Mandelformar eller mandelmusslor

Hembakta mandelformar eller mandelmusslor är goda fyllda med vispad grädde och sylt eller varma bär till dessert, kafferepet, till julbord eller buffé.

Har du inte så många formar att baka med så kan du baka i omgångar.

Tillbehör: lättvispad grädde, varma bär eller sylt som jordgubbs-, hallon- krusbärs- eller hjortronsylt eller glass eller bärparfait.

50 st mandelformar

  • Förberedelse: 1 tim 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 dl sötmandel
  • 6 bittermandlar
  • 8 dl vetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 1 äggula

Tillagning

  1. Mal mandlarna i mandelkvarn eller matberedare med kniv. Med skal kvar blir kakorna lite mörkare men goda. Du kan såklart skålla och skala mandeln om du vill.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Tillsätt malna mandlar, äggula och vetemjöl.
  4. Blanda alla ingredienser till en smidig kakdeg i en skål eller matberedare.
  5. Låt kakdegen vila en timme eller helst över natten i kylen.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Smörj formarna för mandelmusslorna.
  8. Rulla ut degen i längder och dela dem i bitar. Tryck ut lite deg i varje form i ett jämnt lager även upp på kanterna.
  9. Ställ mandelmusslorna på galler eller bakplåt.
  10. Grädda mandelformarna mitt i ugnen i 10 minuter tills de fått fin ljusbrun färg.
  11. Vänd ur mandelmusslorna ur formarna när de svalnat något men fortfarande är varma.
  12. Servera mandelformarna med med vispgrädde och sylt eller varma bär.
E-mail
Medel: 4.4 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer