Hemgjort smör av grädde

Hemgjort eller hemkärnat mör av grädde är busenkelt att bokstavligt talat skaka fram. Häll grädde i en glasburk med lock och skaka tills du har smör.

Det som är kvar är kärnmjölk (buttermilk) och det kan du spara att dricka upp, baka kakor på, baka bröd på eller ha till pannkakor med mera.

Om man inte vill stå och skaka så kan man såklart vispa grädden till smör i en bunke med en elvisp eller i en matberedare.

Smöret kan vidare smaksättas med ex. pressad vitlök för vitlökssmör; hackad persilja för persiljesmör; hackad dill för dillsmör; sambal oelek för chilismör osv.

2 dl hemkärnat smör

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 11 min

Ingredienser

  • 3,5 dl grädde
  • 1 glasburk med lock som rymmer ca 5 dl (ca 500 gram)
  • 1 krm flingsalt (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp grädden i burken och sätt på locket ordentligt.
  2. Skaka grädden i 5-10 minuter tills det har bildats en smörig klump och kärnmjölk.
  3. Häll av kärnmjölken och spara den till annat.
  4. Lägg upp smöret i en skål eller bytta. Salta det efter smak om du vill.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer