AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Ankbröst med apelsinsås

Ankbröst med apelsinsås Ankbröst med apelsinsås. Klassisk fransk Anka à L Orange - apelsinankbröst. Denna rätt kan du göra med ankbröst eller genom att helsteka en anka (med lite apelsinskal i) och då använda ankkråset att koka ankbuljong till apelsinsåsen.
Kycklingbuljong går också bra.
Som tillbehör till anka med apelsin passar klyftpotatis, ugnsstekt potatis (skivad och stekt i olivolja), rostad färskpotatis eller rostad delikatesspotatis. Råstekt potatis eller pommes frites.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Vintips till ankan är en Pinot Noir - ett lätt silkeslent rödvin från Bourgogne, Nya Zeeland eller Kalifornien.
Det verkar kanske krångligt receptet och tar lite tid men riktig anka i apelsin på klassiskt vis blir supergott och är värt all möda.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 9)
4-5 portioner ankbröst i apelsinsås
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser:

  • 2-3 ankbröst (eller totalt ca 6-700 gram ankbröst) eller en hel anka på ca 2-2,5 kg
  • 3 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 3 krm timjan
  • 4 fina apelsiner
  • Till apelsinsås:
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 4 dl buljong, helst mörk ankbuljong eller kycklingbuljong eller vatten
  • 1 dl madeira eller portvin
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 3 msk madeira eller portvin
  • 2-3 msk apelsinlikör
  • 2 tsk citronsaft eller orange bitter
  • 1 msk smör

Tillagning:

  1. APELSINSÅS: Innan du steker ankbröst eller helsteker ankan gör du apelsinsåsen. Skölj apelsinerna och skala dem med potatisskalare. Strimla skalen och koka dem i 1 liter vatten i 2-3 minuter. Sila av och spara apelsinskalen. Koka socker och vinäger i en såskastrull så att det mörknar i ca 5 minuter. Obs ska ej brännas bara bli karamell. Tillsätt ankbuljong eller kycklingbuljong, stekbuljong eller bara vatten samt madeira eller portvin. Sjud så att karamellen löser sig. Rör ihop maizena och lite madeira eller portvin kallt i ett glas och tillsätt det under omrörning för att reda apelsinsåsen. Nu är såsen klar att användas - antingen häller du den i stekgrytan om du helsteker ankan eller så använder anksåsen att vispa ut stekpannan om du steker ankbröst. Då tillsätter du också de kokta apelsinbitarna och vispar ner en klick smör. Smakar av med salt, peppar, apelsinskal, lite apelsinlikör och lite citronsaft eller orange bitter.
  2. LAGA APELSINFILEER: När du skalat apelsinerna så skär du ut apelsinfileer att garnera till ankan och apelsinsåsen. Skär bort topp och botten. Skär bort skalet runt om nedifrån och upp. Vinkla kniven längs med klyftorna och skär ut fileer längs med klyftornas kanter. Lägg undan att garnera fatet med anka.
  3. LAGA ANKBRÖST: Om du har ankbröst stek så här: Sätt ugnen på 175 grader. Krydda ankbrösten med salt och peppar. Skär 1x1 cm rutmönster i fettlagret. Sätt på en stekpanna och stek dem med fettsidan nedåt i 4 minuter och vänd och stek 2 minuter till. Lägg över ankbrösten i en ugnssäker form och täck med folie. Efterstek dem i ugnen i 20 minuter. Har du en stektermometer så ska innertemperaturen vara ca 60 grader. Låt ankbrösten vila i folien i några minuter när du tagit ut dem. Knaprigt ankskinn får du om du bryner skinnsidan hastigt precis innan servering. Akta så du inte översteker ankbrösten bara. Skär upp dem i skivor och lägg på fat och skeda över lite apelsinsås. Servera apelsinfiléer i högar på fatet. Servera resten av såsen bredvid och potatistillbehör enligt tycke.
  4. LAGA MED HEL ANKA: Om du har en hel anka så gör du så här: Tina ankan ett dygn innan i kylen om den är fryst. Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut inkromet och spara till buljong. Skölj ankan och torkan den. Salta och peppra ankan invändigt och utvändigt. Skiva en lök och fyll ankan med lök, lite timjan samt 1/3 av de koka apelsinskalen. Bind gärna ihop ben, vingar och hals vid kroppen med steksnöre (det går bra ändå). Värm stekgrytan utan locket i ugnen. Lägg ankan med skinnsidan nedåt i stekgrytan. Skiva lök och morot och lägg runt om. Sätt in i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader. Ös bort ankfett efterhand med en slev - det gör inte om en del ankfett är kvar. Vänd ankan efter 30 minuter. Ankan behöver ej ösas. Efter ca 1,5 timme är ankan klar. Då ska den ha en innertemperatur på 60 grader. Ankkött ska vara lite rosa tycker jag. Lyft ankan så ska de sista dropparna som droppar ner vara svagt rosa. Stick djupt med en gaffel vid låret för att se om saften som tränger ut är svagt rosa. Överstekt anka är torr, grå och mycket trist. Ta ut ankan och låt den vila under folie - högst 30 minuter dock. Luta grytan och skeda bort det mesta ankfettet. Tillsätt apelsinsåsen och vispa ur grytan. Mosa grönsakerna och koka ihop några minuter. Sila såsen och tillsätt de kokta apelsinbitarna och vispa ner en klick smör. Smaka av med salt, peppar, apelsinskal, lite apelsinlikör och lite citronsaft eller orange bitter. Skär upp ankan genom att skär av ben och vingar. Lägg ankan på rygg och skär ut brösten. Skiva dem tunnt så att alla får några skivor. Lägg upp ankdelarna på fat och skeda över lite sås. Servera apelsinfiléer i högar på fatet. Servera potatistillbehör till.
  5. Ett tips är att spara ankskrovet och koka ankfond på. Lägg ankskrovet i en större kastrull och täck till 3/4 med vatten, lägg i tärnade grönsaker som en lök, 2 morötter, 1/2 purjolök, 1/4 rotselleri, några stjälkar persilja, ett lagerblad, en nypa timjan samt vitpeppar. Koka i 1 timme. Sila av ankfonden och koka ner till hälften. Använd till såsen eller spara i kylen eller frys in till nästa gång.


 

Fler recept ur samma kategori som Ankbröst med apelsinsås:

Baconlindad kalkonfilé med soltorkade tomater
Baconlindad kalkonfilé fylld med soltorkade tomater, ost och basilika. Brynt och stekt i ugnen med tomatsås. Klyftpotatis, pasta som tagliatelle eller råris passar till kalkonfilén.
Gott till är också en grönsallad samt råriven zucchini.
Fyllning och bacon ger god smak på kalkonfilén. Du kan välja ost att fylla med efter tycke - gott är en lagrad ost som Västerbotten eller parmesan men men krämig mozzarella blir också gott.
Kycklingfilé med crème fraiche
Kycklingfilé med crème fraiche, spenat, vårlök, vitlök, paprika och chili.
Gott med pasta, kokt potatis, pressad kokt potatis, råris, basmatiris, quinoa, klyftpotatis, rostade rotfrukter eller annat valfritt tillbehör.
Marinerade grillspett med ryggbiff
Marinerade grillspett med ryggbiff. Du kan också göra spetten med annat mört nötkött som entrecote eller oxfilé. Eller mört viltkött.
Gott till grillspetten är grillade majskolvar, grönsaksspett med champinjoner och paprika. Du kan rosta halverade fina delikatesspotatisar eller färskpotatis i ugnen med olivolja, salt och peppar och ha till. Eller en potatissallad. En god och enkel sås till är att blanda matyoghurt med smulad fetaost samt lite svartpeppar.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kycklinggryta
Kycklinggryta med svamp, schalottenlök och bacon i rödvin. Denna gryta passar perfekt till rödvin från Australien av druvan shiraz. Kantareller och trattkantareller passar bra i kycklinggryta. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.
Anka med grönpepparsås
Anka med grönpepparsås och kokta brysselkål. Rosastekt anka med god sås smaksatt med grönpeppar.
Som tillbehör till ankan passar potatisgratäng, rotfruktsgratäng, potatistimbal, potatisklyftor eller ugnsrostad potatis i skivor.
Istället för anka kan du ta fina färska majskycklingbröst. Brysselkål kan du byta ut mot gröna bönor eller broccoli.
Vintips till ankan är ett lättare rött vin ex. en Pinot Noir från Nya Zeeland, USA, Bourgogne eller Chile.
Penne pasta med strutsfile, svamp och grädde
Penne pasta med strutsfile, svamp, grädde och lök samt vitlök.
Blir också god med annan pasta som tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Se alla recept ur kategorin Fågel
Chapatibröd indiskt tunnbröd
Chapatibröd som är ett indiskt plattbröd. Hembakt chapati är ett plattbröd som är gott som tilltugg med dipp, ex. hummus, raita eller yoghurt samt till indisk het mat. Chapatibröden gräddas i stekpanna eller i tandooriugn.
Cheesecake med botten av pepparkaka pepparkakscheesecake
Cheesecake med botten av pepparkaka istället för Digestivekex. Pepparkakscheesecake är som en vanlig cheesecake men botten är av smulade pepparkakor.
Här är två varianter - en bakad med ägg och en obakad kallrörd cheesecake med gelatinblad.
Vidare kan du smaksätta smeten till din pepparkakscheesecake ex. med smält vit choklad.
Enkel björnbärstårta eller björnbärspaj med vaniljkräm
Enkel björnbärstårta med vaniljvisp. En slags björnbärspaj eller björnbärstårta gjord av pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska björnbär.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalet kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller det om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Crêpes med ost och skinka
Crêpes fyllda med ost och skinka. Goda till lunch eller lätt middag som de är eller med ex. en grönsallad eller tomatsallad till.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes så det får de heta här.
En crêpes- eller galettepanna är lätt att steka crêpes i.
Gott i crêpesen är också hackad rödlök samt ev. att kläcka över ett ägg över skinkan och sedan sprida ut det över crêpesen.
Vidare kan crêpes även rullas ihop med fyllning som räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.
Crêpessmeten går såklart bra att steka vanliga pannkakor eller plättar av. Smidigt till små barn om de vuxna äter fyllda crêpes. Stek gärna upp överbliven smet till pannkakor.
Hemgjord smördeg
Hemgjord smördeg till wienerbröd, inbakning, kransar mm. Smördeg är lite krånglig att göra själv men det är det värt då smördegen blir mycket god.
Lökconfit
Lökconfit är en röra på skivad stekt lök som fått koka i olivolja tills den är riktigt mjuk och god. Passar utmärkt till grillat och som tillbehör till ex. pulled pork, fläskkarré, korv, kyckling eller lövbiff. En riktigt billig röra som är lätt att laga till flera.
Överbliven olja häller man sedan av och det kan du ha till annat ex. att steka i.
Confit är franska för att koka in i fett.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Inkokt lax med coleslaw
Inkokt lax med coleslaw (kålsallad) och rostade rotfrukter. En god och nyttig laxrätt som funkar till fest men också vardags. Kål och rotfrukter är också billig mat.
Vill man ha vin till så rekommenderar jag ett vitt vin ex. en Riesling från Alsace, Tyskland eller annanstans.
Ansans sockerkaka
En god sockerkaka som blir speciellt bra då man vispar ägg och socker först sedan tillsätter smält smör och sist mjöl.
Du kan smaksätta sockerkakan med 2 msk kanel.
Äppelsockerkaka sockerkaka med äpplen
Äppelsockerkaka. En god sockerkaka med äpplen i klyftor du bakar nedstuckna i sockerkakssmet.
Du kan baka äppelsockerkakan med socker och kanel på.
Äpplesockerkakan kan serveras som sockerkaka till fika eller som äppelkaka till dessert med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Äppelsockerkaka kallas också Fyriskaka.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Kycklingfilé med crème fraiche
Kycklingfilé med crème fraiche, spenat, vårlök, vitlök, paprika och chili.
Gott med pasta, kokt potatis, pressad kokt potatis, råris, basmatiris, quinoa, klyftpotatis, rostade rotfrukter eller annat valfritt tillbehör.
Crepes med choklad
Crêpes med choklad. Franska för pannkakor med choklad. Chokladcrêpes med bitar av smält ljus eller mörk choklad eller chokladsås som Oboy.
Gott är också crêpes med Nutella.
Lax med Teriyakisås
Lax med Teriyakisås. Laxfiléer marinerade i Teriyakisås. Kan stekas, grillas eller ugnsstekas.
Teriyakisås är en japansk söt sås med soja som ger mycket god smak åt stekt och grillad fisk, kyckling, kött eller grönsaker.
Till lax med Teriyakisås passar ex. kokt jasminris samt gärna grönsaker som kokta eller wokade vaxbönor, champinjoner, purjolök samt paprika. Eller valfria asiatiska wokgrönsaker.
Du kan garnera laxen med finstrimlad purjolök eller salladslök. Rostade sesamfrön passar också att strö över.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook