AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Fröknäckebröd

Fröknäckebröd Fröknäckebröd eller fröknäcke. Ett gott knäckebröd med massor av frön som solrosfrön, sesamfrön och linfrön. Knaprigt, gott och nyttigt. Passar utmärkt till ostbrickan, till soppa eller att toppa och servera som små tilltugg förslagsvis med färskost, rökt lax och pepparrot; skagenröra eller annan röra.
Gott i fröknäckena är också andra frön som pumpafrön.
Ska du servera till soppa så kan du göra dem lite snygga genom att skära dem innan gräddningen till 2 cm breda bitar som du sedan bryta isär knäcket i.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote imagevote image 5 av 5 (Antal röster: 3)
3 plåtar fröknäckebröd
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 2 dl solrosfrön
  • 2 dl sesamfrön
  • 1 dl linfrön
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl matolja som rapsolja, olivolja eller solrosolja
  • 4 dl varmt vatten
  • 1 tsk salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluftsugn alt 140 grader vanlig ugn.
  2. Blanda ihop solrosfrön, sesamfrön, linfrön, vetemjöl, matolja och varmt vatten samt salt till en lös smet.
  3. Lägg upp tre bakplåtspapper på tre plåtar.
  4. Fördela smeten på bakplåtspapprena och bred ut den så tunt du kan till stora trianglar ca 2-3 mm i tjocklek. En spatel, slickepott eller degspade funkar bra.
  5. Grädda fröknäckebrödet i 50 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna. Bryt i lagom bitar. Förvara fröknäckebrödet i lufttäta burkar.


 

Fler recept ur samma kategori som Fröknäckebröd:

Grissini grisini hembakta
Hembakta grissini som är tunna, spröda italienska bröd i form som pinnar. Goda som tilltugg innan maten. Linda gärna god parmaskinka runt dina grissini.
Lite goda oliver, några skivor god salami, soltorkade tomater i olja och vips så har du en goda tilltugg till drinken eller innan maten. Hemgjorda grissinis år såklart supergoda nybakta. Kan också frysas och värmas.
Grissinis bakas bäst på italienskt durumvetemjöl (samma som pasta görs på). Det går dock bra baka egna grissinis med vanligt vetemjöl också.
Du kan göra 34 tunna grissinis (lika smala som de köpta) eller lite tjockare och mjukare (16 st) som passar till soppa eller kuvertbröd. De tjockare kan du pensla med lite mjölk och strö över sesamfrön eller vallmofrön på.
Spenatbullar
Spenatbullar. Goda bullar med spenat och rågsikt. Bullarna är godast nybakta men de går också att frysa.
Piroger med soltorkad tomat
Piroger med soltorkad tomat och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, till soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Hemgjord fläskkorv
Hemgjord fläskkorv. Stoppa egen fläskkorv med köttkvarn och korvhorn eller bara med färdigmald fläskfärs och korvhorn. Dubblar du receptet och lagar många fläskkorvar så kan jag rekommendera en köttkvarn med korvhorn att på enklare och snabbare vis stoppa korven.
Du kan mala köttet själv eller köpa fläskfärs. Köp 500 gram skinka samt 150 gram späck och mal det själv i köttkvarn.
Låt gärna fjälstret ligga i blöt över natten så är det mjukare att handskas med.
Se till att korvskinnen - fjälstren är hela och spola igenom dem med vatten genom att sätta fast dem på vattenkranen. Läcker de så klipp av vid hålet.
Du behöver några meter bomullssnöre.
Vill du ha en hållbar ljust rosa fläskkorv så tillsätter du nitritsalt i korvsmeten.
Hemlagad fläskkorv håller bäst om du gnider in den med saltblandning och lägger i kylen några timmar. Har du salpeter i så får fläskkorven en lätt rosa färg och håller bättre.
Frys ev. in fläskkorvarna tills de ska användas och värmas, kokas upp till julbord eller serveras med rotmos och god senap.
Lingonpäron med knäckflarn och vaniljglass
Lingonpäron med knäckflarn och vaniljglass. Inkokta päron i lingon är en klassisk svensk efterrätt.
Lingon har en konserverande verkan och förr kunde man koka in päron och andra frukter i lingon så höll de sig med fin C-vitamin hela vintern.
En timmes tillagning är för att päronen ska hinna svalna i lagen innan servering. De får gärna ligga längre i lagen så blir de ännu godare.
Använder du stora päron så räcker en halva till en portion till dessert. Mindre päron är det gott med två halvor vardera.
Tagliatelle med lax
Tagliatelle med lax, grädde, citron, fiskbuljong och gräslök. En genialiskt enkel men mycket god rätt.
Du kan också laga pastan med rökt lax.
Förslag är att servera pastan med en grönsallad med tomater samt klyftade tomater och vinägrett, ett gott bröd som baguette samt riven parmesan att strö över pastan.
Pastan kan varieras på massor av vis - några goda smaksättningar: 0,5 gram saffran; 100 gram smulad ädelost; 1 tsk dragon; 0,5 tsk chiliflakes eller 2 msk tomatpuré och 1 tsk oregano.
Om man vill köra lite överkurs kan man även fräsa två finhackade scholottenlökar samt en pressad klyfta vitlök i lite smör och sedan hälla på grädden osv.
Vidare kan man variera innehållet och tillsätta skaldjur som räkor, musslor eller skaldjursmix. Ärtor, halverad cocktailtomater och finstrimlad fänkål är också gott i.
En snäll och barnvänlig rätt. Vidare passar den för IBS-diet samt för laktosintolleranta om du väljer laktosfri grädde och creme fraiche.
Vintips är ett vitt fylligt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rostade rotfrukter med paprika
Rostade rotfrukter med paprika samt potatis, morötter, lök samt kålrot. Ett nyttigt och enkelt recept på tillbehör som passar till det mesta.
Bagels med bacon och ägg
Bagels med knaprig bacon och kokt ägg, grönsallad, färskost, tomat, lök och gurka. Passar till lunch, utflykt eller enkel kvällsmat.
Köp färdiga bagels eller baka egna - sök efter bagelrecept här på receptfavoriter.se
Ceasarsallad med grillad kyckling
Ceasarsallad med grillad kyckling, ceasardressing, parmesan, bacon och surdegskrutonger.
En god, enkel och rätt nyttig, fräsch och lätt sommarmiddag eller lunch.
Räkna 2-4 huvuden romansallad beroende på storlek till 4 portioner.
Vintips till är vitt vin av ex. Chardonnaydruvan ex Planeta Chardonnay eller ett vitt från Norra Italien.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Vitlöksbröd med mozzarella
Vitlöksbröd med mozzarella. Gott som tillbehör till soppa; pasta; som varma mackor; eller aptitretare till det mesta. Du kan laga vitlöksbröden med olivolja eller smör.
Här har jag valt bake-off baguette men du kan såklart ta valfritt ljust bröd som surdegsbaguette, rostbröd, lantbröd, chiabatta med mera.
Fryst hackad persilja är smidigt att använda.
Istället för riven mozzarella på påse så kan du ta fin mozzarella i lag och skiva den tunt och lägga på vitlöksbröden.
Färsk gnocchi med kyckling och pesto
Färsk gnocchi med kyckling och pesto. Enkel och god pastasallad med gnocchi.
Gnocchi är en variant av pasta fast med potatis som extra ingrediens. Du kan göra egen gnocchi (sök recept här på Receptfavoriter) eller köpa färdig gnocchi.
Gör egen pesto eller köp färdig på burk.
Gnocchin blandar du sedan med fyllig pesto, blandad sallad, rödlök, tomater, ost, oliver och stekt kyckling.
Färskpotatis i örter
Färskpotatis i örter. Örtslungade färskpotatisar. Färskpotatis med olivolja eller smör, örter som basilika, persilja och gräslök. Gott till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein
Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein. Sojaprotein sojakuddar kan du köpa torkat i påsar.
När du ska tillaga det blötlägger du det i några minuter och sedan kan du använda det i alla recept. Sojaprotein är nyttigt, har högt näringsvärde och gott tuggmotstånd. Det smakar inget i sig utan smakar vad man tillagar det med. Jättegott att ha i grytor eller som här istället för falukorven i Stroganoff.
Buddapeststubbe Budapeststubbe
Buddapeststubbe eller Budapeststubbe. En klassisk bakelse likt rulltårta serverad i skivor.
En slags rulltårta som ser ut som en stubbe med nötmaräng fylld med grädde, jordgubbar, mandarinklyftor samt garnerad med choklad, grädde, mandarin och jordgubbar.
Du kan göra hemgjord vaniljkräm (sök recept här på receptfavoriter.se) eller använd 1,5 dl pulver till vaniljkräm.
Istället för färska mandariner kan du använda en burk 400 g konserverade mandariner
Kolasås
Kolasås till med grädde, socker och sirap till desserter, glass eller som fyllning eller topping till tårtor eller andra bakverk.
Kan smaksättas med mjölkchoklad till chokladkolasås.
Se alla recept ur kategorin Övrig råvara

Gilla oss på Facebook