Baguette med köttbullar i marinarasås
Introduktion och förberedelse
Baguette med köttbullar i marinarasås. En Italiensk köttbullebaguette med köttbullar i fyllig tomatsås.
Du kan fuska med köpta färdiga köttbullar och färdig tomatsås. Extra gott blir det dock med egna köttbullar i tomatsås och hembakt baguette.
Överblivna köttbullar i tomatsås är gott med spagetti.
Tomatsås med färska tomater:
Skala, kärna ur och hacka tomaterna. Ex. kan du koka upp vatten, skära ett ex i tomaternas topp och sedan koka tomaterna i två minuter, häll av och låt svalna något så kan du dra av skalet. Dela dem sedan och ta ur kärnorna. Hacka sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar.
Ett annat sätt är att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss skinnet med en vass kniv och efter det hacka tomatköttet.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i cirka tre minuter. Rör om.
- Tillsätt tomaterna, tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i 10-20 minuter på låg värme, gärna längre. Täck med lock så stänker det inte ut så mycket.
- När tomatsåsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering.
- Köttbullar: Blanda ströbröd med vätskan i en stor bunke. Låt svälla några minuter.
- Skala och riv eller finhacka löken. Hackar du löken kan du steka den mjuk i lite smör i en panna.
- Blanda hastigt ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken: Tillsätt köttfärs, vitpeppar, pressad vitlök, socker, salt och ägg. Rör hastigt ihop köttbullesmeten. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
- Provstek en liten klick köttbullesmet och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
- Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt.
- Stek och bryn köttbullarna i smör eller olivolja runt om i en panna.
- Lägg över köttbullarna i tomatsåsen.
- Koka färdigt köttbullarna i 5-10 minuter på låg värme. Akta så du inte rör sönder köttbullarna.
- Låt köttbullarna i tomatsås svalna.
- Skölj ruccolasalladen.
- Skär baguetterna i vardera 3 delar (det blir två kycklingbaguetter var) samt skär upp varje del.
- Gröp ev. ur lite av inkråmet.
- Fyll med halverade köttbullar och tomatsås på sex av halvorna, lägg på ruccola och sist toppa med resterande brödhalvor.
- Servera köttbullebaguetterna direkt eller slå in dem i smörgåspapper eller lägg i lunchlåda. Förvara i kyl och senare vid ev. utflykt gärna med kylklampar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 544 kcal