AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Ankbröst med apelsinsås

Ankbröst med apelsinsås Ankbröst med apelsinsås. Klassisk fransk Anka à L Orange - apelsinankbröst. Denna rätt kan du göra med ankbröst eller genom att helsteka en anka (med lite apelsinskal i) och då använda ankkråset att koka ankbuljong till apelsinsåsen.
Kycklingbuljong går också bra.
Som tillbehör till anka med apelsin passar klyftpotatis, ugnsstekt potatis (skivad och stekt i olivolja), rostad färskpotatis eller rostad delikatesspotatis. Råstekt potatis eller pommes frites.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Vintips till ankan är en Pinot Noir - ett lätt silkeslent rödvin från Bourgogne, Nya Zeeland eller Kalifornien.
Det verkar kanske krångligt receptet och tar lite tid men riktig anka i apelsin på klassiskt vis blir supergott och är värt all möda.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 9)
4-5 portioner ankbröst i apelsinsås
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser:

  • 2-3 ankbröst (eller totalt ca 6-700 gram ankbröst) eller en hel anka på ca 2-2,5 kg
  • 3 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 3 krm timjan
  • 4 fina apelsiner
  • Till apelsinsås:
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 4 dl buljong, helst mörk ankbuljong eller kycklingbuljong eller vatten
  • 1 dl madeira eller portvin
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 3 msk madeira eller portvin
  • 2-3 msk apelsinlikör
  • 2 tsk citronsaft eller orange bitter
  • 1 msk smör

Tillagning:

  1. APELSINSÅS: Innan du steker ankbröst eller helsteker ankan gör du apelsinsåsen. Skölj apelsinerna och skala dem med potatisskalare. Strimla skalen och koka dem i 1 liter vatten i 2-3 minuter. Sila av och spara apelsinskalen. Koka socker och vinäger i en såskastrull så att det mörknar i ca 5 minuter. Obs ska ej brännas bara bli karamell. Tillsätt ankbuljong eller kycklingbuljong, stekbuljong eller bara vatten samt madeira eller portvin. Sjud så att karamellen löser sig. Rör ihop maizena och lite madeira eller portvin kallt i ett glas och tillsätt det under omrörning för att reda apelsinsåsen. Nu är såsen klar att användas - antingen häller du den i stekgrytan om du helsteker ankan eller så använder anksåsen att vispa ut stekpannan om du steker ankbröst. Då tillsätter du också de kokta apelsinbitarna och vispar ner en klick smör. Smakar av med salt, peppar, apelsinskal, lite apelsinlikör och lite citronsaft eller orange bitter.
  2. LAGA APELSINFILEER: När du skalat apelsinerna så skär du ut apelsinfileer att garnera till ankan och apelsinsåsen. Skär bort topp och botten. Skär bort skalet runt om nedifrån och upp. Vinkla kniven längs med klyftorna och skär ut fileer längs med klyftornas kanter. Lägg undan att garnera fatet med anka.
  3. LAGA ANKBRÖST: Om du har ankbröst stek så här: Sätt ugnen på 175 grader. Krydda ankbrösten med salt och peppar. Skär 1x1 cm rutmönster i fettlagret. Sätt på en stekpanna och stek dem med fettsidan nedåt i 4 minuter och vänd och stek 2 minuter till. Lägg över ankbrösten i en ugnssäker form och täck med folie. Efterstek dem i ugnen i 20 minuter. Har du en stektermometer så ska innertemperaturen vara ca 60 grader. Låt ankbrösten vila i folien i några minuter när du tagit ut dem. Knaprigt ankskinn får du om du bryner skinnsidan hastigt precis innan servering. Akta så du inte översteker ankbrösten bara. Skär upp dem i skivor och lägg på fat och skeda över lite apelsinsås. Servera apelsinfiléer i högar på fatet. Servera resten av såsen bredvid och potatistillbehör enligt tycke.
  4. LAGA MED HEL ANKA: Om du har en hel anka så gör du så här: Tina ankan ett dygn innan i kylen om den är fryst. Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut inkromet och spara till buljong. Skölj ankan och torkan den. Salta och peppra ankan invändigt och utvändigt. Skiva en lök och fyll ankan med lök, lite timjan samt 1/3 av de koka apelsinskalen. Bind gärna ihop ben, vingar och hals vid kroppen med steksnöre (det går bra ändå). Värm stekgrytan utan locket i ugnen. Lägg ankan med skinnsidan nedåt i stekgrytan. Skiva lök och morot och lägg runt om. Sätt in i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader. Ös bort ankfett efterhand med en slev - det gör inte om en del ankfett är kvar. Vänd ankan efter 30 minuter. Ankan behöver ej ösas. Efter ca 1,5 timme är ankan klar. Då ska den ha en innertemperatur på 60 grader. Ankkött ska vara lite rosa tycker jag. Lyft ankan så ska de sista dropparna som droppar ner vara svagt rosa. Stick djupt med en gaffel vid låret för att se om saften som tränger ut är svagt rosa. Överstekt anka är torr, grå och mycket trist. Ta ut ankan och låt den vila under folie - högst 30 minuter dock. Luta grytan och skeda bort det mesta ankfettet. Tillsätt apelsinsåsen och vispa ur grytan. Mosa grönsakerna och koka ihop några minuter. Sila såsen och tillsätt de kokta apelsinbitarna och vispa ner en klick smör. Smaka av med salt, peppar, apelsinskal, lite apelsinlikör och lite citronsaft eller orange bitter. Skär upp ankan genom att skär av ben och vingar. Lägg ankan på rygg och skär ut brösten. Skiva dem tunnt så att alla får några skivor. Lägg upp ankdelarna på fat och skeda över lite sås. Servera apelsinfiléer i högar på fatet. Servera potatistillbehör till.
  5. Ett tips är att spara ankskrovet och koka ankfond på. Lägg ankskrovet i en större kastrull och täck till 3/4 med vatten, lägg i tärnade grönsaker som en lök, 2 morötter, 1/2 purjolök, 1/4 rotselleri, några stjälkar persilja, ett lagerblad, en nypa timjan samt vitpeppar. Koka i 1 timme. Sila av ankfonden och koka ner till hälften. Använd till såsen eller spara i kylen eller frys in till nästa gång.


 

Fler recept ur samma kategori som Ankbröst med apelsinsås:

Laxgryta med saffran
Laxgryta med smak av saffran. En god fiskgryta eller matig laxsoppa som är enkel att laga med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Det här receptet är för åtta portioner vilket är lika bra att laga en stor gryta på en gång. Överbliven gryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp kravmärkt lax.
Pastasås med skinka eller kassler
Pastasås med skinka eller kassler. Snabb skinkpasta med rökt skinka eller kassler. Här med lite extra grönsaker och vitlök.
Kyckling i lergryta
Kyckling i lergryta. Lergryta är enkelt att laga i. Recept med lergryta blir mycket saftiga och goda.
Du måste blötlägga lergrytan innan. En ny lergryta blötläggs ca 12 timmar men sedan behövs den bara läggas i blöt någon halvtimme innan. Lergrytan sätts sedan i kall ugn varefter ugnen sätts på.
Du kan laga de flesta andra recept på grytor och ugnsrätter i lergryta. De mesta blir klart på 1,5 timmar. Ta ev. bort locket sista kvarten på slutet om du vill ha lite mer stekyta.
Det blir mycket god skysås i lergryta så servera gärna ett gott bröd till ex. brytbröd att doppa i skyn.
Rotfrukter och andra grönsaker blir också gott i lergrytan. Ex. rotselleri, kålrot, palsternacka, pumpa, sötpotatis, purjolök mm.
Du kan servera en kall sås till ex. yoghurt med smulad fetaost eller någon smaksatt creme fraiche.
En sallad med kokta svarta och vita bönor i olivolja samt skivade tomater och rödlök med vinäger är gott till lergrytan.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pasta med filé, svamp och grädde
Pasta med filé, svamp och grädde. Lyxig pasta med valfri filé. Kanongott med kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé, viltfilé, quornfilé eller strutsfilé.
Vintips till är ett lättare rött vin som ex Pinot Noir, Sangiovese, Blau burgunder eller Valpolicella.
Helstekt anka med sås
Stekt anka. Helstekt hemlagad anka fylld med äpplen och med god sås.
Gott till helstekt anka är bakta äppelhalvor fyllda med gelé, eller äppelmos, katrinplommon, rödkål, brysselkål, kokt morot, kokt potatis, klyftpotatis, Hasselbackspotatis.
Också en god sås förstås med sky från ankan, en skvätt grädde och smaksatt med madeira, konjak, calvados, soja eller sherry. Avsluta såsen med en klick gelé om du vill.
Om du vill kan du steka ankan i stekpåse.
Köper du fryst anka får du räkna något dygn för den att tina i kylen.
Vintips till ankan får bli ett lättare men kryddigt rött vin, riktigt gott är en Bourgogne eller Pinot Noir från ex. USA eller Nya Zeeland. Öl som Chimay eller Leffe är också gott.
Helstekt kalkon
Helstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad medräddig sås på stekskyn.
Servera kalkonen med tillbehör. Förslag är klyftpotatis eller kokt potatis, sås, rödkål, gratinerade gröna bönor (sök recept här på receptfavoriter.se), sallad, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick gelé i.
Kalkon kan stekas med fyllning. Äpple, citron och katrinplommon gillar jag. Men man kan såklart steka utan att fylla kalkonen eller fylla med något annat som ex. blanda ett halvt grovt rivet vitt bröd blandat med 1 dl mjölk, 0,5 paket strimlad bacon, 1 gul lök, 1 ägg, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
Kalkoner finns i olika storlek. En minikalkon på runt 3 kg räcker till 6-8 portioner. Större kalkon runt 4-5 kg räcker till fler ca 10-14 portioner.
Överblivet kalkonkött är gott till resträtter som pasta eller pytt eller som pålägg på goda mackor.
Vintips till kalkon är ett lättare rött vin ex. Pinot Noir eller fylligt vitt som Chardonnay.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Se alla recept ur kategorin Fågel
Chiligryta med viltkött
Chiligryta med viltkött. En variant på chili con carne med hela grytbitar viltkött, bönor, tomat och paprika.
Du kan laga chiligrytan med valfritt grytkött av vilt som rådjurskött, älgkött, vildsvinskött eller hjortkött. Vanligt nötkött går såklart också bra.
Du kan använda vilka bönor du vill. Godast blir grytan med egna kokta bönor som du kokt i förväg. Koka då gärna ett helt paket (enligt recept på paketet) så kan du spara resten i frysen. Använder du färdigkokta bönor från burk så skölj dem i durkslag innan. Man kan också använda bara små bönor av valfri sort (ej stora vita bönor) och blötlägga dem ett dygn innan och sedan koka dem mjuka tillsammans med köttet direkt i grytan.
En surdegsbaguette eller annat valfritt bröd passar till grytan samt yoghurt att klicka över. Uteslut brödet och ta maizena istället för vetemjöl vid GI-kost. Vidare kan man servera ris, råris, potatis, quinoa, bulgur eller couscous. Du kan också späda grytan med mer bönor, kikärtor, paprika, potatisbitar och grönsaker som tärnad zucchini och äggplanta.
Kycklingspett med jordnötssås
Kycklingspett med jordnötssås. Grillspett med marinerad kyckling i jordnötssås.
I Malaysia och Thailand är det en uppskattad rätt som förtjänar att spridas över världen.
Till kycklingspett med jordnötssås passar thairis, grönsakswok eller wokade nudlar med grönsaker.
Garnera gärna med blad av färsk koriander.
Gräddig färskost à la Provence
Gräddig färskost à la Provence. Syrlig och god färskost till lantbröd, ostbricka och som pålägg till det mesta.
Smaksätt med det du gillar ex. vitlök för färskost med vitlök; gräslök för gräslöksost; champinjoner för färskost med svamp; skalade räkor för hemgjord räkost.
Vasslen (det som runnit av) är utmärkt att använda som degvätska till syrliga eller mörka matbröd.
Man kan också lagra riktig ost av färskostmassan men då får man se till att veta vad man gör annars kan det gå snett.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Baeckeoffe köttgryta från Alsace
Baeckeoffe. En klassisk köttgryta från Alsace med fläskkarré, högrev och lammstek som bakas i ugnen med lök, vitlök, potatis samt vitt vin. En rätt som är allt i ett. Serveras med gott nybakt bröd.
Köttgrytan från Alsace ska marineras över natten först i vitt vin från Alsace samt sedan bakas några timmar på låg värme i ugnen. Men grytan sköter sig själv så det är egentligen bara lite planering som behövs. Perfekt att förbereda innan om du sedan har ont om tid och vill bjuda på något gott och värmande rustikt hemlagat.
Vintips till Alsaceköttgrytan är såklart ett Riesling eller Gewurtztraminer från Alsace.
Gratinerad aubergine
Gratinerad aubergine eller äggplanta med tomat, zucchini, vitlök, olivolja, persilja och riven mozzarellaost.
Gott som tillbehör. GI-vänligt och nyttigt.
Sauce Colbert bearnaisesås med köttglace
Sauce Colbert som är en bearnaisesås smaksatt med stark köttfond eller köttglace. Till Sauce Colbert är det godast med hemgjord riktig köttfond eller köttglace.
Köttglace är inte en glass utan en stelnad köttfond som är nedkokt och reducerad tills den så koncentrerad att när den svalnar så blir den till gelé eller sk glace på franska. I nödfall kan du ta flytande buljongkoncentrat eller buljongtärning men jag tycker de mest innehåller salt och smakförstärkare så skippa det hellre och servera vanlig bearnaise.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Kycklingfilé kycklingfile med svampsås och rostade rotfrukter
Kycklingfilé. Goda grillade eller stekta kycklingfileer med svampsås och rostade rotfrukter.
Gott till är också en blandad sallad. På bilden är det mangoldskott, isbergssallad, lök, riven morot samt tärnad tomat i olivolja samt vinäger.
Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor
Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Gratinerade bönor i grädde och ost är gott till och blir som en extra sås.
Potatisgratäng är annars en klassiker till lammstek med rödvinssky.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Glutenfria kakor syltkakor utan gluten
Glutenfria kakor. Goda hembakta syltkakor bakade utan gluten (vetemjöl) med potatismjöl. Goda kakor med sylt i mitten.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde
Penne pasta med fläskfile, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Bookmaker toast
Bookmaker toast som är en lyxig god varm macka med kött som entrecote eller biff med stark senap, tomat, äggula, riven pepparrot, sallad på en stor god skiva rostat bröd, typ lantbröd.
Orkar du inte göra senapsdressing så går det bra med bara stark senap som Dijonsenap på brödet.
Istället för rött kött blir samma rätt god med kycklingfile, lax eller vegetarisk med quornfile.
Laxbullar med hummersås
Laxbullar med hummersås, rostad potatis och morot samt sallad. Mixa lax till laxfärs och rulla dina egna laxbullar. Också gott med kokt eller pressad potatis; ris eller pasta.
Du behöver en matberedare med kniv monterad för att mixa laxen till laxfärs.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook