AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Fröknäckebröd

Fröknäckebröd Fröknäckebröd eller fröknäcke. Ett gott knäckebröd med massor av frön som solrosfrön, sesamfrön och linfrön. Knaprigt, gott och nyttigt. Passar utmärkt till ostbrickan, till soppa eller att toppa och servera som små tilltugg förslagsvis med färskost, rökt lax och pepparrot; skagenröra eller annan röra.
Gott i fröknäckena är också andra frön som pumpafrön.
Ska du servera till soppa så kan du göra dem lite snygga genom att skära dem innan gräddningen till 2 cm breda bitar som du sedan bryta isär knäcket i.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote imagevote image 5 av 5 (Antal röster: 1)
3 plåtar fröknäckebröd
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 2 dl solrosfrön
  • 2 dl sesamfrön
  • 1 dl linfrön
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl matolja som rapsolja, olivolja eller solrosolja
  • 4 dl varmt vatten
  • 1 tsk salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluftsugn alt 140 grader vanlig ugn.
  2. Blanda ihop solrosfrön, sesamfrön, linfrön, vetemjöl, matolja och varmt vatten samt salt till en lös smet.
  3. Lägg upp tre bakplåtspapper på tre plåtar.
  4. Fördela smeten på bakplåtspapprena och bred ut den så tunt du kan till stora trianglar ca 2-3 mm i tjocklek. En spatel, slickepott eller degspade funkar bra.
  5. Grädda fröknäckebrödet i 50 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna. Bryt i lagom bitar. Förvara fröknäckebrödet i lufttäta burkar.


 

Fler recept ur samma kategori som Fröknäckebröd:

Vetetortillas hembakta
Hembakta vetetortillas. Hemgjorda tunna tortillabröd till wraps och mexikansk mat. Vetetortillas gräddas i stekpanna. Baka egna tortillas - de blir goda, nygräddade och utan konserveringsmedel och andra tillsatser. Samt mycket billigare.
Foccacia i långpanna italienskt bröd
Foccacia i långpanna. Foccacia är ett italienskt bröd som bakas i långpanna och sedan skärs eller bryts i bitar.
Med durumvetemjöl blir focaccian mest lik det italienska orginalet men det går såklart bra med vanligt vetemjöl också.
Focacciabrödet penslas med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Sedan kan du trycka ner soltorkade tomater, goda kalamatoliver, bitar av fetaost eller efter fantasi. Focaccia kan tom penslas med tomatsås, ost och pålägg så får du som ett tjockt pizzabröd.
Focacciadeg blir också god att baka ut lite tunnare likt pizzadeg.
Dela ex. degen till två långpannor (välsmorda med olivolja) och gör din pizza med tomatsås, riven ost och pålägg.
Rågsiktsbullar rågbullar
Rågsiktsbullar eller rågbullar. Bullar bakade med rågsikt som är 60% vetemjöl och 40% rågsikt (siktat rågmjöl).
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Lax med bulgursallad och morotstzatziki
Lax med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla laxen.
Bulgur är ett grovt krossad matvete som kokas på någon kvart och har mycket fibrer.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Rostade grönsaker med fetaost
Rostade grönsaker med fetaost, tomatsås och råris. En god vegetarisk rätt med sötma från rostade grönsaker kombinerat med sälta från fetaost samt sås av tomat.
Råris är valfritt men nyttigt och mättande att servera till.
Du kan välja andra grönsaker efter tycke och tillgång ex. rotselleri, kålrot, vitkål, palsternacka, potatis,
Anslag till tårta tårtbotten tårtrecept
Anslag till tårta. Ett tårtrecept med hembakt tårtbotten som kallas för anslag på konditori.
Egen tårtbotten är lätt att baka själv och blir mycket godare än den köpta.
I princip bakar du en hög rund, fyrkantig, avlång eller hjärtformad sockerkaka som du sedan skär till tre bottnar lagom för en tårta.
Sedan är det bara att fylla lagren med ex. hårt vispad vaniljvisp eller vaniljkräm eller mosad banan, sedan ett lager med sylt som jordgubbssylt eller hallonsylt och sist klär du tårtan med vispad grädde och garnerar med färska bär och riven vit choklad.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Bondbröd med lök
Bondbröd med lök är ett gott brödrecept som blir mycket aromatiskt. Hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt bondbröd.
Gotlandspannkaka
Gotlandspannkaka med saffran serverad med sylt och grädde. Kallas även saffranspannkaka.
Crepes med äpple och kanel
Crêpes med äpple och kanel i karamellsås. Vill du göra crêpesen riktigt festliga så kan du flambera dem Calvados innan servering.
Serverar du som festlig dessert så kan du ha något sött att dricka till som ett dessertvin eller Pommeau från Normandie.
Räkna en till två crêpes per portion. Serverar du en crêpe per portion så räcker receptet till 4 portioner.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Whiskymarinerade russin
Whiskymarinerade russin är gott till glögg eller desserter. Välj ekologiska russin från ex Saltå kvarn eller Kung Markatta samt en neutral whisky utan rökkaraktär (om du inte gillar rökiga russin förstås).
Istället för whisky kan du ta annan sprit som ex. calvados, konjak, rom eller lagrad tequila.
Bröd med surdeg
Bröd med surdeg. Baka egna bröd, limpor eller frallor med vetesurdeg som du kan köpa färdig eller använd egen surdeg (sök recept på surdeg här på receptfavoriter.se).
Ett ljust surdegsbröd som är gott nybakt eller att rosta i skivor.
Laxpudding med skirat smör
Laxpudding med skirat smör. Knäckebröd, citronklyfta och ljus lageröl är gott till. Håller sig i kylen.
Du kan också ha 2 dl fint skivad gul lök i laxpuddingen.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Örtolja med basilika basilikaolja
Örtolja med basilika. Basilikaolja är gott som tillbehör till det mesta. Vacker grön olja med basilika kan användas att dekorera och ge extra smak åt de flesta rätter.
Ex. pastarätter, tomatsallad, carpaccio, grillade grönsaker, kokta småpotatisar med basilikaolja osv.
Örtoljan håller sig veckor övertäckt i kylen. Kan bli dålig om basilikablad flyter upp till ytan och får kontakt med syre om oljan står i rumstemperatur.
Örtoljan med basilikan kan du också använda som grund till marinad för kött. Tillsätt då gärna en klyftad vitlök, svartpeppar, några msk vinäger, något krm timjan samt rosmarin.
Sojagrytbitar i tomatsås
Sojagrytbitar i tomatsås. En vegan tomatgryta med sojagrytbitar, lök, vitlök, rosmarin och oregano.
God med råris, klyftpotatis, rostade grönsaker eller valfritt tillbehör. Kan också användas istället för köttfärssås i vegan lasagne eller moussaka.
Du kan tillsätta mer grönsaker i grytan om du vill ex. stekt aubergine, svamp, zucchini, kikärter, vita bönor, gröna sojabönor, blomkål, morot, broccoli osv.
Gott i är också en kanelstång och någon msk ljus soja.
Koka gärna sojagrytbitarna i tomatåsen längre - upp mot 40 minuter - så blir den ännu godare.
Frallor med soltorkad tomat och basilika
Frallor där degen är smaksatt med soltorkad tomat och basilika. De här frallorna är goda nybakta och fylla med pålägg och ta med på picknick.
Gott är att fylla frallorna med lite smör eller olivolja, färsk basilika, skivor av tomat och mozzarella samt lite olivolja, salt och svartpeppar.
Degen kan också bakas ut till limpor.
Se alla recept ur kategorin Övrig råvara

Gilla oss på Facebook