Tekakor med skrädmjöl

Introduktion och förberedelse

Baka tekakor med skrädmjöl och vetemjöl, honung och solroskärnor. En lite rustikare variant på tekakor eller skrädmjölstekakor.

Skrädmjöl mals av rostade havrekärnor och kallas även skråmjöl.

Här använde jag skrädmjölet för att ge en rustik smak tillsammans med vetemjöl som ger volym och gör att det jäser.

Serveringsförslag

  • Ät dem nygräddade eller inom några timmar. Eller frys in och ta fram samt värm till servering.
  • Passar med valfria pålägg till frukost, utflykt, lätt lunch eller kvällsmacka.
  • Eller lyxa till med eftermiddags te serverade som scones med smör, marmelad och cheddarost osv.

Varianter

  • Solroskärnor är valfritt.
  • Man kan även smaksätta tekakorna med någon msk brödkrydda, mald anis eller fänkål.
  • Kan kalljäsas men då blandas degen med torrjäst, kall mjölk och mjukt smör.

En lite rustikare variant på tekakor där vetemjölet får smak av skrädmjöl som är rostade havrekärnor samt honung, mjölk, salt och solroskärnor.
En lite rustikare variant på tekakor där vetemjölet får smak av skrädmjöl som är rostade havrekärnor samt honung, mjölk, salt och solroskärnor. Goda nybakade med valfria pålägg.

16 stycken små skrädmjölstekakor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 50 gram smör eller margarin
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 50 gram (1 paket) färsk jäst eller 1 paket torrjäst
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 1 dl solroskärnor eller solrosfrön
  • 2 dl skrädmjöl
  • 10 dl vetemjöl + 1-2 dl vetemjöl att justera degen med samt utbakning

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och värm med mjölk, salt och honung till 38 grader (fingervarmt).
  2. Smula och blanda i jäst och rör så att den löser upp sig.
  3. Tillsätt solrosfrön.
  4. Arbeta i skrädmjölet samt 7 dl av vetemjölet. Arbeta ihop degen till en klibbig deg. Justera med mer vetemjöl - ca 3 dl - tills den börjar släppa i kanterna och är smidig men ej torr. Det kan eventuellt behövas några dl mer mjöl. Knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  5. Jäs till dubbel storlek under bakduk. Det tar ca 40 minuter.
  6. Stjälp upp upp degen på mjölat bakbord.
  7. Dela degen i hälften och sedan till16 bitar. Forma bullar och platta ut till rundlar på ca 1 dm diameter med ca 1,5 - 2 cm tjocklek.
  8. Lägg dem två plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis 8 på varje plåt. Nagga dem med en gaffel och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  10. Grädda tekakorna i mitten av ugnen tills de har fin färg cirka 8-10 minuter.
  11. Låt svalna på galler under bakduk.
  12. Är godast nybakade eller inom några timmar. De du ej äter upp kan du frysa in.
  13. Vill du baka dem i god tid innan och spara undan så rekommenderar jag att frysa in dem när de svalnat helt samt sedan ta fram och tina och värma.
E-mail
Medel: 3.4 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 83 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-10

Tillbehör och liknande: