AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Mandeltårta med chokladkräm

Mandeltårta med chokladkräm Mandeltårta med chokladkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med chokladkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig smörkräm.
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Du kan välja att ha två tjockare lager eller tre något tunnare lager med mandelbotten.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 14)
16 bitar mandeltårta med chokladkräm
Förberedelse: 25 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser:

  • Mandelbottnar till tårtan: 3 dl sötmandel, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • Chokladkräm till mandeltårtan: 4 äggulor
  • 1 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 100 gram mörk choklad, typ 60-70%
  • 150 gram smör
  • Garnera mandeltårtan med: 1 dl flagad mandel

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita två eller tre rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis två rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  3. Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på.
  4. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  5. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  6. Mal nötterna grovt i nötkvarn, mixer, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  7. Vispa äggvitorna (spara äggulorna till chokladkrämen) på låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
  8. Vänd ned nötterna försiktigt och bred eller spritsa ut på bakplåtspappren inom rundlarna. Se till att först spritsa lika mycket inom varje rundel och med en bred tyll ca 1 cm tjockt lager samt bred sedan ut med en slickepott till ett jämnt lager.
  9. Grädda i 15-20 minuter.
  10. Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme.
  11. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret.
  12. Gör chokladkrämen genom att vispa äggulor, grädde och socker pösigt.
  13. Bryt chokladen i bitar. Skär smöret i mindre kuber.
  14. Sjud vatten i en vid panna eller kastrull (vattenbad)
  15. Sätt skålen över ett vattenbadet och värm äggblandningen under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. OBS den får ej bli för varm då blir det äggröra (och absolut inte koka). Ett tips är att ha lite kallt vatten i vasken att kyla äggblandningen med om den blir för varm.
  16. När äggblandningen börjar tjockna tillsätter du först några bitar choklad och låter de smälta ner under omrörning, sedan resten efter hand och till sist smöret.
  17. Låt chokladkrämen svalna och kallna.
  18. Dags att lägga ihop mandeltårtan: fördela och bred ut kräm på mandelbottnarna och lägg ihop dem.
  19. Garnera med flagad mandel. Mandeln blir godast om du skållar den, hackar eller flagar den och sedan rostar den lätt några minuter i en het panna. Låt mandeln svalna innan du garnerar mandeltårtan.
  20. Låt gärna mandeltårtan stå över natten eller några timmar innan servering. Då stelnar den till och mandelbottnarna mjuknar något så den blir lättare att skära upp.


 

Fler recept ur samma kategori som Mandeltårta med chokladkräm:

