Biskvier med mandelmassa

Biskvier med mandelmassa och smörkräm doppade i choklad. Hembakta biskvier är supergoda. Att baka biskvier är lite jobb men väl värt det. En biskvi håller sig i kylen.

Vill du ha riktigt fin choklad som håller sig blank länge på toppen måste du temperera chokladen. Välj gärna en fin cholkad typ 70% Lindt, Vahlrona eller liknande. 

Man kan även garnera biskvierna med syltade apelsinskal, nötter som rostade valnötter, hasselnötter, mandlar, flagade mandlar, hackade nötter, russin, pistagenötter, cocktailbär, strössel, silverkulor, ringlad smält vit choklad eller någon flaga bladguld. Placera på biskvierna innan chokladen stelnat så garneringen fastnar i chokladen. 

30 biskvier

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 150 g mandelmassa
  • 1/2 dl socker
  • 1 äggvita
  • Fyllning: 5 msk socker
  • 5 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 150 g smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Choklad att doppa biskvier i: 200 g mörk choklad 70% typ Lindt eller vahlrona
  • 25 g kokosfett

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan fint rivjärn och rör ihop mandelmassa, socker och äggvita till en smet.
  3. Häll smeten i en spritspåse och tryck ut smeten till små kakor på bakplåtspapper, ca 3 cm diameter och platta till toppen.
  4. Grädda biskvibottnarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna något innan de lossas från papperet.
  5. Koka socker och vatten tills lagen tjocknar. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt en äggula i taget under kraftig vispning. Låt blandningen svalna i rumstemperatur. Tillsätt det mjuka matfettet i små klickar under omrörning. Smaksätt med vaniljsocker.
  6. Spritsa eller bred ut krämen på biskviernas undersida. Låt de bli kalla.
  7. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med kokosfett i mikrovågsugn eller i ett vattenbad på spisen.
  8. Doppa toppen på biskvierna i chokladen och låt den stelna. För att få ett tjockare chokladtäcke kan man doppa två gånger.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer