Brytbröd med skållat rågmjöl

Introduktion och förberedelse

Brytbröd med skållat rågmjöl bakade i en långpanna. Bröd med grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika.

Framförhållning med skållning

Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.

Knåda för hand eller i degblandare

Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.

Sats till en plåt

Här recept på en sats till en ugnsplåt med 24 (4x6 rader) bullar. Du kan lägga dem så tätt du vill eller även baka på två plåtar om du vill att de ej ska gräddas ihop som brytbullar.

Extra festligt med pålägg

Extra festligt blir brödet med en köpt eller hemgjort pålägg som färskost, bönröra, kronärtskocksröra, majsröra, hummus, potkäs eller tapenade.

Går att frysa in

Går bra att baka i god tid och frysa in. Ett tips är att skiva dem innan du fryser dem så kan du ta fram dem och lägga direkt från frysen i rosten och få nyrostat bröd till frukost.

Garnering

Garnera med valfria frön som solrosfrön, pumpafrön, vallmofrön eller sesamfrön. Andra förslag är rågflingor, havregryn, kli eller grovmalet majsmjöl.

24 st brytbröd

  • Förberedelse: 8 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 9 tim

Ingredienser

  • 4,5 dl grovt rågmjöl till skållning
  • 5 dl vatten till skållning
  • 50 gram färsk jäst eller motsvarande torkad jäst
  • 0,5 dl fingervarmt vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 msk salt
  • 0,75 dl mörk eller ljus sirap
  • 9 dl vetemjöl special
  • 1 ägg eller lite mjölk att pensla med
  • 1 dl solrosfrön, vallmofrön eller polenta

Tillagning

  1. Koka upp vatten till skållningen och häll det över det grova rågmjölet i en bunke. Rör om noga. Täck över och låt stå i minst 6 timmar eller över natten.
  2. Dags att göra degen: smula färsk jäst i en bunke. Rör ut jästen med fingervarmt vatten i en stor degbunke.
  3. Tillsätt det skållade rågmjölet, olivolja, salt, sirap och vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från kanterna. Tillsätt ev. mer mjöl om degen är för lös.
  4. Knåda degen i 10 minuter. Helst i degblandare.
  5. Sätt degen att jäsa övertäckt i 45 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den i några minuter för hand.
  7. Forma degen till en stor rund bulle och dela den i fyra delar. Dela varje fjärdedel i sex delar, knåda och rulla ut till 24 runda bullar. Lägg dem packade i 4 rader med sex i varje i en plåt med höga kanter smord med olja eller med bakplåtspapper i botten.
  8. Låt bullarna jäsa övertäckta i 45 minuter.
  9. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  10. Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg eller mjölk.
  11. Strö över någon tsk solrosfrön på varje bulle.
  12. Grädda rågbullarna i av ugnen i ca 30 minuter. Sätt ner temperaturen till 200 grader efter halva tiden.
  13. Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 74 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-26