Crepes med choklad
Crêpes med choklad. Franska för pannkakor med choklad. Chokladcrêpes med bitar av smält ljus eller mörk choklad eller chokladsås som Oboy.
Gott är också crêpes med Nutella.
Kall snabb ostkaka
Kall snabb ostkaka. En ostkaka som är enkel att laga och god att servera som dessert eller mellanmål.
Egentligen är det bara keso som du smaksätter med mandel, vanilj och florsocker.
Servera gärna i portionsformar eller fina glas om du serverar den som dessert. Toppa förslagsvis med krossade italienska mandelskorpor, hallonsylt och vispad grädde. Färska bär, passionsfrukt eller fruktsallad är också gott till. Du kan även garnera ännu mer med rostad flagad mandel, citronmeliss och färska jordgubbar.
Ett sött dessertvin som ex. söt nötig sherry passar till.
Kall ostkaka kan du också ha i ex. små espressokoppar eller små shotglas eller liknande och servera som små minidesserter på buffe - förslagsvis med ett rullat flarn nedstucket att äta ostkakan med.
Blåbärsvåfflor
Blåbärsvåfflor med färska blåbär och vaniljglass eller vispad grädde.
Du kan också använda rårörda tinade frysta blåbär eller blåbärssylt.
Gott till är även andra bär som jordgubbar, hallon och björnbär.
Smörj våffeljärnet väl då blåbären lätt bränner fast i laggen.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Pepparcupcakes
Pepparcupcakes. Cupcakes med smak av pepparkakskryddor toppade med frosting och garnerade med strössel.
Använder du stora amerikanska formar så blir det mindre antal cupcakes ca hälften och så får du grädda cupcakesen några minuter extra.
Maränger med nötter och choklad
Maränger med nötter och choklad. Goda till fikat eller till dessert med färska bär och vispad grädde. Garnera gärna med rostade grovhackade hasselnötter samt citronmeliss.
Marängsmeten blir också god marängbotten till tårta med vispad grädde och jordgubbar.
Kardemummakaka
Kardemummakaka. Baka god hemgjord kaka smaksatt med kardemumma. Du kan baka nedan recept på kardemummakaka i rund form eller dubbla receptet och baka i en smord och bröad långpanna och sedan skära fyrkanter - grädde då en 10 minuter extra och kolla med sticka om kakan är klar (stickan ska vara torr).
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Jordgubbstårta
Jordgubbstårta. Tårtbottnar av sockerkaka blir en härlig jordgubbstårta eller sommartårta med jordgubbar, grädde och vaniljvisp eller vaniljkräm.
Du kan baka egen sockerkaksbotten och laga hemgjord vaniljkräm till fyllningen av tårtan. Då tar det ca 50 minuter att förbereda.
Jordgubbarna kan givetvis bytas eller blandas ut med hallon till hallontårta, vinbär till vinbärstårta eller andra bär.
Du kan baka egna sockerkaksbottnar eller köpa färdiga.
Fyllningen kan du också variera ex. med jordgubbssylt, banan eller andra frukter och bär eller sylt.
Jordgubbstårtan kan garneras med blad av citronmeliss samt genom att pudra över florsocker.
Klassisk midsommartårta
Klassisk midsommartårta med sockerkaksbottnar, vaniljkräm, grädde och färska jordgubbar.
Istället för att baka egna sockerkaksbottnar till midsommartårtan kan du köpa färdiga bottnar. Likaså kan du vispa vaniljvisp till vaniljkräm om du vill.
Hallonsorbet-tårta tårta med hallonsorbet
Hallonsorbet-tårta. Tårta med hallonsorbet. Jätte god hallontårta och frisk och svalkande tårta med sorbet på hallon på en botten gjord av i stort sett mandelmassa. Passar bra en varm sommardag eller vi andra festliga tillfällen.
Se alla recept ur kategorin Tårtrecept
Snabb Tiramisu
Snabb Tiramisu. En variant av klassisk Tiramisu serverad i cocktailglas.
Vintips till tiramisun blir Vin Santo, marsala eller espresso med amarettolikör, konjak eller brandy.
Currygryta med sojafärs
Currygryta med sojafärs samt aubergine. En vegetarisk gryta från grunden.
Riktigt fyllig god smak av färska indiska kryddor som mixas till en currygrund. En currygryta från grunden och ej kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Istället för torkad sojafärs kan du ta annan torkad soja (ex. sojastrimlor) eller quorn.
Foliepaket med rotfrukter
Foliepaket med rotfrukter. Kålrot, palsternacka och potatis med grädde, vitlök och purjolök.
Gott som sås och tillbehör i ett. En slags rotfruktsgratäng i foliepaket.
Foliepaketen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Sedan värms rotfruktspaketen i ugn, på grill eller i glöd till servering.
Andra rotfrukter som morot och rotselleri blir också gott.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kokt råris
Kokt råris eller fullkornsris. Grundrecept på att koka råris eller fullkornsris. Råris och fullkornsris är oskalat ris och har längre koktid än vanligt ris. Då skalet innehåller fibrer, vitaminer och näring är det nyttigare än vanligt ris. Dessutom har det fylligare smak och mer tuggmotstånd.
Gott och snyggt är att blanda i någon dl svart vildris att koka med riset. Det ska koka lika länge så det passar bra.
Råris eller fullkornsris har också lägre GI-värde än vanligt ris.
Mandeltårta med smörkräm
Mandeltårta med smörkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med smörkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig chokladsmörkräm (tillsätt 2 msk kakao) eller mockasmörkräm (tillsätt 2 msk kaffepulver).
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera mandeltårtan med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Picklad inlagd lök
Picklad inlagd lök är gott på leverpastejsmacka, till pulled pork, hamburgare, söndagsteken eller som alternativ till det mesta där inlagd gurka passar. Ett tips från min farmor :)
Inlagd lök är också mycket billigt att laga som tillbehör till många ex. till en buffé eller middag. Lök är också mycket nyttigt. Inlagd lök är mycket enkelt att göra också.
Välj fin ekologisk gul lök eller röd lök. Den mesta lök blir god som silverlök, schalottenlök, steklök eller tom purjolök blir gott.
Du kan lägga in i vilka glasburkar som helst ex. gamla marmeladburkar bara de är väl rengjorda och med täta lock.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Rabarberpaj smulpaj
Rabarberpaj. En lätt och god smulpaj med rabarber. Rabarberpaj är en klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Paj med rabarberbitar med ett knaprigt smuldegstäcke.
Smuldegen passar också till andra pajer som äppelpaj, hallonpaj och blåbärspaj.
Du kan strö över någon tsk maizena om du ej vill att rabarbern ska vattna sig.
Sockerkaka med äpplen och kanel äppelkaka
Sockerkaka med äppelbitar och kanel. En snabb och enkel kombinerad äppel- och sockerkaka med kanel bakad i form eller stekpanna.
Blir också gott bakta som muffins i muffinsform. Går bra att dubbla till större kaka - eller baka i två formar eller fler.
Mald mandel är också gott i och på toppen.
Helstekt rådjurssadel rådjursadel
Helstekt rådjurssadel eller rådjursadel. Sadel av rådjur blir god stek.
Gott till rådjurssadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök. Vidare en gräddig svampsås på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. På bilden har jag kokta vårmorötter och gröna bönor frästa i vitlök, rödlök samt olivolja.
Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till rådjurssadel.
Vintips till blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också förbereda rådjurssadeln och förvara kall samt sedan värma. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar rådjurssadeln i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och sedan ge rådjurssadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Julstubbe med choklad, nougat och mandel
Julstubbe med choklad, nougat och mandel. Ett julgodis likt en stubbe som görs av nougat som slås in i mandelmassa och penslas med choklad samt garneras med vit choklad och rostad flagad mandel samt hasselnötter.
Du kan välja ljus eller mörk blockchoklad efter egen smak.
Snabb och enkel kladdkaka
Kladdkaka är en klassiker. Servera kladdkaka med vispad grädde, yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt. Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.
Chokladtryffel med bärsmak
Chokladtryffel med bärsmak. Du kan välja vilka bär du vill att smaksätta denna tryffel tom med blåbär. Hjortron är en höjdare.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook