Mandelbullar

Hembakta fyllda bullar med mandelmassa är gott till fika och picknick.

20 mandelbullar

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • Fyllning: 1 dl mandlar (oskalade)
  • 130 gram mandelmassa
  • 3 msk smör, rumsvarmt
  • 2 äggvitor
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl flagad mandel att garnera med

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning.
  3. Rör i mjölet och knåda ihop till en smidig del.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor fyrkantig rektangel. Kavla ut den så stor du kan, minst i storlek som en långpanna.
  6. Riv eller hacka mandelmassan. Lägg i en bunke.
  7. Mixa eller finhacka mandlarna och lägg i bunken.
  8. Tillsätt smör och äggvitor samt mosa eller mixa ihop till en bredbar massa.
  9. Bred ut mandelfyllningen på degen och rulla ihop likt en rulltårta.
  10. Lägg med skarven nedåt.
  11. Skär ut 1,5 cm tjocka skivor av rullen.
  12. Lägg dem på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
  13. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  14. Sätt ugnen på 225 grader.
  15. Vispa upp ägget och pensla bullarna.
  16. Strö ev. över flagad mandel.
  17. Grädda mandelbullarna i 10 minuter.
  18. Låt mandelbullarna svalna på galler.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer