Mandelkorgar

Mandelkorgar är mandelflarn som formats till korgar. Goda att fylla till dessert eller fika. Gott att fylla mandelkorgar med är vispad grädde och sylt; olika sorbeter ex. tre olika smaker och färger; vaniljglass, chokladsås, banan och vispad grädde osv.
Istället för mandelspån så kan du ta hackad skållad mandel eller tom hackad oskalad mandel.

8 mandelkorgar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk honung
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk eller grädde
  • 1 påse mandelspån 50 gram

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smör i en kastrull och rör i socker, mjöl, honung, mjölk eller grädde till en jämn smet. Rör i mandelspån.
  3. Sjud under omrörning i ca 1 minut.
  4. Förbered två plåtar med bakplåtspapper.
  5. Klicka ut smeten med en sked ca 1-2 matskedar fyra på varje plåt med rejält mellanrum. Dela upp smeten på 8 klickar. Mandelflarnen flyter ut när de bakas.
  6. Grädda mandelflarnen i mitten av ugnen i 7 min.
  7. Låt de svalna något innan du tar loss dem och forma dem till korgar över uppochnervända glas. Låt dem stelna och svalna på galler. Stelnar mandelflarnen innan du hunnit forma dem så kan du värma dem i ugnen så blir de mjuka igen.
  8. Förvara mandelkorgar i lufttät kakburk annars mjuknar de och blir klibbiga.
  9. Fyll mandelkorgarna och servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer