Hönökakor

Introduktion och förberedelse

Hönökakor är mjuka runda platta bröd av grahamsmöl, vetemjöl, jäst, smör, mjölk och sirap. 

En variant på mjukkakor vanliga i bland annat Bohuslän. 

Serveringsförslag

  • Hönökaka passar som vanligt bröd och passar till frukost, lunch, fika, utflykt, mackor eller soppa.
  • Goda som de är med smör men även med valfritt pålägg som förslagsvis ost och/eller marmelad.
  • Några förslag på marmelader är limemarmelad, morotsmarmelad, nyponmarmelad, grön tomatmarmelad eller välj någon annan marmelad.

Varianter

  • Som smaksättning är det även gott att blanda i 1 tsk hel stött fänkål eller 1 påse brödkrydda 16 gram i degen. 
  • Smör kan bytas mot margarin.

Hönökakor är en variant på mjukkakor från Bohuslän.
Hönökakor är en variant på mjukkakor från Bohuslän.

8 Hönökakor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 5 dl mjölk 3%
  • 50 gram färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 8 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull.
  2. Ta av från värmen och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt.
  3. Smula sönder jästen i en bakbunke.
  4. Tillsätt 2 dl av degvätskan och rör ut jästen.
  5. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap och grahamsmjölet samt 7 dl av vetemjölet.
  6. Knåda ihop till en deg. Justera ev. med mer vetemjöl till en smidig deg som precis släpper från kanterna.
  7. Knåda i bakmaskin 5 minuter eller för hand på mjölat bakbord i 7 minuter.
  8. Jäs degen under bakduk i 1 timme.
  9. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 lika stora bitar.
  10. Rulla dem till bullar och kavla sedan ut dem till ca 5 mm tunna Hönökakor med 15-20 cm diameter. Använd gärna en mönstrad kavel.
  11. Placera 2-4 kakor på varje bakplåtspapper. Nagga hål med några cm mellanrum med en gaffel så degen ej bubblar upp under gräddning.
  12. Tips är att kavla ut 2-4 bröd i taget, låta jäsa på bakplåtsapper och sedan dra över bakplåtspappret med bröden på en plåt och grädda en plåt i taget. Kavla ut nästa par medan de första bröden jäser och sedan gräddas och så vidare.
  13. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  14. Låt bröden jäsa 10 minuter under bakduk.
  15. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter till fin färg.
  16. Ta ut och låt svalna på galler under en ren kökshandduk.
  17. Hönökakorna är godast samma dag. När de svalnat kan de även frysas in. Tips är att frysa skurna i lagom bitar så de går ner att rosta direkt från frysen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-02-29

Tillbehör och liknande recept: