AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Fröknäckebröd

Fröknäckebröd Fröknäckebröd eller fröknäcke. Ett gott knäckebröd med massor av frön som solrosfrön, sesamfrön och linfrön. Knaprigt, gott och nyttigt. Passar utmärkt till ostbrickan, till soppa eller att toppa och servera som små tilltugg förslagsvis med färskost, rökt lax och pepparrot; skagenröra eller annan röra.
Gott i fröknäckena är också andra frön som pumpafrön.
Ska du servera till soppa så kan du göra dem lite snygga genom att skära dem innan gräddningen till 2 cm breda bitar som du sedan bryta isär knäcket i.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote imagevote image 5 av 5 (Antal röster: 1)
3 plåtar fröknäckebröd
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 2 dl solrosfrön
  • 2 dl sesamfrön
  • 1 dl linfrön
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl matolja som rapsolja, olivolja eller solrosolja
  • 4 dl varmt vatten
  • 1 tsk salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluftsugn alt 140 grader vanlig ugn.
  2. Blanda ihop solrosfrön, sesamfrön, linfrön, vetemjöl, matolja och varmt vatten samt salt till en lös smet.
  3. Lägg upp tre bakplåtspapper på tre plåtar.
  4. Fördela smeten på bakplåtspapprena och bred ut den så tunt du kan till stora trianglar ca 2-3 mm i tjocklek. En spatel, slickepott eller degspade funkar bra.
  5. Grädda fröknäckebrödet i 50 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna. Bryt i lagom bitar. Förvara fröknäckebrödet i lufttäta burkar.


 

Fler recept ur samma kategori som Fröknäckebröd:

Surdegsbröd med färdig surdeg
Surdegsbröd med färdig surdeg. Blir också goda surdegsbaguetter. Köp färdig vetesurdeg eller använd hemgjord surdeg till detta grundrecept på naturellt surdegsbröd. Gott och saftigt surdegsbröd på under 4 timmar.
Kronjäst säljer numer färdig vete- eller rågsurdeg som är smidig och god att baka surdegsbröd med.
Vill du sätta igång en egen surdeg att baka med så sök recept här på receptfavoriter.se.
Tillsätt gärna andra ingredienser om du vill ex. grovt hackade valnötter eller andra nötter; torkade tranbär, lingon eller blåbär; hackade oliver; soltorkade tomater; hackad lök; frön som solrosfrön; örter som hackad basilika; hackad spenat osv.
Vill du ha runt mönster på bröden som på bilden så jäser du bröden sista gången i mjölade brödkorgar och stjälper sedan upp dem direkt på bakplåtspapper och plåt för att sedan grädda dem.
Pitabröd
Pitabröd. Hembakta pitabröd slår det mesta. Pitabröd är goda att fylla med gyroskött, kebabkött eller grillad kyckling i bitar, tärnade tomater, tärnad gurka, strimlad sallad, osttärningar, skivade champinjoner, strimlad rödlök samt sås som vitlökssås och het sås som någon chilisås. Räkna med att det tar ca 2 timmar att baka pitabröd.
Sök här på receptfavoriter efter pitafest för tips på fyllning och tillbehör till pitabröd.
Pinnbröd
Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne, ta av och fyll hålet med sylt eller honung och smör.
Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör eller Bregott.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe
Laxtartar på toast. Laxtartar är tärnad lax smaksatt med dill och senap. Tartar på lax passar som drinktilltugg, förrätt eller på buffé.
Vintips till laxtartar blir vitt av, ex. Chardonnay Semillon från Australien.
Laxtartaren kan man garnera med hackad gräslök, rom eller crème fraiche. Vill du få till en snygg rundel med laxtartar så kan du använda en rund utstickare och forma laxtartaren som en rund fin puck.
Använder du färsk vildfångad lax så bör du frysa den i 24 timmar då det kan finnas parasiter i laxen. Odlad lax är behandlad mot parasiter så den behövs ej frysas.
Filodegsknyten med chevre
Filodegsknyten med chevre. Filodegstrianglar fyllda med fårost som chevre. Goda som tilltugg, på buffé, till kräftkalas och till picknick.
Kycklingpita
Kycklingpita. Pitabröd med hemgjort grillat kycklingkebabkött, vitlökssås med gurka, tomatsalsa med färsk koriander, marinerade bönor samt isbergssallad.
God vardags- eller fredagsmiddag från grillen där alla åldrar kan fylla sina pitabröd efter tycke.
Gillar du stark mat så kan du ha het chilisås som tabasco till. Samt ev. pfeffonis.
Koka gärna en omgång egna bönor som adzuki-, svarta- eller valfria bönor. Kom ihåg att lägga dem i blöt över natten kvällen innan. Koka dem sedan mjuka ca 2 timmar. Spara eller frys in överblivna bönor. Färdigkokta bönor från burk tycker jag inte är lika goda men är ok alternativ om de sköljs väl.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Ugnsrostade tomater
Ugnsrostade tomater i olivolja och basilika. Goda som tillbehör till det mesta eller att laga pasta till. Också smidigt att laga om du har många mogna tomater att ta vara på - låt då svalna och frys in eller lägg i glasburkar och täck med olivolja samt sätt på tätt lock (spara i sval eller kyl).
Du kan blanda olika sorters tomater och olika storlekar. Se till att skära dem i lika stora bitar bara.
Gott är att rosta med två grovhackade vitlökar och 0,5 färsk eller 0,5 tsk torkade chiliflakes. Då kan du laga en god pastarätt med kokt spagetti eller annan pasta, mer olivolja, riven parmesan samt lite färsk ruccola eller spenat. Smaka av med flingsalt.
Vidare är det gott att ringla över lite fin vinäger ex. balsamvinäger mot slutet om tomaterna ska serveras som sallad.
Sallad med svarta bönor
Sallad med svarta bönor, rödlök, morot, solrosskott i olivolja och vinäger.
Gott och nyttigt till det mesta som tillbehör till grillat, burgare, på buffé med mera.
Koka gärna ett helt paket svarta bönor innan och spara resten av bönorna i kyl eller frys till annat. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga i durkslag innan.
Annat gott i salsa med svarta bönor är bland annat blandad grönsallad, babyspenat, isbergssallad, romansallad, fint tärnad röd paprika, majs, hackad färsk koriander, hackad persilja, vitlök, citronskal, citronsaft och hackad chili.
Risotto
Risotto. Klassisk risotto med parmesan, vitt vin, buljong och Avorio eller Carnaroliris. Risotto kan serveras som den är som huvudrätt eller som tillbehör till grillat eller stekt kött, fisk och grönsaker eller som på bilden med lufttorkad skinka, färsk spenat och tomatsallad.
Risotton kan även smaksättas med stekt tärnad svamp till svamprisotto; hackad spenat till spenatrisotto; med räkor till räkrisotto osv.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Ugnsrostad blomkål
Ugnsrostad blomkål är mycket gott och enkelt att laga. Perfekt som tillbehör, fest eller buffé. Indiska kryddor som garam masala, curry och gurkmeja passar bra till blomkål.
Rosta blomkålsbuketterna i ex. en ugnsfast stekpanna eller ugnsform med kryddor, salt, peppar och lite olivolja.
Ugnsrostade blomkål är smidigt tillbehör till det mesta och speciellt till fest eller buffé till många personer. Du kan rosta en hel långpanna med blomkål (ex. tre blomkålshuvuden), förvara i kylen och servera på fat eller skål småvarmt eller kallt.
Pulled pork i ugn
Pulled pork i ugn av grishals eller fläskkarré. Kryddad med BBQ-rub, vitlök, Habanero chili, whiskey, BBQ-sås och rökt fläsk.
Köp färdig BBQ-rub eller blanda själv av några krm spiskummin, paprika och malen fänkål.
Förslag på tillbehör: pulled pork kan serveras på olika vis - som på bilden en gryta med bröd vid sidan toppad med smetana och färsk koriander; som hamburgare i bröd toppad med picklad rödlök och coleslaw; i tunnbröd med sallad, gräddfil och chilisås; i tacos eller tortillas med tex mex tillbehör osv.
Om du vill kan du steka pulled pork i ugnen över natten - sätt då ugnen på 100 grader och låt köttet steka över natten ca 8 timmar i en stekgryta med lock.
Istället för att steka på 125 grader i 4 timmar kan du välja att steka på 110 grader i 6 timmar.
Pulled pork kan du förbereda i god tid och ha i kall i kylen och värma till servering. Vidare kan rester av köttet frysas in.
Chili kan du tillsätta efter smak - här jag valt en stark Habanero chili men det går bra med annan chili efter eget tycke.
Kokostoppar
Kokostoppar. En av de enklaste och godaste kakor man kan göra. Kokostoppar är kokoskakor av ägg, socker och kokos.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Tzayspett med Mimosasallad
Tzayspett med mimosasallad, kokt potatis, broccoli och sallad. En god vegetarisk rätt med Mimosasallad på färsk frukt och yoghurt.
Tzay-spett finns frysta i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein smaksatt med chili och ingefära.
Kalvlever med kapris och bacon
Kalvlever med kapris och bacon är en variant av kalvlever Anglais. Till stekt kalvlever kan du förslagsvis servera kapris, smörstekta äppelskivor med rödlök samt kokt potatis eller potatismos. Lättvispad grädde smaksatt med dijonsenap är också gott till kalvlever.
Chermoula sås till fisk mm
Chermoula är en sås till fisk, grönsaker, grillat, kyckling mm. Marockos motsvarighet till pesto.
Marinera gärna fisk i örtsåsen och grilla eller ugnsstek i en form på 200 grader några minuter. Servera med couscous, harissa samt yoghurtsås.
Såsen passar också att droppa över grönsaker samt till grillat.
Chermoula såsen håller sig i kylen.
Se alla recept ur kategorin Övrig råvara

Gilla oss på Facebook