Mandelformar eller mandelmusslor

Hembakta mandelformar eller mandelmusslor är goda fyllda med vispad grädde och sylt eller varma bär till dessert, kafferepet, till julbord eller buffé.

Har du inte så många formar att baka med så kan du baka i omgångar.

Tillbehör: lättvispad grädde, varma bär eller sylt som jordgubbs-, hallon- krusbärs- eller hjortronsylt eller glass eller bärparfait.

50 st mandelformar

  • Förberedelse: 1 tim 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 dl sötmandel
  • 6 bittermandlar
  • 8 dl vetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 1 äggula

Tillagning

  1. Mal mandlarna i mandelkvarn eller matberedare med kniv. Med skal kvar blir kakorna lite mörkare men goda. Du kan såklart skålla och skala mandeln om du vill.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Tillsätt malna mandlar, äggula och vetemjöl.
  4. Blanda alla ingredienser till en smidig kakdeg i en skål eller matberedare.
  5. Låt kakdegen vila en timme eller helst över natten i kylen.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Smörj formarna för mandelmusslorna.
  8. Rulla ut degen i längder och dela dem i bitar. Tryck ut lite deg i varje form i ett jämnt lager även upp på kanterna.
  9. Ställ mandelmusslorna på galler eller bakplåt.
  10. Grädda mandelformarna mitt i ugnen i 10 minuter tills de fått fin ljusbrun färg.
  11. Vänd ur mandelmusslorna ur formarna när de svalnat något men fortfarande är varma.
  12. Servera mandelformarna med med vispgrädde och sylt eller varma bär.
E-mail
Medel: 4.2 (15 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer