Mjukkakor

Introduktion och förberedelse

Mjukkakor är runda platta bröd du bakar av mjöl som rågsikt samt jäst, smör, mjölk, sirap och en touch av fänkål.

Jag bakade med enbart rågsikt och då kallas de ibland lefsor.

Serveringsförslag

  • Mjukkaka används som vanligt bröd och passar till frukost, lunch, fika, utflykt, mackor eller soppa.
  • Goda som de är med smör men även med valfritt pålägg som förslagsvis ost och/eller marmelad.
  • Några förslag på marmelader är limemarmelad, morotsmarmelad, nyponmarmelad, grön tomatmarmelad eller välj någon annan marmelad.

Varianter

  • Rågsikten kan bytas ut mot 8 dl vetemjöl och 4 dl grahamsmjöl för ljusare kakor mer lika Hönökakor från Bohuslän.
  • Eller blanda 8 dl kornmjöl och 4 dl vetemjöl för en variant på Rieskor från Norrbotten.
  • Eller ta 4 dl rågsikt och 8 dl vetemjöl för bröd likt samiskt tunnbröd gáhkku.
  • Eller blanda korn-, råg- och vetemjöl till dessa tunnbröd.
  • Baka med enbart vetemjöl, socker och utan kryddning för vanliga ljusa tekakor.
  • En variant är att tillsätta kokt mosad potatis i degen. Räkna 3-4 potatisar till nedan recept. Norska Läfsor brukar bakas med potatis i degen och gräddas i stekpanna.
  • Smör kan bytas mot margarin.
  • Kan även gräddas över öppen eld i en Murrikka, stekpanna eller baksten likt laggbröd. Akta så det ej bränns och grädda båda sidor någon minut.

Mjukkakor eller mjuka stora tunnbröd skurna i tårtbitar serverade med smör och limemarmelad till fika.
Mjukkakor eller mjuka stora tunnbröd skurna i tårtbitar serverade med smör och limemarmelad till fika.

8 mjukkakor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 1 tsk hel stött fänkål eller 1 påse brödkrydda 16 gram (valfritt)
  • 5 dl mjölk 3%
  • 50 gram färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 12-13 dl rågsikt

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull.
  2. Stöt fänkål i en mortel och tillsätt till smöret. Fänkål är valfritt att ha i och kan även ersättas med en påse 16 gram brödkrydda.
  3. Ta av från värmen och tillsätt mjölken. Blandningen ska vara fingervarm.
  4. Smula sönder jästen i en bakbunke.
  5. Tillsätt 2 dl av degvätskan och rör ut jästen.
  6. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap och ca 11 dl av mjölet.
  7. Knåda ihop till en deg. Justera ev. med mer mjöl till en smidig deg som precis släpper från kanterna.
  8. Knåda i bakmaskin 5 minuter eller för hand på mjölat bakbord i 7 minuter.
  9. Jäs degen under bakduk i 1 timme.
  10. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  11. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 lika stora bitar.
  12. Rulla dem till bullar och kavla sedan ut dem till ca 5 mm tunna kakor med 15-20 cm diameter.
  13. Placera 2-4 kakor på varje bakplåtspapper. Nagga hål med några cm mellanrum med en gaffel så degen ej bubblar upp under gräddning.
  14. Låt jäsa 10 minuter under bakduk.
  15. Tips är att kavla ut 2-4 bröd i taget, låta jäsa på bakplåtsapper och sedan dra över bakplåtspappret med bröden på en plåt och grädda en plåt i taget. Kavla ut nästa par medan de första bröden jäser och sedan gräddas och så vidare.
  16. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter till fin färg.
  17. Ta ut och låt svalna på galler under en ren kökshandduk.
  18. Bröden är godast samma dag. När de svalnat kan de även frysas in. Tips är att frysa skurna i lagom bitar då de går ner att rosta direkt från frysen.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-02-29

Tillbehör och liknande recept: