över natten eller några timmar innan servering. Då stelnar den till och mandelbottnarna mjuknar något så den blir lättare att skära upp.


 

Fler recept ur samma kategori som Mandeltårta med chokladkräm:

Blåbärssoppa soppa med blåbär
Hemgjord blåbärssoppa. Soppa med blåbär är nyttig, god och enkel att koka själv.
Kall blåbärssoppa är god att dricka som den är.
Varm blåbärssoppa är god att ha med i termos på vintern.
Serverar du blåbärssoppan med tjock vispad grädde passar den som dessert.
Pannkakor pannkakssmet
Goda pannkakor och pannkakssmet. Pannkaksrecept. Grundsmet. Prova att ersätta 1-2 dl av mjölken med apelsinjuice - ett kockknep vi gjorde i lumpen.
När du gjort smeten så får den gärna stå och vila någon halvtimme (helst i kylen då) så sväller mjölet och smeten blir lite tjockare och godare. Men det går bra att grädde direkt också.
Vidare kan du ha i en tsk bakpulver för lite fylligare pannkakor.
Testa att steka lite av smeten så ser du om den är lagom tjock som du vill ha pannkakorna.
För mycket ägg i smeten gör pannkakorna för lika omelett.
Dock ska ju smeten inte vara för tunn för då fastnar och går pannkakorna sönder lättare.
Behöver du göra pannkakorna lite tjockare så fyll ett glas till hälften med mjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och tillsätt till pannkakssmeten. Tillsätter du mjölet direkt i smeten så klumpar mjölet sig bara och blir svårt att röra ut jämnt.
Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen.
Dubbla satsen om ni ska äta många pannkakor.
Du kan göra en stor laddning smet på en liter mjölk och ta fem ägg, 4 dl mjöl och 3/4 tsk salt.
Pannkakssmeten kan också användas till fyllda pannkakor sk crepes - då brukar man grädda dem tunnare. Pannkakssmeten blir också goda plättar ca 50 st.
Vill du ha pannkakssmet utan ägg kan du ersätta dem med 2 msk sojamjöl.
Björnbärskräm kräm på björnbär
Björnbärskräm. Laga god klassisk kräm på björnbär du kan servera med kall mjölk i djup tallrik. Godast är hemgjord björnbärskräm med gräddmjölk - vanlig mjölk blandad med nästan hälften grädde.
Vidare kan du ha i små minibiskvier över björnbärskrämen.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Kokoskakor
Kokoskakor. Kakor med kokos är lätt att göra och blir mycket goda. Hembakta kokoskakor.
Äppelrutor med mascarponetopping
Äppelrutor med mascarponetopping. Goda rutor med smak av rivet äpple, kanel och kardemumma toppade med en glasyr av mascarpone - italiensk färskost.
Servera gärna med en god kopp espresso eller vanligt kaffe.
Klassiska semlor
Klassiska semlor. En hembakt semla slår det mesta. Baka egna goda semlor med detta klassiska semmelrecept.
Lite tips till semmelfyllning: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).
Vill du variera klassisk semla kan du smaksätta fyllningen i dina hembakta semlor med likör som amaretto, konjak eller calvados. Grädden kan man också ha lite vaniljsocker i.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Smörgåstårta med leverpastej och skinka
Smörgåstårta med leverpastej och skinka. Hemgjord smörgåstårta fylld med leverpastej, skinka, färskost, majonnäs, paprika samt Dijonsenap.
Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell, 200 gram bredbar leverpastej, 100 gram skivbar leverpastej och 200 gram rökt skinka.
Smörgåstårta tex mex med kyckling, avokado och polarbröd
Smörgåstårta tex mex med kyckling, avokado och polarbröd. Recept på en smaskig och annorlunda tex mex smörgåstårta med inspiration från Mexico med polarbröd, kyckling- tomatsalsafyllning samt avocado guacamole. Skär med vass kniv i tårtbitar. Gillar du tex mex så är denna för dig. Nachos kan du servera till också. Servera inte den starka jalapenon till barn. Du kan byta ut polarbröden mot stora tortillabröd om du vill.
Nötmarängtårta tårta med nötmaräng och bär
Nötmarängtårta. En tårta med mandelmaräng och grädde toppad med färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller vindruvor.
Detta är en tårta för många och tårtreceptet blir en hel långpanna som räcker till 20 bitar.
Hemgjord fruktsallad med ex. färsk ananas, vindruvor, rött äpple, blodapelsin blir också gott till nötmarängtårta.
Se alla recept ur kategorin Tårtrecept
Smörgåstårta med kyckling
Smörgåstårta med kyckling. Hemgjord smörgåstårta med grillad eller pulled kyckling, fyllning med leverpastej, färskost, paprika samt dijonsenap.
Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell och 300 gram grillad eller pulled kyckling. Gott med hemgjord syltlök (sök recept här på Receptfavoriter.se).
Koka potatis koka färskpotatis
Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.
Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag. Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.
Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.
Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.
Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.
Pasta penne med svamp och grädde
Pasta penne med svamp, grädde och lök. En vegetarisk pasta som är mycket god till fest som vardags.
Du kan byta penne pasta mot annan pasta som spagetti, gnocchi, tagliatelle eller pastaskruvar. Eller färsk tagliatelle (gör då såsen först).
Till pastan passar ett fylligt vitt vin av ex. druvan chardonnay.
Tomatsallad med rödlök, olivolja och vinäger samt färsk spenat blandad med balsamvinäger, riven parmesan, vinäger passar till.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek
Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Gratinerade brytbönor
Gratinerade brytbönor är goda som tillbehör. Enkelt och gott tillbehör och gräddig sås i ett. Använd frysta eller färska gröna bönor sk haricots verts. Du kan ta vaxbönor också.
Marinerad potatis med linser och rödlök
Marinerad potatis med linser, rödlök, vitlök, olivolja samt vinäger. Gott som tillbehör till det mesta, buffé, vardags eller fest.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Vaniljkräm chokladkräm
Vaniljkräm eller chokladkräm till fyllning av tårtor, bakelser, macarons och desserter.
En enkel och god efterrätt är ex. att baka ett pajskal, fylla med vaniljkräm och sedan ha färska bär eller sylt på. Goda kakor med vaniljkräm är mandelmusslor som du fyller med kräm och toppar med fina bär. Du kan också lägga gele på toppen över bären. Då håller de sig fina länge och ser riktigt proffsiga ut.
Enkel potatisgratäng
Enkel potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök. Receptet är för en stor ugnsform och räcker till åtta portioner. Du kan såklart halvera det om du har en mindre form.
Överbliven potatisgratäng håller sig annars i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat, kanske till lunch.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Lasagne med ostsås
Lasagne med ostsås på klassiskt vis med lasagneplattor och köttfärs- och tomatsås.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Chokladsnitt kakor med choklad och pärlsocker
Chokladsnitt. Goda mördegskakor smaksatta med choklad i sneda snitt med pärlsocker på toppen. Baka egna chokladsnitt. Hembakta chokladsnitt.
Arrakspraliner
Arrakspraliner. Praliner med arrak är ett klassiskt gott julgodis. Mandelmassa smaksatt med arrak med hasselnötter doppade i choklad. Arraksbollar.
Chokladtryffel Dekadens
Chokladtryffel Dekadens - en lyxig variant av chokladtryffel som görs i en form och sedan skärs upp i lagom bitar. Enkel och god.
Kan serveras till kaffe och avec. Dekadens betyder i stil med lyxigt nöjaktigt förfall vilket kännetecknar denna goda chokladtryffel.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook