Grillat fiskspett med kryddsmör

Grillat fiskspett med kryddsmör serverat med ugnsrostad potatis, paprika och rödlök samt tomat och ruccolasallad. Kryddsmör med soltorkad tomat, vitlök och citron. Servera ugnsrostad klyftat potatis, bitar av paprika och rödlök till exempelvis. Ruccola och tomatsallad passar också till.
Välj Msc eller kravmärkt fisk med fast fiskkött ex. lax, hälleflundra, kummel, havskatt eller marulk.
Ett vitt vin från norra Italien som Soave, vitt från Rioja eller en fruktig Chardonnay passar till.
Kryddsmöret kan förbereds helt dagen innan. Fiskspetten kan förberedas några timmar innan grillning. Du kan varva fiskbitarna med bitar av paprika och rödlök.
Blir GI om du tar mindre eller bort potatisen.

4 portioner grillat fiskspett med kryddsmör

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 g fiskfilé med fast fiskkött, tex lax eller hälleflundra
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk pressad citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 8 träspett
  • Kryddsmör: 75 g rumsvarmt smör
  • 5 hackade marinerade soltorkade tomater
  • 1 dl hackad basilika eller några tsk torkad (valfritt)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm vitpeppar
  • Rostad potatis: 15 delikatess färskpotatisar
  • 1 röd och en gul paprika
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 2 msk matolja
  • 1 krm salt
  • Sallad: 1 pkt cocktailtomater
  • 30 gram ruccola
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger

Tillagning

  1. KRYDDSMÖR: Förbered först smöret och ställ i kylen. Så här gör du kryddsmör: låt smöret bli rumsvarmt (eller mikra det lätt). Hacka tomater, basilika (valfritt) och pressa vitlök. Blanda allt i en bunke. Nu kan du använda smöret men godast blir det om det får stå några timmar. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
  2. Lägg träspetten i blöt.
  3. UGNSROSTAD POTATIS: Sätt in tillbehör i ugnen på 200 grader som potatisklyftor, paprika i bitar och rödlök i klyftor (blandade med lite olivolja, salt och vitpeppar). Låt gå 45 minuter.
  4. Tänd under tiden grillen (du kan också använda en grillpanna, stekpanna eller ugn).
  5. TOMAT OCH RUCCOLASALLAD: Skölj och dela tomater. Skölj ruccolan. Blanda tomater och ruccola med någon msk olivolja samt balsamvinäger.
  6. GRILLA FISKEN: Så här grillar eller steker du fisken. Skär fisken i 3 cm stora bitar.
  7. Blanda i en bunke med olivolja, citron, salt och vitpeppar.
  8. Trä upp fiskbitarna på spett. Ett tips är att trä upp fisken till varje spett på två paralella spett så är de enklare att vända och snurrar inte runt på spettet.
  9. Grilla spetten 8 min i ugn eller runt om över glöd. De går också fint att grilla i grillpanna på spisen.
  10. Servera spetten med en klick kryddsmör, ugnsrostade grönsaker samt tomat och ruccola salladen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer