AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Fröknäckebröd

Fröknäckebröd Fröknäckebröd eller fröknäcke. Ett gott knäckebröd med massor av frön som solrosfrön, sesamfrön och linfrön. Knaprigt, gott och nyttigt. Passar utmärkt till ostbrickan, till soppa eller att toppa och servera som små tilltugg förslagsvis med färskost, rökt lax och pepparrot; skagenröra eller annan röra.
Gott i fröknäckena är också andra frön som pumpafrön.
Ska du servera till soppa så kan du göra dem lite snygga genom att skära dem innan gräddningen till 2 cm breda bitar som du sedan bryta isär knäcket i.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote imagevote image 5 av 5 (Antal röster: 1)
3 plåtar fröknäckebröd
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 2 dl solrosfrön
  • 2 dl sesamfrön
  • 1 dl linfrön
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl matolja som rapsolja, olivolja eller solrosolja
  • 4 dl varmt vatten
  • 1 tsk salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluftsugn alt 140 grader vanlig ugn.
  2. Blanda ihop solrosfrön, sesamfrön, linfrön, vetemjöl, matolja och varmt vatten samt salt till en lös smet.
  3. Lägg upp tre bakplåtspapper på tre plåtar.
  4. Fördela smeten på bakplåtspapprena och bred ut den så tunt du kan till stora trianglar ca 2-3 mm i tjocklek. En spatel, slickepott eller degspade funkar bra.
  5. Grädda fröknäckebrödet i 50 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna. Bryt i lagom bitar. Förvara fröknäckebrödet i lufttäta burkar.


 

Fler recept ur samma kategori som Fröknäckebröd:

Hembakat korvbröd
Hembakat korvbröd. Hemgjort korvbröd är kanongott med riktig god korv (leta upp en köttig kvalitetskorv).
Tillbehör till korv med bröd kan vara olika senap, ketchup, boston gurka, räksallad, rostad lök, ajvar mm.
Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare korvbröd.
Med dinkelmjöl så får du Gi-korvbröd. Detta recept på hembakt bröd blir också goda hamburgerbröd.
Rågsurdeg
Rågsurdeg. Ett grundrecept på surdeg med rågmjöl som du kan använda att baka rågbröd, rågbullar eller rågbaguetter med.
Nedan även ett förslag på rågbröd (blir ca 3 stycken). Du kan också baka ut degen till 20 rågbullar.
Rågsurdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.
Scones
Scones. Baka enkla scones. Ett sconesrecept som är snabbt att baka. Servera scones med marmelad eller lemoncurd, smör, ost och ev. te.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Mandelbottnar mandelbotten till tårta
Mandelbottnar. Mandelbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med mandlar som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Laxkotlett med gräslökssås
Laxkotlett med gräslökssås. Grillad eller stekt laxkotlett med en god vitvinssås smaksatt med Vermouth och gräslök.
Gott till laxkotlett är råris, kokt färskpotatis, pressad potatis, potatismos, basmatiris, quinoa osv.
Du kan också ha hackad dragon och persilja i såsen samt smaksätta med dijonsenap.
Vintips till laxkotletterna är ett fylligt vitt vin ex. Grûner Weltliner från Österrike; en ekfatslagrad Chardonnay; eller Semillon från Australien osv.
Kycklingfiléer fyllda med mozarrella och soltorkade tomater
Kycklingfiléer fyllda med mozarrella och soltorkade tomater. Stekta kycklingfiléer får god smak av salta soltorkade tomater och mild mozarellaost. Goda kycklingfiléer till middag, buffé eller fest. Servera kycklingfiléerna med ugnsrostade rotfrukter med potatis, ris eller pasta samt gärna en tomatsås till.
Ett fylligt vitt vin passar till ex. från norra italien alt. ett rött mindre kraftfullt vin som ex. Pinot Noir från Nya Zeeland.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Grillad majskolv
Grillad majskolv är nästan ett måste på varje grill och barbeque. Grillad färsk majskolv är billigt och gott.
Färsk majskolv kokar du mjuk innan grillningen.
Majskolvar i bit finns också på burk som är rätt ok och kan grillas direkt.
Grillad majs är gott med smör, salt och svartpeppar. Använd gärna flingsalt och nymalen svartpeppar.
Korma curry med kyckling
Korma curry med kyckling. Enkel mild curry med kyckling, russin och mandel.
En indisk kycklinggryta som är snabb och enkel att göra då kyckling är mört från början och alla kryddor redan är malda. Du kan också använda någon matsked färdig koncentrerad currypasta korma eller färdig gryta korma på burk (dock är de inte så goda).
Tillsätt mer chili om du vill ha en starkare variant.
Korma blir också god vegetarisk med Quorn eller sojaprotein.
Lammgrytbitar blir också mycket gott - koka då i 1-2 timmar tills köttet är mört.
Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.
Möglig pasta med bacon och mögelost
Möglig pasta med bacon är inte vad det låter utan helt enkelt en vit pastasås (bechamelsås) smaksatt med grön - eller blåmögelost samt stekt tärnad bacon.
En riktigt god enkel och smaskig pasta.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grönsaksgratäng gratäng med grönsaker
Grönsaksgratäng. Gratäng med grönsaker som av valfrit sort broccoli, bönor, haricots verts, vaxbönor, purjolök, blomkål, fänkål, palsternacka, rotselleri, kålrabbi, jordärtsskockor samt spenat.
En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grano padano.
Tobbes köttfärspaj
Tobbes köttfärspaj. Paj med köttfärs gratinerad med ost. Servera köttfärspajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche eller grekisk yoghurt samt en blandad grönsallad och tomatsallad.
Havregryn kan ersättas med vetemjöl i pajdegen. Minska då vattnet till 3 msk.
Hasselbackspotatis med ost
Hasselbackspotatis med ost. Ugnsstekt hel men halvt skivad potatis toppad med ost.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Sushi Maki sushi sushirullar
Sushi Maki är skivade bitar av en sjögräsrulle fylld med ris, fisk som lax och grönsaker som gurka.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Fler förslag till fyllning av Makirullar:
- Lax och gurka eller avocado samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avokado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Vanliga nordhavsräkor, bläckfisk, kungskrabba, hummer, havskräfta eller pilgrimsmussla samt avokado och Wasabi.
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi
Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök är också gott i.
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Söt stark hemgjord senap
Söt och stark hemgjord senap gjord med senapspulver, socker, vatten och ättika.
Stekt lever med lök
Stekt lever med lök- och gräddig skysås samt kokt potatis. Servera stekt skivad lever med finrivna morötter och lingon.
Du kan ta lammlever, ungnötslever eller kalvlever som är mör och mild i smaken. Finns ofta färdigskivad. Räkna 1-2 skivor per portion eller ca 150 gram.
Lever är nyttig och billig mat. Lever innehåller A, B och D-vitamin. Lever från äldre djur äts ej då kadmium och bly samlas i levern (gäller mest lever från vilt).
Svinlever och nötlever med kraftigare leversmak brukar ej stekas utan blir godast i leverpastej.
Se alla recept ur kategorin Övrig råvara

Gilla oss på Facebook