Mandelmusslor

Introduktion och förberedelse

Hembakta mandelformar eller mandelmusslor är goda fyllda med vispad grädde och sylt eller varma bär.

Passar till dessert, kafferepet, fika, fest, julbord, påsk eller buffé.

Att baka egna mandelmusslor är lätt och blir mycket gott. De görs av mördeg med mald mandel i.

Kakorna bakas i speciella formar för mandelmusslor eller små bakformar. Har du inte så många formar att baka med så kan du baka i omgångar.

Kallas också tummakakor då man trycker ut degen i formarna med tummen.

Tips för bakning

  • Ta fram smör en stund innan eller gärna kvällen innan så det blir mjukt. Ett alternativ är att göra degen dagen innan och låta den stå i kylen över natten.
  • Använder du matberedare kan du göra degen med kniven och använda kallt tärnat smör.
  • Man kan också mikra smöret mjukt utan att smälta det.
  • Istället för smör kan du ta margarin.

Val av mandlar

  • Du kan skålla mandel själv eller köpa skållade mandlar. Det går också bra att baka mandelmusslorna med oskalade mandlar.
  • Bittermandel är valfritt att ha i men ger extra god och fyllig smak av mandel.
  • Byt mandlar och socker mot 250 gram mandelmassa.

Serveringsförslag

  • Vispad grädde. En kula vaniljglass är också gott.
  • Varma bär eller sylt som jordgubbs-, hallon- krusbärs- eller hjortronsylt.
  • Man kan pensla dem i botten med smält choklad så mjuknar de ej om de ska stå på en buffé en stund.

Mandelmusslor serverade med lättvispad grädde och jordgubbssylt på fat
Mandelmusslor serverade med lättvispad grädde och jordgubbssylt på fat.

40 st mandelmusslor

  • Förberedelse: 1 tim 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 dl sötmandel, ca 125 gram
  • 1 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 bittermandlar (valfritt)
  • 200 gram smör
  • 2 små ägg eller ett stort ägg

Tillagning

  1. Ta fram och låt smöret bli rumsvarmt. Eller mikra det mjukt någon halv minut i taget på full effekt i en skål utan att smälta det.
  2. Mal mandlarna (och bittermandlarna) i mandelkvarn. Med skal kvar blir kakorna lite mörkare men goda. Du kan såklart skålla och skala mandeln om du vill.
  3. Vispa mjukt smör med socker pösigt någon minut i en stor skål.
  4. Tillsätt malda mandlar, ägg och vetemjöl.
  5. Blanda alla ingredienser till en smidig kakdeg i en skål.
  6. I matberedare: Blanda mald mandel, socker och mjöl och kör med kniven någon minut. Tillsätt kall smör i kuber samt äggula och kör till en deg.
  7. Låt degen vila minst 30 minuter eller helst över natten i kylen.
  8. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Ta fram degen om den stått i kylen.
  9. Smörj formarna för mandelmusslorna med lite mjukt smör.
  10. Rulla ut degen i längder och dela dem i bitar. Tryck ut lite deg i varje form i ett jämnt lager även upp på kanterna med tummen.
  11. Ställ dem på galler eller bakplåt.
  12. Har du bara några formar så får du baka några i taget.
  13. Grädda dem mitt i ugnen i 10 minuter tills de fått fin ljusbrun färg.
  14. Vänd ut ur formarna när de svalnat något men fortfarande är varma. Vänd dem upp och ner och knacka försiktigt på botten med en matsked om de ej lossnar av sig själva.
  15. Servera mandelformarna med med vispgrädde och sylt eller varma bär.
E-mail
Medel: 3.8 (108 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-18