Helstekt anka med sås

Helstekt hemlagad anka fylld med äpplen och med god sås. Gott till helstekt anka är förutom skysåsen - bakta äppelhalvor fyllda med rönnbärs- eller vinbärsgelé eller äppelmos, katrinplommon, rödkål, brysselkål, kokt morot, kokt potatis, klyftpotatis, eller Hasselbackspotatis. Vidare lagar du sås med sky från ankan, en skvätt grädde och smaksatt med madeira, konjak, calvados, soja eller sherry. Avsluta såsen med en klick gelé om du vill.

Köp en hel anka på runt 2,5 - 3 kg. Om du vill kan du steka ankan i stekpåse. Köper du fryst anka får du räkna något dygn för den att tina i kylen.

Vintips till ankan får bli ett lättare men kryddigt rött vin, riktigt gott är en Bourgogne eller Pinot Noir från ex. USA eller Nya Zeeland. Öl som Chimay eller Leffe är också gott.

4 portioner stekt anka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 2,5 kg hel anka
  • 0,5 citron
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk ketjap manis (mörk söt soja, valfritt)
  • 3 krm five spice (valfritt)
  • 3 äpplen
  • Sås: 1 st krås från ankan
  • 0,5 gul lök
  • 1 morot
  • 100 gram rotselleri
  • 2 dl steksky från ankan
  • 4 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 3 cl madeira, konjak, calvados eller sherry
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 tsk gelé (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut ev. krås ur ankan, skölj den och torka den med papper.
  3. Skölj, kärna ur och tärna äpplena grovt.
  4. Fyll ankan med äpplen. Bind gärna ihop den med steksnöre vid baken. Lägg ankan i en ugnsform. Lägg ev. kråset bredvid (ger god smak åt såsen). Lite tärnade lök samt rotfrukter morot och rotselleri blir också god sås sen om det får steka med ankan i ugnsformen.
  5. Smörj in ankan med citronsaft, salt och vitpeppar samt soja och five spice. Lägg den med bröstet nedåt.
  6. Stek ankan i 1,5 timmar. Vänd på ankan med bröstet upp efter 30 minuter. Räkna 40-50 minuter per kilo. Sätt gärna in en termometer och ta ut ankan när har 60 grader i innertemperatur. Eller stek ankan tills köttet där lårbenet sitter fast är genomstekt (skär med en kniv och titta) och köttsaften är klar och ej rosa. Har inte ankan fått så mycket färg kan du slå på grillen och höja värmen till 250 grader och grilla på så att skinnet får mer färg.
  7. Ta ut ankan, vinkla den så att all saft rinner ur och låt den svalna något på en skärbräda - gärna under folie.
  8. Förbered och laga de tillbehör du vill ha till: som potatis, rödkål och grönsaker.
  9. DAGS ATT GÖRA SÅS TILL ANKA: Tillsätt vattnet till ugnspannan och vispa ur skyn. Sila över i en bunke, låt stå lite så att fettet lägger sig på ytan. Skumma av lite och lägg i en kastrull där du ska göra såsen. Skumma bort det mesta av fettet dock.
  10. Rör ut mjölet i den feta ankskyn i kastrullen. Fräs mjölet och späd med mer sky samt vatten och grädde. Tillsätt soja, madeira, cognac, calvados eller sherry samt salt och peppar samt avsluta med lite söt gele. Smaka av såsen.
  11. Skär upp ankan, börja med att skära av lårbenen, skär dem i två delar vid leden. Skär bort brösten och skär upp dem i skivor. Lägg upp allt på fat. Sen är det inte så mycket kvar mer än skrovet som du kan slänga.
  12. Duka upp allt på fat med potatis, grönsaker, sås och tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (22 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer