Ankbröst med apelsinsås

Ankbröst med apelsinsås. Klassisk fransk Anka à L'Orange. Denna rätt kan du göra med ankbröst eller genom att helsteka en hel anka och då använda ankkråset att koka ankbuljong till apelsinsåsen. Kycklingbuljong går också bra.

Som tillbehör till anka med apelsin passar klyftpotatis, hasselbackspotatisugnsstekt potatis (skivad och stekt i olivolja), rostad potatis med rotfrukter med mera. Kokt blomkål, broccoli och andra grönsaker passar också till. 

Räkna 2-3 ankbröst (eller totalt ca 700 gram ankbröst) eller en hel anka på ca 2-2,5 kg till fyra portioner. 

Stektemperaturer för ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.

Vintips till anka är en Pinot Noir - ett lätt silkeslent rödvin från Bourgogne, Nya Zeeland eller Kalifornien.

Det verkar kanske krångligt och tar lite tid men anka i apelsinsås blir supergott och är värt all möda.

4 portioner ankbröst i apelsinsås

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 700 gram ankbröst
  • 3 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 3 krm timjan
  • 4 fina apelsiner
  • Apelsinsås: 3 msk strösocker
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 4 dl buljong, helst mörk ankbuljong eller kycklingbuljong eller vatten
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 4 msk madeira eller portvin
  • 3 msk apelsinlikör
  • 2 tsk citronsaft eller orange bitter
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. APELSINSÅS: Innan du steker ankbröst eller helsteker ankan gör du apelsinsåsen. Skölj apelsinerna och skala dem med potatisskalare. Strimla skalen och koka dem i 1 liter vatten i 2-3 minuter. Sila av och spara apelsinskalen. Koka socker och vinäger i en såskastrull så att det mörknar i ca 5 minuter. Obs ska ej brännas bara bli karamell. Tillsätt ankbuljong eller kycklingbuljong, stekbuljong eller bara vatten. Sjud så att karamellen löser sig. Rör ihop maizena och lite madeira eller portvin kallt i ett glas och tillsätt det under omrörning för att reda apelsinsåsen.
  2. Smaka av med salt och peppar. Sätt att koka på låg värme. LAGA APELSINFILEER: När du skalat apelsinerna så skär du ut apelsinfileer att garnera till ankan och apelsinsåsen. Skär bort topp och botten. Skär bort skalet runt om nedifrån och upp. Vinkla kniven längs med klyftorna och skär ut fileer längs med klyftornas kanter. Lägg undan att garnera fatet med anka.
  3. LAGA ANKBRÖST: Om du har ankbröst stek så här: Sätt ugnen på 175 grader. Krydda ankbrösten med salt och peppar. Skär 1x1 cm rutmönster i fettlagret. Sätt på en stekpanna och stek dem med fettsidan nedåt i 4 minuter och vänd och stek 2 minuter till. Lägg över ankbrösten i en ugnssäker form och täck med folie. Efterstek dem i ugnen i 20 minuter. Har du en stektermometer så ska innertemperaturen vara ca 60 grader. Låt ankbrösten vila i folien i några minuter när du tagit ut dem. Knaprigt ankskinn får du om du bryner skinnsidan hastigt precis innan servering. Akta så du inte översteker ankbrösten bara.
  4. Lägg upp ankbrösten och täck över dem att vila på en tallrik några minuter.
  5. Vispa ur anksåsen att vispa ut stekpannan. Tillsätt också hälften av apelsinbitarna och vispa ner en klick smör. Smaka av med salt, peppar, apelsinskal, lite apelsinlikör och lite citronsaft eller orange bitter.
  6. Skär upp ankbrösten i tunna skivor och lägg på fat och skeda över lite apelsinsås. Servera med resten av apelsinfiléerna i högar på fatet. Servera resten av såsen bredvid och potatistillbehör enligt tycke.
  7. LAGA MED HEL ANKA: Om du har en hel anka så gör du så här: Tina ankan ett dygn innan i kylen om den är fryst. Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut inkromet och spara till buljong. Skölj ankan och torkan den. Salta och peppra ankan invändigt och utvändigt. Skiva en lök och fyll ankan med lök, lite timjan samt 1/3 av de koka apelsinskalen. Bind gärna ihop ben, vingar och hals vid kroppen med steksnöre (det går bra ändå). Värm stekgrytan utan locket i ugnen. Lägg ankan med skinnsidan nedåt i stekgrytan. Skiva lök och morot och lägg runt om. Sätt in i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader. Ös bort ankfett efterhand med en slev - det gör inte om en del ankfett är kvar. Vänd ankan efter 30 minuter. Ankan behöver ej ösas. Efter ca 1,5 timme är ankan klar. Då ska den ha en innertemperatur på 60 grader. Ankkött ska vara lite rosa tycker jag. Lyft ankan så ska de sista dropparna som droppar ner vara svagt rosa. Stick djupt med en gaffel vid låret för att se om saften som tränger ut är svagt rosa. Överstekt anka är torr, grå och mycket trist. Ta ut ankan och låt den vila under folie - högst 30 minuter dock. Luta grytan och skeda bort det mesta ankfettet.
  8. Tillsätt apelsinsåsen och vispa ur grytan. Mosa grönsakerna och koka ihop några minuter. Sila såsen och tillsätt hälften av apelsinfiléerna och vispa ner en klick smör. Smaka av med salt, peppar, apelsinskal, lite apelsinlikör och lite citronsaft eller orange bitter.
  9. Skär upp ankan genom att skär av ben och vingar. Lägg ankan på rygg och skär ut brösten. Skiva dem tunt så att alla får några skivor filé. Lägg upp ankdelarna på fat och skeda över lite sås. Servera resten av apelsinfiléerna i högar på fatet. Servera önskade tillbehör till.
  10. Ett tips är att spara ankskrovet och koka ankfond till apelsinsåsen på. Du lagar du ankan i god tid och skär ut delarna som filé och lår (dessa värmer du sedan på försiktigt samt toppa med varm sås till servering). Lägg ankskrovet i en större kastrull och täck till 3/4 med vatten, lägg i tärnade grönsaker som en lök, 2 morötter, 1/2 purjolök, 1/4 rotselleri, några stjälkar persilja, ett lagerblad, en nypa timjan samt vitpeppar. Koka i 1 timme. Sila av ankfonden och koka ner till hälften. Använd till apelsinsåsen eller spara i kylen eller frys in till nästa gång.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Kräftknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjurs- och kräftknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. En  jättebra present att ta med på kräftskivan. 

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

Skogen kryllar av lingon - det röda guldet. Här hittar du lingonrecept som lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer