Mandelbullar

Hembakta fyllda bullar med mandelmassa är gott till fika och picknick.

20 mandelbullar

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • Fyllning: 1 dl mandlar (oskalade)
  • 130 gram mandelmassa
  • 3 msk smör, rumsvarmt
  • 2 äggvitor
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl flagad mandel att garnera med

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning.
  3. Rör i mjölet och knåda ihop till en smidig del.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor fyrkantig rektangel. Kavla ut den så stor du kan, minst i storlek som en långpanna.
  6. Riv eller hacka mandelmassan. Lägg i en bunke.
  7. Mixa eller finhacka mandlarna och lägg i bunken.
  8. Tillsätt smör och äggvitor samt mosa eller mixa ihop till en bredbar massa.
  9. Bred ut mandelfyllningen på degen och rulla ihop likt en rulltårta.
  10. Lägg med skarven nedåt.
  11. Skär ut 1,5 cm tjocka skivor av rullen.
  12. Lägg dem på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
  13. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  14. Sätt ugnen på 225 grader.
  15. Vispa upp ägget och pensla bullarna.
  16. Strö ev. över flagad mandel.
  17. Grädda mandelbullarna i 10 minuter.
  18. Låt mandelbullarna svalna på galler.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer