Mandelkakor

Introduktion och förberedelse

Mandelkakor är lättbakta då man vispar ihop mandelmassa och äggvita.

Goda kakor med bara två ingredienser.

Passar att baka om du har mandelmassa och äggvitor över.

Varianter

  • Du kan också ha någon droppe bittermandelolja i för lite mer mandelsmak.
  • Du kan göra egen mandelmassa.
  • De kan garneras med glasyr av 2 dl florsocker, 2 msk vatten och 1 droppe karamellfärg eller ha vit och färgad glasyr.
  • Kan garneras med en hasselnöt eller valnöt i mitten. Eller cocktailbär i olika färger.

Mandelkakor av mandelmassa och äggvita på fat
Mandelkakor bakade av mandelmassa och äggvita.

ca 22 mandelkakor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400-500 gram mandelmassa
  • 2 äggvitor, M/L

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Riv eller smula sönder mandelmassan (riv ev. i rivjärn eller kör i matmixer) i en bunke och blanda med äggvitorna.
  3. Blanda till en grov massa/smet. Justera eventuellt med mer mandelmassa så att du har en tjock massa. Du kan röra ihop för hand eller använd en elvisp eller matberedare.
  4. Klicka ut runda kakor ca 5 cm diameter på bakplåtspapper på en plåt. De går även att spritsa ut med bred tyll. Smörj gärna med lite smör innan då de annars riskerar att fastna även om mina inte gjorde det.
  5. Grädda mandelkakorna i mitten av ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg.
  6. Ta ut mandelkakorna och låt de svalna.
E-mail
Medel: 4.1 (162 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-22