Brytbröd med skållat rågmjöl

Bröd med grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika.
Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.
Här recept på en sats till en ugnsplåt med runt 24 bullar.

24 st brytbröd

  • Förberedelse: 8 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 9 tim

Ingredienser

  • 4,5 dl grovt rågmjöl till skållning
  • 5 dl vatten till skållning
  • 50 gram färsk jäst eller motsvarande torkad jäst
  • 0,5 dl fingervarmt vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 msk salt
  • 0,75 dl mörk eller ljus sirap
  • 9 dl vetemjöl special
  • 1 ägg eller lite mjölk att pensla med
  • 1 dl solrosfrön, vallmofrön eller polenta

Tillagning

  1. Koka upp vatten till skållningen och häll det över det grova rågmjölet i en bunke. Rör om noga. Täck över och låt stå i minst 6 timmar eller över natten.
  2. Dags att göra degen: smula färsk jäst i en bunke. Rör ut jästen med fingervarmt vatten i en stor degbunke.
  3. Tillsätt det skållade rågmjölet, olivolja, salt, sirap och vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från kanterna. Tillsätt ev. mer mjöl om degen är för lös.
  4. Knåda degen i 10 minuter. Helst i degblandare.
  5. Sätt degen att jäsa övertäckt i 45 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den i några minuter för hand.
  7. Forma degen till en stor rund bulle och dela den i fyra delar. Dela varje fjärdedel i sex delar, knåda och rulla ut till 24 runda bullar. Lägg dem packade i 4 rader med sex i varje i en plåt med höga kanter smord med olja eller med bakplåtspapper i botten.
  8. Låt bullarna jäsa övertäckta i 45 minuter.
  9. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  10. Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg eller mjölk.
  11. Strö över någon tsk solrosfrön på varje bulle.
  12. Grädda rågbullarna i av ugnen i ca 30 minuter. Sätt ner temperaturen till 200 grader efter halva tiden.
  13. Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer