AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Pasta kan varieras på fantastiskt många vis. Den kan vara lyxig och dyr till fest och middag eller billig...
Sök
Android

Fröknäckebröd

Fröknäckebröd Fröknäckebröd eller fröknäcke. Ett gott knäckebröd med massor av frön som solrosfrön, sesamfrön och linfrön. Knaprigt, gott och nyttigt. Passar utmärkt till ostbrickan, till soppa eller att toppa och servera som små tilltugg förslagsvis med färskost, rökt lax och pepparrot; skagenröra eller annan röra.
Gott i fröknäckena är också andra frön som pumpafrön.
Ska du servera till soppa så kan du göra dem lite snygga genom att skära dem innan gräddningen till 2 cm breda bitar som du sedan bryta isär knäcket i.
3 plåtar fröknäckebröd
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 2 dl solrosfrön
  • 2 dl sesamfrön
  • 1 dl linfrön
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl matolja som rapsolja, olivolja eller solrosolja
  • 4 dl varmt vatten
  • 1 tsk salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluftsugn alt 140 grader vanlig ugn.
  2. Blanda ihop solrosfrön, sesamfrön, linfrön, vetemjöl, matolja och varmt vatten samt salt till en lös smet.
  3. Lägg upp tre bakplåtspapper på tre plåtar.
  4. Fördela smeten på bakplåtspapprena och bred ut den så tunt du kan till stora trianglar ca 2-3 mm i tjocklek. En spatel, slickepott eller degspade funkar bra.
  5. Grädda fröknäckebrödet i 50 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna. Bryt i lagom bitar. Förvara fröknäckebrödet i lufttäta burkar.


 

Fler recept ur samma kategori som Fröknäckebröd:

Frallor med soltorkad tomat och basilika
Frallor där degen är smaksatt med soltorkad tomat och basilika. De här frallorna är goda nybakta och fylla med pålägg och ta med på picknick.
Gott är att fylla frallorna med lite smör eller olivolja, färsk basilika, skivor av tomat och mozzarella samt lite olivolja, salt och svartpeppar.
Degen kan också bakas ut till limpor.
Hembakat hamburgerbröd
Hembakat hamburgerbröd. Hemgjort hamburgerbröd är kanongott med egna hamburgare, rödlök, majonnäs, isbergssallad, tomat, ketchup - voila. Jag brukar börja med bröd såklart sedan majonnäs underst, sedan sallad, hamburgare, tomat, lök, ketchup och sist toppa med det goda nybakta hamburgerbrödet. Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare hamburgerbröd. Med dinkelmjöl så får du Gi-hamburgerbröd.
Yoghurtbröd
Yoghurtbröd. Ett grundrecept på grovt bröd bakat med yoghurt. Snabbt bakat utan jäst i brödformar.
Gott bröd till frukost, soppa, buffé eller till husmanskost.
Yoghurtbrödet kan smaksättas som du önskar ex. med brödkryddor, torkade frukter, nötter och frön osv.
Även mjölsorterna kan varieras ex. med dinkelmjöl osv.
En del av yoghurten kan också ersättas med lingonsylt ex. 1 dl.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Vivis enkla rabarberkaka
Vivis enkla rabarberkaka. Rabarberkaka med sockerkakssmet som är enkel att baka. God med vispgrädde eller vaniljglass.
Kan också lagas med annat än rabarber som äppelklyftor, halverade krusbär, björnbär, hackad choklad, vinbär, blåbär eller hallon.
Du kan försiktigt mikra smöret mjukt i en bunke.
Couscous och tomatsallad med yoghurt
Couscous och tomatsallad med yoghurt. En krämig sallad med bladpersilja och mynta.
Couscoussalladen håller sig i kylen. God på buffé, till grillat, middagstillbehör eller till picknick.
Lammkotletter med ugnsgrillad paprika och potatis
Lammkotletter med ugnsgrillad paprika, potatis och lök serverat med sallad med avokado samt rödvinssky som sås.
Vintips till lammkotletter är ex. franskt rött vin från Chateau-neuf-du-pape, Bourgogne eller en Pinot Noir från Nya Zeeland.
Du kan också grilla lammkotletterna på utegrill några minuter på varje sida och sedan låta dem steka klart 5-10 minuter på lägre värme i folie (som ändå är varm från tillbehör). Gör då skyn med bara rödvin och smaksätt med någon tsk soja.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Bagna Cauda italiensk sås med sardeller
Bagna Cauda italiensk sås med sardeller. En sås eller grillsås med sardeller, olivolja och vitlök som passar till ex. en grillkväll eller dippsås med lätt kokta grönsaker som morötter, färskpotatis, jordärtskockor, sparris, bönor, stjälkselleri, grillad paprika och grillad kött som oxfilé (gärna upplagd och skuren i strimlor).
Lantbröd passar bra till.
Vintips är italienskt vin som ex. Barbera från Piemonte.
Köttfärspaj
Enkel och god köttfärspaj. Köttfärspaj är gott med sallad som tex tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad bladsallad.
Du kan också göra små portionspajer till ex. picknick istället för en stor paj.
Köttfärspaj passar på buffé, lunch eller knytkalas. Smaken är mild så den passar barn utmärkt.
Tacokrydda i köttfärsen ger texmexpaj vilket är lite mer smak i.
Hackad paprika, champinjoner och zucchini passar också i köttfärspaj att dryga ut köttfärsen med om du vill.
Tabbouleh med hirs
Tabbouleh med hirs. En glutenfri tabbouleh. En slags sallad med kokt hirs, persilja, tomat, citron och rödlök.
Ett gott tillbehör till det mesta. Kan serveras ljummen eller kall.
Gott i är även hackad mynta och tärnad gurka.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Schwarzwaldtårta
Schwarzwaldtårta. En klassisk gräddtårta från Tyskland med nötbotten, gräddfyllning garnerade med chokladplattor på toppen.
Schwarzwaldtårta blir godast om du lägger ihop nötbottnar och gräddfyllning några timmar innan eller kvällen innan så mjuknar nötbottnarna och Schwarzwaldtårtan blir godare och lättare att skära upp. Sedan garnerar du Schwarzwaldtårtan med grädde och chokladplattor.
Hemgjord fransk löksill med matjesill
Fransk löksill med matjesill. Egen hemlagad fransk löksill är god till julbord, midsommar och påsk.
Gräddfilssås gräddfilsås sås med gräddfil
Gräddfilssås med olika smaksättningar. Sås med gräddfil. Smaksätt gräddfil så blir det en tjock god sås. Enkelt och supergott.
Gräddfilssås passar till dipp eller inkokt eller rökt fisk, skinka, matjesill, kassler, stekt fisk, kallt kött som rostbiff, kyckling, stekt strömming eller sill, korv, potatissallad, bakad potatis, potatisklyftor, grillat mm. Gräddfilssås passar också som dippsås till chips, nachos, tex mex eller grönsaksfat.
Gräddfilssås blir tunn om du rör den för mycket så blanda bara i smakingredienserna så är gräddfilssåsen klar. Serveras kall. Här är några gräddfilssåser med olika smaker.
Du kan också ersätta gräddfil med matlagningsyoghurt, gräddyoghurt eller grekisk yoghurt.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Senap med whisky
Senap med whisky. En kanongod senap till bla julbordet.
Senapen är stark i början och tappar sen i styrka efterhand. Håller sig i kylen flera månader.
Vill du ha en rökig smak på senapen så väljer du en rökig whisky. Vill du ha en neutral whiskysmak så välj en orökt whisky ex. en irländsk som Bushmills.
Kokta korngryn korngrynssallad
Kokta korngryn till korngrynssallad. Kokta korngryn passar att servera kalla eller ljumma som matig sallad istället för ris eller pasta. Korngryn är billigt, nyttigt och gott.
Korngryn passar också i soppor, grytor, fyllda paprikor, korngrynsrisotto (koka som risottoris med buljong och smaksätt med riven parmesan och olivolja) med mera.
Koka gärna mycket korngryn på en gång och frys in det som blir över i lagom portionspåsar så är det bara att tina i kylen och värma till nästa gång.
I korngrynssallad kan du också ha lyxiga hackade soltorkade tomater i olja samt fetaost, ruccola och färsk spenat.
Kokta eller bakade skalade klyftade rödbetor och grillade grönsaker i bitar som paprika, morot och purjolök är också gott att blanda till en korngrynssallad.
Korngrynssallad är gott som tillbehör eller på bufféer då det är lätt att koka till många.
Söt stark hemgjord senap
Söt och stark hemgjord senap gjord med senapspulver, socker, vatten och ättika.
Se alla recept ur kategorin Övrig råvara

Gilla oss på Facebook