Rödkål

Rödkål eller kryddkål till julbord. Strimlad rödkål kokt med kryddor. Rödkål är klassisk julmat för många. Rödkålen serveras varm till köttbullar, prinskorv med mera.

10 portioner rödkål

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,2 kg rödkålshuvud
  • 3 msk smör
  • 2 msk ättikssprit 12%
  • 1 stort syrligt äpple
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 3 msk farinsocker
  • 0,5 tsk mald muskot
  • 0,5 tsk mald kanel
  • 0,5 tsk malda kryddnejlikor
  • 0,5 tsk mald kummin
  • 3 dl vatten
  • 3 dl rödvin (valfritt)

Tillagning

  1. Strimla kålen med i en matberedare eller med kniv.
  2. Fräs rödkålen i smöret i en stor gryta.
  3. Skala och riv eller tärna äpplet fint samt tillsätt det. Tillsätt ättikssprit eller vinäger, salt, peppar, kryddor, vatten samt ev. rödvin till rödkålen.
  4. Låt rödkålen småkoka under lock i ca en timme. Rör då och då.
  5. Smaka av rödkålen med salt, ättika eller vinäger och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer