Hemgjort smör av grädde

Hemgjort eller hemkärnat mör av grädde är busenkelt att bokstavligt talat skaka fram. Häll grädde i en glasburk med lock och skaka tills du har smör.

Det som är kvar är kärnmjölk (buttermilk) och det kan du spara att dricka upp, baka kakor på, baka bröd på eller ha till pannkakor med mera.

Om man inte vill stå och skaka så kan man såklart vispa grädden till smör i en bunke med en elvisp eller i en matberedare.

Smöret kan vidare smaksättas med ex. pressad vitlök för vitlökssmör; hackad persilja för persiljesmör; hackad dill för dillsmör; sambal oelek för chilismör osv.

2 dl hemkärnat smör

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 11 min

Ingredienser

  • 3,5 dl grädde
  • 1 glasburk med lock som rymmer ca 5 dl (ca 500 gram)
  • 1 krm flingsalt (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp grädden i burken och sätt på locket ordentligt.
  2. Skaka grädden i 5-10 minuter tills det har bildats en smörig klump och kärnmjölk.
  3. Häll av kärnmjölken och spara den till annat.
  4. Lägg upp smöret i en skål eller bytta. Salta det efter smak om du vill.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer